På IBA står økologi altid på menuen

Når de studerende og ansatte går til frokost på IBA Erhvervsakademi Kolding, så har de nemt ved at vælge et økologisk måltid. For på menuen er der altid retter, som udelukkende er økologiske. Det gælder også den friske frugt og grøntsagerne i salatbaren.

Udvalget betyder, at kantinen på IBA er tildelt bronzemærket fra Det Økologiske Spisemærke. Det er en statskontrolleret mærkningsordning. Og når man får bronzemærket, så er det fordi, at 30-60 procent af de indkøbte råvarer er økologiske.

Fakta

Det Økologiske Spisemærke er en gratis statskontrolleret mærkningsordning for spisesteder. Det Økologiske Spisemærke viser, hvor stor en del af de indkøbte føde- og drikkevarer på spisestedet, der er økologiske.

Både offentlige og private spisesteder kan få Det Økologiske Spisemærke. Spisemærket findes i tre udgaver: Bronze (30-60%), sølv (60-90%) og guld (90-100%)

Per august 2023 har ca. 3500 spisesteder i Danmark Det Økologiske Spisemærke.

Det Økologiske Spisemærke kan anvendes af alle professionelle køkkener, der er registreret i smiley-ordningen.

Du kan læse mere om ordningen her >>

Stemningsbillede

Der bliver solgt rigtig mange måltider hver eneste dag i kantinen hos IBA. Og kantineleder Conni Juul Schou har sat sig for, at de i højere grad består af økologiske råvarer. Indsatsen betyder, at IBA’s kantine har opnået bronze inden for Det Økologiske Spisemærke.

- Vi er kommet rigtig godt i gang med at ændre vores kantine i en mere økologisk retning. Og der er virkelig sket en kæmpe omvæltning i løbet af forholdsvis kort tid. Vi har altid været optaget af at bruge gode råvarer i vores køkken, og nu er en stor andel af dem blevet økologiske, siger kantineleder Conni Juul Schou.

Foto af Connie

- Vi har altid prioriteret gode råvarer. Og nu er mange af dem også økologiske, siger IBA’s kantineleder Conni Juul Schou.

Økologi bliver tydelig

I første omgang har kantinen på IBA taget fat i indkøb af mælkeprodukter, frugt, grøntsager og bagervarer. Det er nogle af de råvarer, der bliver brugt mange af i løbet af dagligdagen i det travle køkken. Og derfor er det også en forandring, der batter. Det kan Conni aflæse i det økologiske regnskab, som hun får tilsendt hver måned fra IBA’s leverandør af fødevarer. Regnskabet skal fremvises til Fødevarestyrelsen, når der er kontrolbesøg.

- Vi er virkelig glade for at få bronze fra Det Økologiske Spisemærke, og det vil vi naturligvis skilte med i kantinen. Så nu bliver det helt tydeligt for alle vores kunder, at vi tænker rigtig meget på økologi i hverdagen, siger Conni.

Stemningsbillede

Det Økologiske Spisemærke gives kun til de kantiner og restauranter, som arbejder aktivt med at bruge økologi i hverdagen.

Tidligere er IBA’s kantine blevet kåret som årets plantekøkken. Prisen modtog IBA i fællesskab med Kolding Kommune.

- Den pris er vi rigtig glad og stolte over. Og gav os blod på tanden, så vi gik i gang med at købe mere økologisk, siger kantinelederen på IBA.

04/09/2023

Kontakt