Erhvervsakademiuddannelse Markedsføringsøkonom (online)

Søger du en uddannelse, hvor du kan følge undervisningen, uanset hvor i Danmark eller verden, du bor? Så kan vores online uddannelse til Markedsføringsøkonom være det helt rigtige valg. Her får du en uddannelse af høj kvalitet, som styrker dig til en karriere inden for marketing, salg, ledelse og kommunikation. Og uddannelsen fokuserer på, at du bliver i stand til at håndtere virksomhedens marketingopgaver fra planlægning til gennemførelse ved brug af såvel traditionelle som digitale medier.

En online uddannelse er for dig, der gerne vil følge undervisningen og samarbejde i studiegrupper via din computer. Den er for dig, der er god til selv at strukturere din tid, og som måske finder tid til i stedet at læse pensum om aftenen eller i weekenden.

Det kan være, at du dyrker idræt på eliteplan, hvor træningen skal passe ind dagligt. Det kan også være, at du bor så langt fra IBA, at transporten ville æde alt din tid. Ja – der kan være mange årsager til, at du hellere vil være med online end at møde fysisk op på studiet i Kolding.

Til orientering optages undervisningen ikke.

Fakta

 • Studiestart: 30. august 2024 Ansøgningsfrist: 15. marts / 5. juli
  Studiestart: Januar / februar 2025 Ansøgningsfrist: 1. december
 • Adgangskrav: Gymnasial eksamen eller erhvervsuddannelse + specifikke adgangskrav
 • Varighed: 2 år
 • Økonomi: SU
Ansøg

Sådan er det at studere online

For at kunne afspille videoer direkte her på siden, skal du acceptere marketing-cookies.

Du kan ændre dit cookie-samtykke her

Afspil i stedet videoen på YouTube (Åbner videoen på YouTube)

På vores online uddannelse til Markedsføringsøkonom har vi selvfølgelig flettet alle de bedste elementer ind. Alt det, der kendetegner et erhvervsakademi, for vi har over 20 års erfaring med at undervise online. Så du kan glæde dig til praksisnær undervisning med undervisere, der interesserer sig for dig og din læring, projektarbejde med afsæt i virkeligheden og studiegrupper, hvor du får gode relationer. Og selvfølgelig et indbygget praktikophold på 12 uger i en virksomhed.

Studiet er et fuldtidsstudie, så du skal regne med at være studieaktiv i gennemsnitlig 42,5 time per uge. Vi planlægger efter at have to undervisningsdage om ugen, hvor vi forventer, at du deltager i undervisningen i ”real-time” foran skærmen. Derudover vil der være fastlagte aktiviteter, som du skal deltage i. Dette er f.eks. projekter, prøveeksamen og selvfølgelig eksamen. Datoerne vil komme til at fremgå af din semesterplan, inden semestret begynder.

Derudover planlægger du selv møder med din studiegruppe, så I kan diskutere opgaverne igennem i fællesskab. Der er desuden nogle forløb, hvor vi forventer, at du udarbejder og afleverer en opgave sammen med en projektgruppe. Ligesom der også vil være nogle eksaminer, hvor du afleverer sammen med din gruppe.

For at få mest ud af studiet skal du løbende forberede dig til undervisningen og aflevere opgaver.

Rikke Vinther Sørensen
- Jeg syntes, at det absolut fedeste ved at studere til markedsføringsøkonom på IBA er, at vi får den nyeste opdatererede viden, som vi løbende får lov til at sætte i spil i samarbejde med virksomheder og i praktikforløbet.
Rikke Vinther Sørensen
Uddannet markedsføringsøkonom
Det lærer du på Markedsføringsøkonom (online) uddannelsen

Du lærer bl.a. at planlægge salg og markedsføring, så du kan være med til at udføre virksomhedernes markedsføringsstrategi og markedsføringsplan.

Du lærer hvordan de rigtige marketingbeslutninger skal tages ved også at inddrage andre funktioner i virksomheden så som økonomi, organisation, omverden og lovgivning.

Du lærer om digital markedsføring på et strategisk og taktisk niveau bl.a. med kampagneplanlægning og kommunikation på sociale medier, brug af Google Analytics og hjemmesideredigering.

Undervisningen er en løbende kombination af teori og praksis, hvor du i høj grad får lov til selv og med dine medstuderende at inddrage virksomheder bl.a. gennem større projekter og opgaver.

