Line fandt sin hylde, da hun kom i praktik

Line Straarup Fey er en smuk og glad kvinde, som arbejder koncentreret med at føre sine opgaver i mål. Men sådan har det ikke altid været. Faktisk kom glæden først, efter hun kom i praktik hos innovationsbureauet Flying October i Kolding. Og glæden ved praktikken var så stor, at Line indstillede sit praktikophold til Årets IBA Praktik 2017.

For hidtil havde Line fra Rødding tumlet med at finde ud af, hvem hun var. Hvad hun gerne ville arbejde med? Hvad det var, hun var god til?

Nu er hun uddannet i Entreprenørskab og design (tidligere E-designer), og hun var i finalen i konkurrencen Årets IBA Praktik 2017.

Line løb ikke med sejren i konkurrencen. Det gjorde derimod italienske Sebastiano Finocchiaro, som var i praktik hos ECCO i Bredebro. 

For at kunne afspille videoer direkte her på siden, skal du acceptere marketing-cookies.

Du kan ændre dit cookie-samtykke her

Afspil i stedet videoen på YouTube (Åbner videoen på YouTube)

Ramt i solar plexus

Da Line hørte om uddannelsen Entreprenørskab og design (tidligere E-designer) på IBA Erhvervsakademi Kolding ramte det hende lige i solar plexus. Det føltes rigtigt. Det kunne hun tænke sig!  

Hendes første indskydelse blev bekræftet, da det lykkedes hende at komme ind på studiet. Teorien var vildt spændende. Line lappede det hele i sig og kastede sig sultent over opgaverne. Det, der faldt andre svært, var ofte hendes første indskydelse. Endelig var der noget, hun var god til!

Pas på! Praktik forude

En skygge pressede sig ind foran solen, da Line fik øje på den praktik, som ventede i slutningen af sin toårige uddannelse. 12 ugers obligatorisk praktik, hvor hun skulle få en virksomhed til at give hende konkrete opgaver og lade hende blive en del af teamet.  

Var der virkelig nogen derude, som kunne bruge det, hun kunne? En arbejdsplads  – hvor hun kunne skabe værdi ved at omsætte teori til praksis?  

Angsten for det ukendte fik den 23-årige studerende i gang med at lede efter praktikplads længe før sine medstuderende. Hun fik sat ord på, hvad hun søgte og rakte ud i sit netværk efter hjælp.  

Efter noget tid stod hun med en liste på fire virksomheder, som arbejdede med netop design og konceptudvikling. Den fik hun hurtigt selv snævret ind til én storfavorit: innovationsbureauet Flying October i Kolding. 

Line Straarup Fey

- Lige så snart, jeg trådte ind af døren, vidste jeg, at det her var det rigtige sted. Nu står jeg glad op hver morgen og møder på arbejde. For her ved jeg, at de har brug for det, jeg kan, sagde Line. 

Line kom bare først

Men selv om Flying October havde haft flere studerende fra bachelor og kandidatuddannelser i praktik, så havde de ikke haft nogen fra IBA. Så Line måtte skrue charmen på og overbevise cheferne, Gitte Lindeborg og Jakob Roland Holst, om, at hun med sin toårige uddannelse skulle være deres nye praktikant.  

Det lykkedes. Og Jakob måtte efterfølgende erkende, at Line havde overhalet sine konkurrenter indenom. For da de andre studerende begyndte at banke på med deres CV’er, havde han allerede en aftale med Line. 

- Til at starte med, var det svært for mig at afkode, hvad en Entreprenørskab og design studerende kan. Svært at placere den som uddannelse. Nu ved jeg, at det er en hybrid mellem design og kommunikation, fortalte Jakob Roland Holst, som er administrerende direktør i bureauet. 

Line Straarup Fey

- Vi ved, at det for praktikanterne kan være svært at se, hvordan de kan være en brik i vores puslespil. Så vi prøver os frem med at give dem små opgaver til at begynde med. Og hvis de kan bære et større ansvar, så får de det, sagde Jakob Roland Holst, der er indehaver af Flying October sammen med driftsdirektør Gitte Lindeborg.

Line gik i krig

Det var med hjertet oppe i halsen, at Line trådte ind af døren på sin første arbejdsdag. Helt opsat på at vise, hvad hun kunne. At Flying October havde valgt rigtigt.  

