Erhvervsakademiuddannelse
Multimediedesigner
Interesserer du dig for grafisk kommunikation – herunder UX, programmering og digital markedsføring? Så er uddannelsen til multimediedesigner måske lige noget for dig.
På uddannelsen til multimediedesigner arbejder du tværfagligt med alle dele af digital udvikling – lige fra idé, planlægning og test af det færdige produkt. Du vil komme til at arbejde med professionelle tools som Adobe Photoshop, Illustrator og XD, og udviklingssprog som html, css og Javascript.
På uddannelsen vil du også tilegne dig viden om, hvordan visuel kommunikation anvendes som markedsføring via eksempelvis sociale medier og nyhedsbreve. Du vil få en grundlæggende forretningsforståelse, der sammen med dine grafiske evner gør dig til en værdifuld ressource for enhver virksomhed.
Kort sagt får grafiske designere en bred forståelse for hele den digitale udviklingsproces.
Uddannelsen gør dig i stand til at arbejde med digitale medier og visuelle identiteter. Efter endt uddannelse kan du gå direkte på arbejdsmarkedet eller tage en videregående uddannelse – eksempelvis i digitalt design.
Fakta
-
Studiestart: 28. august 2023 Ansøgningsfrist: 15. marts / 5. juli
-
Adgangskrav: Gymnasial eksamen eller erhvervsuddannelse + specifikke adgangskrav
-
Varighed: 2 år
-
Økonomi: SU

Elsker du visuel kommunikation, og er du kreativ og nørdet?
Hvis du er passioneret omkring kreativitet, formgivning og kommunikation, så bør du bestemt overveje uddannelsen Multimediedesigner. Som multimediedesigner får du en unik mulighed for at udfolde dine idéer gennem en bred vifte af discipliner, herunder grafisk design, kodning, markedsføring og forretningsudvikling.
Du vil arbejde med forskellige medier som bl.a. trykte materialer, digitale designs og video. Du vil lære at kombinere farver, typografi og billeder for at skabe æstetisk tiltalende og effektive designs.
Du lærer også om vigtigheden i at forstå kundernes behov og omsætte dem til løsninger. Hos os vil du samarbejde med forskellige mennesker og virksomheder, og dit kreative input vil være afgørende for at opnå succesfulde projekter.
Uddannelsen varer to år eller fire semestre. Den består af en obligatorisk del på 1. og 2. semester, specialisering på 3. semester og en praktikperiode samt et afsluttende eksamensprojekt på 4. semester.
Udbuddet af valgfag kan variere fra år til år. Du kan se mere i studieordningens del III – Valgfag.
Nuværende valgfag er Webudvikling, Digital markedsføring eller Indholdsproduktion.
Du skal forvente, at der på de første tre semestre er planlagt 20-24 timers aktiviteter med fremmøde om ugen. Dertil kommer forberedelse og andre aktiviteter.

På uddannelsen kombinerer vi praksis og teori og giver dig smagsprøver på, hvordan en multimediedesigner arbejder i virkeligheden. Som studerende vil du løbende komme til at arbejde med forskellige medier gennem cases, der baserer sig på konkrete problemstillinger i erhvervslivet.
Hverdagens undervisning vil typisk bestå af individuelt arbejde, gruppearbejde, klasseundervisning og workshops. Dertil vil der være flere temadage og projektuger, hvor du får lov at fordybe dig i specifikke cases.
På dit 3. semester får du mulighed for at sammensætte din egen hverdag og specialisere dig, da du vælger fag fra den udbudte valgfagspakke. Her kan du blandt andet komme til at arbejde med digital content, marketing eller frontend development. Grundet opdelingen i flere valgfag, gennemføres dele af valgfagspakken på 3. semester på engelsk.
På dit sidste semester får du lov at prøve din læring af i et praktikophold. Her har du mulighed for at vælge en valgfri virksomhed, og du kan vælge alt fra reklamebureauer til offentlige institutioner. Dit afsluttende eksamensprojekt vil typisk tage udgangspunkt i din praktikperiode.