Fagene på studiet bliver udviklet i samarbejde med eksterne eksperter, så de er tilpasset virksomhedernes aktuelle behov.

Uddannelsens varighed og opbygning

Studiet er normeret til 2 år (120 ECTS point). De første 3 semestre følger du undervisningen online. Der vil være undervisning eller vejledning 2 dage om ugen; derudover skal du selv, eller i studiegrupper, forberede dig, læse teori, se webinarer og arbejde med cases og opgaver. Meget arbejde og læring foregår i grupper sammen med 3-4 andre studerende. IBA opretter og støtter undervejs arbejdet i studiegrupperne. IBA har stor erfaring i at gennemføre og vejlede online gruppearbejde.

Studiet er et fuldtidsstudie, men fleksibelt i forhold til hvordan den studerende gennemfører sin forberedelse, opgaver og projekter.

På 4. og sidste semester skal du 12 uger i praktik i en virksomhed, der er relevant for studiet, og efterfølgende skal du skrive dit afsluttende eksamensprojekt.

På studiet lægges der vægt på et varieret udbud af undervisning, opgaver og brug af de forskellige medier og digitale platforme. Du vil få mulighed for at inddrage din egen omverden i forhold til opgaver, eksempler og virksomhedscases.

Der er mulighed for at mødes ved studiestart på IBA og få en intro og præsentation af forløbet for uddannelsen. Det skal også være med til at sikre et vist studiemiljø under forløbet.

Til orientering optages undervisningen ikke.

 

Online uddannelse

Når du vælger en online uddannelse, kan du følge undervisningen, uanset hvor du befinder dig i verden.

På IBA har vi kørt online undervisning siden 1996.

Vi sørger for;

 • at vores online forløb er af samme kvalitet og niveau som vores klassebasserede uddannelser.
 • at undervisningen og undervisningsmaterialet er udvalgt og designet til at hjælpe dig med at lære og komme godt igennem uddannelsen.
 • at supporten, vi tilbyder vores online studerende, er hurtig og effektiv.
 • at trods online forløb, vil der blive arbejdet med at skabe nærhed og sammenhæng mellem de studerende.

Fordelene ved en online uddannelse:

 • Uddannelsen foregår online, så du kan være med uanset geografisk placering.
 • Du sparer transporttid.
 • Du har mulighed for at studere derhjemme, på et bibliotek, i en kaffebar - eller endda i bussen. Hvis du har adgang til internettet, kan du få adgang til næsten alt, hvad du har brug for til vores online uddannelse.
 • Kvalifikationerne, du får ved at færdiggøre en online uddannelse fra IBA, vil være de samme, som hvis du havde taget uddannelsen fysisk på akademiet.​

Vær opmærksom på, at undervisningen ikke bliver optaget.

Valgfag

På 3. semester vælger du en større valgfagspakke, der giver dig mulighed for at specialisere dig inden for det, du synes er spændende – og som kan bruges til at forme din karriere.

Valgfagspakken (2 eller 3 fag) giver dig yderligere værktøjer inden for en række områder, som er særligt interessante for virksomhederne.

I faget Digital Markedsføring får du en praktisk og teoretisk erfaring med de centrale discipliner inden for online markedsføring. Med udgangspunkt i den digitale kunderejse får du værktøjerne til at arbejde med - og optimere digitale indsatser. Du bliver introduceret for emner som Content Marketing, Google Ads, sociale medier som Facebook og Instagram, SEO, Google Analytics og e-mail marketing. Du får muligheden for at lære om og anvende en række relevante digitale værktøjer, som virksomhederne bruger i deres online markedsføring. Du lærer også om, hvordan du måler og vurderer effekten af indsatsen, og får de forskellige aktiviteter til at spille bedre sammen.

Du kan også vælge forløb inden for projektledelse eller forbrugeradfærd. Også i disse fag får du mulighed for at arbejde med opgaver fra erhvervslivet, og du indgår i teams der selv styrer opgaverne og arbejder sig frem til en række relevante anbefalinger.

Du kan p.t. bl.a. vælge (på 3. semester):

 • Digital Markedsføring
 • Digitale Værktøjer
 • Projektledelse
 • Forbrugeradfærd
 • Statistik/økonomi (adgangspakke til uddannelser på universitetet).

