Erhvervsakademiuddannelse

Markedsføringsøkonom

På denne uddannelse lærer du bredt om marketing, salg, ledelse, kommunikation og økonomi, og om hvordan de forskellige områder arbejder sammen i virksomheden.

Du får et grundigt indblik i de mange faktorer, der påvirker en salgssituation og du får en god forståelse for, hvordan en virksomhed opnår de mest optimale forhold såvel internt som eksternt.

Uddannelsen fokuserer på at du bliver i stand til at håndtere virksomhedens marketingopgaver fra planlægning til gennemførelse med brug af såvel traditionelle som digitale medier og samtidig inddrage relevante overvejelser fra dine medspillere.

Vi lægger vægt på, at du som markedsføringsøkonom straks kan bidrage til aktiviteterne i virksomheden og tilføre nye ideer og metoder til aktiviteter bl.a. på de sociale medier.

Fakta

 • Studiestart: 25. august 2020 Ansøgningsfrist: 15. marts / 5. juli
  Studiestart: 31. januar 2020 Ansøgningsfrist: 1. december
 • Adgangskrav: Gymnasial eksamen eller erhvervsuddannelse + specifikke adgangskrav
 • Varighed: 2 år
 • Økonomi: SU
Ansøg

Oliver fik job hos sit praktiksted ONLY i BESTSELLER. Hør ham fortælle om sit spændende job:

Om uddannelsen

Som færdiguddannet markedsføringsøkonom kan du bl.a. få job som marketingassistent, eksportassistent, digital markedsføringskonsulent, salgs- og kundeansvarlig, indkøbs- eller kommunikationsmedarbejder, og på længere sigt kan du gøre karriere som f.eks. marketingchef, SoMe Manager, produktchef eller Key Account Manager.

Markedsføringsøkonomuddannelsen er en 2-årig erhvervsakademiuddannelse, der består af en obligatorisk del, forskellige valgfag, en praktikperiode og et afsluttende eksamensprojekt.

Mette Dvinge Koch
- Jeg oplevede for første gang skoleglæde, mens jeg læste markedsføringsøkonom på IBA. Her er underviserne gode til at få alle med, og dømmer ikke én bare fordi, at man ikke forstår det hele første gang.
Mette Dvinge Koch
Har læst Markedsføringsøkonom
Kommende studerende på pba i international handel og markedsføring
Læs hele Mettes historie >>

Hvad lærer du på studiet?

Du lærer bl.a. at planlægge salg og markedsføring, så du kan være med til at udføre virksomhedernes markedsføringsstrategi og markedsføringsplan.

Du lærer hvordan de rigtige marketingbeslutninger skal tages ved også at inddrage andre funktioner i virksomheden så som økonomi, organisation, omverden og lovgivning.

Du lærer om digital markedsføring på et strategisk og taktisk niveau bl.a. med kampagneplanlægning og kommunikation på sociale medier, brug af Google Analytics og hjemmesideredigering.

På Markedsføringsøkonom på IBA Erhvervsakademi Kolding arbejder vi med forskellige undervisningsmetoder som f.eks. klasseundervisning, gruppearbejde, forelæsninger, oplæg fra relevante personer, temadage, projektuger osv. Undervisningen er derfor meget varieret og du vil ikke opleve, at to uger er ens.

Undervisningen er en løbende kombination af teori og praksis, hvor du i høj grad får lov til selv og med dine medstuderende at inddrage virksomheder bl.a. gennem større projekter og opgaver.

Fagene på studiet bliver udviklet i samarbejde med eksterne eksperter, så de er tilpasset virksomhedernes aktuelle behov.

Sammy Manjit Singh Jagdev
Sammy fik IBAs Studiepris, fordi han var en social frontrunner.
Sammy Manjit Singh Jagdev
Har læst Markedsføringsøkonom 2016 - 2018
Læs hele historien >>

Job og karriere

Som markedsføringsøkonom kan du arbejde bredt med markedsføring, salg og kommunikation i både danske og internationale virksomheder som f.eks. assistent, koordinator eller ansvarlig for dele af den digitale markedsføring.

