Jægersoldat besøgte IBA

Den tidligere jægersoldat og forfatter, Thomas Rathsack, henrykte en onsdag eftermiddag i november studerende og undervisere på IBA.

”Rath”, som han bliver kaldt hos jægersoldaterne, fortalte stærkt om, hvordan han selv havde været i tvivl om, hvad han ”ville være” flere gange i sit liv.

Events på IBA

IBA gør en stor indsats for at inddrage erhvervslivet i dagligdagen - netop så den ikke bliver kedelig og dagligdags-agtig. 

Det har blandt andet vist sig som:

 

I tvivl om drømmejobbet

Dengang måtte han sætte sig ned og skrive en ”bucket list” (amerikansk ord for en liste over de mål, du ønsker at opnå red.) og så ellers begynde at sætte minusser og plusser ved de forskellige jobs. 

Rathsack brugte ordet ”rundtosset” om sig selv som ung – og flere gange i livet, havde måtte ligge sit liv om og tage nogle nye valg.

Fotografen fik kaldt en flok studerende og ansatte sammen omkring Thomas Rathsack i en pause i foredraget.

Fotografen fik kaldt en flok studerende og ansatte sammen omkring Thomas Rathsack i en pause i foredraget.

Det handler om at finde sit talent

Med listen på plads var det bare fremad mod det øverste punkt.

For at sidde tilbage og have ondt af sig selv. Ondt af – at ens far dør pludseligt, når man blot er 18 år – eller at man dumper en strategisk test hos jægersoldaterne – og skal til at prøve igen. Ja – det er ikke noget, der skal få en til at gå til i selvmedlidenhed. For det tager Rath afstand fra: ”For vi må ikke leve vores liv i en offerrolle”, opfordrede Rathsack.

Og han havde mange gode input til IBAs studerende. Blandt andet om det med, at man helt selv bestemmer, hvad man vil være:

- Alt det med, at man kan hvad man vil, den køber jeg ikke. For talent har altså også noget at sige. Selv hvis jeg virkelig havde brændt for at blive raketfysiker, så var det jo ikke lykkes mig. Så man skal også finde ud af, hvad man har talent for, fortalte Rathsack.

Thomas Rathsack opfordrerede de unge til at være gode kammerater.

Han opfordrede de unge til at være nogle rigtige gode kammerater for hinanden – for vi mennesker er flokdyr og kommer bedst gennem livet sammen.

Det handler om at være tilfreds

Thomas Rathsack opfordrede IBAs studerende til grundlæggende at være tilfredse med det, de står op til hver dag. Og hvis ikke de var det, så skulle de se sig om efter noget andet.

Dog er en af de ting, han fortryder fra sin egen ungdom, at han ikke spændte ballerne og holdt lidt længere ud, når han var i gang med noget. Så det med at give op – var først, når man havde givet det en fair chance.

Hvem er Thomas Rathsack?

Thomas Rathsack er i dag 51 år og gjorde tjeneste i jægerkorpset som jæger nummer 229.

Han fik sit gennembrud som forfatter, da han skrev ”Jæger – i krig med eliten” i 2009. Bogen fik stor opmærksomhed, da forsvarskommandoen forsøgte at stoppe udgivelsen, fordi de mente, at dens informationer kunne skade Jægerkorpset.

Politiken udgav dog bogen, og sågar forsvarschef som forsvarsministeren måtte senere gå af. ”Jæger – i krig med eliten” har nu solgt over 250.000 eksemplarer.

Thomas Rathsack har skrevet sin 4. roman i fiktionsserien om jægersoldaten Michael Plessner færdig. Den kommer på gaden inden længe.

Og samtidig kunne han fortælle, at han som chefinstruktør netop har optaget 3. sæson af ”Korpset” på TV2 med 12 nye aspiranter. Hvornår serien bliver vist på skærmen ligger ikke fast endnu.

Thomas Rathsack har nu skrevet 5 romaner solo (med hjælp fra en journalist) og en roman sammen med Rune Wählen Andersen. Den sidste hedder ”Stærk under pres”.

Thomas Rathsack kaldte Jægerkorpset for en ”avanceret idrætsklub” før de begyndte at sende soldater i krig. Først der – kan man som soldat finde ud af om alt det, man har lært, virker i praksis.

19-11-2018