Studerende i 3D-print skal løse knæk-problem på Kolding Bibliotek

Knæk!

Når det siger sådan på Kolding Bibliotek, er der brækket endnu et af de hvide, små plastikbeslag, som hjælper med at holde bøgerne stående oprejst på hylderne.

Beslagene findes i massevis på hele biblioteket. Og det er træls, når de brækker midt over, for så skal hele hyldeknægten udskiftes. Foruden plastikbeslaget består den af en bøjle i metal.

Industriel 3D-print uddannelsen

Professionsbacheloruddannelsen i Industriel 3D-print er den første og eneste videregående uddannelse af sin slags i Danmark.

3D-print giver frihed til at udvikle produkter, som ikke hidtil har været muligt at fremstille på traditionel vis. Dette gør, virksomheder kan arbejde med komponenter, der er specifikt designet efter behov. Denne mulighed har stor værdi for et bredt spektrum af brancher.

Med eksamensbeviset i hånden vil du blive en værdifuld medarbejder i de mange innovative virksomheder, der i stigende grad efterspørger viden om 3D-print.

Vil du gerne læse mere om uddannelsen, så tryk her

Foto af Anders

Teamleder Asger Stenhøj Schmidt viser, hvordan hyldeknægten holder bøgerne på plads. Her er den forsynet med det 3D-printede beslag, som er designet af studerende fra IBA. På hylden lige oven over kan man se det hvide beslag, som har en kedelig tendens til at knække. – Jeg tror, vi er rigtig godt på vej med den prototype, som de studerende er kommet med, siger Asger.

- Det koster jo penge hver gang. Og det er heller ikke særlig bæredygtigt, at vi skal udskifte en hel hyldeknægt, bare fordi beslaget går itu, siger Asger Stenhøj Schmidt, der er teamleder for bogopsætterne på Kolding Bibliotek.

Hans problem er, at beslagene ikke kan købes separat. Derfor har Asger spurgt om hjælp hos de studerende, der uddanner sig i Industriel 3D-print på IBA Erhvervsakademi Kolding. Kan de mon designe og fremstille et beslag, som er mere holdbart? Og som kan produceres separat, hvis uheldet alligevel er ude?

Stemningsfoto

Studerende fra Industriel 3D-print besøger Kolding Bibliotek for at vise de forskellige prototyper af et nyt beslag, som de har designet og printet i undervisningslokalet.

- Det er en virkelig god case for os. Det er sjovt at arbejde med noget, som skal bruges ”ude i virkeligheden”, siger Emil Lyck, som studerer Industriel 3D-print.

Selv om plastikdimsen er lille, er udfordringerne ganske store. For de studerende skal finde en løsning, hvor der er en nøje balance mellem funktionalitet, slidstyrke og den pris, som det vil koste at fremstille hver enkelt enhed.

Stemningsbillede

De studerende har designet flere forslag til et beslag, som er mere holdbart end det beslag, der i dag sidder i hundredvis på hylder over hele Kolding Bibliotek.

- For os er det en appelsin i turbanen at få sådan en opgave. Den rammer lige præcis ned i, hvad 3D-print kan som teknik. 3D-print er perfekt, når man udvikler prototyper. Og teknikken er også velegnet, hvis man skal producere den færdige model i et begrænset antal, fortæller Martin Møhl, der underviser i Industriel 3D-print på IBA.

For ham er det lille plastikbeslag et glimrende eksempel på en af de mange reservedele, som hverdagen er fyldt med, og som det er nødvendigt at skifte på grund af uheld eller slid.

- I stedet for at have et stort lager med alle mulige reservedele, så betyder 3D-print, at du kan nøjes med at fremstille en ny del, når den gamle skal udskiftes. Alternativet er, at du skal have reservedelen leveret fra en fabrik, men det kan tage lang tid – og vi ved jo, at ventetid kan koste mange penge, hvis produktionen ligger stille imens, fortæller Martin.

Foto af Anders og Emil

Emil Lyck, som studerer Industriel 3D-print, taler en løsning i gennem med teamleder Asger Stenhøj Schmidt, der glæder sig over samarbejdet med de studerende fra IBA.

02/03/2023

Kontakt