Du har også mulighed for at arbejde som konsulent i reklamebranchen og andre brancher med markedsføringsaktiviteter. På længere sigt er uddannelsen som markedsføringsøkonom fundamentet for en karriere som f.eks. marketingchef, SoMe Manager, eksportchef eller indkøbschef.

Sille Kirstine Rehmeier Raun
- Jeg brænder især for digital markedsføring og de sociale medier.
Sille Kirstine Rehmeier Raun
Har læst PBA i International handel og markedsføring
Læs om da Sille til sin dimission modtog prisen for årets højeste karaktergennemsnit >>

Valgfag

På 3. semester vælger du en større valgfagspakke, der giver dig mulighed for at specialisere dig inden for det, du synes der er spændende – og som kan bruges til at forme din karriere.

Valgfagspakken (3 eller 4 fag) giver dig yderligere værktøjer inden for en række områder, som er særligt interessante for virksomhederne.

Bl.a. digital markedsføring, som vi udvikler i tæt samarbejde med vores kursusafdeling, der er en førende udbyder af uddannelse inden for området. Her får du lov til at opbygge hjemmeside, arbejde med kommunikationsstrategi og kampagneplanlægning på sociale medier og introduktion til brug af Google Analytics.

Du kan også vælge fag inden for fx salg, kommunikation og innovation. I valgfagene får du mulighed for at arbejde med opgaver, som ligner dem, du møder i erhvervslivet. Du indgår i teams, der selv skal styre opgaverne og komme frem til nogle relevante anbefalinger.

Du kan vælge 3 eller 4 blandt følgende fag:

 • Digital Markedsføring
 • Entreprenørskab
 • Innovation
 • Salg
 • Kommunikation
 • Erhvervsret (Start Ups)
 • Statistik/økonomi (adgangspakke til uddannelser på universitetet).
Linea Elkjær Jørgensen
- På uddannelsen som markedsføringsøkonom har jeg lært en masse om markedsføring over for slutbrugere.
Linea Elkjær Jørgensen
Har læst Markedsføringsøkonom
Læs hele Lineas historie her >>

Praktik

På markedsføringsøkonomstudiet er der 12 ugers obligatorisk praktik på 4. semester.

Her får du mulighed for at prøve at arbejde med en række af de områder du kender til fra uddannelsen bl.a. optimering virksomhedens hjemmeside, Google Ads, aktiviteter på de sociale medier, samarbejde med en salgsafdeling og markedsanalyser.

Du vil under dit studie møde en karrierevejleder og en virksomhedskonsulent fra IBA Erhverv, som guider og giver sparring til, hvad den målrettede ansøgning og det effektive CV skal indeholde.

Du har som studerende også mulighed for at få en individuel samtale, hvor en karrierevejleder fra IBA Erhverv gennemgår din ansøgning og dit CV sammen med dig. Sammen lægger I en plan for næste step i processen.

IBA Erhverv har et godt netværk af tidligere praktikvirksomheder i ind- og udland, og der er rift om de studerende fra IBA. IBA Erhverv modtager derfor ofte jobopslag med både praktikpladser og faste stillinger, som IBA Erhverv slår op på jobportalen. Se jobportalen her

IBA Erhverv har desuden forskellige aktiviteter for alumner (tidligere studerende red.).

Inden du skal i praktik, bliver du som studerende inviteret til en karrieredag på IBA med en række indbudte virksomheder, som alle leder efter praktikanter som netop dig. Karrierevejledning og praktik er med til at gøre dig erhvervsparat. 

Både den studerende, virksomheden og IBA har et fælles ansvar for, at der skabes gode relationer, og at alle parter får noget ud af den studerendes praktikophold i virksomheden. IBA Erhverv har gode erfaringer med at få alle studerende i praktik.

