Kurt var et vigtigt bindeled

Den 50-årige Kurt Bjorholm Johansen ville ønske, at han havde vidst det, han ved nu, da han var landmand.

For selv om han nok ikke havde undgået at sælge sin gård, så havde han kunnet drive den mere effektivt. 

Kurt har uddannet sig til Produktionsteknolog, og har i den forbindelse været i praktik hos LEGO. Det var en god oplevelse for begge parter, så god at Kurt indstillede praktikopholdet til konkurrencen Årets IBA Praktik 2017.

Vinderen af konkurrencen blev ikke Kurt, men i stedet den italienske Sebastiano Finocchiaro, som var i praktik hos ECCO i Bredebro.

For at kunne afspille videoer direkte her på siden, skal du acceptere marketing-cookies.

Du kan ændre dit cookie-samtykke her

Afspil i stedet videoen på YouTube (Åbner videoen på YouTube)

Fra landmand til produktionsteknolog

Efter at have fået lov til at bruge sin nye viden som praktikant på LEGOs støberi på Kornmarken i Billund fortæller Kurt:

- Jeg havde med garanti kunnet flytte noget i dagligdagen, hvis jeg har haft den store indsigt i sammenhængen mellem produktionen og administrationen, som jeg har i dag. For så ville jeg have vurderet mine systemer på en anden måde.

For to år siden måtte Kurt sælge sin fædrende gård, da banken pludselig skruede bissen på under finanskrisen. Så sammen med sin familie blev Kurt tvunget til at flytte fra det, der både havde været hans arbejdsplads og familiens hjem i 25 år.  

Det tvang Kurt ud i et brancheskift, og han besluttede sig for at læse til produktionsteknolog på IBA. 

Stemningsbillede af Kurt

Den 50-årige Kurt lod sig ikke dupere af produktionens størrelse. Han er, som han selv siger, vant til mange nuller i et regnskab. Og vant til maskiner. I LEGOs støberi på Kornmarken er der bare mange af dem. Rigtig mange.

Kastede sig over logistikopgave

Da han i foråret 2017 skulle finde sig en praktikplads valgte han LEGO i Billund, som stillede ham en konkret logistikopgave. Han skulle regne på, hvad det koster, når en støbemaskine skal have skiftet form og farve på de klodser, den producerer.

En opgave som ifølge Kurt passede som fod i hose for en produktionsteknolog:

- Vi er bindeledet mellem produktion og administration. Vi skal fange det, der falder ned mellem stolene. Nogle virksomheder tør kigge på det, der lander på gulvet. Andre tør ikke. Her på LEGO tør man godt. 

Kurt Bjorholm Johansen

- Min sponsor som studerende, er jo min hustru. Hun har sin egen dyrlægepraksis og har gjort det muligt for mig at tage en ny uddannelse i en sen alder, fortalte Kurt. Familien bor i dag på en lille landbrugsejendom uden for Egtved. Kurts hustru, Lisbeth, er selvstændig dyrlæge og sammen har de døtrene Rikke på 20 år og Anna på 18 år. 

LEGO's tilgang blev til finaleplads

Kurt har været så glad for sit praktikophold, at han har indstillet det i konkurrencen Årets IBA Praktik 2017 – og er gået videre som en af konkurrencens fem finalister.

- I forhold til at skulle bruge min uddannelse – har jeg ikke kunnet finde en praktik, som har været bedre. Det mest fantastiske har været LEGOs tilgang til mig. Jeg har aldrig mødt nogen, som har tøvet med at give mig nogle data eller fortælle mig, hvad de ved, sagde Kurt.

Kurt Bjorholm Johansen

- Omstilling i produktionen kan ikke undgås, men nu hvor LEGO har fået en opdateret beregning på, hvad det koster, så kan de forsøge at skifte så lidt som overhovedet muligt. Det fortalte produktionsteknolog Kurt, som fremlagde sin logistikanalyse for ledelsen, ved praktikkens afslutning. 

Har leveret et godt stykke arbejde

Kurt fulgte i hælene på et daghold i støberiet i næsten tre måneder. Han talte med folk fra seks forskellige afdelinger for at kunne løse sin opgave. Godt nok havde ledelsen sagt, at han gerne måtte vente med at møde kl. 8.00. Men det så Kurt ikke nogen grund til, når nu de andre mødte kl. 7.00.

Den stabilitet og arbejdsiver var blot noget af det, som gav stor respekt omkring Kurt hos medarbejderne og ikke mindst hos Henrik Østergaard Nielsen, som, udover at være produktionschef på LEGO, også har været Kurts praktikantvejleder.

- Kurt har arbejdet enormt selvstændigt. Han er kendetegnet ved, at han går direkte i folk med sine sikkerhedssko på. Og det stykke arbejde, han har leveret til os, er virkelig brugbart. For nu har vi fået tal på omstillingen, sagde Henrik Østergaard og fortsatte:

- At få en dygtig studerende ind til at løse en konkret opgave i tre måneder er en kæmpe fordel for LEGO. For Kurt har kunnet allokere sine ressourcer 100 procent på den her logistik-analyse. Hvis jeg i stedet skulle have fundet en medarbejder, som havde evnerne til den samme udregning, så ville han/hun jo kun kunne bruge en del af sin arbejdstid. For den medarbejder ville samtidig skulle passe sine andre arbejdsopgaver, og så ville opgaven komme til at tage alt for lang tid. 

Kurt Bjorholm Johansen

- På LEGO har folk været ansat så længe, at hvis ikke du har været her i 5 år eller længere – så synes de jo nærmest, at du lige er begyndt. Så selvfølgelig har jeg været ”ham den nye”. Og kva min alder – har jeg også været en lidt spøjs ”praktikant”, som alle skulle over og hilse på. 

For gammel til ligegyldighed

Kurt fremlagde resultatet af sit projekt for ledelsen, allerede inden praktikken var afsluttet. Men da flere gerne vil høre ham fortælle, blev han bedt om at gøre det igen. Blandt andet for det daghold, som han fulgte i praktikkens tre måneder.  

Det glædede Kurt, at de kunne bruge det, han fandt ud af:

- Jeg kommer jo med en anden tilgang end en på 25 år. Jeg er så gammel, at jeg gider ikke at lave noget, der er ligegyldigt. Det her har været et fantastisk projekt. Ikke mindst fordi LEGO har mødt mig med så stor respekt for det, jeg kan.

Hvorvidt drømmejobbet findes på LEGO, ved han endnu ikke.

Halvdelen af tiden kunne han tænke sig et job på LEGO, hvor han kunne være med til at effektivisere produktionsapparatet yderligere. Men der var også dage, hvor han drømte om et job i en mindre organisation. Et job med kort fra beslutning til handling. Lidt mere som da han selv var selvstændig.

Men uanset hvor han ender henne, så glæder han sig til at bruge sin nye uddannelse som produktionsteknolog, sin tidligere uddannelse som kleinsmed og sine 25 års erfaring som selvstændig landmand.

Kurt Bjorholm Johansen

- Her på LEGO er der stor respekt omkring den enkelte medarbejder. Alle siger godmorgen – lige fra den øverste leder til hver enkelt medarbejder. Og LEGO har gjort meget ud af at præsentere mig på infoskærme, så jeg har oplevet, at alle har været utrolig imødekommende. 

06-04-2017

Kurt Bjorholm Johansen
- I forhold til at skulle bruge min uddannelse – har jeg ikke kunnet finde en praktik, som har været bedre.
Kurt Bjorholm Johansen
Praktikant hos LEGO
Læste Produktionsteknolog 2015-2017