Martin skal undervise på helt ny 3D-uddannelse

60-årige Martin Møhl er et glimrende eksempel på, at selv om man har været vidt omkring gennem en lang karriere, så er der stadig mulighed for at prøve noget nyt. Efter sommerferien bliver han underviser på en helt ny uddannelse, der ikke findes andre steder i kongeriget – nemlig uddannelsen i Industriel 3D-print hos IBA Erhvervsakademi Kolding.

Han er uddannet maskiningeniør, har arbejdet med udvikling af alt fra militære satellitsystemer til høreapparater, og så har han gennem ti år undervist på professionshøjskole i Horsens. Efter sommer kommer han til at undervise på den nye uddannelse i Kolding.

Fakta

På professionsbachelor-uddannelsen i Industriel 3D-print lærer du selvstændigt at kunne håndtere komplekse udviklingsorienterede industrielle 3D-problemstillinger. Du vil kunne analysere, designe og konstruere i sammenhæng med en produktionsvirksomhed.

På uddannelsen vil du lære at varetage opgaver som planlægning, udvikling og integration af 3D-printløsninger.

På Industriel 3D-print på IBA Erhvervsakademi Kolding arbejder vi med forskellige undervisningsmetoder som f.eks. klasseundervisning, gruppearbejde, oplæg fra relevante personer fra erhvervslivet, temadage og projektuger.

Læs mere om uddannelsen her ->>

Billede af Martin Møhl og Anja Sinding Morgen

Martin Møhl, som her er på IBA Nexttech sammen med IBA’s chefkonsulent Anja Sinding Morgen, ser frem til at tage imod de første studerende på den nye uddannelse. Det gælder også studerende, der har et arbejde ved siden af. – For uddannelsen er bygget op på den måde, at vi underviser mandag og tirsdag her, og så kan man passe sit arbejde onsdag, torsdag og fredag, forklarer han.

- 3D-teknologien er en teknik, som har været benyttet i mange år, og som udvikler sig utrolig hurtig. Så det, man ikke kunne fremstille i går, det kan man fremstille i dag. Og det man ikke kan fremstille i dag, det kan man garanteret komme til at fremstille i morgen. Så det at skulle arbejde indenfor et område, som hele tiden udvikler sig - og som gør, at man kan opkvalificere sig løbende - syntes jeg er utrolig spændende ved den her uddannelse.

Siger altså den nye underviser. Som selv har udviklet sig i ryk, siden han som ung mand i tyverne blev færdiguddannet maskingeniør fra Teknikum i Aarhus.

- Faktisk overvejede jeg også at søge ind på konservatoriet på klassisk guitar, men jeg valgte ingeniør-vejen, fordi det gav bedre mulighed for at få job bagefter, og fordi jeg vidste, at så kunne jeg blive ved med at udvikle mig fagligt. Det har altid været vigtigt for mig ikke at blive for låst, siger han.

Vidt omkring

Uddannelsen førte ham til Struer, hvor han arbejdede for et lille konsulentfirma, der havde udviklingsopgaver for nogle af landets største virksomheder. Han har udviklet både bittesmå høreapparater og en campingvogn, som kunne trækkes bag en motorcykel.

Siden kom han til Terma i Aarhus, hvor han arbejdede med forsvarssystemer, og det var her, han sideløbende tog Ingeniørernes Lederuddannelse. Den førte ham videre til et stort belysningsfirma, som Solar ejede i Vejen.

- Vi endte med at blive opkøbt at en stor koncern, så fra 150 ansatte voksede vi til 10.000, inden jeg stoppede, husker Martin.

Siden har han arbejdet med emner til byggeindustrien hos Carl F., hvor han var ansat som produktchef, og så har han været med til at udvikle forskellige typer af overlevelsesudstyr for Viking i Bramming.

Erfaring tæller

Cirklen blev sluttet, da han blev ansat som underviser på VIA University College i Horsens, hvor han underviste kommende maskiningeniører i blandt andet produktudvikling og forretningsudvikling.

Og det blev så sidste step inden skiftet til IBA i Kolding, hvor det vil handle rigtig meget om materialekendskab, processer og samarbejde mellem designere og konstruktører, når han kommer til at undervise på studiet i Industriel 3D-print. Uddannelsen har et stærkt fokus på økonomi og projektsamarbejde, som også er to områder, der har løbet som en rød tråd gennem Martin Møhls forskellige stillinger gennem årene.

- Jeg tror meget på uddannelse, som er anvendelsesorienteret, og som kan relatere sig til industrien. Det vil sige, at man som underviser har en bred palet af erfaring med sig. Jeg tror, det er motiverende for de studerende, og at det øger relevansen af undervisningen ganske betydeligt, siger Martin Møhl.

Privat bor han på den gamle skole i Veerst, der ligger nord for Lunderskov.

André Nørgaard
- 3D-print vil blive en kæmpestor del af industrien. Det er helt uundgåeligt, for at sige det rent ud.
André Nørgaard
Head of sales hos Lead Robotics
Læs hele historien her >>

11-07-2022

Kontakt

Casper Huhnke
- Der er behov for en hands-on uddannelse inden for 3D-print. De studerende skal arbejde praksisorienteret, så vi kan få udviklet nye produkter. IBA Nexttech har de teknologier og materialer, der skal til for at kunne løfte sådan en uddannelse og er allerede en samarbejdspartner for Alfa Laval. Vi ser frem til at udvide dette samarbejde.
Casper Huhnke
Technology Development Manager
Alfa Laval Kolding
Læs hele historien her ->>
Emil Lyck
- 3D-print er virkelig brugbart inden for produktudvikling. For her kan man prøve ideerne af ved at printe sine prototyper i takt med, at man udvikler produktet. Det er super spændende at arbejde med.
Emil Lyck
Har læst Produktionsteknolog og skal læse videre på uddannelsen Industriel 3D-print
Læs mere om Emils historie her