Erhvervsakademiuddannelse

Multimediedesigner

Vil du være en aktiv spiller i den digitalisering, der sker i verden?

Med en multimediedesigneruddannelse kommer du til at arbejde tværfagligt med alle dele af digital udvikling - fra idé og planlægning til udførelse og test.

Særligt programmering og design af digitale brugergrænseflader er i fokus.

Du får en bred forståelse for hele den digitale udviklingsproces. Det kan du tage med dig direkte ud i arbejde – eller bruge det som grundlag for at læse videre.

Fakta

 • Studiestart: 24. august 2020 Ansøgningsfrist: 15. marts / 5. juli
 • Adgangskrav: Gymnasial eksamen eller erhvervsuddannelse + specifikke adgangskrav
 • Varighed: 2 år
 • Økonomi: SU
Ansøg

Hør Kerstin fortælle om uddannelsen Multimediedesigner

Om uddannelsen

Multimediedesigneruddannelsen er en 2-årig erhvervsakademiuddannelse, der består af en obligatorisk del, forskellige valgfag, en praktikperiode og et afsluttende eksamensprojekt.

På uddannelsen beskæftiger du dig med design, programmering og planlægning i multimedieopgaver, samt med de teoretiske og praktiske værktøjer, der skal bruges til at udvikle professionelt design inden for multimedieområdet.

Claire Schembri
- Mit mål var fra begyndelsen, at lære at tale dansk, tage en videregående uddannelse og få et spændende job i en dansk virksomhed.
Claire Schembri
Uddannet multimediedesigner 2017 - 2019
Online content specialist hos Neets i Horsens
Læs hele Claires historie >>

Uddannelsens opbygning

Uddannelsen består af en obligatorisk del på 1. og 2. semester, valgfag på 3. semester og en praktikperiode samt et afsluttende eksamensprojekt på 4. semester.

På uddannelsen beskæftiger du dig med fem fagområder. På den måde får du fyldt din værktøjskasse, med alt der skal til for at kunne begå sig i en verden af digitale medier.

 • Brugergrænsefladeudvikling: Her arbejder du med design og udvikling og har særligt fokus på produktion af brugergrænseflader. Faget tager udgangspunkt i udbredte udviklingsmetoder, så du bliver forberedt på det, der møder dig i erhvervslivet. Du lærer om planlægning, design og produktion af digitale medieopgaver.
 • Brugeroplevelser: Under dette fagområde har uddannelsen særligt fokus på, hvordan du kan inddrage brugeren i dine digitale løsninger. Du lærer at forstå din bruger. Og så lærer du om evaluering og test af brugeroplevelsen, samt hvordan du aflæser og anvender, de data du udvinder.
 • Indholdsproduktion: Navnet fortæller næsten det hele. Under dette fagområde arbejder du med at producere indhold til digitale medier. Her lærer du at forstå hvilket indhold, der er relevant på specifikke medier. Du lærer om forskellige typer af indhold, og hvordan du bedst formidler dit budskab.
 • Forretning: Her ser du nærmere på forretningsforståelse, dataforståelse, virksomhedens eksistensgrundlag og multimediedesignerens rolle i værdikæden. Du får altså en dybere viden om virksomheders generelle opbygning, og hvordan du finder din plads. Og du lærer at forstå organisationsstrukturer og -processer.
 • Teknologi: Det er vigtigt, at du altid holder dig opdateret på de nyeste teknologier, og i den digitale verden går det stærkt. Fagområdet her indeholder forståelse og udforskning af teknologier. Du kommer til at arbejde med de aktuelle teknologier, der i øjeblikket indgår i produktion til digitale medier. På den måde rustes du til fremtidigt at kunne opsøge nye medier og hurtigt sætte dig ind i deres funktion.
Christian Møller Bengstrøm
- Noget af det fedeste ved Multimedieuddannelsen er, at vi arbejder så praktisk. Jeg føler, at jeg har leget mig igennem mange af fagene.
Christian Møller Bengstrøm
Har læst Multimediedesign 2016 - 2018
Læs hele historien >>

Hvad lærer du på studiet?

Med uddannelsen Multimediedesign bliver du i stand til at selvstændigt at kunne varetage alle forskellige aspekter i forbindelse med digitale medieproduktioner. Det indebærer både design, planlægning, realisering og styring, samt implementering, administration og vedligeholdelse.

I løbet af uddannelsen kommer du til at arbejde tværfagligt med:

 • Kommunikation og formidling, journalistik og copywriting
 • Grafisk design, æstetik, 3D-animation og audio/video 
 • It-systemer, datakommunikation og opbygning af websites
 • Projektstyring, konceptudvikling og forretningsforståelse
 • Markedsføring.