Som multimediedesigner kan du arbejde i mange forskellige slags virksomheder med mange forskellige opgaver. Det kan f.eks. være inden for grafisk formgivning, programmering eller digital markedsføring. Her kan du blandt andet hjælpe virksomheder med at skabe en visuel identitet, og du kan hjælpe med relevante grafiske opgaver i forbindelse med alt fra busreklamer til opslag på sociale medier. Du kan både arbejde bredt i en marketingafdeling eller i specialiserede roller med fokus på eksempelvis grafisk design eller videoproduktion.
Dine jobtitler i fremtiden kan blandt andet blive grafisk tekniker, art director eller marketing assistant. Kort sagt kan du arbejde i mange forskellige jobs. Du har også muligheden for at arbejde freelance eller starte din egen virksomhed.
På fjerde semester skal du i 12 ugers virksomhedspraktik. Her kan du prøve, hvordan det er at arbejde som multimediedesigner i en virksomhed. Praktikken kan foregå i større eller mindre virksomheder. Du kan arbejde bredt med alle felter inden for multimediedesign eller specialiseret inden for et enkelt eller få områder.
Hvis du drømmer om at starte egen virksomhed, kan du afprøve dette i din praktik. IBA tilbyder et skræddersyet forløb for iværksætterpraktikanter.
Når du er studerende på en af IBA’s fuldtidsuddannelser, så har du mulighed for at blive tilknyttet akademiets kreative iværksættermiljø. Her kan du få opfyldt dine drømme om at starte din egen virksomhed, og du kan få vejledning og sparring på dine forretningsidéer.
Under uddannelsen har du mulighed for at komme i iværksætterpraktik, hvor du selvstændigt arbejder med at opbygge din egen virksomhed.
Som studerende på multimediedesignerstudiet på IBA får du tilbudt en række forskellige internationale muligheder.
Der er mulighed for at læse et semester i udlandet, og du kan også vælge at tage praktikken i udlandet. Har du ikke helt mod på et udlandsophold på 3 måneder, er der også studieture til ind- eller udland af ca. 1 uges varighed sammen med dine medstuderende.
Endelig er der mulighed for at komme til en af vores partnerskoler og deltage i deres International Business Week. Der vil du blive stillet en faglig relevant opgave, som skal løses i grupper, der er sammensat på tværs af forskellige nationaliteter og uddannelsesinstitutioner.
Læs mere om dine internationale muligheder.

Som multimediedesigner har du flere muligheder, når det kommer til videregående uddannelser. Som uddannet multimediedesigner kan du tage følgende uddannelser på IBA Erhvervsakademi Kolding:
Webudvikling er for dig, der gerne vil arbejde som webspecialist. Du får blandt andet et udvidet kendskab til programmering af hjemmesider og applikationer. På professionsbacheloren i e-handel vil du bl.a. komme til at arbejde med digital forretningsforståelse, Customer Experience og Creative Content indenfor e-commerce. Du hjælper med at optimere virksomhedens e-handel.

Ansøgning og optagelse
På Multimediedesigner er der kun sommeroptag.
Har du spørgsmål i forbindelse med optagelse, kan du kontakte vores optagskontor på tlf. 72 11 82 97 eller via mail på optag@iba.dk.
Du bliver kontaktet direkte på din oplyste mail, hvis en uddannelse, du har ønsket i ansøgningen, mod forventning ikke kan oprettes. Så hører du fra os senest den dag, hvor ansøgningsfristen udløber.
Ansøgning til sommeroptag
Uddannelsen er tilsluttet Den Koordinerede Tilmelding, så du kan søge online på www.optagelse.dk til sommeroptag. Du kan søge optagelse på enten kvote 1 eller kvote 2. I begge tilfælde skal du bruge optagelsesområdenummer 81360, når du ansøger.
