Hans Erik kalder IBAs samarbejde med Kina fantastisk

Det er 24 år siden, at Hans Erik Bylling solgte sine første to containere med fiskefoder til Kina.

Siden har han eksporteret en stigende mængde fiskefoder til det folkerige land, og Aller Aqua er nu i gang med decideret at bygge en fabrik i Kina.  

Og når man satser så stort i et fremmed land, så er man nødt til også at investere tid i at opbygge relationer og lære kulturen at kende. For det kræver, som Hans Erik siger, ”at man er hands-on”.

Read the story in english here >>

Formålet med IBAs Confucius Institute

  • Skabe større forståelse og venskab imellem danskerne og kineserne
  • Styrke samarbejdet mellem Danmark og Kina
  • Fremme handel mellem danske og kinesiske virksomheder

Du kan læse mere om Confucius Institute her

 

Hans Erik Bylling

Hans Erik Bylling spiser selv rigtig mange fisk. Han plejer at spørge virksomhedens gæster, om de har fået deres fisk – for ellers kan han godt hjælpe dem. For ja – selvfølgelig serverer de fisk til frokost på Aller Aqua.

Hans Erik rejser selv jævnligt rundt i Kina – og vil også gerne have kinesere på besøg i Christiansfeld.

Men det seneste års tid har han nydt godt af IBAs kinesiske samarbejde ”Confucius Institute”.

- Vores interesse er jo at rykke tættere på Kina. Så for os var det helt fantastisk, at IBA valgte at oprette et confucius samarbejde i oktober 2015. For her får vi via kinesiske arrangementer god mulighed for at få indblik i den kinesiske kultur, siger Hans Erik Bylling.

En frygtelig masse fisk

Han er 3. generation i den 108 år gamle virksomhed.

4. generation, nemlig Hans Eriks søn, er udstationeret i Kina for at styre opbygningen af den nye store fabrik. For selv om Aller Aqua eksporterer foder til hele 60 forskellige lande i verden, så udgør Kina en meget stor del.  

- De laver en frygtelig masse fisk i Kina, der jo er jo verdens største producent af aquakultur, forklarer Hans Erik Bylling.

Med Confucius samarbejdet i Kolding har Hans Erik foruden indblik i den kinesiske kultur også fået et lokalt netværk af virksomheder, som enten allerede eksporterer eller har planer om at eksportere varer til Kina:

- Det netværk er faktisk noget af det vigtigste for mig. For her møder jeg flere fra Syd- og Sønderjylland, som også handler med Kina. Så her taler vi om de fælles udfordringer, vi har.

Hans Erik har tidligere deltaget i et tilsvarende virksomhedsnetværk – bare på landsplan. Han glæder sig over, at han ikke længere skal rejse til København, og nu bedre kan finde tiden, fordi møderne foregår lokalt. 

Hans Erik Bylling

Aller Aqua eksporterer foder til fem fisketyper i Kina: Laks Stør. Pighvar, Ørred og Tunge. I Christiansfeld ejer virksomheden 25000 kvadratmeter med fabrik og lagerhaller.

Fik bøvsende kinesere på besøg

Hans Erik interesserer sig for andre kulturer og synes, at vi alle skal hjælpe med at åbne verden ved at tale sammen.

Det var også derfor, at Aller Aqua for 24 år siden sagde ja til at få besøg af en kinesisk delegation på den gamle vandmølle. En mølle som i de første mange år var Aller Aquas hovedkontor og drivkraft.

Otte kinesere kom dengang til Danmark for i to måneder at hente inspiration til, hvordan de kunne forbedre deres egen produktion af fisk hjemme i Kina.

En af ugerne boede de hos Hans Erik og hans forældre i Christiansfeld. Det var Hans Eriks mor, der serverede frokost for dem, og hun morede sig kosteligt over, at kineserne bøvsede højlydt under maden (som er helt almindelig opførsel i Kina red.).

Det var i 1992.

Manglede ordentlig fiskeæg

Flere gange under besøget i Christiansfeld klagede kineserne over, at de ikke bare manglede ordentligt foder – men også havde en dårlig kvalitet af fiskeæg.  

Så da den kinesiske delegation rejste hjem, gav Hans Erik dem et tilbud gennem tolken. Hvis han kunne få bare én af dem til købe to containere med dansk fiskefoder, så ville Aller Aqua sende 1 million fiskeæg med gratis fra Christiansfeld til Kina.

Månederne gik uden, at Hans Erik hørte noget, men nytårsaftensdag ringede hans nye kinesiske ven. Han ville gerne bestille de første to containere med foder og have 1 million fiskeæg med oven i handlen. 

Det blev startskuddet til Aller Aquas eksport til Kina. Og i de første mange år – fordoblede den danske virksomhed salget hvert halve år.

Lige indtil 2001 hvor kogalskaben i Europa spændte ben for eksporten af animalske fødevarer til Kina. Et kinesisk importforbud – som fik konsekvenser for ti års handel. 

Hans Erik Bylling

Med den nye fabrik i Kina bliver Aller Aqua nu også en kinesisk virksomhed. Aller Aqua har allerede fabrikker i Tyskland, Polen, Egypten og er ved at bygge i Zambia.  

Kinesere siger ikke nej

Men i alle de ti år – fortsatte Hans Erik med at rejse til Kina og pleje sine kontakter. Så da der i 2011 igen blev hul igennem rent handelsmæssigt, fløj Hans Erik og Aller Aqua ud af startboksene. Og i dag sender Aller Aqua en tredjedel af deres danske produktion direkte til Kina.

For at producere i Danmark kan godt betale sig, fordi Danmark blandt andet har lave energipriser. Men det kniber med leveringstiderne. 

For der går 3 måneder – fra Hans Erik pakker det i Christiansfeld, til kineserne kan åbne containerne og bruge foderet til deres fisk i Kina. Det betyder også, at Aller Aqua har en frygtelig masse penge bundet i det foder, som er undervejs.

Derfor har Hans Erik besluttet sig for at bygge sin egen fabrik i Kina. En fabrik – som hurtigt kan levere til de mange kinesiske kunder. 

Og det at bygge i udlandet – er ikke nyt for Aller Aqua, som allerede har fabrikker i Tyskland, Polen og Egypten. 

Erik Klose fra Aller Aqua sammen med Ildiko Antal, som er leder af Confucius Institute.

Hans Erik eller en af hans medarbejdere fra Aller Aqua deltager i så mange af IBAs Confucius Institute arrangementer som muligt. Her ses Erik Klose fra Aller Aqua sammen med Ildiko Antal, som er leder af Confucius Institute.

Hans Erik Bylling taler selv tysk og engelsk og bruger tolke til resten, når han rejser rundt i verden. For med 60 lande på eksportlisten, har han opgivet at nå at lære de forskellige sprog og koncentrere sig i stedet om at få indblik i kulturen.

- Kineserne er ret sjove, fordi de for alt i verden – undgår at sige ordet ”nej”. Det driller jeg gerne nogle af vores kinesiske ansatte med. Men det er ikke lykkes mig at få dem til at sige det, selv om jeg gør, hvad jeg kan, for at få dem til at ”falde i”, griner Hans Erik.

Du kan læse mere om Confucius Institute her

21-12-2016
 

Kontakt

IBA Confucius Institute
På IBA kan du gå til kinesisk!
IBA Confucius Institute
Læs mere >>