Erhvervsakademiuddannelse
Multimediedesigner
Webdesign og UX, programmering, digital markedsføring, video, kommunikation og forretningsforståelse – er det lige noget for dig?
På uddannelsen til multimediedesigner arbejder du tværfagligt med alle dele af digital udvikling fra idé og planlægning til udførelse og test.
Du vil arbejde med programmer som Photoshop, Illustrator og XD, og du vil lære udviklingssprog som html, css og javascript .
Du kommer også til at lære om bl.a. kommunikation, digital markedsføring, forretningsforståelse, grafisk design, video/audio, tekstforfatning, konceptudvikling, projektstyring – og meget andet.
Med andre ord: Du får en bred forståelse og kompetencer inden for hele den digitale udviklingsproces. Dem kan du tage med dig direkte ud i arbejde – eller bruge til at læse videre.
Fakta
-
Studiestart: 28. august 2023 Ansøgningsfrist: 15. marts / 5. juli
-
Adgangskrav: Gymnasial eksamen eller erhvervsuddannelse + specifikke adgangskrav
-
Varighed: 2 år
-
Økonomi: SU
Se kommende Åbent hus arrangementer >>
Sociale dage for nye studerende sommeren 2023: Snart er det tid til at byde velkommen til endnu et hold nye studerende. Inden studiestarten har vi glæden af at invitere dig til tre sjove dage, hvor du vil få mulighed for at lære dine nye medstuderende på tværs af uddannelserne at kende. Aktiviteterne vil finde sted den 23., 24. og 25. august fra kl. 14 til ca. 19. Programmet for dagene vil blive offentliggjort senere – men reserver allerede nu tidspunkterne i din kalender og vær med til at kickstarte dit studieliv.

Hør Kerstin fortælle om uddannelsen Multimediedesigner
Uddannelsen varer to år eller fire semestre. Den består af en obligatorisk del på 1. og 2. semester, specialisering på 3. semester og en praktikperiode samt et afsluttende eksamensprojekt på 4. semester.
Udbuddet af valgfag kan variere fra år til år. Du kan se mere i studieordningens del III – Valgfag.
Nuværende valgfag er Webudvikling, Digital markedsføring eller Indholdsproduktion.
Du skal forvente, at der på de første tre semestre er planlagt 20-24 timers aktiviteter med fremmøde om ugen. Dertil kommer forberedelse og andre aktiviteter.

På uddannelsen kombinerer vi praksis og teori og giver dig smagsprøver på, hvordan en multimediedesigner arbejder i virkeligheden.
Du arbejder løbende med projekter og kommer til at møde virksomheder, som har konkrete opgaver, du skal hjælpe med at løse. Undervisningen kan bl.a. foregå som gruppearbejde, individuelt arbejde, klasseundervisning, vejledning, workshops, temadage og projektuger. To uger er sjældent ens.
Sidst i uddannelsen skal du i 12 ugers praktik, hvor du kan afprøve dine kompetencer i en virksomhed.
Grundet opdelingen i flere valgfag, gennemføres dele af valgfagspakken på 3 semester på engelsk.
Som multimediedesigner kan du arbejde i mange forskellige slags virksomheder med mange forskellige opgaver. Det kan f.eks. være inden for webdesign, programmering, videoproduktion, grafisk design eller digital markedsføring. Du kan arbejde bredt med det hele eller specialiseret inden for et enkelt område.
Når du er uddannet multimediedesigner, vil du kunne få titler som f.eks. webdesigner, programmør, content-producent, markedsføringsansvarlig eller projektkoordinator.
På fjerde semester skal du i 12 ugers virksomhedspraktik. Her kan du prøve, hvordan det er at arbejde som multimediedesigner i en virksomhed. Praktikken kan foregå i større eller mindre virksomheder. Du kan arbejde bredt med alle felter inden for multimediedesign eller specialiseret inden for et enkelt eller få områder.
Hvis du drømmer om at starte egen virksomhed, kan du afprøve dette i din praktik. IBA tilbyder et skræddersyet forløb for iværksætterpraktikanter.
Når du er studerende på en af IBA’s fuldtidsuddannelser, så har du mulighed for at blive tilknyttet akademiets kreative iværksættermiljø. Her kan du få opfyldt dine drømme om at starte din egen virksomhed, og du kan få vejledning og sparring på dine forretningsidéer.
Under uddannelsen har du mulighed for at komme i iværksætterpraktik, hvor du selvstændigt arbejder med at opbygge din egen virksomhed.
Som studerende på multimediedesignerstudiet på IBA får du tilbudt en række forskellige internationale muligheder.
Der er mulighed for at læse et semester i udlandet, og du kan også vælge at tage praktikken i udlandet. Har du ikke helt mod på et udlandsophold på 3 måneder, er der også studieture til ind- eller udland af ca. 1 uges varighed sammen med dine medstuderende.
Endelig er der mulighed for at komme til en af vores partnerskoler og deltage i deres International Business Week. Der vil du blive stillet en faglig relevant opgave, som skal løses i grupper, der er sammensat på tværs af forskellige nationaliteter og uddannelsesinstitutioner.
Læs mere om dine internationale muligheder.

