Thomas flyttede fra Østerbro til Kolding for at få teori på sin viden

Han har allerede arbejdet som it-arkitekt men ville gerne lære teorien bag og samtidig have en videregående uddannelse. Han valgte Kolding og forlod Østerbro. For i det jyske kunne han få lov at fordybe sig i sit studie.

Den 44-årige Thomas Elsted har siden august læst it-arkitektur på IBA og er på den måde ved at læse til det, han i mange år har arbejdet som. Han begyndte som edb-medarbejder, blev it-konsulent og endte som it-arkitekt hos Region Hovedstaden. Men han har nu helliget sig studierne på IBA på fuld tid i de næste tre år.

It-arkitektur

Studiestart: August 2023
Ansøgningsfrist: 15. marts / 5. juli

Varighed: 3,5 år

Med en professionsbachelor i it-arkitektur får du evnerne til at udvikle strategiske, digitale løsninger, der er efterspurgte og gør en forskel for brugerne. Du bliver skarp i it-faglige discipliner som programudvikling, databasedesign og systemudvikling. 

Du lærer de tekniske discipliner, der er nødvendige for at løse opgaverne på din kommende arbejdsplads. Det er f.eks. datamodellering, programmering og generel planlægning, udvikling og implementering af it-løsninger. 

Vil du læse mere om uddannelsen? Klik her!

Foto af Thomas

- Jeg kan godt lide blandingen af teoretisk og praktisk viden. Og det var det, jeg faldt for med den her uddannelse, siger den 44-årige Thomas, som er flyttet fra Østerbro til Kolding for at studere til it-arkitekt.

Og det er da, ifølge ham selv, meget sjovt sådan at få helt nye perspektiver på sin lange erfaring.

- Jeg kan godt lide blandingen. For her arbejder vi den ene dag med sociologiske aspekter i en gruppe og den næste dag med hardcore kodning, fortæller Thomas.

Thomas har hjulpet med mange computerproblemer

Han har altid været en it-gut, så han har geninstalleret rigtig mange computere for familie og venner gennem tiden. Og altid været den, der har fået teknikken til at virke.

Alligevel valgte han for 20 år siden at begynde at læse japansk på Københavns Universitet. Men efter nogle år droppede han ud af studiet og fik sig et arbejde. På et tidspunkt i karrieren fik han job i hospitalsvæsenet, og de seneste 14 år har han arbejdet som it-mand i Region Hovedstaden.

Et job – han var rigtig glad for, selv om han altid har ønsket sig en videregående uddannelse. Men så skete der noget med ham under Corona:

- Jeg fik tid til at tænke og reflektere. Og samtidig fik jeg nye arbejdsopgaver og en ny titel på mit job. Så da jeg så, at it-arkitektur var blevet til en ”rigtig” uddannelse, tænkte jeg, at tiden var inde til at gå på skolebænken igen.

Foto af Thomas og Kevin

Thomas (i stribet skjorte) har fået job som studentermedhjælper på sin tidligere arbejdsplads, Region Hovedstaden. Det job kan supplere hans SU. Når han er færdig med sin uddannelse til it-arkitekt - vil han gerne ud og arbejde som netop it-arkitekt igen.

Thomas var nysgerrig efter at lære teorien bag alt det, han arbejdede med. Så nu skulle han bare vælge. For skulle han læse uddannelsen i Aarhus, København eller Kolding? Han valgte at rykke teltpælene op og flytte til Kolding. For her kunne han få lov at fordybe sig helt og aldeles i det at være studerende.

Og, som han siger med et glimt i øjet, så bor der jo det samme antal mennesker i hele Kolding, som der gør i bydelen Østerbro. Så der er jo ikke den store forskel.

Thomas fik gratis kaffe i kantinen

Det er lidt anderledes sådan at begynde på et fuldtidsstudie i en alder af 44 år. For selv om der i hans klasse er to studerende i 30’erne, så er Thomas alderspræsidenten. Hans livserfaring har dog, ifølge Thomas, mange fordele. For eksempel fik han gratis kaffe i kantinen hele den første uge som studerende.

- Den søde kantinedame troede vist, at jeg var en ny underviser, griner Thomas.

Misforståelsen er dog for længst rettet, for i dag er Thomas på fornavn med Lis i kantinen. Og hun med ham og alle hans medstuderende.

Stemningsbillede

Thomas (i stribet skjorte) har mange års erfaring som it-mand og er vant til at lede projekter. Men på studiet nyder han de mange gode diskussioner om teorien med sine nye studiekammerater. De kan alle lære noget af hinanden, synes han.

Netop de medstuderende er Thomas meget begejstret for. For hans yngre kammerater har en helt anden tilgang til nye problemstillinger, end han selv har. Så det fascinerer ham at observere dem gå til en opgave, fortæller han:

Med min lange erfaring – går jeg jo bare anderledes til den. Men vi har en rigtig god gruppe-dynamik i klassen og i vores studiegrupper. Og det er jo netop fordi, at vi kommer med hver vores erfaringer.

Thomas roser sine undervisere

Thomas har også kun ros til overs for sine undervisere på studiet. For de er, som han siger ”relativt vidende” om det, de har med at gøre. Og sætter nogle interessante diskussioner i gang i klassen.

Og med Thomas’ baggrund kommer han selvfølgelig med nogle andre input og spørgsmål, end de måske er vant til. Men det kan de, ifølge Thomas, sagtens håndtere.

Han føler hver dag, at han får udvidet sin horisont og lært nogle ”teknikker”. Og det jo på et område, som han har dyrket længe. Og som han for øvrigt også drømmer om at fortsætte i.

For med uddannelsesbeviset i hånden har Thomas planer om igen at have job som it-arkitekt.

Om det lige skal være tilbage hos Region Hovedstaden – ved han ikke. Men han holder stadig tæt kontakt til sin tidligere arbejdsplads. For på hans sidste arbejdsdag i Region Hovedstaden tilbød de ham et arbejde som studentermedhjælper. Et job som han langt det meste af tiden kan passe online fra sin nye bopæl i Kolding. Og som samtidig er et glimrende supplement til hans SU.

Så linjen mellem Thomas og hans tidligere kolleger er stadig varm. Og han skal da også med til deres julefrokost her i december.

29/11/2022

Kontakt

Thomas Elsted
- Under Corona fik jeg tid til at tænke og reflektere. Og jeg har længe haft lyst til at få en videregående uddannelse. Og samtidig følte jeg mig fristet af den nye it-arkitektur-uddannelse.
Thomas Elsted
Læser til it-arkitektur.