Erhvervsakademiuddannelse

Entreprenørskab og design

Som studerende på denne uddannelse arbejder du med entreprenørskab og konceptudvikling. Omdrejningspunktet er Design Thinking, hvor du lærer om idé-generering, prototyper, markedsføring, økonomi og kommunikation. Du udvikler løsninger, som kan omsættes til lokale og globale forretningskoncepter, events og services.

Igennem entreprenørskab og design uddannelsen arbejdes der med forskellige projekter – ofte i samarbejde med virksomheder. Uddannelsen er i høj grad hands-on, og på 4. semester skal du ud i virksomhedspraktik, hvor du kommer til at prøve kræfter med det, du har lært i undervisningen.

Uddannelsen Entreprenørskab og design gør dig fremtidsklar, så du kan skabe din egen virksomhed, eller du kan øge væksten i en eksisterende virksomhed.

Under forløbet har du desuden mulighed for at koble dig til IBA’s kreative iværksættermiljø. Her får du både vejledning og et stærkt netværk med andre iværksættere.

Fakta

 • Studiestart: 29. august 2023 Ansøgningsfrist: 15. marts
 • Adgangskrav: Gymnasial eksamen eller erhvervsuddannelse + specifikke adgangskrav
 • Varighed: 2 år
 • Økonomi: SU

Se kommende Åbent hus arrangementer >>

Sociale dage for nye studerende sommeren 2023: Snart er det tid til at byde velkommen til endnu et hold nye studerende. Inden studiestarten har vi glæden af at invitere dig til tre sjove dage, hvor du vil få mulighed for at lære dine nye medstuderende på tværs af uddannelserne at kende. Aktiviteterne vil finde sted den 23., 24. og 25. august fra kl. 14 til ca. 19. Programmet for dagene vil blive offentliggjort senere – men reserver allerede nu tidspunkterne i din kalender og vær med til at kickstarte dit studieliv.

Ansøg
Sif Landmark
Først fik Sif Landmark sin praktik hos designbureauet Prik & Streg forlænget, for hun var simpelthen så glad for at være dér. Og straks efter sin sidste eksamen fortsatte hun i en fast stilling i firmaet.
Sif Landmark
Har læst Entreprenørskab og design
Læs hele historien >>

Det lærer du på Entreprenørskab og design uddannelsen

Entreprenørskab og design er en kreativ erhvervsakademiuddannelse, som har fokus på design og business. Hvad enten du vil arbejde i en virksomhed eller være iværksætter er uddannelsen en solid platform for din fremtidige karriere.

Du bliver tæt forbundet med erhvervslivet, og vi har bl.a. arbejdet med cases i samarbejde med LEGO, Bilka, Stofa, BestNet, Stof 2000, Imerco og Peter Larsen Kaffe. 

Du får viden om designprocesser og metoder, markedsføring, kommunikationsteori, kultur, trends og designhistorie, innovation, idégenerering, organisation, logistik og økonomi fra idé til færdigt koncept. Du bliver i stand til at kunne identificere og udvikle en idés markedspotentiale og håndtere igangsættelse, evaluering og styring af konceptets udvikling og lancering. 

På Entreprenørskab og design arbejder vi med forskellige undervisningsmetoder som f.eks. klasseundervisning, gruppearbejde, forelæsninger, oplæg fra relevante personer, temadage, projektuger osv. Undervisningen er derfor meget varieret, og du vil ikke opleve, at to uger er ens.

Uddannelsen udbydes kun i Kolding og København.

Uddannelsens varighed og opbygning

Studiet er normeret til 2 år (120 ECTS point). De første 2 semestre følger du undervisningen på IBA. På 3. semester kan du enten følge vores valgfag eller tage på udveksling. Du skal forvente, at der er 24-30 lektioners undervisning pr. uge og herudover er der projektarbejde, forberedelse, litteratur, virksomhedsbesøg, eksamener mv.  På 4. og sidste semester skal du 12 uger i praktik i en virksomhed, der er relevant for studiet, og efterfølgende skal du skrive dit afsluttende eksamensprojekt. 

Opbygning af uddannelse

 
 
Job og karriere

Som studerende på Entreprenørskab og design går du på arbejde med din nysgerrighed og dit mod til at tænke ud af boksen. Du skal arbejde kreativt, innovativt og struktureret med designprocesser og metoder. Der er brug for dig på alle arbejdspladser, hvor der skal skabes nye og banebrydende løsninger i udvikling af produkter, processer og services. Det kan være inden for Project Management, trend forecasting, grafiske bureauer, events, reklamebureauer, produktionsvirksomheder, offentlige virksomheder (f.eks. din kommune), konsulent, retail, marketingafdelinger mv.

Uddannelsen er også det rette valg, hvis du har en drøm om at blive iværksætter med egen virksomhed.

Praktik

På entreprenørskab og design uddannelsen er der 12 ugers obligatorisk praktik på 4. semester.

Du vil under dit studie møde en karrierevejleder og en virksomhedskonsulent fra IBA Karriere, som guider og giver sparring til, hvad den målrettede ansøgning og det effektive CV skal indeholde.

Du har som studerende også mulighed for at få en individuel samtale, hvor en karrierevejleder fra IBA Karriere gennemgår din ansøgning og dit CV sammen med dig. Sammen lægger I en plan for næste step i processen.

IBA Karriere har et godt netværk af tidligere praktikvirksomheder i ind- og udland, og der er rift om de studerende fra IBA. IBA Karriere modtager derfor ofte jobopslag med både praktikpladser og faste stillinger, som IBA Karriere slår op på jobportalen. Se jobportalen her

IBA Karriere har desuden forskellige aktiviteter for alumner (tidligere studerende red.).