Men hurtigt faldt paraderne, for Flying October modtog hende med åbne arme og behandlede hende som en ligeværdig kollega fra dag ét.  

Jakobs første opgave til Line, gav han hende efter et meget kort oplæg. Men alligevel gik Line straks i krig med opgaven. To uger senere bad hun om lov til at præsentere sin løsning for ham:  

- Line udviste med det samme en stor grad af selvstændighed. Hun fik tingene gjort og havde ikke brug for meget hjælp. Og hun havde de rette argumenter for, hvorfor hun havde gjort, som hun havde, husker Jakob, der også var imponeret over, at Line hjemmevandt brugte et såkaldt ”moodboard” til beskrive stemninger og brands.  

Øvelsen fortalte Jakob, at her var et ungt menneske, som tager ejerskab og gør alt, hvad hun kan, for at løse opgaven. Han vandt større og større sympati for Line, som også havde god kemi med resten af kontoret. 

Line Straarup Fey

- Min praktikplads motiverer mig jævnligt til at tænke over, hvad jeg vil i fremtiden. Vil jeg for eksempel læse videre til en bachelor i design, som jeg kan gøre på Københavns Erhvervsakademi (KEA). Eller vil jeg finde mig et arbejde, hvor jeg arbejder med det, jeg gør her i praktikken, fortalte Line. 

Kemien betyder alt

Netop kemi var afgørende for Jakob. Ja, faktisk sagde han, at det menneskelige er det aller vigtigste. For det tekniske kan han, ved hjælp af sine egne dygtige medarbejdere, hurtigt sætte hende ind i.  

Han glædede sig derfor over, at han tog hende ind som praktikant, selv om han umiddelbart vaklede. For gennem praktikken kom de tættere på hinanden: 

- At få mulighed for at prøve at arbejde sammen, før man ansætter en medarbejder, er det eneste rigtige. Og i Lines tilfælde bonner praktikken utrolig positivt ud. Hun er en person, som jeg uden tøven ville ansætte, fordi hun kaster sig så fuldstændigt over opgaverne, roste Jakob.

Line Straarup Fey

Flying October blev stiftet i 2008 og havde i begyndelsen til huse i House of Innovation i Kolding. I dag bor innovationsbureauet i de flotte tidligere administrationslokaler i Volkerts Fabrikker i Dalbygade. 

Jeg fandt det!

Smilet på Lines ansigt var heller ikke til at tage fejl af. Og det gjorde det helt svært at forestille sig, at hun har gået rundt og været usikker. Men forandringen var meget tydelig for hende selv og de nærmeste.  

Det har været en lang rejse, men nu er hun på rette vej:  

- Det har givet mig noget personligt at være her. Jeg er blevet meget gladere som menneske. Her føler jeg, at jeg bidrager med noget godt. Så jeg er begyndt at hvile meget mere i mig selv, sagde Line. 

Hun kunne ikke forestille sig et bedre praktikophold, end det hun havde hos Flying October. Og derfor indstillede hun det til Årets IBA Praktik.  

Foreløbig fortsætter hun arbejdet hos bureauet, mens hun skriver sin hovedopgave. Og så må vi se, hvor vejen fører hende hen, når hun til sommer har eksamensbeviset i hus.

Line Straarup Fey

Hos Flying October fik Line blandt andet til opgave at lede designfasen med en gruppe sammensat af i alt fem studerende, som var tilknyttet Flying October igennem en periode. De andre kom fra forskellige kandidat og bachelor-uddannelser. Med Line i front ved plancherne udviklede gruppen på et designværk, som illustrerer hvordan Flying October skaber innovation, sammen med deres kunder.

Line Straarup Fey
- Da jeg var ude i praktik, brugte jeg alt, hvad jeg havde lært på uddannelsen. Ja - jeg brugte mine skolebøger hver dag i jobbet.
Line Straarup Fey
Læste Entreprenørskab og design 2015-2017
Var i praktik hos Flying October
Simone Svehag
- Det bedste ved min uddannelse er, at man får lov at være kreativ. Og at man samtidig får alle de her byggesten til, hvordan det er at være iværksætter.
Simone Svehag
Læser Entreprenørskab og design på IBA 2016-2018
Finalist i Årets IBA Praktik 2018
Læs Simones historie >>