Kolding Kommune har bedt IBAs studerende om hjælp
I mere end to uger er et hold multimediestuderende fra 1. og 2. semester kommet med gode ideer til, hvordan kommunen får flere unge studerende i specielt alderen 19 til 24 år til at sætte deres kryds ved det kommende kommunalvalg.
Fredag den 3. november præsenterede de deres ideer for Kolding Kommunes dommer-komite. Og dommerne blev vildt begejstrede.
Multimediedesigner og Real Life projekter
På uddannelsen Multimediedesigner lærer du om interaktivt design og digital kommunikation, og hvordan det skal fungere på mange forskellige platforme.
- Du arbejder med både den visuelle og tekniske side
- Du lærer at forstå virksomheds- og kommunikationsaspekter bl.a. med henblik på reklame og markedsføring.
På uddannelsen samarbejder studerende og virksomheder i Real Life-projektet. Det er casen med Kolding Kommune et eksempel på.
Virksomheder præsenterer en række forskellige opgaver, og i løbet af de to uger projektet varer, udarbejder de studerende et løsningsforslag i grupperne
Hvorfor deltage?
- Et Real Life projekt giver en forsmag på virkelighedens erhvervsliv
- I et Real Life projekt skal de studerende kombinere uddannelsens grundfag
- Et Real Life projekt giver et godt indblik i, hvordan man samarbejder om opgaver i en virksomhed.

Karrierevejleder Louise Quinn sad sammen med dommerkomiteen for at give de studerende feedback på deres performance, som hun netop underviser dem i i forhold til jobsamtaler. Og da hun foreslog en gruppe at have koordineret deres tøjvalg i forhold til deres pointer, var der nogle af de studerende, som synes, at sådan kunne man da ikke tænke allerede om morgenen foran klædeskabet. Efter den bemærkning fløj Lars Svoger op af stolen og tog sin habitjakke af - for at vise, at han senere samme dag skulle videre til en event, og derfor havde en event T-shirt parat inde under jakken.
Kolding Kommune vil ændre unges holdning til at stemme
Den 21. november 2017 er der kommunalvalg i Kolding Kommune. Ligesom der er i resten af Danmarks 97 kommuner. Og ligesom i resten af landets storby-kommuner, så plejer det kun at være cirka 72 procent af befolkningen, som stemmer.
Især de unge er svære at lokke til at tage deres valgkort i baglommen og gå ned til deres valgsted. Men det arbejder Kolding Kommune hårdt på at ændre.
IBA studerende skal få de unge igang
Kommunen har blandt andet, med kommunikationschef Lars Svoger i spidsen, rakt ud mod de studerende på IBA Erhvervsakademi Kolding. De studerende er selv i samme alder og er samtidig ved at tilegne sig en stor viden om markedsføring og brugen af sociale medier. Derfor vil Kolding Kommune gerne høre IBAs studerende, hvad de vil foreslå kommunen at gøre for at få flere unge til sætte deres kryds ved valget.
- Vi har jo en udfordring, for jeg tænker ikke som en 19-årig eller 24-årig. Og jeg vil så gerne vide, hvorfor de unge ikke stemmer. Samt ikke mindst have nogle bud på, hvordan vi får dem til det, fortæller kommunikationschef i Kolding Kommune, Lars Svoger.

Gruppe 4 havde sågar fået deres slogan: "Vil du høres - så stem" skrevet på en kage,for at imponere dommerne, der nød godt af smagsprøverne.
Den skarpe dommerkomite
Med til at høre de multimediestuderendes præsentationer havde Lars Svoger allieret sig med Kolding Kommunes egen journalistpraktikant fra Journalisthøjskolen, Frederik Muff, og udgaveredaktør Laust Hedegaard Tuxen fra JydskeVestkysten (JV).
Som lokalt medie skriver JV meget om kommunalvalget og forsøger at gøre det så folkeligt og interessant som muligt, da avisen samtidig kan konstatere, at dens læsere ikke klikker så meget på artikler om valget.
- Vi har en forpligtigelse til at klæde vores læsere på i forhold til, hvad de skal stemme inden valget. Og vi vil meget gerne bidrage positivt til, at flere af kommunens unge deltager aktivt i kommunalvalget, fortæller Laust Tuxen Hedegaard fra JV.
Sammen udgjorde de tre herrer den skarpe dommerkomite, da de 6 grupper fremlagde deres input og gode ideer.

