Årets IBA Underviser 2022

Marie hjælper dig sikkert i mål

Hvorfor skal man planlægge?

Det er ét af de provokerende spørgsmål, de studerende bliver mødt med, når lektor Marie Føgh Beirholm tager fat på sin undervisning i  Projektledelse hos IBA Erhvervsakademi Kolding.

For umiddelbart ligger svaret lige for. Enhver ved jo, at alt fra store events til firmaets nye produktudvikling kræver en plan, hvis man vil nå sikkert i mål, uden at det halve er blevet glemt undervejs.

Men så enkelt er svaret bare ikke. For så ville man næppe høre om de mange projekter, der bliver meget dyrere end forventet, tager langt længere tid end beregnet – eller slet og ret kører i grøften undervejs.

Undervisningsprisen

I 2019 stiftede Uddannelses- og Forskningsministeriet en underviserpris, der hvert år bliver uddelt til én underviser fra de i alt 8 danske erhvervsakademier. Undervisningsprisen har til formål ”at anerkende den store betydning, som inspirerende, inddragende og nytænkende undervisere har for de studerende”.

For at finde vores egen kandidat til prisen har vi på IBA oprettet den lokale konkurrence Årets IBA Underviser.

Baseret på indstillinger fra studerende på både fuldtidsuddannelserne og efter- og videreuddannelserne bliver der blandt underviserne udvalgt 5 finalister til vores lokale pris.

De fem finalister til Årets IBA Underviser 2022 er:

Ann Damgaard

Marie Føgh Beirholm

Ditte Hoffmann Kærslund

Ivan Hassinggaard

Martin Wegge

En lokal jury finder vinderen af Årets IBA Underviser. Den vinder sender vi videre til den landsdækkende jury, som skal vælge den endelige vinder af underviserprisen blandt de 8 lokale vindere fra landets erhvervsakademier.

Vinderens navn bliver afsløret ved en prisoverrækkelse hos Uddannelses- og Forskningsministeriet i 2023.

I 2021 vandt IBA's Lars Bach Undervisningsprisen. Læs mere her

Præmie

Præmien til den landsdækkende vinder af Undervisningsprisen er en halv million kroner. 200.000 kroner som en personlig hæderspris til underviseren, og 300.000 kroner til at udvikle det gode og engagerende undervisermiljø på det vindende akademi.

Marie Føgh Beirholm.

- Jeg elskede det fra første dag, da jeg begyndte som underviser. Det var så fedt at binde teori og praksis sammen.

Så i stedet for at nøjes med det enkle, må de studerende hos Marie Føgh Beirholm blandt andet omkring begreber som motivation, koordinering, kommunikation, accept, roller og ansvar, hvis de skal svare på spørgsmålet ”Hvorfor skal man planlægge? Og hvordan bliver planen en succes?”.

I nogle tilfælde viser det sig tilmed, at man slet ikke kan lægge en færdig plan fra A til Z. I stedet må man arbejde mere agilt, fortæller Marie:

- Derfor er det helt afgørende, at der er en god projekt-kultur i ens virksomhed. Hvis man ser på alle de projekter, som går galt, så er det måske roller og ansvar, der ikke er fordelt. Måske har man ikke den nødvendige opbakning som projektleder. Eller måske er den gal med mængden af projekter, der kører sideløbende, siger hun. 

Og længere behøver man faktisk ikke tale med Marie, før man klart fornemmer, hvor meget hun brænder for at undervise i sit fag på IBA’s efter- og videreuddannelse. Hun fortæller smittende om de mange elementer, som god projektledelse består af. Og om hvordan projektledelse kan være løftestangen, hvis man vil have succes med sin strategi.

Hendes indsigt og smittende energi afspejler sig i indstillingerne fra de studerende, der har valgt at indstille Marie til Årets IBA Underviser 2022:

-  Jeg synes, at hun var god til at sætte vores forskellige profiler i spil, skriver én studerende og fortsætter:

- Der var for eksempel en aktivitet, hvor vi skulle bygge et tårn af legoklodser. Vi havde alle fået forskellige instrukser, så det gjorde naturligvis opgaven kompleks. Vi kom ikke i mål med opgaven, men vi kunne alle grine ad det, og vi fik en vigtig læring.

Marie har arbejdet i mange brancher

42-årige Marie Føgh Beirholm er vokset op i det jyske, i Struer, og efter gymnasiet tog hun til Washington D.C., hvor hun fik arbejde på en irsk restaurant. Den lå ikke langt fra Pentagon, så Marie oplevede et helt anderledes USA efter angrebet den 11. september.

Marie Føgh Beirholm.

- Marie er nok den bedste underviser, jeg nogensinde har haft. Hun formidler sit stof på en letforståelig måde. Hun engagerer sig ud over det sædvanlige. Hun viser interesse for sine studerende. Og så er hun en sindssyg dygtig facilitator, lyder en af indstillingerne til Årets IBA Underviser.

- Det blev meget konkret for mig. Et af de kaprede fly blev jo styrtet ned i Pentagon, så efter angrebet var der flere af vores faste kunder, der ikke kom mere. De var omkommet. Når man er helt ung, er det en ”Lifechanger” at være tæt på så stor en begivenhed, husker Marie.

Hun blev et år mere i et forandret USA, før hun tog hjem for at studere. Valget faldt på kommunikation, og i 2008 kunne hun kalde sig cand.ling.merc i virksomhedskommunikation fra Handelshøjskolen i Aarhus. Hun nåede ikke engang at få sit eksamensbevis, før hun var flyttet til København, hvor hun allerede havde fået arbejde som projektleder hos Huset Markedsføring. Senere blev hun projekt- og administrationschef hos rådgivningsvirksomheden Lead Agency, som arbejder med strategisk kommunikation.

