Årets IBA Underviser 2021 Morten trækker på film og kunst

- Hans passion for faget skinner bare så meget igennem, og det er umuligt at modstå hans energi og humør. Jeg ser altid frem til hans undervisning, ja, somme tider tæller jeg ned til hans timer. (Citat fra indstilling af Morten Jul Petersen, oversat fra engelsk).

Morten Jul Petersens engagement og gode humør går igen i mange af indstillingerne af ham som Årets IBA Underviser, og det passer fint med hans egen målsætning for hans undervisning:

- Overskriften er helt klart engagement. En af vores værdier på IBA handler om at ”tænde og brænde”. Hvis man kan tænde en ild hos nogen, kan man i højere grad drive læringen frem, end hvis det er tvunget. Målet er at få engagementet og passionen frem i dét, de skal lære.

Årets IBA Underviser

I 2019 stiftede Uddannelses- og Forskningsministeriet en underviserpris, der hvert år bliver uddelt til én underviser fra de i alt 8 danske erhvervsakademier.

For at finde vores egen kandidat til prisen har vi på IBA oprettet den lokale konkurrence Årets IBA Underviser.

Baseret på indstillinger fra studerende på både fuldtidsuddannelserne og efter-videreuddannelserne bliver der blandt underviserne udvalgt 5 finalister til vores lokale pris.

De fem finalister til Årets IBA Underviser 2021 er:

Benny Allerup Gammelgaard
Allan Fledelius
Ditte-Maria Sørensen
Frederik Seistrup
Morten Jul Petersen

En lokal jury finder vinderen af Årets IBA Underviser. Den vinder sender vi videre til den landsdækkende jury, som skal vælge den endelige vinder af underviserprisen blandt de 8 lokale vindere fra landets erhvervsakademier.

Vinderens navn bliver afsløret ved en prisoverrækkelse hos Uddannelses- og Forskningsministeriet i 2022.

I 2021 vandt IBA's Lars Bach Undervisningsprisen. Læs mere her.

Præmien på en halv million:

Præmien til den landsdækkende vinder er en halv million kroner. 200.000 kroner som en personlig hæderspris til underviseren, og 300.000 kroner til at udvikle det gode og engagerende undervisermiljø på det vindende akademi.

Morten Jul Petersen tog for 30 år siden springet fra reklamebranchen til uddannelsessektoren.

Han har selv været drevet af passion, lige siden han for 20 år siden var med fra begyndelsen, da uddannelsen som multimediedesigner blev etableret på den tekniske skole i Kolding. Senere blev den en del af IBA Erhvervsakademi Kolding. Men passion er ikke nok. Faget har for alle undervisere også krævet omstillingsparathed, ikke bare i perioder, men konstant. Mulighederne på nettet har hele tiden udviklet sig. Det samme har uddannelsen.

- Det er helt vildt, som uddannelsen har udviklet sig over de 20 år. Og det er en ongoing proces. Det er enormt spændende at være en del af. Der kommer ny viden, nye indsigter og nye vinkler HVERT ENESTE år. Det er stimulerende – og krævende, siger Morten Jul Petersen.

Morten Jul Petersen mener, at relationer mellem underviser og studerende er altafgørende for undervisningen. ”De studerende og jeg skal være i øjenhøjde og have respekt for hinanden, og jeg skal se dem som enkelte individer”.

Der er sket så meget, at hans underviserrolle også har ændret sig:

- I de første år var det mig, der skulle bære på en stor mængde viden om nettet og dets muligheder. Nu er det i lige så høj grad de studerende selv, der får ny viden, når de f.eks. går i dybden i et speciale. Så ja, jeg lærer meget af de studerende, men det gør det næsten til et bedre sted at være. For nu bliver det til et samarbejde om deres læring, for de lærer mere af selv at få fingrene ned i ny viden.

Morten Jul Petersen har selv en uddannelse som cand.merc. i markedsføring og arbejdede en nogle år i den kreative verden, nemlig i reklamebranchen. Men da han fik mulighed for at blive underviser, tog han chancen og fik job på Sønderborg Handelsskole. Han følte simpelthen, at han passede bedre ind i undervisningsverdenen.

- I undervisningen er man optaget af gode relationer med sine medmennesker og omgivelser, mens reklamebranchen er meget salgsorienteret, siger Morten Jul Petersen.

Morten Jul Petersen kombinerer undervisningen med den viden, han samler i sin fritid, når han går på kunstudstillinger og ser film.

Da nettet stadig var på kravlestadiet, søgte han ind som underviser på multimediedesigneruddannelsen. I 20 år har han undervist i multimedier og har undervejs taget en master i multimediedesign på SDU. I alle årene har han i undervisningen kunnet drage nytte af sin store interesse for kunst, design og film.

- Design er ikke kunst, men man kan i design trække meget på inspirationen fra kunstens verden, lige som man i videoproduktionen kan trække meget på filmens verden, siger Morten Jul Petersen.

Han bor i Odense, hvor OFF – Odense Film Festival - hører til. ”Årets højdepunkt”, som underviser Morten Jul Petersen kalder festivalen.

BLÅ BOG

Morten Jul Petersen, 57 år, bor i Odense med sin kone, har to børn på 14 og 25 år.

Har været underviser i 30 år, heraf 20 år multimediedesigner-uddannelsen. Han underviser i brugerfladedesign og indholdsproduktion.

Uddannet cand.merc. i markedsføring og har arbejdet i reklamebranchen, inden han blev underviser.

Ser mange film, går på kunstudstillinger.

Lars Bach blev kåret til Årets IBA Underviser 2020. Læs mere om sejren her >>

05-01-2022
 

Kontakt

- Den energi og entusiasme Morten har med HVER gang, han kommer ind i klasselokalet, er så vidunderlig. Det smitter virkelig af, og man ved altid man får en god dag, når man har Morten.
Citat fra en studerende i indstillingerne
- Morten er super til at inddrage alverdens eksempler, som altid hjælper en med at forstå og huske, dét han snakker om! Jeg husker tydeligt, da han inddrog Airbnb for at vise os, hvad en god call to action var!
Citat fra en studerende i indstillingerne