Undervisningen på multimediedesigneruddannelsen er meget varieret. Du vil møde forskellige former for undervisning som klasseundervisning, gruppearbejde, forelæsninger, oplæg fra relevante personer, temadage og projektuger. Ikke to uger er ens.

Du kommer til at arbejde med programmer som Photoshop, Illustrator og InDesign, og du vil lære udviklingssprog som html, css, javascript og php.

- Jeg var bange for, at det ville blive tungt på skolebænken. Men på studiet arbejder vi med real-life projekter, hvor vi løser opgaver for virksomheder. Og så kommer vi også ud i praktik i 3 måneder. Så vi får teorien i fingrene med det samme, fortæller Katrine Junge.

Katrine var i finalen i Årets IBA Praktik 2018, læs historien >>

Job og karriere

Som Multimediedesigner har du mange muligheder. Du kan arbejde i mange forskellige typer af virksomheder, hvor du kan håndtere et bredt udvalg af opgaver inden for multimedieproduktion – alt fra planlægning og implementering til administration og vedligeholdelse.

Du kan arbejde med webdesign, videoproduktion, grafisk design, programmering eller i film/TV-branchen. Typisk arbejder multimediedesigneren med en kombination af disse områder og fungerer som eksperten, når det drejer sig om digital kommunikation.

Når du er uddannet multimediedesigner, vil du kunne få titler som f.eks. projektkoordinator, web-designer, programmør og planlægger.

Heidi Lønbæk Nygaard Pedersen
- Underviserne er ualmindeligt kompetente. De gør meget for, at vi skal tage ansvar, og de har været virkelig gode til at lytte, både fagligt og personligt.
Heidi Lønbæk Nygaard Pedersen
Har læst Multimediedesign 2016 - 2018
Læs hele historien >>

Multimediedesignere fra 1. og 2. semester har netop hjulpet Kolding Kommune med at få flere unge til at stemme til kommunalvalget. Læs hele historien 

Praktik

På multimediedesignerstudiet er der 12 ugers obligatorisk praktik på 4. semester.

Du vil under dit studie møde en karrierevejleder og en virksomhedskonsulent fra IBA Karriere. De guider og giver sparring til, hvad den målrettede ansøgning og det effektive CV skal indeholde.

Du har som studerende også mulighed for at få en individuel samtale, hvor en karrierevejleder fra IBA Karriere gennemgår din ansøgning og dit CV sammen med dig. Sammen lægger I en plan for næste step i processen.

IBA Karriere har et godt netværk af tidligere praktikvirksomheder i ind- og udland, og der er rift om de studerende fra IBA. IBA Karriere modtager derfor ofte jobopslag med både praktikpladser og faste stillinger, som IBA Karriere slår op på jobportalen. Se jobportalen her

IBA Karriere har desuden forskellige aktiviteter for alumner (tidligere studerende red.).

Inden du skal i praktik, bliver du som studerende inviteret til en karrieredag på IBA med en række indbudte virksomheder, som alle leder efter praktikanter som netop dig. Karrierevejledning og praktik er med til at gøre dig erhvervsparat. 

Både den studerende, virksomheden og IBA har et fælles ansvar for, at der skabes gode relationer, og at alle parter får noget ud af den studerendes praktikophold i virksomheden. IBA Karriere har gode erfaringer med at få alle studerende i praktik.

Det synes de studerende

Internationale studiemuligheder

Som studerende på multimediedesignerstudiet på IBA får du tilbudt en række forskellige internationale muligheder. Der er mulighed for at læse et semester i udlandet eller vælge at tage praktikken i udlandet. Har du ikke helt mod på et udlandsophold på 3 måneder, er der også studieture på ca. 1 uges varighed sammen med dine medstuderende.

Endelig er der mulighed for at komme til en af vores partnerskoler og deltage i deres International Business Week. Der vil du blive stillet en faglig relevant opgave, som skal løses i grupper, der er sammensat på tværs af forskellige nationaliteter og uddannelsesinstitutioner.

Læs mere om dine internationale muligheder.