Kvote 1
Du bliver optaget på baggrund af din adgangsgivende gymnasiale eksamen, dvs. HHX, STX, HTX, HF eller EUX. Det er et specifikt adgangskrav, at du har bestået engelsk C og enten matematik C eller virksomhedsøkonomi C eller erhvervsøkonomi C inden studiestart.
Er der flere ansøgere, end der er pladser, optager vi dem med de højeste eksamensgennemsnit.
Ansøgningsfristen for kvote 1 er 5. juli kl. 12.00.
Kvote 2
Du kan søge optagelse via Kvote 2, hvis du har en fuldført en relevant erhvervsuddannelse:
Data- og kommunikationsuddannelsen (med specialer eller trin2), digital media, film- og tv-produktionsuddannelsen (trin 2), fotograf, grafisk tekniker, mediegrafiker (trin 2 hvis gl. ordning), skiltetekniker, teknisk designer.
Der er ingen specifikke adgangskrav til disse uddannelser.
Eller
hvis du har en fuldført en erhvervsuddannelse på en normeret varighed på 3 år eller mere. Det er et specifikt adgangskrav, at du har bestået engelsk C og enten matematik C eller virksomhedsøkonomi C eller erhvervsøkonomi C inden studiestart.
Eller
Adgangseksamen til ingeniøruddannelserne. Det er et specifikt adgangskrav, at du har bestået engelsk C inden studiestart.
Kvote 2 ansøgninger vurderes efter: (Skal dokumenteres)
- Relevant erhvervserfaring i Danmark
- Relevant supplerende uddannelse i Danmark eller udlandet
- Andre aktiviteter som værnepligt, højskole, udlandsophold.
Ansøgningsfristen for kvote 2 er 15. marts kl. 12.00
Søg før 15. marts kl. 12.00 hvis du:
Du skal søge i kvote 2 hvis du:
- Har en erhvervsuddannelse
- Har en udenlandsk adgangsgivende eksamen
- Har Steinerskolernes Ungdomsuddannelse, Steiner HF eller adgangskursus til ingeniøruddannelserne
- Har behov for at blive Individuel konkret vurderet (IKV)
- Er statsborger i et land uden for EU
- Ønsker at søge om genoptagelse på samme uddannelse
- Ønsker at søge om optagelse med særlig tilladelse
- Ønsker at søge om dispensation fra kandidatreglen
Bemærk desuden kravet om sprogkompetencer under punktet Sprogkrav.
Hvis du ikke har en adgangsgivende eksamen, kan du søge optagelse via en individuel konkret vurdering (IKV).
Du skal søge om IKV, hvis;
- du ikke har en adgangsgivende eksamen, men på anden måde har opnået (og kan dokumentere) tilsvarende kvalifikationer.
- du har en adgangsgivende eksamen, men mangler specifikke sprogkrav, men i stedet har andre kvalifikationer, der kan sidestilles med manglende. Det kan vurderes at du skal gennemgå en dansk- eller engelsk test som IBA udbyder. Du vil høre nærmere om dette efter indsendelse af IKV-ansøgning.
Det er et specifikt adgangskrav, at du har bestået engelsk C og enten matematik C eller virksomhedsøkonomi C eller erhvervsøkonomi C inden studiestart.
Udfyld skemaet Individuel konkret vurdering (IKV) og send det sammen med øvrige relevante dokumenter.
Ansøgningsfrist for IKV er 15. marts.
Har du ikke aflagt din adgangsgivende eksamen på dansk, skal du have bestået én af følgende prøver:
- Studieprøven i dansk
- Dansk på B-niveau
- Prøve i Dansk 3.
Alle karakterer skal være bestået med minimum 02.
Undtaget for adgangskravet er ansøgere, der har bestået en norsk, svensk eller islandsk eksamen samt ansøgere med bestået International Baccalaureate (IB) der inkluderer faget dansk.
