Praktik

Som studerende på én af IBAs erhvervsakademi- eller top-up uddannelser skal du i praktik i en virksomhed i tre måneder på dit sidste semester. Studerende på en professionsbacheloruddannelse skal i praktik i 20 uger.

I praktikken skal du omsætte den teori, du har lært på din uddannelse til praksis og du får mulighed for at prøve dig selv af i et fagligt og tværfagligt samarbejde med kollegaer på en arbejdsplads.

Nedenstående kan du finde linket til den praktikaftale, du skal udfylde, når du skal i praktik.

Praktikaftale >>

Fakta

 • Du skal i praktik i 12-20 uger
 • Formålet med dit praktikophold er at omsætte teori til praksis og at ruste dig til din karriere i erhvervslivet
 • Dit praktikophold er ulønnet, men du modtager SU

Som praktikant indgår du i virksomhedens hverdag med en arbejdstid på 37 timer om ugen, med de krav til indsats, engagement og fleksibilitet, som du kan forvente at møde i dit første job. Du får derfor værdifuld erfaring, som du kan bruge, når du skal søge job efter studiet.

Praktikopholdet er ulønnet, men du er som studerende berettiget til SU i praktikperioden.

Målet for praktikken er beskrevet mere detaljeret i studieordningen for din uddannelse.

Placering af praktik på uddannelserne

Praktik på erhvervsakademiuddannelserne

Praktik på erhvervsakademiuddannelserne foregår på 4. semester.
 
 

Praktik på top-up uddannelserne

Praktik på top-up uddannelserne foregår på 3. semester.
 
 

Praktik på professionsbacheloruddannelserne

Praktik på professionsbacheloruddannelserne foregår på 5. semester.

Sådan finder du en praktikplads

IBA Karriere arrangerer messer og andre events, hvor du kan møde virksomheder, der tilbyder praktikpladser og karrieremuligheder. 

Arrangementerne er også med til at klæde dig på til at finde en spændende praktikvirksomhed med relevante opgaver, så du kan gennemføre praktikopholdet med et godt udbytte for både dig og virksomheden.

IBA holder følgende arrangementer:

 • Praktik intro møde og undervisning i søgning af praktikplads
 • Karrieredag med virksomheder
 • Ansøgningsworkshop

IBA har et stort netværk af virksomheder i Danmark og udlandet, der tilbyder praktik, studiejob og dimittendjob. Du kan finde aktuelle annoncer for praktik, studiejob og dimittendjob på IBAs jobportal >>

Du kan også møde mange af virksomhederne til karrieredage i løbet af studiet. Inden du møder virksomhederne, bliver du klædt godt på med bl.a. workshops i CV/ansøgninger. Du kan også finde tips om dette på Canvas.

Du skal selv tage kontakt til den virksomhed, du vil søge praktikplads hos, og du skal selv udforme en praktikaftale efter IBAs retningslinjer.  

IBA Karriere kan hjælpe dig med virksomhedskontakter og rådgive dig omkring søgningen af praktikplads.

Du er også velkommen til at søge praktik hos virksomheder uden for netværket, så længe de opfylder IBAs krav til en praktikplads.

Vær i god tid med dine ansøgninger, og start gerne din søgning ½ år før du skal i praktik.

Ansøgninger

De fleste virksomheder beder de studerende sende en ansøgning, hvorefter virksomheden inviterer udvalgte studerende til samtale, inden der indgås en aftale om praktikplads. Det er derfor en rigtig god ide, at du får skrevet et godt CV og en målrettet ansøgning til hver praktikplads du søger.

IBA Karriere holder løbende workshops om, hvordan du skriver ansøgning og CV. Du kan også finde tips om dette på Canvas.

Praktik i udlandet

Du kan vælge at tage dit praktikophold i udlandet.

Det er både en spændende mulighed for at udvikle dig personligt, og en erfaring du kan bruge på dit CV til din jobsøgning efter endt studie.

Overvej denne mulighed allerede tidligt i studiet, og vær i god tid, når du skal søge og planlægge dit praktikophold i udlandet. Hvis du også skal nå at spare penge op til opholdet, er det en god ide at starte planlægningen allerede et år før du skal afsted.

De internationale muligheder annonceres på jobportalen, ligesom tidligere praktikvirksomheder i udlandet er tilgængelige på Canvas.

Du er også velkommen til at kontakte IBA Karriere for at få råd og vejledning omkring praktik i udlandet.

Praktikaftale

Når du har fundet en praktikvirksomhed, skal du udfylde en praktikaftale, der er en gensidig aftale mellem dig, virksomheden og IBA.

Praktikaftalen omfatter bl.a. arbejdsopgaver og plan for praktikopholdet. Aftalen skal være godkendt af både din vejleder og virksomheden, inden du starter i praktik. 

Karrierevejledning

Som studerende på IBA kan du til enhver tid kontakte IBA Karriere for individuel sparring og rådgivning både før, under og efter praktikopholdet.

Jobportal

Du kan finde aktuelle tilbud om praktikpladser på IBAs jobportal, der både omfatter praktikpladser, studiejob og fuldtidsjob.

Kontakt

 • IBA Karriere
  IBA Karriere
  Ved spørgsmål til praktik, studiejob og karriere
Jens Ehmsen
- Da jeg var i praktik, fik jeg et sjældent indblik i branchen. Jeg kom ind og oplevede hverdagen, og det var guld værd.
Jens Ehmsen
Salgstrainee hos EDC Poul Erik Bech
Tidligere studerende på Finansøkonom
Du kan stadig nå det. Vi har ledige studiepladser. Læs mere.