Erhvervsakademiuddannelse Markedsføringsøkonom

På denne uddannelse lærer du bredt om marketing, salg, ledelse, kommunikation og økonomi, og om hvordan de forskellige områder arbejder sammen i virksomheden.

Du får et grundigt indblik i de mange faktorer, der påvirker en salgssituation og du får en god forståelse for, hvordan en virksomhed opnår de mest optimale forhold såvel internt som eksternt.

Uddannelsen fokuserer på at du bliver i stand til at håndtere virksomhedens marketingopgaver fra planlægning til gennemførelse med brug af såvel traditionelle som digitale medier og samtidig inddrage relevante overvejelser fra dine medspillere.

Vi lægger vægt på, at du som markedsføringsøkonom straks kan bidrage til aktiviteterne i virksomheden og tilføre nye ideer og metoder til aktiviteter bl.a. på de sociale medier.

Fakta

 • Studiestart: 28. januar 2021 Ansøgningsfrist: Ledige pladser
  Studiestart: 24. august 2021 Ansøgningsfrist: 15. marts / 5. juli
 • Adgangskrav: Gymnasial eksamen eller erhvervsuddannelse + specifikke adgangskrav
 • Varighed: 2 år
 • Økonomi: SU
Ansøg

Oliver fik job hos sit praktiksted ONLY i BESTSELLER. Hør ham fortælle om sit spændende job:

For at kunne afspille videoer direkte her på siden, skal du acceptere marketing-cookies.

Du kan ændre dit cookie-samtykke her

Afspil i stedet videoen på YouTube (Åbner videoen på YouTube)
Uddannelsens varighed og opbygning

Studiet er normeret til 2 år (120 ECTS point). De første 3 semestre følger du undervisningen på IBA. Du skal forvente, at der er 22-24 lektioners undervisning pr. uge. På 4. og sidste semester skal du 12 uger i praktik i en virksomhed, der er relevant for studiet, og efterfølgende skal du skrive dit afsluttende eksamensprojekt.

Det lærer du på uddannelsen

Du lærer bl.a. at planlægge salg og markedsføring, så du kan være med til at udføre virksomhedernes markedsføringsstrategi og markedsføringsplan.

Du lærer hvordan de rigtige marketingbeslutninger skal tages ved også at inddrage andre funktioner i virksomheden så som økonomi, organisation, omverden og lovgivning.

Du lærer om digital markedsføring på et strategisk og taktisk niveau bl.a. med kampagneplanlægning og kommunikation på sociale medier, brug af Google Analytics og hjemmesideredigering.

På Markedsføringsøkonom på IBA Erhvervsakademi Kolding arbejder vi med forskellige undervisningsmetoder som f.eks. klasseundervisning, gruppearbejde, forelæsninger, oplæg fra relevante personer, temadage, projektuger osv. Undervisningen er derfor meget varieret og du vil ikke opleve, at to uger er ens.

Undervisningen er en løbende kombination af teori og praksis, hvor du i høj grad får lov til selv og med dine medstuderende at inddrage virksomheder bl.a. gennem større projekter og opgaver.

Fagene på studiet bliver udviklet i samarbejde med eksterne eksperter, så de er tilpasset virksomhedernes aktuelle behov.

Valgfag

På 3. semester vælger du en større valgfagspakke, der giver dig mulighed for at specialisere dig inden for det, du synes der er spændende – og som kan bruges til at forme din karriere.

Valgfagspakken (3 eller 4 fag) giver dig yderligere værktøjer inden for en række områder, som er særligt interessante for virksomhederne.

Bl.a. digital markedsføring, som vi udvikler i tæt samarbejde med vores kursusafdeling, der er en førende udbyder af uddannelse inden for området. Her får du lov til at opbygge hjemmeside, arbejde med kommunikationsstrategi og kampagneplanlægning på sociale medier og introduktion til brug af Google Analytics.

