IBA's digitale udgave af Forskningens Døgn trak flere deltagere til

Fremtid og bæredygtighed var på programmet, da IBA holdt Forskningens Døgn. På grund af Corona blev arrangementet digitalt, og det trak flere deltagere.

Omkring hundrede mennesker så med, da IBA Erhvervsakademi Kolding satte fokus på fremtidens produktionsformer og bæredygtighed.

På grund af Corona-restriktioner blev det årlige landsdækkende arrangement Forskningens Døgn digital. Og det gav flere deltagere, end der plejer at deltage. Forskningens Døgn er en hyldest af den fri forskning og rettet imod borgere og virksomheder. Blandt dagens tilhørere var skoleklasser, repræsentanter fra virksomheder samt studerende og undervisere ved IBA. Tre forskere fortalte om deres forskningsområde inden for 3D-print, robotteknologi og design i forhold til bæredygtighed.

Forskningens Døgn

Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival, der skaber mødesteder mellem forskere, borgere og virksomheder. Forskningens Døgn blev markeret på IBA onsdag d. 28. april 2021 under overskriften Fremtidens produktionsformer og bæredygtighed.

Alle områdets borgere og virksomheder var inviteret med til dette års Forskningens Døgn, der blev afholdt online.

Et produktionshold sørgede for, at Forskningens Døgn på IBA nåede ud til omkring hundrede deltagere hjemme ved deres computerskærme.

Det blev til et kig ind i en virkelighed, hvor 3D-print i fly sparer et flyselskab – og kloden – for mange tusinde liter brændstof. Hvor robotter klarer rengøringsopgaver af tørrum på transportskibe med vand alene – hvilket tidligere krævede en masse kemikalier, vand og mennesker, som arbejdede i farlige situationer. En virkelighed, hvor virksomheder opdager nye og mere bæredygtige måder at producere og yde service på.

I paneldebatten svarede forskerne blandt andet på spørgsmål, som deltagerne hjemme bag deres computerskærme stillede.

Lektor ved SDU Krisitna Vaarst Andersen fortalte om, hvordan robotteknologi ofte kan forbedre bæredygtigheden i en produktion. 

Robotter sparer ressourcer

De tre forskere var David Bue Pedersen, som er seniorforsker ved DTU, Kristina Vaarst Andersen, som er lektor ved SDU og Sidse Ansbjerg Bordal, som er postdoc ved Designskolen Kolding. Under den afsluttende debat fik de selskab af Karsten Friis Hansen, direktør for IBA Nexttech, som hjælper virksomheder med at udvikle og opdage mulighederne inden for 3D-print.

Forskerne var enige om, at mulighederne for bæredygtig udvikling ved hjælp af nye teknologier kan nå langt. Kristina Vaarst Andersen fortalte blandt andet at robotteknologi ofte bruger mindre energi og ressourcer. 

- Robotter kan køre 24/7. Dermed reducerer de pladsbehovet og skaber en mere effektiv produktion. Desuden kan de arbejde under lavere temperaturer og mindre lys. De kan operere på en meget mere effektiv måde, fortalte hun.

Sidse Ansbjerg Bordal, som er postdoc ved Designskolen Kolding, fortalte om design sprint til Forskningens Døgn på IBA.

David Bue Pedersen er seniorforsker ved DTU, og han fortalte ved Forskningens Døgn på IBA om additive manufacturing – bedre kendt som 3D-print.

Nye forretningsmodeller

Samtidig lagde forskerne vægt på, at virksomheder skal tænke nye teknologier og produktionsformer ind i hele deres forretningsmodel i stedet for alene at fokusere på de teknologiske muligheder.

- Det er ikke 3D-print, design eller robotteknologi isoleret, som kan skabe en grøn omstilling. Det skal sættes ind i en større kontekst, i hvordan vi udvikler og producerer produkter. Hvis ikke vi er front runners der, bliver vi sat, lød det fra David Bue Pedersen, seniorforsker ved DTU.

Chefkonsulent i forretningsudvikling ved IBA Anja Sinding Morgen havde stået for det faglige indhold af Forskningens Døgn, og hun var efter arrangementet godt tilfreds med forløbet.

- På IBA tror vi på, at uddannelse og udvikling går hånd i hånd. Vi har en væsentlig opgave i at bringe ny viden, som er nødvendig for innovation videre, siger hun.

Rektor Niels Egelund bød velkommen til Forskningens Døgn på IBA.

Kontakt

  • Anja Sinding Morgen
    Anja Sinding Morgen
    Chefkonsulent forretningsudvikling