Til studerende
Forbered dig til praktik-, studiejob og jobsamtalen
Til jobsamtalen er kommunikation altafgørende for det indtryk du kan give arbejdsgiveren. For at kunne kommunikere roligt og præcist, er det vigtigt at være godt forberedt. Ved at forberede dig godt hjemmefra, kan du få ro på nerverne, og blot fokusere på de spørgsmål du bliver stillet.
- Research
Det er en god idé at sætte sig ind i, hvilken virksomhed du skal til samtale ved. Er det en lille, mellem eller stor virksomhed? Hvem er virksomhedens målgruppe, og hvilken udvikling er der i virksomhedens branche?
Hvis du kan svare på de spørgsmål, er du allerede godt i gang! Du kan researche virksomheden ved at tage et kig på deres hjemmeside eller LinkedIn.
- Hvad kan de spørge dig om?
Det er et spørgsmål du højst sandsynligt stiller dig selv, så vi har samlet en række spørgsmål, som er gode at have forberedt nogle svar på:
Fortæl lidt om dig selv.
- Hvorfor har du søgt netop dette job?
- Hvorfor skal vi ansætte dig?
- Hvad er din motivation for at sidde i denne stilling?
- Hvor ser du dig selv om ti år?
- Hvad tænker du om din løn?
- Har du nogle spørgsmål til os?
Det kan være en god idé at skrive nogle potentielle svar ned, så du har et svar i baghånden. På den måde bliver du mere opmærksom på, hvorfor du egentlig vil have netop dette job, og hvordan du kan skabe værdi for virksomheden og teamet.
Gå sammen med et familiemedlem, ven eller studiekammerat og øv en samtale med hinanden.
I skiftes mellem at være arbejdsgiver og ansøger, og hjælper hinanden med at stille nogle gode nysgerrige spørgsmål og blive gode til at komme med konkrete svar.
Øvelsen gør i blive god til at sætte ord på det i kan, og det i kan tilbyde en virksomhed.
Du ved allerede at kommunikation er vigtig at være opmærksom på. Det samme er kropssproget. I sin bog ”Vejen til Det Gode Studiejob”, har Jacob F. H. Petersen skrevet om de vigtigste punkter om kropssprog, og et par af dem vil vi gennemgå her.
1. Tasken til venstre – håndtrykket nærværende
Når du skal til jobsamtale og venter på at blive kaldt ind, kan det være en god idé at stille din taske til venstre for dig. Det vil gøre at du kan bruge din højre hånd til at give din arbejdsgiver et håndtryk, når han eller hun kommer og byder dig velkommen til samtalen. på den måde undgår du en akavet situation, og er klar til at give arbejdsgiver hånden.
2. Aktive hænder og øjne
I samtalen er det også vigtigt at bruge sin krop som en del af kommunikationen. Når vi bliver nervøse, kan vi have tendens til at gemme vores hænder, for at gøre os mindre. I stedet skal dine hænder være synlige, og hvis du føler du kan bruge dem til at udtrykke dig i samtalen, er det en rigtig god idé at gøre.
Det er også vigtigt at have øjenkontakt med den eller de personer du taler med. Det signalerer selvtillid og skaber en kemi og forbindelse mellem jer.
Nu er du klar til jobsamtale! God fornøjelse.