Mette Luise Møller Sørensen
- Jeg blev med det samme en del af butikken. Jeg har fået alt det ansvar, jeg har kunnet bære, og jeg har anvendt al den teori, jeg har lært på uddannelsen og mere til.
Mette Luise Møller Sørensen
Praktikant og finalist til Årets IBA Praktik 2016
Markedsføringsøkonom
Læs om Mettes praktikophold

Internationale studiemuligheder

Som studerende på markedsføringsøkonomstudiet på IBA får du tilbudt en række forskellige internationale muligheder. Der er mulighed for at læse et semester i udlandet eller vælge at tage praktikken i udlandet.

Du har også mulighed for at komme til en af vores partnerskoler og deltage i deres International Marketing Week. Der vil du blive stillet en faglig relevant opgave, som skal løses i grupper, der er sammensat på tværs af forskellige nationaliteter og uddannelsesinstitutioner.

Læs mere om dine internationale muligheder.

Peter Martin Christensen og Sebastian Jensen
- Allerede da vi startede på Markedsføringsøkonomen fik vi idéen til vores app. Vi havde møder med vores undervisere, og det fik os til at indse, at vi godt kan gennemføre det her. Den slags opbakning, har man brug for, når man kaster sig ud i noget nyt, siger Sebastian.
Peter Martin Christensen og Sebastian Jensen
Stiftere af Zebter
Har læst Markedsføringsøkonom
Læs hele historien >>

Global profil

Hvis du ønsker en særlig stærk global profil, kan du vælge bachelor forløbet Euro-Asia Business Management.

På denne uddannelse indgår markedsføringsøkonomuddannelsen sammen med 2 år på Shanghai Lixin University.

Hvis du vil læse Euro-Asia Business Management skal du vælge uddannelsen fra begyndelsen.

Læs om uddannelsen her>>

Case team 2018-2019
- Man differentierer sig selv fra andre studerende. Man får hands-on erfaring. Og lærer at arbejde med problemstillinger og deadlines, præcis som det foregår ude i erhvervslivet. Man lærer så meget på så kort tid. Det giver en masse praktisk erfaring.
Case team 2018-2019
Fra venstre Tanja Christiansen, Kia Skov-Kjær Marshall, Rikke Vinther Sørensen og Matěj Bašta. Alle fire studerer til Markedsføringsøkonom.
Læs om da holdet var i Canada til årets NIBS-konkurrence >>

Varighed

Studiet er normeret til 2 år (120 ECTS point). De første 3 semestre følger du undervisningen på IBA. Du skal forvente, at der er 22-24 lektioners undervisning pr. uge. På 4. og sidste semester skal du 12 uger i praktik i en virksomhed, der er relevant for studiet, og efterfølgende skal du skrive dit afsluttende eksamensprojekt. 

Den tidligere 4-tals pige, Louise, fik en pris for højeste snit på markedsføringsøkonom uddannelsen i juni 2016. Læs historien

Videreuddannelse

Hvis du ønsker at læse videre, når du er uddannet markedsføringsøkonom, er der flere forskellige muligheder. Du kan bl.a. udbygge din uddannelse med en 1,5-årig professionsbachelor i International handel og markedsføring, som IBA også tilbyder.

Med en professionsbacheloruddannelse kan du herefter tage enten en cand.merc. på handelshøjskolerne i Danmark, en kandidatgrad på en udenlandsk uddannelsesinstitution eller en MBA på IBA eller en anden dansk eller udenlandsk uddannelsesinstitution.

Hvis du foretrækker at kombinere arbejde med studier, kan du vælge en diplomuddannelse i international handel og markedsføring, samtidig med at du passer et job. Du har direkte adgang til denne diplomuddannelse, som IBA også tilbyder.

Endelig har du adgang til HD 2. del på landets handelshøjskoler. Du skal dog muligvis supplere med visse fag.