Bemærk at der kan være ændret noget i valgfagssammensætningen, når du begynder 3. semester. Dog vil adgangspakke til universitetet altid udbydes.

Hent valgfagskataloget for Markedsføringsøkonom (PDF)

Job og karriere

Som markedsføringsøkonom er der mange muligheder inden for markedsføring, salg og kommunikation i både danske og internationale virksomheder. Det kan f.eks. være som marketingkoordinator, digital marketing specialist, e-commerce coordinator, event coordinator eller eksportmedarbejder.

Du har også mulighed for at arbejde som konsulent i reklamebranchen og andre brancher med markedsføringsaktiviteter. På længere sigt kan du gøre karriere som f.eks. marketingchef, SoMe Manager, produktchef, eksportchef, Key Account Manager eller indkøbschef.

Praktik

På markedsføringsøkonomstudiet er der 12 ugers obligatorisk praktik på 4. semester.

Her får du mulighed for at prøve at arbejde med en række af de områder, du kender til fra uddannelsen bl.a. optimering af virksomhedens hjemmeside, Google Ads, aktiviteter på de sociale medier, samarbejde med en salgsafdeling og markedsanalyser.

Du vil under dit studie møde en karrierevejleder og en virksomhedskonsulent fra IBA Karriere, som guider og giver sparring til, hvad den målrettede ansøgning og det effektive CV skal indeholde.

Du har som studerende også mulighed for at få en individuel samtale, hvor en karrierevejleder fra IBA Karriere gennemgår din ansøgning og dit CV sammen med dig. Sammen lægger I en plan for næste step i processen.

Selvom du deltager i en online uddannelse, skal du stadig tilbringe visse perioder fysisk på din praktikplads i løbet af praktikforløbet. Dette kan eksempelvis indebære at være til stede 2 dage om ugen eller hver 2. uge. Det er ikke muligt at gennemføre en praktik 100% online. Hvis du befinder dig i udlandet, er det dog muligt at gennemføre din praktik i det pågældende land.

IBA Karriere har et godt netværk af tidligere praktikvirksomheder i ind- og udland, og der er rift om de studerende fra IBA. IBA Karriere modtager derfor ofte jobopslag med både praktikpladser og faste stillinger, som IBA Karriere slår op på jobportalen. Se jobportalen her.

IBA Karriere har desuden forskellige aktiviteter for alumner (tidligere studerende red.).

Inden du skal i praktik, bliver du som studerende inviteret til en karrieredag på IBA med en række indbudte virksomheder, som alle leder efter praktikanter som netop dig. Karrierevejledning og praktik er med til at gøre dig erhvervsparat. 

Både den studerende, virksomheden og IBA har et fælles ansvar for, at der skabes gode relationer, og at alle parter får noget ud af den studerendes praktikophold i virksomheden. IBA Karriere har gode erfaringer med at få alle studerende i praktik.

Muligheder for iværksætteri

Når du er studerende på en af IBA’s fuldtidsuddannelser, så har du mulighed for at blive tilknyttet akademiets kreative iværksættermiljø. Her kan du få opfyldt dine drømme om at starte din egen virksomhed, og du kan få vejledning og sparring på dine forretningsidéer.

Under uddannelsen har du mulighed for at komme i iværksætterpraktik, hvor du selvstændigt arbejder med at opbygge din egen virksomhed.

Læs mere om iværksætteri på IBA her >>

Internationale studiemuligheder

Som studerende på markedsføringsøkonomstudiet på IBA får du tilbudt en række forskellige internationale muligheder. Der er mulighed for at læse et semester i udlandet, og du kan også vælge at tage praktikken i udlandet.

Du har også mulighed for at komme til en af vores partnerskoler og deltage i deres International Marketing Week. Der vil du blive stillet en faglig relevant opgave, som skal løses i grupper, der er sammensat på tværs af forskellige nationaliteter og uddannelsesinstitutioner.

Læs mere om dine internationale muligheder.

Videreuddannelse

Hvis du ønsker at læse videre, når du er uddannet markedsføringsøkonom, er der flere forskellige muligheder. Du kan bl.a. udbygge din uddannelse med en 1,5-årig professionsbachelor i International handel og markedsføring eller professionsbachelor i e-handel, som IBA også tilbyder.