Som multimediedesigner har du flere muligheder for at uddanne dig videre og f.eks. tage en professionsbachelor. De forskellige akademier udbyder forskellige professionsbachelor-uddannelser.
På IBA kan du vælge mellem professionsbachelor i webudvikling og professionsbachelor i e-handel.

Ansøgning og optagelse
På Multimediedesigner er der kun sommeroptag.
Har du spørgsmål i forbindelse med optagelse, kan du kontakte vores optagskontor på tlf. 72 11 82 97 eller via mail på optag@iba.dk.
Du bliver kontaktet direkte på din oplyste mail, hvis en uddannelse, du har ønsket i ansøgningen, mod forventning ikke kan oprettes. Så hører du fra os senest den dag, hvor ansøgningsfristen udløber.
Ansøgning til sommeroptag
Uddannelsen er tilsluttet Den Koordinerede Tilmelding, så du kan søge online på www.optagelse.dk til sommeroptag. Du kan søge optagelse på enten kvote 1 eller kvote 2. I begge tilfælde skal du bruge optagelsesområdenummer 81360, når du ansøger.
Kvote 1
Du bliver optaget på baggrund af din adgangsgivende gymnasiale eksamen, dvs. HHX, STX, HTX, HF eller EUX. Det er et specifikt adgangskrav, at du har bestået engelsk C og enten matematik C eller virksomhedsøkonomi C eller erhvervsøkonomi C inden studiestart.
Er der flere ansøgere, end der er pladser, optager vi dem med de højeste eksamensgennemsnit.
Ansøgningsfristen for kvote 1 er 5. juli kl. 12.00.
Kvote 2
Du kan søge optagelse via Kvote 2, hvis du har en fuldført en relevant erhvervsuddannelse:
Data- og kommunikationsuddannelsen (med specialer eller trin2), digital media, film- og tv-produktionsuddannelsen (trin 2), fotograf, grafisk tekniker, mediegrafiker (trin 2 hvis gl. ordning), skiltetekniker, teknisk designer.
Der er ingen specifikke adgangskrav til disse uddannelser.
Eller
hvis du har en fuldført en erhvervsuddannelse på en normeret varighed på 3 år eller mere. Det er et specifikt adgangskrav, at du har bestået engelsk C og enten matematik C eller virksomhedsøkonomi C eller erhvervsøkonomi C inden studiestart.
Eller
Adgangseksamen til ingeniøruddannelserne. Det er et specifikt adgangskrav, at du har bestået engelsk C inden studiestart.
Kvote 2 ansøgninger vurderes efter: (Skal dokumenteres)
- Relevant erhvervserfaring i Danmark
- Relevant supplerende uddannelse i Danmark eller udlandet
- Andre aktiviteter som værnepligt, højskole, udlandsophold.
Ansøgningsfristen for kvote 2 er 15. marts kl. 12.00
Søg før 15. marts kl. 12.00 hvis du:
Du skal søge i kvote 2 hvis du:
- Har en erhvervsuddannelse
- Har en udenlandsk adgangsgivende eksamen
- Har Steinerskolernes Ungdomsuddannelse, Steiner HF eller adgangskursus til ingeniøruddannelserne
- Har behov for at blive Individuel konkret vurderet (IKV)
- Er statsborger i et land uden for EU
- Ønsker at søge om genoptagelse på samme uddannelse
- Ønsker at søge om optagelse med særlig tilladelse
- Ønsker at søge om dispensation fra kandidatreglen
Bemærk desuden kravet om sprogkompetencer under punktet Sprogkrav.
Hvis du ikke har en adgangsgivende eksamen, kan du søge optagelse via en individuel konkret vurdering (IKV).
Du skal søge om IKV, hvis;
- du ikke har en adgangsgivende eksamen, men på anden måde har opnået (og kan dokumentere) tilsvarende kvalifikationer.
- du har en adgangsgivende eksamen, men mangler specifikke sprogkrav, men i stedet har andre kvalifikationer, der kan sidestilles med manglende. Det kan vurderes at du skal gennemgå en dansk- eller engelsk test som IBA udbyder. Du vil høre nærmere om dette efter indsendelse af IKV-ansøgning.
Det er et specifikt adgangskrav, at du har bestået engelsk C og enten matematik C eller virksomhedsøkonomi C eller erhvervsøkonomi C inden studiestart.
Udfyld skemaet Individuel konkret vurdering (IKV) og send det sammen med øvrige relevante dokumenter.
Ansøgningsfrist for IKV er 15. marts.
Har du ikke aflagt din adgangsgivende eksamen på dansk, skal du have bestået én af følgende prøver:
- Studieprøven i dansk
- Dansk på B-niveau
- Prøve i Dansk 3.
Alle karakterer skal være bestået med minimum 02.
Undtaget for adgangskravet er ansøgere, der har bestået en norsk, svensk eller islandsk eksamen samt ansøgere med bestået International Baccalaureate (IB) der inkluderer faget dansk.