Hun blev et år mere i et forandret USA, før hun tog hjem for at studere. Valget faldt på kommunikation, og i 2008 kunne hun kalde sig cand.ling.merc i virksomhedskommunikation fra Handelshøjskolen i Aarhus. Hun nåede ikke engang at få sit eksamensbevis, før hun var flyttet til København, hvor hun allerede havde fået arbejde som projektleder hos Huset Markedsføring. Senere blev hun projekt- og administrationschef hos rådgivningsvirksomheden Lead Agency, som arbejder med strategisk kommunikation.

Hun boede i hovedstaden frem til 2015, hvor hun besøgte talrige virksomheder som konsulent på deres projektopgaver.

- Jeg samarbejdede med alt fra medicinalfirmaer til marketingbureauer. Det nyder jeg godt af nu som underviser, hvor jeg kan bringe mange forskellige erfaringer i spil på mine hold, hvor deltagerne kommer fra vidt forskellige brancher, siger hun.

Forskning er vigtig

Marie begyndte at undervise, da familien valgte at flytte fra København til Kolding, hvor familien bor med en smuk udsigt ud over Alpedalen. Først var hun hos IBC Innovationsfabrikken, før hun skiftede til IBA Erhvervsakademi Kolding i slutningen af 2018.

Marie Føgh Beirholm.

- Vi tager udgangspunkt i den hverdag, de studerende kommer fra. Jeg har den fordel, at jeg selv har været ude som projektkonsulent i en bredt vifte af brancher, siger Marie.

- Jeg fandt hurtigt ud af, at det var lige mig at undervise. Jeg kan godt lide at tænde en gnist hos de studerende. At få dem til at flytte sig både fagligt og som mennesker, fortæller hun.

På det personlige plan har undervisningen gjort det samme for hende selv: Fået hende til at rykke sig. Det er sket både i et samspil med de studerende og gennem den forskning, Marie har arbejdet med undervejs på IBA. Hun har analyseret, hvordan projektsamarbejdsformen bliver brugt forskelligt af små og mellemstore virksomheder.

- Forskningen er med til at holde os opdaterede som undervisere. Det er vigtigt, at vi kan trække den nyeste viden med ind i undervisningen. Derfor har rejsen fra adjunkt til lektor også været spændende og naturlig for mig, for den betyder, at jeg også selv har flyttet mig.

Udgangspunktet er de studerende

Grundlæggende drejer Projektledelse sig om, at de studerende bliver klædt på, så de kan styre og lede et projekt til succes. Og det er der heldigvis mange værktøjer til, siger Marie.

- Projektledelse er jo en evergreen, for man laver projekter både i opgangstider og i nedgangstider. Hvis det skal det blive en succes, må man først og fremmest sikre sig, at virksomheden har fokus på projektsamarbejdsformen. Hvorfor gør vi, som vi gør? Der er ikke nogen ”one size fits all”, så det handler om en god forståelse for, hvad der virker lige netop i ens egen praksis, siger hun.

På sine hold tager hun udgangspunkt i de studerende. Hvad er det for en hverdag, de kommer fra? Hvilken erfaring har de? Det er deres egne projekter, de kommer til at arbejde med.

- Mit mål er, at de tager noget med hjem, som de kan bruge allerede dagen efter, siger Marie, der værdsætter, at de studerende er meget forskellige, selv om de er på samme hold:

- De kommer med hver deres baggrund og erfaring. Og som underviser skal jeg have de studerende til at reflektere over deres egen verden, når de sidder i undervisningslokalet. Man kan udtrykke det sådan, at i løbet af undervisningen får de den samme viden - men de skal gå hjem og bruge den på hver deres måde.

Marie Føgh Beirholm.

- Vi skal til at opstarte første hold i Projektledelse som online-undervisning. Det er en virkelig spændende udfordring, fordi det påvirker ens måde at formidle på. Det er ikke nok, at man bare sætter sig foran en bærbar computer og går i gang, siger Marie Føgh Beirholm.

Blå Bog

Marie Føgh Beirholm er opvokset i Struer, hvor hun har gået på gymnasium.

Bagefter er hun uddannet på Handelshøjskolen i Aarhus med titel af cand.ling.merc. Hun har undervejs studeret Marketing og Communications ved Glasgow Caledonian University.

Marie har arbejdet som projektleder hos Huset Markedsføring og som projekt- og administrationschef hos Lead Agency. Hun blev underviser i 2015 på Innovationsfabrikken i Kolding, inden hun i 2018 begyndte på IBA, hvor hun nu er lektor.

Hun underviser i faget Projektledelse på IBA’s efter- og videreuddannelser.

På IBA har hun afsluttet et forskningsprojekt om projektsamarbejde hos små og mellemstore virksomheder. Projektet er lavet i samarbejde med kolleger fra IBA og CPH Business.

Marie er gift og har to børn. Hun bor i Kolding med sin familie.

Læs mere om finalisterne og konkurrencen i 2022 her

01-12-2022

Marie Føgh Beirholm
- Jeg fandt hurtigt ud af, at det var lige mig at undervise. Jeg kan godt lide at tænde en gnist hos de studerende. At få dem til at flytte sig både fagligt og som mennesker.
Marie Føgh Beirholm
Lektor på IBA
Nomineret til Årets IBA Underviser