Irene Benthin (t.v.), Kerstin Ryborg Sørensen (i midten) og Lise Duemose Schneider
Disse 3 piger har klaret deres eksaminer så godt, at de alle tre toppede karaktererne og fik 11,6 i karaktergennemsnit. Det udløste en ekstra pris til IBAs dimission.
Irene Benthin (t.v.), Kerstin Ryborg Sørensen (i midten) og Lise Duemose Schneider
Læs deres historie >>
Mona Schmidt
- Jeg vil gerne finde noget, hvor jeg også kan lave grafisk arbejde og være kreativ.
Mona Schmidt
Uddannet multimediedesigner
Læs hele historien >>

Studerende arbejder på tværs af uddannelser til den årlige "International Week"

Kickstarter projektet er et fagligt projekt for de studerende, som ikke tager på studietur eller deltager i International Business Week.

Her er det multimediedesignere, e-designere og webudviklere, der arbejder sammen om at ”Kickstarte” et produkt. De studerende bliver inddelt i grupper på tværs af uddannelserne og prøver kræfter med at arbejde sammen med andre studerende, der læser en anden uddannelse end dem selv. Det giver perspektiv i forhold til deres position i en virksomheds produktion.

Varighed

Studiet er normeret til 2 år (120 ECTS point). De første 3 semestre skal du følge undervisningen på IBA. Du skal forvente, at der er 20-24 timers undervisningsaktiviteter pr. uge. På 4. og sidste semester skal du 12 uger i praktik i en virksomhed, der er relevant for studiet, og efterfølgende skal du skrive dit afsluttende eksamensprojekt.

Maxim Paladii
- Jeg troede, at jeg skulle lære mere om design, men jeg lærte meget mere.
Maxim Paladii
Har læst Multimediedesign 2016 - 2018
Læs hele historien >>

Videreuddannelse

Som multimediedesigner har du flere muligheder for at uddanne dig videre og f.eks. tage en professionsbachelor. 

På IBA kan du vælge en professionsbachelor i webudvikling på én af de to linjer: Design og kommunikation eller back-end-programmering.
Klik her for at læse mere om professionsbachelor i webudvikling.

Maria Møller Jespersen
- Jeg er vild med grafisk design, og vil allerhelst arbejde med det.
Maria Møller Jespersen
Har taget uddannelsen Multimediedesigner
Læs hele Marias historie her >>
Kenneth Fabian Berg og Mikkel Thode Pindstofte
- I stedet for almindelig praktik i en eksisterende virksomhed, brugte vi praktikken til at etablere vores eget firma. Havde vi ikke gået på IBA havde vi nok aldrig turde starte virksomhed.
Kenneth Fabian Berg og Mikkel Thode Pindstofte
Iværksættere af virksomheden PB Web
Har læst Multimediedesigner og Webudvikler
Læs deres historie her >>

Undervisere

 • Morten Jul Petersen
  Morten Jul Petersen
  Lektor
 • Per Toft
  Per Toft
  Uddannelseschef
 • Hanne Skov Bertelsen
  Hanne Skov Bertelsen
  Lektor
 • Laila Nadine Villadsen Kjær
  Laila Nadine Villadsen Kjær
  Adjunkt
 • Rikke Lind
  Rikke Lind
  Lektor

Ansøgning og optagelse

Har du spørgsmål i forbindelse med optagelse, kan du kontakte Betina Sørensen på tlf. 72 11 82 38 eller via mail på optag@iba.dk.

Sommeroptag

Uddannelsen er tilsluttet Den Koordinerede Tilmelding, så du kan søge online på www.optagelse.dk til sommeroptag. Du kan søge optagelse på enten kvote 1 eller kvote 2. I begge tilfælde skal du bruge optagelsesområdenummer 81360, når du ansøger.

Kvote 1

Du bliver optaget på baggrund af din adgangsgivende gymnasiale eksamen, dvs. hhx, stx, htx, hf eller eux. Det er et krav, at du har engelsk på C-niveau og enten erhvervsøkonomi eller matematik på C-niveau eller virksomhedsøkonomi på B-niveau.

Ansøgningsfristen er 5. juli kl. 12.00.

Kvote 2

Du kan søge optagelse via Kvote 2, hvis du har en adgangsgivende erhvervsuddannelse eller eksamen, som du ønsker vurderet sammen med dine øvrige kvalifikationer.

Søg før 15. marts kl. 12.00

Hvis du er EU-statsborger med en

 • Dansk adgangsgivende eksamen og ønsker at søge i kvote 2
 • Erhvervsuddannelse
 • Udenlandsk adgangsgivende gymnasial eksamen
 • Adgangsgivende eksamen fra Sverige, Norge, Finland eller Island.

Du skal desuden sende en motiveret ansøgning for at blive optaget på Multimediedesigner. Læs mere herom nedenfor.

