IBA bankede hul til nyt campus

”Woong. Woong. Woong”. Det gav helt bogstavligt genlyd i hele området, da den første pæl til IBA Erhvervsakademi Kolding fredag blev banket i jorden.

Pløret omkring de fremmødtes støvler vibrerede i takt med maskinens kræfter, mens de livligt sprang mellem de dybe vandpytter. Men humøret var højt og smilene gik fra øre til øre, for endelig var IBA i gang med at bygge til sine studerende og ansatte. 

Nyt campus

Adressen bliver Havneparken 1 - langs med åen i Kolding. Tæt på havnen. Tæt på Kolding Centrum.

Bygningen bliver et bæredygtigt byggeri og en del af Campus Kolding. IBAs projekt på den tidligere Gimbelgrund kommer til at koste 170 millioner kroner.

IBA forventer at kunne flytte ind i foråret 2019.

Bygningen får små 9.000 kvadratmeter og bliver i syv etager. Den skal huse knap 1650 studerende, 125 undervisere, administrativt personale og besøgende.

Skolens nerve bliver den videnstrappe, som kommer til at forbinde de forskellige universer inde i bygningen. Trappen kan ses udefra.

Lamellerne udenpå bygningen er i anodiseret aluminium i en gyldenbrun nuance, der changerer i farve.

Mod åen: Her kommer flere terrasser udendørs, som leder direkte ind til kantinen.

Parkering: Mod nord etableres et grønt parkeringsområde. Og på kanten af adgangsvejen mod vest - bliver der også mulighed for at parkere.

Cykelparkering: Det er planen, at der bliver cykelparkeringer helt tæt på bygningen - så der bliver en sikker og direkte adgang til IBA.

Indvendigt: Når man kommer ind af hovedindgangen kan man tydeligt se de ovenliggende etager. Der kommer en gennemgående plantevæg, træbeklædte elevatorskakte og flere "markedspladser" i bygningen.

Rektor Niels Egelund og Niels Henrik Overgaard graver på byggepladsen.

Rektor på IBA, Niels Egelund, og erhvervsakademiets yngste ansatte, den 23-årige it-supporter Niels Henrik Overgaard, tog de første spadestik til det nye domicil, som i alt koster 170 millioner kroner. 

Rektor Niels Egelund giver en kollektiv besked.

Opgaverne var fordelt. Rektor Niels Egelund skulle tage det første spadestik. Til gengæld fik borgmester og bestyrelsesformand i IBA, Jørn Pedersen (ses her iført gul vest) lov at føre maskinen.

En lang proces

- Vores nye hus skulle oprindeligt være færdigt og vi være flyttet ind for længst. Så det har taget lang tid at nå her til. Men der er én god grund til det. Og det er den, vi står på, sagde rektor Niels Egelund og henviste til, at IBA i første omgang havde planer om at bygge sit domicil længere oppe af vejen.

Undervejs i den lange proces, blev den tidligere Gimbelgrund så ledig. Placeringen var perfekt. Tæt på Syddansk Universitet (SDU) og dermed Campus Kolding. Så IBA slog til og købte Havneparken 1 i stedet. Læs med om nedrivningen >>

Billede af grunden, hvor det nye IBA skal bygges.

Først har IBA revet det gamle øjebæ på Gimbelgrunden ned. Nu skal 270 betonpæle hamres i jorden til at bære den høje uddannelsesinstitution. At være nået så langt gav glæde hos de 130 ansatte. 

IBA's ansatte på byggepladsen.

Det var hundekoldt og de stod i pløre til anklerne flere steder på grunden. Men hvad gør det - når det er en glædelig begivenhed!

Rektor tog spaden i brug

Rektor kunne derfor endelig få den barnespade i brug, som han i sjov havde fået af kolleger for år tilbage. Kolleger som mente, at spaden nok kun ville blive til pynt. Men nej. 8. december 2017 gravede den det første hul til bygningen, som får en stueetage og seks etager ovenpå. I alt 9000 kvadratmeter.

Der arbejdes på byggepladsen.

Pælene er 14 meter lange - og kan klikkes på hinanden to og to - sådan at bygningen kommer til at hvile på 28 meter dybe søjler ned i undergrunden.

Der holdes taler.

Det er Hoffmann i Fredericia, som har total-entreprisen - og herfra er det projektchef Jacob Strunge (med orange jakke), som har overblikket.

IBA bliver placeret midt i Campus Kolding

Også formanden for IBA Erhvervsakademiet Kolding, borgmester Jørn Pedersen, var glad, da han fik lov at styre håndtaget på maskinen, som hamrede en af de 14 meter lange pæle ned i undergrunden.

- Endelig får studerende og ansatte et hus, som er indrettet til at drive erhvervsakademi i. Her kommer et fantastisk studiemiljø, og så ligger det lige midt i Campus Kolding. Det er helt perfekt, lød det fra Jørn Pedersen.

Jørn Pedersen i en maskine.

Bestyrelsesformand for IBA, Jørn Pedersen (som også er Koldings borgmester), fik lov at styre maskinen, der hamrede de 14 meter lange betonpæle ned i jorden.

Forventet indflytning i 2019

De 14 meter lange betonpæle skal klikkes sammen to og to og bære akademiet. 270 pæle skal der til, og de skal hamres i jorden frem til midten af januar. Entreprenørerne vil arbejde mellem kl. 7.00 og 18.00 på hverdage.

IBA forventer at kunne flytte ind med sine ni fuldtidsuddannelser og 150 efteruddannelser i sommeren 2019. Den specielle bygning med en glas-revne i, er tegnet af det århusianske arkitektfirma Kjaer & Richter. Det er Hoffmann fra Fredericia, der har totalentreprisen. 

11-12-2017
 

Kontakt

IBA Erhvervsakademi Kolding
Sådan kommer IBAs nye domicil til at se ud.
IBA Erhvervsakademi Kolding
Læs om det nye domicil >>
Rejsegilde på IBAs nye campus
Ca. et år efter første spadestik, kunne IBA, torsdag den 31. januar 2019, holde rejsegilde. Nøglerne til det nye campus fik IBA overrakt i august, så al undervisning foregik i de nye fede rammer på Havneparken herefter.
Rejsegilde på IBAs nye campus
Se de flotte billeder >>