Du kan også vælge fag inden for fx salg, kommunikation og innovation. I valgfagene får du mulighed for at arbejde med opgaver, som ligner dem, du møder i erhvervslivet. Du indgår i teams, der selv skal styre opgaverne og komme frem til nogle relevante anbefalinger.

Du kan p.t. bl.a. vælge (på 3. semester):

 • Digital Markedsføring
 • Innovation
 • Salg
 • Forbrugeradfærd
 • Statistik/økonomi (adgangspakke til uddannelser på universitetet).
   

Bemærk at der kan være ændret noget i valgfagssammensætningen, når du begynder 3. semester. Dog vil adgangspakke til universitetet altid udbydes.

Job og karriere

Som markedsføringsøkonom kan du arbejde bredt med markedsføring, salg og kommunikation i både danske og internationale virksomheder som f.eks. marketingassistent, eksportassistent, koordinator, salgs- og kundeansvarlig, indkøbs- eller kommunikationsmedarbejde eller ansvarlig for dele af den digitale markedsføring.

Du har også mulighed for at arbejde som konsulent i reklamebranchen og andre brancher med markedsføringsaktiviteter. På længere sigt kan du gøre karriere som f.eks. marketingchef, SoMe Manager, produktchef, eksportchef, Key Account Manager eller indkøbschef.

Praktik

På markedsføringsøkonomstudiet er der 12 ugers obligatorisk praktik på 4. semester.

Her får du mulighed for at prøve at arbejde med en række af de områder du kender til fra uddannelsen bl.a. optimering virksomhedens hjemmeside, Google Ads, aktiviteter på de sociale medier, samarbejde med en salgsafdeling og markedsanalyser.

Du vil under dit studie møde en karrierevejleder og en virksomhedskonsulent fra IBA Karriere, som guider og giver sparring til, hvad den målrettede ansøgning og det effektive CV skal indeholde.

Du har som studerende også mulighed for at få en individuel samtale, hvor en karrierevejleder fra IBA Karriere gennemgår din ansøgning og dit CV sammen med dig. Sammen lægger I en plan for næste step i processen.

IBA Karriere har et godt netværk af tidligere praktikvirksomheder i ind- og udland, og der er rift om de studerende fra IBA. IBA Karriere modtager derfor ofte jobopslag med både praktikpladser og faste stillinger, som IBA Karriere slår op på jobportalen. Se jobportalen her

IBA Karriere har desuden forskellige aktiviteter for alumner (tidligere studerende red.).

Inden du skal i praktik, bliver du som studerende inviteret til en karrieredag på IBA med en række indbudte virksomheder, som alle leder efter praktikanter som netop dig. Karrierevejledning og praktik er med til at gøre dig erhvervsparat. 

Både den studerende, virksomheden og IBA har et fælles ansvar for, at der skabes gode relationer, og at alle parter får noget ud af den studerendes praktikophold i virksomheden. IBA Karriere har gode erfaringer med at få alle studerende i praktik.

Internationale studiemuligheder

Som studerende på markedsføringsøkonomstudiet på IBA får du tilbudt en række forskellige internationale muligheder. Der er mulighed for at læse et semester i udlandet, og du kan også vælge at tage praktikken i udlandet.

Du har også mulighed for at komme til en af vores partnerskoler og deltage i deres International Marketing Week. Der vil du blive stillet en faglig relevant opgave, som skal løses i grupper, der er sammensat på tværs af forskellige nationaliteter og uddannelsesinstitutioner.

Læs mere om dine internationale muligheder.

Global profil

Hvis du ønsker en særlig stærk global profil, kan du vælge bachelor forløbet Euro-Asia Business Management.

På denne uddannelse indgår markedsføringsøkonomuddannelsen sammen med 2 år på Shanghai Lixin University.

Hvis du vil læse Euro-Asia Business Management skal du vælge uddannelsen fra begyndelsen.

