Erhvervsakademiuddannelse
Financial Controller
Uddannelsen til Financial Controller er en kort videregående uddannelse, der giver dig evnen og værktøjerne til at løse økonomiske problemstillinger i en virksomhed. Du kommer til at tilegne dig kompetencer, der gør dig i stand til at arbejde med økonomistyring, regnskab og revision. Som færdiguddannet Financial Controller vil du desuden være i stand til at kunne yde økonomisk rådgivning.
Du får viden om økonomiske, juridiske og samfundsmæssige forhold, der gør sig gældende både i danske og internationale virksomheder. Du bliver derfor klædt godt på til at få job i revisionsfirmaer og økonomiafdelinger i såvel det private som det offentlige, eller til at videreuddanne dig inden for den finansielle sektor.
På fjerde og sidste semester får du mulighed for at afprøve din viden i praksis i en 12-ugers virksomhedspraktik. Praktikforløbet giver dig relevant erhvervserfaring, og det vil typisk danne ramme om det afsluttende eksamensprojekt, som du ligeledes afleverer på sidste semester.
Fakta
-
Studiestart: 28. august 2024 Ansøgningsfrist: 15. marts / 5. juli
-
Adgangskrav: Gymnasial eksamen eller erhvervsuddannelse + specifikke adgangskrav
-
Varighed: 2 år
-
Økonomi: SU

Derfor skal du læse Financial Controller uddannelsen
Du får viden og en lang række værktøjer til at planlægge og udføre opgaver inden for økonomistyring, internt og eksternt regnskab, controlling og revision i private og offentlige virksomheder.
I undervisningen kommer du til at arbejde med registrering og kalkulationer, og du bliver i stand til at udarbejde perioderegnskaber og økonomiske analyser.
Du lærer desuden at bruge erhvervsøkonomiske modeller og styringsredskaber til den daglige økonomistyring i virksomheden. Du får også færdigheder i at udarbejde drifts- og skatteregnskaber og indblik i samspillet mellem strategisk styring og traditionel økonomistyring.
På Financial Controller på IBA Erhvervsakademi Kolding arbejder vi med forskellige undervisningsmetoder som f.eks. klasseundervisning, gruppearbejde, forelæsninger, oplæg fra relevante personer fra den finansielle sektor, temadage, projektuger osv. Undervisningen er derfor meget varieret og du vil ikke opleve, at to uger er ens.
Studiet er normeret til 2 år (120 ECTS point). De første 3 semestre skal du følge undervisningen på IBA. Du skal forvente, at der er ca. 20 lektioners undervisning pr. uge. På 4. og sidste semester skal du 12 uger i praktik i en virksomhed, der er relevant for studiet, og efterfølgende skal du skrive dit afsluttende eksamensprojekt.

Som uddannet Financial Controller kan du arbejde bredt med opgaver i revisionsfirmaer og økonomiafdelinger både i det private og det offentlige. Det kan fx være bogførings- og regnskabsopgaver, kalkulationer og interne økonomiske analyser. Dine typiske jobtitler i fremtiden kunne eksempelvis blive Business Controller, regnskabskonsulent, bogholder eller økonomidirektør.
På Financial Controller er der 12 ugers obligatorisk praktik på 4. semester.
Du vil under dit studie møde en karrierevejleder og en virksomhedskonsulent fra IBA Karriere, som guider og giver sparring til, hvad den målrettede ansøgning og det effektive CV skal indeholde.
Du har som studerende også mulighed for at få en individuel samtale, hvor en karrierevejleder fra IBA Karriere gennemgår din ansøgning og dit CV sammen med dig. Sammen lægger I en plan for næste step i processen.
IBA Karriere har et godt netværk af tidligere praktikvirksomheder i ind- og udland, og der er rift om de studerende fra IBA. IBA Karriere modtager derfor ofte jobopslag med både praktikpladser og faste stillinger, som IBA Karriere slår op på jobportalen. Se jobportalen her.
IBA Karriere har desuden forskellige aktiviteter for alumner (tidligere studerende red.).
Inden du skal i praktik, bliver du som studerende inviteret til en karrieredag på IBA med en række indbudte virksomheder, som alle leder efter praktikanter som netop dig. Karrierevejledning og praktik er med til at gøre dig erhvervsparat.
Både den studerende, virksomheden og IBA har et fælles ansvar for, at der skabes gode relationer, og at alle parter får noget ud af den studerendes praktikophold i virksomheden. IBA Karriere har gode erfaringer med at få alle studerende i praktik.
Når du er studerende på en af IBA’s fuldtidsuddannelser, så har du mulighed for at blive tilknyttet akademiets kreative iværksættermiljø. Her kan du få opfyldt dine drømme om at starte din egen virksomhed, og du kan få vejledning og sparring på dine forretningsidéer.
Under uddannelsen har du mulighed for at komme i iværksætterpraktik, hvor du selvstændigt arbejder med at opbygge din egen virksomhed.
Som studerende på Financial Controller uddannelsen på IBA får du tilbudt en række forskellige internationale muligheder. Der er mulighed for at læse et semester i udlandet, og du kan også vælge at tage praktikken i udlandet. Har du ikke helt mod på et udlandsophold på 3 måneder, er der også studieture på ca. 1 uges varighed sammen med dine medstuderende.
Endelig er der mulighed for at komme til en af vores partnerskoler og deltage i deres International Business Week. Der vil du blive stillet en faglig relevant opgave, som skal løses i grupper, der er sammensat på tværs af forskellige nationaliteter og uddannelsesinstitutioner.
Læs mere om dine internationale muligheder.

