Victor vil satse på 3D-print: - Der er ingen grænse for, hvad man kan fremstille
Hver gang Formel 1 drøner over skærmen, så nyder 22-årige Victor Jørgensen at følge med. Det er en interesse, han deler sammen med sin far. Og ud over farten og spændingen, så er det teknikken bag de lynhurtige racerbiler, der fascinerer ham.
- Jeg er vildt optaget af, hvordan man hele tiden kan arbejde videre med bilernes konstruktion og design, så de kan køre hurtigere og holde til mere, smiler Victor.
Produktionsteknolog
På uddannelsen til Produktionsteknolog får du indblik i alle trin i produktionen.
Du lærer, hvordan fabrikation og produktion foregår i en virksomhed. Uddannelsen kvalificerer dig til at arbejde med bl.a. industrielt design, teknisk tegning, teknisk integration, konstruktion af maskiner og anlæg, produktionsplanlægning og kvalitetsstyring.
I den daglige undervisning kommer du blandt andet til at stifte bekendtskab med laser-skærer, 3D-printer og Cad/Cam programmer.
Det tager to år at læse Produktionsteknolog. Uddannelsen giver adgang til at læse Industriel 3D-print på IBA.

Victor Jørgensen har altid været glad for at bygge med Lego og at arbejde med design og konstruktion. Derfor føler han sig også hjemme på uddannelse til Produktionsteknolog, hvor han oplever, at der er en god sammenhæng mellem teori og praksis i undervisningen.
Og dermed går der en lige linje fra Formel 1-interessen til Victors nuværende uddannelse på IBA Erhvervsakademi Kolding. Her læser han Produktionsteknolog, hvor man netop bliver klogere på at udvikle nye maskiner, teknikdele og processer, som er til gavn ude i industrien. På uddannelsen går teori og praksis hånd i hånd.
- Det er faktisk voldsomt spændende. For man leder hele tiden efter nye grænser for, hvad teknikken kan yde eller holde til. Det kræver selvfølgelig, at man har en faglig interesse. Men det kræver også, at man har en god fantasi og kan tænke i nye baner, fortæller Victor.

- Jeg opfatter 3D-printeren som et nyt værktøj, som man kan bruge til alt muligt, siger Victor Jørgensen, der selv har tre 3D-printere derhjemme. Han studerer Produktionsteknolog på IBA, hvor han gerne vil fortsætte på Industriel 3D-print for at lære mere om teknologien bag 3D-print.
Vejen til 3D-print
Der er en helt særlig grund til, at Victor læser Produktionsteknolog. Den toårige uddannelse giver nemlig adgang til at studere Industriel 3D-print, som er en uddannelse, der udelukkende kan læses hos IBA i Kolding.
- Min opfattelse er, at 3D-print åbner op for utroligt mange muligheder. Der er jo ingen grænse for, hvad man kan fremstille med en 3D-printer, og det er en teknik, som bliver brugt i alle mulige industrier allerede, siger Victor.
Han købte sin egen første 3D-printer i 2020, og siden har han anskaffet sig yderligere 2 styk, som han arbejder med derhjemme.
- Jeg fremstiller små gaver til andre eller forskellige ting, som jeg selv skal bruge hist og her. Men for mig er det sjoveste alt dér, som går forud, før man begynder at printe. Jeg elsker at designe en model på computeren og så arbejde videre med den, indtil den fungerer optimalt. Selv om man ikke er den bedste til at tegne, kan man lave alt muligt alligevel, for der er så meget hjælp, man kan finde ude på nettet, siger Victor.
Drømmer om Formel 1
Han opfatter sin nuværende uddannelse som en perfekt optakt til at arbejde videre med 3D-print. Og som Produktionsteknolog er Industriel 3D-print da også et valgfag undervejs i forløbet.
- Så jeg føler virkelig, at jeg er havnet det helt rigtige sted, smiler Victor, der blev færdig som hf-student i 2020.
Hvis han lukker øjnene og drømmer frit, så kommer han en dag til at arbejde inden for Formel 1. Den fartglade sportsgren har altid omfavnet nye teknologier, og udviklingen inden for 3D-print er ingen undtagelse. Teknologien bliver blandt andet brugt til at fremstille nye prototyper:
- Det kunne være vildt fedt at arbejde med Formel 1, fordi det har min store interesse. Men det er voldsomt svært at komme inden for i dén branche, og derfor er det ikke et mål i sig selv. Jeg vil selvfølgelig gribe muligheden, hvis den kommer, men ellers er jeg meget åben, for 3D-print kan man bruge til utroligt mange ting. Jeg behøver slet ikke at låse mig fast til at skulle arbejde inden for nogle bestemte industrier.