Læs om uddannelsen her>>

Videreuddannelse

Hvis du ønsker at læse videre, når du er uddannet markedsføringsøkonom, er der flere forskellige muligheder. Du kan bl.a. udbygge din uddannelse med en 1,5-årig professionsbachelor i International handel og markedsføring eller professionsbachelor i E-handel, som IBA også tilbyder.

Med en professionsbacheloruddannelse kan du herefter tage enten en cand.merc. på handelshøjskolerne i Danmark, en kandidatgrad på en udenlandsk uddannelsesinstitution eller en MBA på IBA eller en anden dansk eller udenlandsk uddannelsesinstitution.

Hvis du foretrækker at kombinere arbejde med studier, kan du vælge en diplomuddannelse i international handel og markedsføring, samtidig med at du passer et job. Du har direkte adgang til denne diplomuddannelse, som IBA også tilbyder.

Endelig har du adgang til HD 2. del på landets handelshøjskoler. Du skal dog muligvis supplere med visse fag.

Selvom du tager en erhvervsakademiuddannelse, forhindrer det dig ikke i at tage en bacheloruddannelse på et senere tidspunkt.

Undervisere
 • Allan Fledelius
  Allan Fledelius
  Lektor
 • Anne Dorthe Larsen
  Anne Dorthe Larsen
  Adjunkt
 • Anne-Mette Møller Nielsen
  Anne-Mette Møller Nielsen
  Adjunkt
 • Gitte Reeckmann Larsen
  Gitte Reeckmann Larsen
  Lektor
 • Inga Beckmann
  Inga Beckmann
  Lektor
 • Ivan Hassinggaard
  Ivan Hassinggaard
  Lektor
 • Line Ottosen
  Line Ottosen
  Lektor
 • Mikael A. Rasmussen
  Mikael A. Rasmussen
  Uddannelseschef
 • Nikolaj Svensson
  Nikolaj Svensson
  Adjunkt
 • Ole Mehlsen
  Ole Mehlsen
  Lektor
 • René Jensen
  René Jensen
  Lektor
 • Stefan Eberle
  Stefan Eberle
  Lektor
Markedsføringsholdet 18A
- Vi mødes i dag for at få en god afslutning på vores uddannelse. Og så er det da sjovere at sidde sammen, fortæller Henrik Schelde Lund.
Markedsføringsholdet 18A
Var samlet for at overvære den virtuelle dimission i juni 2020.
Læs hele historien >>
Mette Dvinge Koch
- Jeg oplevede for første gang skoleglæde, mens jeg læste markedsføringsøkonom på IBA. Her er underviserne gode til at få alle med og dømmer ikke én bare fordi, at man ikke forstår det hele første gang.
Mette Dvinge Koch
Har læst Markedsføringsøkonom og pba i International handel og markedsføring.
Læs hele Mettes historie >>

Ansøgning og optagelse

DER ER LEDIGE PLADSER PÅ UDDANNELSEN TIL VINTEROPTAGET.

Du kan søge ind på Markedsføringsøkonom både til sommer- og vinteroptag.

Har du spørgsmål i forbindelse med optagelse, kan du kontakte vores optagskontor på tlf. 72 11 82 97 eller via mail på optag@iba.dk.

Du kan også finde svar på generelle spørgsmål om optag på videregående uddannelser her >>

Ansøgning til sommeroptag

Uddannelsen er tilsluttet Den Koordinerede Tilmelding, så du kan søge online på www.optagelse.dk til sommeroptag. Du kan søge optagelse på enten kvote 1 eller kvote 2. I begge tilfælde skal du bruge optagelsesområdenummer 74446, når du ansøger.

Kvote 1

I kvote 1 bliver du optaget på baggrund af din adgangsgivende gymnasiale eksamen, som indbefatter HHX, STX, HTX, HF eller EUX.