Med en professionsbacheloruddannelse kan du herefter tage enten en cand.merc. på handelshøjskolerne i Danmark, en kandidatgrad på en udenlandsk uddannelsesinstitution eller en MBA på IBA eller en anden dansk eller udenlandsk uddannelsesinstitution.

Hvis du foretrækker at kombinere arbejde med studier, kan du vælge en diplomuddannelse i Salg og markedsføring, samtidig med at du passer et job. Vær opmærksom på, at du skal have to års relevant erhvervserfaring for at blive optaget på en diplomuddannelse.

Endelig har du adgang til HD 2. del på landets handelshøjskoler. Du skal dog muligvis supplere med visse fag.

Selvom du tager en erhvervsakademiuddannelse, forhindrer det dig ikke i at tage en bacheloruddannelse på et senere tidspunkt.

Undervisere
 • Gitte Reeckmann Larsen
  Gitte Reeckmann Larsen
  Lektor
 • Mikael A. Rasmussen
  Mikael A. Rasmussen
  Uddannelseschef
 • Nikolaj Svensson
  Nikolaj Svensson
  Lektor
 • Kaj Gilling
  Kaj Gilling
  Lektor
 • Anne-Mette Møller Nielsen
  Anne-Mette Møller Nielsen
  Lektor
 • Allan Fledelius
  Allan Fledelius
  Lektor
 • René Jensen
  René Jensen
  Lektor
 • Sarah Hedelund
  Sarah Hedelund
  Adjunkt
Læs mere om Årets IBA Praktik her

Ansøgning og optagelse

På Markedsføringsøkonom Online er der både sommeroptag og vinteroptag.

Har du været indskrevet på den uddannelse, som du søger ind på, før, skal du enten søge om genoptagelse eller genindskrivning. Læs mere her.

Infomøde i starten af din uddannelse

Skal du læse videre på Markedsføringsøkonom online fra sommer 2023? Så er du inviteret til infomøde om uddannelsen d. 23. august kl. 15:00. Infomødet foregår online, og du vil modtage mere information om dette, når du er blevet optaget på uddannelsen.

På mødet fortælles der om, de forventninger der er til dig som studerende, når du tager en online uddannelse på IBA. Her vil der især være fokus på det arbejde, der ligger udenfor de 2 dages undervisning.

Kvote 1 – adgangskrav

Optagelse via kvote 1 kræver, at du har bestået en af følgende ungdomsuddannelser:

 • HHX
 • STX
 • HTX
 • HF
 • EUX
 • EUX 1. del

Det er et specifikt adgangskrav, at du har bestået Engelsk C og enten Matematik B eller Virksomhedsøkonomi B inden studiestart.

I kvote 1 vurderes din ansøgning udelukkende på baggrund af din eksamenskarakter. Er der flere ansøgere, end der er pladser, optager vi dem med de højeste eksamensgennemsnit.

Kvote 2 – adgangskrav

Du skal søge om optagelse via kvote 2, hvis du:

 • Har en erhvervsuddannelse på en normeret varighed på 3 år eller mere.
 • Har en udenlandsk adgangsgivende eksamen.
 • Har Steinerskolernes Ungdomsuddannelse, Steiner HF eller adgangskursus til ingeniøruddannelserne.
 • Har behov for at blive Individuel konkret vurderet (IKV) - læs mere under afsnittet om IKV.
 • Har adgangseksamen til Markedsføringsøkonom.
 • Er statsborger i et land uden for EU.
 • Ønsker at søge om optagelse med særlig tilladelse.
 • Ønsker at søge om dispensation fra kandidatreglen.

Det er et specifikt adgangskrav, at du har bestået Engelsk C og enten Matematik B eller Virksomhedsøkonomi B inden studiestart.

Kvote 2 ansøgninger vurderes efter:

 • Adgangskvotient
 • Motiveret ansøgning – læs mere her
 • Relevant erhvervserfaring (min. 16 ugers sammenhængende med min. 30 timer om ugen)
 • Relevant supplerende uddannelse i Danmark eller udlandet (min. 6 ugers sammenhængende)
 • Andre aktiviteter som værnepligt, højskole, udlandsophold. (min. 16 ugers sammenhængende)
 • Frivilligt arbejde (min. 3 mdr. sammenhængende)

Bemærk at alt ovenstående skal dokumenteres. Læs mere om krav til dokumentation her.

