Til studerende

Bliv skarp på dine kompetencer

Få hjælp og sparring til dine kompetencer

For at kunne søge en praktikplads, et studiejob eller job, skal du vide, hvad du kan.

Det er ikke unormalt at være i tvivl om sine kompetencer – hverken som studerende eller nyuddannet dimittend. Du har sikkert hørt om kompetencer før. Men hvad er det for noget? Og hvordan finder jeg ud af, hvad mine kompetencer er?

Hvorfor skal du arbejde med dine kompetencer?

Når du skal søge en praktikplads, studiejob eller job, skal du kunne beskrive, hvad du har lært på din uddannelse, hvilken erfaring du har, og hvem du er. En arbejdsgiver ansætter de personer, som kan fortælle, hvad de kan, og hvilken medarbejder de får.

På arbejdsmarkedet skal du ud og samarbejde med mange forskellige fagpersoner og læse komplekse opgaver. Derfor er det godt at kende dig selv og dine kompetencer – og kunne fortælle dem til andre.

Dine kompetencer består af personlige, faglige og akademiske kompetencer.

Når vi snakker kompetencer, så deler vi dem ofte op i personlige, faglige og professionelle kompetencer.

Personlige kompetencer

Hvorfor er dine personlige kompetencer vigtige?

De personlige kompetencer er dig som person. Arbejdsgivere er lige så interesseret i dig som menneske, som din faglighed. De kan altid lære dig ny viden eller metoder, mens din personlighed er den, du er.

Det er derfor vigtigt, at du kan forklare, hvad der beskriver/kendetegner dig som person og hvordan du vil være som kollega og medarbejder.

Dine personlige kompetencer handler om den måde, du går til en opgave på og hvordan du samarbejder med andre.

Det kan fx være, at du er god til at mærke hvordan andre har det, bidrage til at i har en god og struktureret arbejdsproces, eller finder stor tilfredshed i, og har brug for, at gå i dybden med nye opgaver. Andre eksempler kunne være:

  • Holdspiller
  • Innovativ
  • Produktiv
  • Kreativ
  • Løsningsorienteret
  • Detaljeorienteret

Bliv klog på dine personlige kompetencer gennem:

Faglige kompetencer

Dine faglige kompetencer tilegner du dig gennem de fag du tager, og den uddannelse du går på. Det kan både være generelle kompetencer, såsom at kunne arbejde struktureret og reflekterende, men det kan også være mere fagspecifikke kompetencer, såsom at kunne arbejde i InDesign eller Photoshop.

Generelle kompetencer

De generelle kompetencer er overførbare, du bruger dem til at håndtere opgaver på studiet og på arbejdet, og kan bruges i mange forskellige jobs og situationer.

Du kan finde dine generelle kompetencer beskrevet i din studieordning, dette kan fx være:

  • Du er god til at overskue store mængder materiale og data og udvælge det, der er relevant for emnet.
  • Du kan arbejde selvstændigt, er nytænkende og kan se nye perspektiver.
  • Du er god til at formidle og kommunikere.
  • Du er målrettet og disciplineret.
  • Du kan sikre kvalitet og arbejder præcist, struktureret og detaljeret.
Professionelle kompetencer

Hvem er du som medarbejder og kollega?

Arbejdsgivere kigger på alle dine kompetencer – også om du har praktisk erfaring, fordi det siger noget om, at du kan begå dig på en arbejdsplads og arbejde sammen med andre.

Dine professionelle kompetencer opbygger du mange steder, måske er du i en studiegruppe på din uddannelse. Du er måske frivillig i en forening. Du har måske et studiejob ved siden af studiet.

Gennem dit studie kommer du i praktikforløb, hvor du kommer til at blive en del af en arbejdsplads og skal samarbejde med kollegaer.

Alle de ovenstående steder samarbejder du med forskellige personer med en anden baggrund end dig selv. Det lærer dig noget om, hvordan du begår dig i organisationer, og det giver dig kompetencer, som du kan bruge mange steder.

Professionelle kompetencer kan fx være:

  • Du er god til at forstå din arbejdsopgave, og hvad den kræver, så du kan omsætte opgaver til relevante løsninger.
  • Du kan lide at arbejde sammen med andre personer med en anden baggrund end dig selv, fordi du er god til at kommunikere med forskellige typer af mennesker.
  • Du har haft et studiejob som online kundeservicemedarbejder, så du er god til at sætte dig ind i andres behov og bruge digitale løsninger.

Du kan også søge inspiration og hjælp hos din a-kasse eller fagforening. Vi anbefaler:

Kontakt

  • IBA Karriere
    IBA Karriere
    Ved spørgsmål til praktik, studiejob og karriere