Det er et krav, at du bestået engelsk på minimum C-niveau og enten matematik på minimum B-niveau eller virksomhedsøkonomi på minimum B-niveau. 

Hvis der er flere ansøgere, end der er studiepladser, så optager vi dem med de højeste eksamensgennemsnit.

Ansøgningsfristen til kvote 1 er 5. juli kl. 12.00.

Kvote 2

Du kan søge optagelse via kvote 2, hvis du har en fuldført adgangsgivende merkantil erhvervsuddannelse inden for økonomi, kontor – eller finansområdet eller anden adgangsgivende eksamen, som du ønsker vurderet sammen med dine øvrige kvalifikationer.

Du skal have bestået engelsk på minimum C-niveau og matematik på minimum B-niveau eller virksomhedsøkonomi på minimum B-niveau.

Kvote 2 ansøgninger vurderes desuden efter:

 • Relevant erhvervserfaring i Danmark 
 • Relevant supplerende uddannelse i Danmark eller udlandet
 • Andre aktiviteter som værnepligt, højskole og udlandsophold.

 

Søg før 15. marts kl. 12.00

Hvis du er EU-statsborger med en

 • Dansk adgangsgivende eksamen og ønsker at søge i kvote 2
 • Erhvervsuddannelse
 • Udenlandsk adgangsgivende gymnasial eksamen
 • Adgangsgivende eksamen fra Sverige, Norge, Finland eller Island.

Har du ikke dansk som modersmål, og har du ikke aflagt din adgangsgivende eksamen på dansk, skal du have bestået en af følgende prøver:

 • Studieprøven i dansk (se evt. www.ug.dk)
 • Dansk på A-niveau

Hvis du har svensk eller norsk som modersmål, er du fritaget fra dette krav.

Når du søger via kvote 2 i optagelse.dk, skal du vedlægge en motiveret ansøgning. Heri beskriver du dig selv, dine interesser, dine forventninger til uddannelsen og dine planer for fremtiden samt et CV. Du kan læse mere omkring en motiveret ansøgning i nedenstående fane. 

Ansøgningsfristen for kvote 2 er 15. marts kl. 12.00.


Individuel Kompetencevurdering (IKV)

Hvis du ikke har en adgangsgivende eksamen, kan du søge optagelse via en individuel kompetencevurdering. Udfyld skemaet og send det sammen med øvrige relevante dokumenter.

Herudover, så er følgende gældende for IKV:

Har du ikke dansk som modersmål, og har du ikke aflagt din adgangsgivende eksamen på dansk, skal du have bestået en af følgende prøver:

 • Studieprøven i dansk (se evt. www.ug.dk)
 • Dansk på A-niveau

Hvis du har svensk eller norsk som modersmål, er du fritaget fra dette krav.

Du skal ligeledes opfylde de fagspecifikke krav.

Ansøgningsfristen for individuel kompetencevurdering er 15. marts kl. 12.00.

Ansøgning til vinteroptag

Vinteroptaget er ikke en del af Den Koordinerede Tilmelding. Derfor skal du downloade et ansøgningsskema (Word), udfylde det og sende det i PDF-format til optag@iba.dk for at komme i betragtning. Personfølsomme dokumenter, såsom eksamensbeviser og andre dokumenter med cpr. nr. skal sendes via e-Boks til Erhvervsakademi Kolding. Bemærk: alle dokumenter skal være i PDF-format.

Du bliver optaget på baggrund af din adgangsgivende gymnasiale eksamen, som indbefatter HHX, STX, HTX, HF eller EUX.

Det er et krav, at du bestået engelsk på minimum C-niveau og enten matematik på minimum B-niveau eller virksomhedsøkonomi på minimum B-niveau. 

Hvis der er flere ansøgere, end der er studiepladser, så optager vi dem med de højeste eksamensgennemsnit.

Du kan også søge optagelse, hvis du har en adgangsgivende merkantil erhvervsuddannelse inden for økonomi, kontor – eller finansområdet eller anden adgangsgivende eksamen, som du ønsker vurderet sammen med dine øvrige kvalifikationer.