Selvom du tager en erhvervsakademiuddannelse, forhindrer det dig ikke i at tage en bacheloruddannelse på et senere tidspunkt.

Hør Sanni fortælle om uddannelsen til Markedsføringsøkonom

Undervisere

 • Inga Beckmann
  Inga Beckmann
  Lektor
 • Ivan Hassinggaard
  Ivan Hassinggaard
  Lektor
 • Ole Mehlsen
  Ole Mehlsen
  Lektor
 • Nikolaj Svensson
  Nikolaj Svensson
  Adjunkt
 • Gitte Reeckmann Larsen
  Gitte Reeckmann Larsen
  Lektor
 • Allan Fledelius
  Allan Fledelius
  Lektor
 • Stefan Eberle
  Stefan Eberle
  Lektor
 • René Jensen
  René Jensen
  Adjunkt
 • Line Ottosen
  Line Ottosen
  Lektor
Louise Hansen Jessen
- Markedsføringsøkonom har været en rigtig god uddannelse, fordi den indeholder så meget forskelligt, at den giver mulighed for at bestride forskellige job-funktioner.
Louise Hansen Jessen
Uddannet markedsføringsøkonom
Indkøber hos Trademark Textiles
Læs hele historien >>

Ansøgning og optagelse

Du kan søge ind på Markedsføringsøkonom både til sommer- og vinteroptag.

Har du spørgsmål i forbindelse med optagelse, kan du kontakte Betina Sørensen på tlf. 72 11 82 38.

Sommeroptag

Uddannelsen er tilsluttet Den Koordinerede Tilmelding, så du kan søge online på www.optagelse.dk til sommeroptag. Du kan søge optagelse på enten kvote 1 eller kvote 2. I begge tilfælde skal du bruge optagelsesområdenummer 79260, når du ansøger.

Kvote 1:

Du bliver optaget på baggrund af din adgangsgivende gymnasiale eksamen, dvs. hhx, stx, htx, hf eller eux. Det er et krav, at du har enten matematik eller virksomhedsøkonomi på B-niveau og engelsk på C-niveau.

Er der flere ansøgere, end der er pladser, optager vi dem med de højeste eksamensgennemsnit.

Ansøgningsfristen er 5. juli kl. 12.00.

Kvote 2:

Du kan søge optagelse via Kvote 2, hvis du har en adgangsgivende merkantil erhvervsuddannelse inden for økonomi, kontor – eller finansområdet eller anden adgangsgivende eksamen, som du ønsker vurderet sammen med dine øvrige kvalifikationer.
 
Du skal have bestået engelsk på minimum C-niveau og matematik eller virksomhedsøkonomi på minimum B-niveau.
 
Eller 
 
Hvis du ikke har en adgangsgivende eksamen, kan du søge optagelse via en individuel kompetencevurdering. Udfyld skemaet og send det sammen med øvrige relevante dokumenter.
 
Du skal til ansøgningen i optagelse.dk vedlægge en motiveret ansøgning, der minder om en jobansøgning. Heri beskriver du dig selv, dine interesser, dine forventninger til uddannelsen og dine planer for fremtiden, samt et CV. Se mere omkring en motiveret ansøgning herunder.
 
Du skal have, hvad der svarer til engelsk på minimum C-niveau og matematik eller virksomhedsøkonomi på minimum B-niveau.
 
Kvote 2 ansøgninger vurderes endvidere efter:
 • Relevant erhvervserfaring i Danmark 
 • Relevant supplerende uddannelse i Danmark eller udlandet
 • Andre aktiviteter som værnepligt, højskole, udlandsophold.

Ansøgningsfristen er 15. marts kl. 12.00.

Ansøgere med udenlandske og internationale eksamener skal også søge inden 15. marts.

Vinteroptag

Du bliver optaget på baggrund af din adgangsgivende gymnasiale eksamen, dvs. hhx, stx, htx, hf eller eux. Det er et krav, at du har enten matematik eller virksomhedsøkonomi på B-niveau og engelsk på C-niveau. 