Såfremt du på anden måde kan dokumentere dansk på et tilsvarende niveau som ovennævnte, kan du bede om en individuel vurdering ved at kontakte os på optag@iba.dk - Det kan vurderes at du skal gennemgå en dansk test som IBA udbyder.
Hvis ikke du opfylder du ikke de specifikke adgangskrav, kan du supplere via et GSK-fag eller HF-enkeltfag.
Hvis dit suppleringskursus afslutter efter ansøgningsfristen:
Du skal anføre i din ansøgning, at du supplerer efter ansøgningsfristen. Derudover skal du skrive, hvilket fag og hvilket niveau du supplerer til, samt hvornår du forventer at færdiggøre suppleringskurset. Inden ansøgningsfristen skal du uploade dokumentation på, at du er optaget på suppleringskurset (med angivelse af dine personoplysninger, fag og forventet slutdato). Du skal have afsluttet dit suppleringskursus inden studiestart eller umiddelbart derefter.
Hvis du bliver optaget og først færdiggør din supplering efter ansøgningsfristens udløb, bliver du betinget optaget og vil kunne udmeldes hvis ikke faget bestås.
Du skal eftersende dit eksamensbeviset så hurtigt som muligt inden studiestart.
Hvis dit suppleringskursus er færdigt inden ansøgningsfristen:
Du skal anføre i din ansøgning, at du supplerer inden ansøgningsfristen. Derudover skal du skrive, hvilket fag og hvilket niveau du supplerer til, samt hvornår du forventer at færdiggøre suppleringskurset.
Hvis du ansøger i sommeroptaget, skal du selv undersøge på www.optagelse.dk om eksamensbeviset er blevet uploadet til din ansøgning.
Hvis du ansøger i vinteroptaget, skal du eftersende dit eksamensbevis for dit suppleringsfag til inden ansøgningsfristen.
For at behandle din ansøgning, skal vi have alle relevante bilag som dokumentation for de oplysninger, som du har angivet i din ansøgning.
Den krævede dokumentation kan være følgende:
- Eksamensbeviset fra din adgangsgivende eksamen (det fulde bevis med stempel og underskrift eller bevis overført fra eksamensdatabasen via www.optagelse.dk).
- Bevis for sprogkrav, hvis dette er relevant.
- CV med uddannelseserfaring og relevante kurser som er dokumenteret.
- Dokumentation for relevante faglige kompetencer.
Alle dokumenter skal være i PDF-format.
Når du søger via kvote 2, skal du sende en motiveret ansøgning sammen med dit ansøgningsskema.
Her følger en række forslag på spørgsmål, du kan stille dig selv, når du skal skrive en motiveret ansøgning:
- Hvorfor har du valgt netop denne uddannelse?
- Hvad er din drivkraft og din motivation, og hvordan vil du begrunde, hvorfor vi skal optage netop dig?
- Hvilke dybere bevæggrunde har du for at vælge netop denne uddannelse?
- Hvilke relevante kvalifikationer og erfaringer har du med dig, og hvordan har disse kvalifikationer og erfaringer haft indflydelse på dit valg af uddannelse?
- Hvilke tanker har du gjort dig omkring selve uddannelsen?
- Hvilke overvejelser har du gjort dig med hensyn til uddannelsens opbygning, indhold m.v.?
- Hvilke informationer har du søgt? Og hvordan?
- Hvilke personlige egenskaber mener du er vigtige for at gennemføre uddannelsen?
Husk, at der ikke er nogle rigtige eller forkerte svar – skriv frit fra hjertet.
Udvælgelsen sker på baggrund af både de formelle krav til uddannelsen og motivationen for valget af uddannelsen.
Hør Kerstin fortælle om uddannelsen Multimediedesigner
Kontakt
-
IBA optagskontorVed spørgsmål til uddannelse, adgangskrav eller karrieremuligheder.Tlf.: +45 72 11 82 97