Ansøgningsfrister

Ansøgningsfrist for kvote 1 er:

5. juli kl. 12.00

Ansøgningsfrist for kvote 2 er:

15. marts kl. 12.00

Sådan søger du

Du skal søge om optagelse online på www.optagelse.dk.

Uddannelsen har følgende optagelsesområdenummer: 79261.

Bemærk at der er en anden ansøgningsprocedure for vinteroptag. Læs mere længere nede på siden.

Specielt for vinteroptag

Når du søger om optagelse til vinteroptag, skal du sende din ansøgning til os via Digital Post.

Din ansøgning skal indeholde udfyldt ansøgningsskema samt verificeret dokumentation på beståede adgangskrav samt andet relevant dokumentation.

Ansøgningsskema til kvote 1

Ansøgningsskema til kvote 2

Ansøgningsfrist for kvote 1 er:

10. december kl. 12.00

Ansøgningsfrist for kvote 2 er:

1. december kl. 12.00

Individuel konkret vurdering (IKV)

Hvis du ikke har en adgangsgivende eksamen, kan du søge optagelse via en individuel konkret vurdering (IKV).

Du skal søge om IKV, hvis;

 • du ikke har en adgangsgivende eksamen, men på anden måde har opnået (og kan dokumentere) tilsvarende kvalifikationer.
 • du har en adgangsgivende eksamen, men mangler specifikke sprogkrav, men i stedet har andre kvalifikationer, der kan sidestilles med manglende. Det kan vurderes at du skal gennemgå en dansk- eller engelsk test som IBA udbyder. Du vil høre nærmere om dette efter indsendelse af IKV-ansøgning.

Det er et specifikt adgangskrav, at du har bestået engelsk C og enten matematik B eller virksomhedsøkonomi B inden studiestart.

Udfyld skemaet Individuel konkret vurdering (IKV) og send det sammen med øvrige relevante dokumenter.

Ansøgningsfrist for IKV for sommeroptag er 15. marts kl. 12.00.

Ansøgningsfrist for IKV for vinteroptag er 15. november kl. 12.00.

Sprogkrav

Har du ikke aflagt din adgangsgivende eksamen på dansk, skal du have bestået én af følgende prøver:

 • Studieprøven i dansk
 • Dansk på B-niveau
 • Prøve i Dansk 3.

Alle karakterer skal være bestået med minimum 02.

Undtaget for adgangskravet er ansøgere, der har bestået en norsk, svensk eller islandsk eksamen samt ansøgere med bestået International Baccalaureate (IB) der inkluderer faget dansk.

Hvis du på anden måde kan dokumentere dansk på et tilsvarende niveau som ovennævnte, kan du bede om en individuel vurdering ved at kontakte os på optag@iba.dk. Det kan vurderes, at du skal gennemgå en dansk test, som IBA udbyder.

Det med småt

Du bliver kontaktet direkte på din oplyste mail, hvis en uddannelse, du har ønsket i ansøgningen, mod forventning ikke kan oprettes. Du hører fra os senest den dag, hvor ansøgningsfristen udløber.

Har du været indskrevet på den uddannelse, som du søger ind på, før, skal du enten søge om genoptagelse eller genindskrivning.

Du kan finde svar på spørgsmål om overflytning, genindskrivning/genoptagelse på samme uddannelse, merit eller generelle regler om optagelse på IBA Erhvervsakademi Kolding her.

Har du spørgsmål i forbindelse med optagelse, kan du kontakte vores optagskontor på tlf. 72 11 82 97 eller via mail på optag@iba.dk.

Kontakt

 • IBA optagskontor
  IBA optagskontor
  Ved spørgsmål til uddannelse, adgangskrav eller karrieremuligheder.
Mads Bo Andersen
- Jeg vil helt bestemt anbefale online-uddannelsen til andre, som ligesom jeg godt kan lide at strukturere sin egen hverdag.
Mads Bo Andersen
Læser online markedsføringsøkonom
Læs historien her >>
Kan du gætte, hvad de tidligere studerende arbejder med nu? Test dig selv her.
Camilla Erna Nyizsnyanszky
- Jeg har fået en uddannelse, som jeg er virkelig glad for. Det ville jeg ikke kunne sige, hvis der ikke havde været denne online-mulighed.
Camilla Erna Nyizsnyanszky
Har læst Markedsføringsøkonom online
Læser videre på professionsbacheloren i International handel og markedsføring – også online
Læs Camillas historie her >>