- Vi har jo samme interesse som den lokale presse i at få informeret borgerne i Kolding om, at de skal huske at stemme - og nedbryde barrierene for, at de gør det. Så derfor har jeg bedt JV deltage i dommerkomiteen”, fortalte Lars Svoger, der her flankeres til venstre af Louise Qiunn, karrierevejleder hos IBA og til højre af Laust Tuxen Hedegaard, lokalredaktør på JydskeVestkysten i Kolding.
Også for internationale studerende
Fremlæggelsen foregik på engelsk, da flere af de studerende i multimediedesignerklassen er internationale. Og det var Lars Svoger yderst tilfreds med. For som international studerende fra et EU land må du rent faktisk stemme til et kommunalvalg (men bare ikke til et folketingsvalg red.) Og det er der alt for få, der benytter sig af. Så det slog han et ekstra slag for her.

IBAs internationale studerende fra andre EU lande end Danmark må gerne stemme til kommunalvalget. Så de modtager valgkort i deres postkasser ligesom alle andre i Kolding Kommune.
How to vote?
I præsentationerne var der flere af de studerende, som opfordrede kommunen til at gøre det mere tydeligt, hvordan man rent faktisk stemmer - eller som de sagde ”How to vote?”. For som én af dem sagde: ”Vi har ikke kunnet finde info om det rent praktiske nogen steder. Og hvis man ikke har prøvet det før, hvordan skal man så kunne vide det.”
Derudover opfordrede IBAs studerende kommunen til at bruge kampagner, hvor de unge forstod, at kun hvis man stemte, var man med til at få indflydelse. Så med andre ord, så hjalp det ikke noget at brokke sig bagefter, hvis man ikke først havde forsøgt at stemme en kandidat ind, som ville forbedre noget af det, der var vigtigt for en selv.
Det havde én af de to grupper, som vandt dysten, gruppe 5 - et bud på med to små videoer:
Eksempel på video til kampagne:
Eksempel på video til kampagne:
Og vinderne er...
Kolding Kommune og JydskeVestkysten valgte 2 grupper, som begge bestod af studerende fra 2. semester på uddannelsen som multimediedesignere, som vindere.
- Vinderne havde nogle elementer, som vi ret hurtigt kan gennemføre. Deres slogans var gode. Deres videoer var gode. Der var en tanke med det hele, fortalte kommunikationschef Lars Svoger efterfølgende.
Han fortsatte:
- Jeg har da virkelig lært noget i dag. Jeg har både fået ideer til, hvad vi kan gøre mere. Men er også blevet bekræftet i noget af det, som vi allerede har sat i gang. For eksempel har vi allerede fået trykt 300 plakater, som skal sættes op i opgangene i boligbyggeriet i Kolding - hvor vi ved, at der procentvis plejer at være få der stemmer. Så nu får de altså info direkte ud i deres opgang - som de ikke kan undgå at se.
Andre input de studerende kom med:
- Et kryds hver 4 år. Det er jo lige til at overkomme.
- Giv de studerende en kupon til en gratis øl, når de har stemt.
- Forslag om at Kolding Kommune kommer på Snapchat.
- Brug snapchat til at beskrive, hvad der sker bag scenen. Hvad kommunen arbejder med op til valget.
- Beskriv tydeligt på kommunens website, hvad hvert parti har af mærkesager i forhold til de unge.
06-11-2017