Såfremt du på anden måde kan dokumentere dansk på et tilsvarende niveau som ovennævnte, kan du bede om en individuel vurdering ved at kontakte os på optag@iba.dk - Det kan vurderes at du skal gennemgå en dansk test som IBA udbyder.
Hvis ikke du opfylder du ikke de specifikke adgangskrav, kan du supplere via et GSK-fag eller HF-enkeltfag.
Hvis dit suppleringskursus afslutter efter ansøgningsfristen:
Du skal anføre i din ansøgning, at du supplerer efter ansøgningsfristen. Derudover skal du skrive, hvilket fag og hvilket niveau du supplerer til, samt hvornår du forventer at færdiggøre suppleringskurset. Inden ansøgningsfristen skal du uploade dokumentation på, at du er optaget på suppleringskurset (med angivelse af dine personoplysninger, fag og forventet slutdato). Du skal have afsluttet dit suppleringskursus inden studiestart eller umiddelbart derefter.
Hvis du bliver optaget og først færdiggør din supplering efter ansøgningsfristens udløb, bliver du betinget optaget og vil kunne udmeldes hvis ikke faget bestås.
Du skal eftersende dit eksamensbeviset så hurtigt som muligt inden studiestart.
Hvis dit suppleringskursus er færdigt inden ansøgningsfristen:
Du skal anføre i din ansøgning, at du supplerer inden ansøgningsfristen. Derudover skal du skrive, hvilket fag og hvilket niveau du supplerer til, samt hvornår du forventer at færdiggøre suppleringskurset.
Hvis du ansøger i sommeroptaget, skal du selv undersøge på www.optagelse.dk om eksamensbeviset er blevet uploadet til din ansøgning.
Hvis du ansøger i vinteroptaget, skal du eftersende dit eksamensbevis for dit suppleringsfag til inden ansøgningsfristen.
For at behandle din ansøgning, skal vi have alle relevante bilag som dokumentation for de oplysninger, som du har angivet i din ansøgning.
Den krævede dokumentation kan være følgende:
- Eksamensbeviset fra din adgangsgivende eksamen (det fulde bevis med stempel og underskrift eller bevis overført fra eksamensdatabasen via www.optagelse.dk).
- Bevis for sprogkrav, hvis dette er relevant.
- CV med uddannelseserfaring og relevante kurser som er dokumenteret.
- Dokumentation for relevante faglige kompetencer.
Alle dokumenter skal være i PDF-format.
Når du søger via kvote 2, skal du sende en motiveret ansøgning sammen med dit ansøgningsskema.
Her følger en række forslag på spørgsmål, du kan stille dig selv, når du skal skrive en motiveret ansøgning:
- Hvorfor har du valgt netop denne uddannelse?
- Hvad er din drivkraft og din motivation, og hvordan vil du begrunde, hvorfor vi skal optage netop dig?
- Hvilke dybere bevæggrunde har du for at vælge netop denne uddannelse?
- Hvilke relevante kvalifikationer og erfaringer har du med dig, og hvordan har disse kvalifikationer og erfaringer haft indflydelse på dit valg af uddannelse?
- Hvilke tanker har du gjort dig omkring selve uddannelsen?
- Hvilke overvejelser har du gjort dig med hensyn til uddannelsens opbygning, indhold m.v.?
- Hvilke informationer har du søgt? Og hvordan?
- Hvilke personlige egenskaber mener du er vigtige for at gennemføre uddannelsen?
Husk, at der ikke er nogle rigtige eller forkerte svar – skriv frit fra hjertet.
Udvælgelsen sker på baggrund af både de formelle krav til uddannelsen og motivationen for valget af uddannelsen.
Studerende arbejder på tværs af uddannelser til det årlige ”kickstarter-projekt”
Obs. Du kan ikke se videoen, hvis du har sagt nej tak til marketing cookies.
Kickstarter projektet er et fagligt projekt for de studerende, som ikke tager på studietur eller deltager i International Business Week.
Her er det multimediedesignere, e-designere og webudviklere, der arbejder sammen om at ”Kickstarte” et produkt. De studerende bliver inddelt i grupper på tværs af uddannelserne og prøver kræfter med at arbejde sammen med andre studerende, der læser en anden uddannelse end dem selv. Det giver perspektiv i forhold til deres position i en virksomheds produktion.

Multimediedesignere fra 1. og 2. semester har netop hjulpet Kolding Kommune med at få flere unge til at stemme til kommunalvalget. Læs hele historien
Kontakt
-
IBA optagskontorVed spørgsmål til uddannelse, adgangskrav eller karrieremuligheder.Tlf.: +45 61 93 95 16