Er der flere ansøgere, end der er pladser, optager vi dem med de højeste eksamensgennemsnit.

Download ansøgningsskemaet (Word) og send det til optag@iba.dk.

Du kan også søge optagelse, hvis du har en adgangsgivende merkantil erhvervsuddannelse inden for økonomi, kontor – eller finansområdet eller anden adgangsgivende eksamen, som du ønsker vurderet sammen med dine øvrige kvalifikationer.

Du skal have bestået engelsk på minimum C-niveau og matematik eller virksomhedsøkonomi på minimum B-niveau.

Eller 

Hvis du ikke har en adgangsgivende eksamen, kan du søge optagelse via en individuel kompetencevurdering. Udfyld skemaet og send det sammen med øvrige relevante dokumenter.

Du skal til ansøgningen vedlægge en motiveret ansøgning, der minder om en jobansøgning. Heri beskriver du dig selv, dine interesser, dine forventninger til uddannelsen og dine planer for fremtiden, samt et CV. Se mere omkring en motiveret ansøgning herunder.

Du skal have, hvad der svarer til engelsk på minimum C-niveau og matematik eller virksomhedsøkonomi på minimum B-niveau.

Ansøgninger vurderes endvidere efter:

 • Relevant erhvervserfaring i Danmark 
 • Relevant supplerende uddannelse i Danmark eller udlandet
 • Andre aktiviteter som værnepligt, højskole, udlandsophold.
Motiveret ansøgning

Når du søger via kvote 2, skal du sende en motiveret ansøgning sammen med dit ansøgningsskema.

Forslag til spørgsmål du kan stille dig selv, når du skal skrive en motiveret ansøgning:

Hvorfor har du valgt netop denne uddannelse?

Hvad er din drivkraft - din motivation, og hvordan vil du begrunde, hvorfor vi skal optage netop dig?

Hvilke dybere bevæggrunde har du for at vælge netop denne uddannelse? - Husk - der findes ingen forkerte svar. 

Hvilke relevante kvalifikationer og erfaringer har du med dig, og hvordan har disse kvalifikationer og erfaringer haft indflydelse på dit valg af uddannelse?

Hvilke tanker har du gjort dig omkring selve uddannelsen?

Hvilke overvejelser har du gjort dig med hensyn til uddannelsens opbygning, indhold m.v.?

Hvilke informationer har du søgt? og hvordan?

Hvilke personlige egenskaber mener du er vigtige for at gennemføre uddannelsen?

Dobbeltuddannelse og dispensationsmuligheder

Bliver du berørt af den nye regel om begrænsning af dobbeltuddannelse, kan du læse mere om dine dispensationsmuligheder og ansøge om dispensation via skemaet her >>

Emil og Mikkel
- Vi har opbygget et kæmpe business-netværk, mens vi læste i Kina. Det har vi nu glæde af i vores jobs.
Emil og Mikkel
Har læst Euro-asia uddannelsen
Læs om deres erfaringer

Valgfaget "Strategisk Innovation" fik føling med innovation drevet af brugerne under deres besøg hos Novo Nordisk. Læs om besøget her >>

Læs mere:

Kontakt

 • Niels-Jørgen B. Madsen
  Niels-Jørgen B. Madsen
  Studievejleder - nye studerende
Pamela Paiva
- Jeg var rigtig glad for at komme i praktik. Og nu har det også ført til et job.
Pamela Paiva
Har læst Markedsføringsøkonom
Læs hele Pamelas historie >>
Kenneth Schmidt Autzen
- Jeg vil råde alle til at videreuddanne sig – også selv om de har fået børn og familie. Det kræver bare, at man indstiller sig på, at man så ikke har fri, når man kommer hjem.
Kenneth Schmidt Autzen
Har læst Markedsføringsøkonom
Læs hele Kenneths historie >>