Har du ikke dansk som modersmål, og har du ikke aflagt din adgangsgivende eksamen på dansk, skal du have bestået en af følgende prøver:

 • Studieprøven i dansk (se evt. www.ug.dk)
 • Dansk på A-niveau

Hvis du har svensk eller norsk som modersmål, er du fritaget fra dette krav.

Ansøgninger vurderes endvidere efter:

 • Relevant erhvervserfaring i Danmark 
 • Relevant supplerende uddannelse i Danmark eller udlandet
 • Andre aktiviteter som værnepligt, højskole, udlandsophold.

Ansøgningsfristen til vinteroptaget er 1. december kl. 12.00.

Vinteroptaget åbner for ansøgninger den 1. oktober.

 

Individuel Kompetencevurdering (IKV)

Hvis du ikke har en adgangsgivende eksamen, kan du søge optagelse via en individuel kompetencevurdering. Udfyld skemaet og send det sammen med øvrige relevante dokumenter.

Herudover, så er følgende gældende for IKV:

Har du ikke dansk som modersmål, og har du ikke aflagt din adgangsgivende eksamen på dansk, skal du have bestået en af følgende prøver:

 • Studieprøven i dansk (se evt. www.ug.dk)
 • Dansk på A-niveau

Hvis du har svensk eller norsk som modersmål, er du fritaget fra dette krav.

Du skal ligeledes opfylde de fagspecifikke krav.

Ansøgningsfristen for individuel kompetencevurdering er 1. december kl. 12.00.

Motiveret ansøgning

Når du søger via kvote 2, skal du sende en motiveret ansøgning sammen med dit ansøgningsskema.

Her følger en række forslag på spørgsmål, du kan stille dig selv, når du skal skrive en motiveret ansøgning:

 • Hvorfor har du valgt netop denne uddannelse?
 • Hvad er din drivkraft og din motivation, og hvordan vil du begrunde, hvorfor vi skal optage netop dig?
 • Hvilke dybere bevæggrunde har du for at vælge netop denne uddannelse?
 • Hvilke relevante kvalifikationer og erfaringer har du med dig, og hvordan har disse kvalifikationer og erfaringer haft indflydelse på dit valg af uddannelse?
 • Hvilke tanker har du gjort dig omkring selve uddannelsen?
 • Hvilke overvejelser har du gjort dig med hensyn til uddannelsens opbygning, indhold m.v.?
 • Hvilke informationer har du søgt? Og hvordan?
 • Hvilke personlige egenskaber mener du er vigtige for at gennemføre uddannelsen?

Husk, at der ikke er nogle rigtige eller forkerte svar – skriv frit fra hjertet.

Hør Sanni fortælle om uddannelsen til Markedsføringsøkonom

For at kunne afspille videoer direkte her på siden, skal du acceptere marketing-cookies.

Du kan ændre dit cookie-samtykke her

Afspil i stedet videoen på YouTube (Åbner videoen på YouTube)

Obs. Du kan ikke se videoen, hvis du har sagt nej tak til marketing cookies.

Læs mere:

Kontakt

 • IBA optagskontor
  IBA optagskontor
  Ved spørgsmål til uddannelse, adgangskrav eller karrieremuligheder.
Simon Shelde Hansen
- Jeg mener, at jeg mangler nogle værktøjer, som den her uddannelse kan hjælpe mig med at få.
Simon Shelde Hansen
Begyndte på Markedsføringsøkonom i august 2021
Læs hele Simons historie >>
Esben Bøjden Hougaard
- For første gang i mit liv, er jeg stolt af min skolepræstation.
Esben Bøjden Hougaard
Modtog i juni 2020 prisen for årgangens højeste karaktergennemsnit, med et gennemsnit på 11,56.
Læs hele Esbens historie >>