Hvis du ønsker at læse videre, efter at have afsluttet uddannelsen som Financial Controller, er der flere forskellige muligheder alt afhængig af, om du ønsker uddannelse på fuldtid eller på deltid.
Du kan f.eks. fortsætte på Finansbacheloruddannelsen, hvis du opfylder specifikke krav, eller du kan læse HA på en meritordning. Hvis du ønsker at kombinere job og karriere med studier, kan du efter uddannelsen læse diplomuddannelse i økonomi og regnskab eller HD 2. del, da Financial Controller uddannelsen giver merit for HD 1. del.
Selvom du tager en erhvervsakademiuddannelse, forhindrer det dig ikke i at tage en bacheloruddannelse på et senere tidspunkt.

Ansøgning og optagelse
På Financial Controller er der kun sommeroptag.
Har du været indskrevet på den uddannelse, som du søger ind på, før, skal du enten søge om genoptagelse eller genindskrivning. Læs mere her.
Optagelse via kvote 1 kræver, at du har bestået en af følgende ungdomsuddannelser:
- HHX
- STX
- HTX
- HF
- EUX
- EUX 1. del
Det er et specifikt adgangskrav, at du har bestået Engelsk C og enten Matematik B eller Virksomhedsøkonomi B inden studiestart.
I kvote 1 vurderes din ansøgning udelukkende på baggrund af din eksamenskarakter. Er der flere ansøgere, end der er pladser, optager vi dem med de højeste eksamensgennemsnit.
Du skal søge om optagelse via kvote 2, hvis du:
- Har en erhvervsuddannelse på en normeret varighed på 3 år eller mere.
- Har en udenlandsk adgangsgivende eksamen.
- Har Steinerskolernes Ungdomsuddannelse, Steiner HF eller adgangskursus til ingeniøruddannelserne.
- Har behov for at blive Individuel konkret vurderet (IKV) – læs mere under afsnittet om IKV.
- Er statsborger i et land uden for EU.
- Ønsker at søge om optagelse med særlig tilladelse.
- Ønsker at søge om dispensation fra kandidatreglen.
Det er et specifikt adgangskrav, at du har bestået Engelsk C og enten Matematik B eller Virksomhedsøkonomi B inden studiestart.
Kvote 2 ansøgninger vurderes efter:
- Adgangskvotient
- Motiveret ansøgning – læs mere her
- Relevant erhvervserfaring (min. 16 ugers sammenhængende med min. 30 timer om ugen)
- Relevant supplerende uddannelse i Danmark eller udlandet (min. 6 ugers sammenhængende)
- Andre aktiviteter som værnepligt, højskole, udlandsophold. (min. 16 ugers sammenhængende)
- Frivilligt arbejde (min. 3 mdr. sammenhængende).
Bemærk at alt ovenstående skal dokumenteres. Læs mere om krav til dokumentation her.
Ansøgningsfrist for kvote 1 er:
5. juli kl. 12.00
Ansøgningsfrist for kvote 2 er:
15. marts kl. 12.00
Du skal søge om optagelse online på www.optagelse.dk.
Uddannelsen har følgende optagelsesområdenummer: 74446.
Hvis du ikke har en adgangsgivende eksamen, kan du søge optagelse via en individuel konkret vurdering (IKV).
Du skal søge om IKV, hvis;
- du ikke har en adgangsgivende eksamen, men på anden måde har opnået (og kan dokumentere) tilsvarende kvalifikationer.
- du har en adgangsgivende eksamen, men mangler specifikke sprogkrav, men i stedet har andre kvalifikationer, der kan sidestilles med manglende. Det kan vurderes at du skal gennemgå en dansk- eller engelsk test som IBA udbyder. Du vil høre nærmere om dette efter indsendelse af IKV-ansøgning.
Det er et specifikt adgangskrav, at du har bestået engelsk C og enten matematik B eller virksomhedsøkonomi B inden studiestart.
Udfyld skemaet Individuel konkret vurdering (IKV) og send det sammen med øvrige relevante dokumenter.
Ansøgningsfrist for IKV er 15. marts kl. 12.00.
Har du ikke aflagt din adgangsgivende eksamen på dansk, skal du have bestået én af følgende prøver:
- Studieprøven i dansk
- Dansk på A-niveau
Alle karakterer skal være bestået med minimum 02.
Undtaget for adgangskravet er ansøgere, der har bestået en norsk, svensk eller islandsk eksamen samt ansøgere med bestået International Baccalaureate (IB) der inkluderer faget dansk.
Hvis du på anden måde kan dokumentere dansk på et tilsvarende niveau som ovennævnte, kan du bede om en individuel vurdering ved at kontakte os på optag@iba.dk. Det kan vurderes, at du skal gennemgå en dansk test, som IBA udbyder.
Du bliver kontaktet direkte på din oplyste mail, hvis en uddannelse, du har ønsket i ansøgningen, mod forventning ikke kan oprettes. Du hører fra os senest den dag, hvor ansøgningsfristen udløber.
Har du været indskrevet på den uddannelse, som du søger ind på, før, skal du enten søge om genoptagelse eller genindskrivning.
Du kan finde svar på spørgsmål om overflytning, genindskrivning/genoptagelse på samme uddannelse, merit eller generelle regler om optagelse på IBA Erhvervsakademi Kolding her.
Har du spørgsmål i forbindelse med optagelse, kan du kontakte vores optagskontor på tlf. 72 11 82 97 eller via mail på optag@iba.dk.
Kontakt
-
IBA optagskontorVed spørgsmål til uddannelse, adgangskrav eller karrieremuligheder.Tlf.: +45 72 11 82 97