Adgangsgivende erhvervsuddannelser: data- og kommunikationsuddannelsen (med specialer eller trin 2), digital media, film- og tv-produktionsuddannelsen (trin 2), fotograf, grafisk tekniker, mediegrafiker (trin 2 hvis gl. ordning), skiltetekniker eller teknisk designer.

Anden adgang: adgangseksamen til ingeniøruddannelserne. Du skal desuden have engelsk på C-niveau.

Har du ikke dansk som modersmål, og har du ikke aflagt din adgangsgivende eksamen på dansk, skal du have bestået en af følgende prøver:

 • Studieprøven i dansk (se evt. www.ug.dk)
 • Dansk på niveau A

Har du svensk eller norsk som modersmål, er du fritaget fra dette krav.

Eller 
 
Hvis du ikke har en adgangsgivende eksamen, kan du søge optagelse via en individuel kompetencevurdering. Udfyld skemaet og send det sammen med øvrige relevante dokumenter.
 
Du skal til ansøgningen i optagelse.dk vedlægge en motiveret ansøgning, der minder om en jobansøgning. Heri beskriver du dig selv, dine interesser, dine forventninger til uddannelsen og dine planer for fremtiden, samt et CV. Se mere omkring en motiveret ansøgning herunder.
 
Du skal have, hvad der svarer til engelsk på C-niveau og enten matematik eller erhvervsøkonomi på C-niveau eller virksomhedsøkonomi på B-niveau.
 
Har du ikke dansk som modersmål, og har du ikke aflagt din adgangsgivende eksamen på dansk, skal du have bestået en af følgende prøver:
 • Studieprøven i dansk (se evt. www.ug.dk)
 • Dansk på niveau A
Har du svensk eller norsk som modersmål, er du fritaget fra dette krav.Har du svensk eller norsk som modersmål, er du fritaget fra dette krav.
 
Kvote 2 ansøgninger vurderes endvidere efter:
 • Relevant erhvervserfaring i Danmark 
 • Relevant supplerende uddannelse i Danmark eller udlandet
 • Andre aktiviteter som værnepligt, højskole, udlandsophold.

Ansøgningsfristen er 15. marts kl. 12.00.

Motiveret ansøgning

Når du søger ind via kvote 2, skal du samtidig sende os en motiveret ansøgning, som du vedhæfter din ansøgning på www.optagelse.dk.

Forslag til spørgsmål du kan stille dig selv, når du skal skrive en motiveret ansøgning:

Hvorfor har du valgt netop denne uddannelse?

Hvad er din drivkraft - din motivation, og hvordan vil du begrunde, hvorfor vi skal optage netop dig?

Hvilke dybere bevæggrunde har du for at vælge netop denne uddannelse? - Husk - der findes ingen forkerte svar. 

Hvilke relevante kvalifikationer og erfaringer har du med dig, og hvordan har disse kvalifikationer og erfaringer haft indflydelse på dit valg af uddannelse?

Hvilke tanker har du gjort dig omkring selve uddannelsen?

Hvilke overvejelser har du gjort dig med hensyn til uddannelsens opbygning, indhold m.v.?

Hvilke informationer har du søgt? og hvordan?

Hvilke personlige egenskaber mener du er vigtige for at gennemføre uddannelsen?

Dobbeltuddannelse og dispensationsmuligheder

Bliver du berørt af den nye regel om begrænsning af dobbeltuddannelse, kan du læse mere om dine dispensationsmuligheder og ansøge om dispensation via skemaet her >>

Udvælgelse

Udvælgelsen sker på baggrund af både de formelle krav til uddannelsen og motivationen for valget af uddannelsen.

Multimediedesigneren Sofie fik både prisen for det højeste karaktergennemsnit og den bedste teamplayer. Læs mere

Læs mere:

Kontakt

 • Niels-Jørgen B. Madsen
  Niels-Jørgen B. Madsen
  Studievejleder - nye studerende
 • Per Toft
  Per Toft
  Uddannelseschef
Bitten Møller Johansen
- Jeg kan ikke forestille mig et bedre praktiksted end min daværende arbejdsplads.
Bitten Møller Johansen
Tidligere It-projektleder hos Jelling Naturkød
Har færdiggjort uddannelsen til Multimediedesigner i 2017
Læs hele Bittens historie >>
Naja Lindelof
- I min praktik i Makers har jeg skabt flere sociale videoer, hvor jeg selv via et storyboard har lagt en nøjagtig plan for, hvad videoens budskab skal være.
Naja Lindelof
Har taget uddannelsen Multimediedesigner
Læs hele Najas historie her >>