Inden du skal i praktik, bliver du som studerende inviteret til en karrieredag på IBA med en række indbudte virksomheder, som alle leder efter praktikanter som netop dig. Karrierevejledning og praktik er med til at gøre dig erhvervsparat. 

Både den studerende, virksomheden og IBA har et fælles ansvar for, at der skabes gode relationer, og at alle parter får noget ud af den studerendes praktikophold i virksomheden. IBA Karriere har gode erfaringer med at få alle studerende i praktik.

Muligheder for iværksætteri

Når du er studerende på en af IBA’s fuldtidsuddannelser, så har du mulighed for at blive tilknyttet akademiets kreative iværksættermiljø. Her kan du få opfyldt dine drømme om at starte din egen virksomhed, og du kan få vejledning og sparring på dine forretningsidéer.

Under uddannelsen har du mulighed for at komme i iværksætterpraktik, hvor du selvstændigt arbejder med at opbygge din egen virksomhed.

Læs mere om iværksætteri på IBA her >>

Internationale studiemuligheder

Som studerende på Entreprenørskab og design på IBA får du tilbudt en række forskellige internationale muligheder. Der er mulighed for at læse et semester i udlandet, og du kan også tage praktikken i udlandet. Har du ikke helt mod på et længere udenlandsophold, er der også kortere studieture sammen med dine medstuderende.

Læs mere om dine internationale muligheder.

Jeppe Lunøe Gjerding
- Jeg vil gerne være bedre til tysk, og jeg er sikker på, at det vil jeg også blive i løbet af mit udvekslingsophold. Det ville være fedt, hvis jeg kunne lære at bruge sproget erhvervsmæssigt, så det ikke altid er nødvendigt at slå over i engelsk. Fremadrettet tror jeg, det kunne være en stor fordel at være god til tysk.
Jeppe Lunøe Gjerding
Læser Finansbachelor på IBA Erhvervsakademi Kolding
Læs hele historien her ->>
Videreuddannelse

Når du har bestået Entreprenørskab og design, kan du tage top-up professionsbacheloruddannelsen i Design & Business eller bacheloruddannelsen i Digital konceptudvikling. Dernæst kan du blive kandidat i Innovation & Entrepreneurskab.

På IBA kan du læse videre på professionsbacheloruddannelsen i e-handel. Her skal du i starten af 1. semester forvente nogle ekstra undervisningstimer som følge af en opgradering indenfor særligt økonomisk forretningsforståelse.

Hvis du foretrækker at kombinere job og uddannelse, kan du søge ind på en diplomuddannelse, fx på IBA Erhvervsakademi Kolding. Du har også mulighed for at efteruddanne dig på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Undervisere
 • Ditte Hoffmann Kærslund
  Ditte Hoffmann Kærslund
  Lektor
 • Henrik Baadsgaard Jensen
  Henrik Baadsgaard Jensen
  Lektor
 • Marie Louise Nørgård Mäkinen
  Marie Louise Nørgård Mäkinen
  Adjunkt
 • Stefan Eberle
  Stefan Eberle
  Lektor
 • Søren Bladt
  Søren Bladt
  Lektor
 • Mikael A. Rasmussen
  Mikael A. Rasmussen
  Uddannelseschef
Kristoffer Lund Hansen
- Til vores 1. års prøve på Entreprenørskab og design lavede jeg et koncept for min egen fastfood-restaurant, som skulle sælge mexicansk mad. Det gav mig en gnist, så jeg bare vidste: ”Jeg skal være selvstændig"
Kristoffer Lund Hansen
Entreprenørskab og design
Læs hele historien her ->>

For at kunne afspille videoer direkte her på siden, skal du acceptere marketing-cookies.

Du kan ændre dit cookie-samtykke her

Afspil i stedet videoen på YouTube (Åbner videoen på YouTube)

Ansøgning og optagelse

På Entreprenørskab og design er der kun sommeroptag.

Har du spørgsmål i forbindelse med optagelse, kan du kontakte vores optagskontor på tlf. 72 11 82 97 eller via mail på optag@iba.dk.

Du kan finde svar på spørgsmål om overflytning, genindskrivning/genoptagelse på samme uddannelse, merit eller generelle regler om optagelse på IBA Erhvervsakademi Kolding her >>

Du bliver kontaktet direkte på din oplyste mail, hvis en uddannelse, du har ønsket i ansøgningen, mod forventning ikke kan oprettes. Så hører du fra os senest den dag, hvor ansøgningsfristen udløber.

Ansøgning til sommeroptag

Uddannelsen er tilsluttet Den Koordinerede Tilmelding, så du kan søge online på www.optagelse.dk til sommeroptag. Du kan søge optagelse på enten kvote 1 eller kvote 2. Bemærk, da der er optagelsesprøve, er ansøgningsfristen d. 15. marts kl. 12.00. I begge tilfælde skal du bruge optagelsesområdenummer 73650, når du ansøger.

Kvote 1 og Kvote 2

Kvote 1

Du bliver optaget på baggrund af din adgangsgivende gymnasiale eksamen, dvs. HHX, STX, HTX, HF eller EUX. Det er et specifikt adgangskrav, at du har bestået engelsk C og matematik C inden studiestart.

Er der flere ansøgere, end der er pladser, optager vi dem med de højeste eksamensgennemsnit.

Ansøgningsfristen for kvote 1 er 15. marts kl. 12.00.

Kvote 2

Du kan søge optagelse via Kvote 2, hvis du har en fuldført en relevant erhvervsuddannelse:

Beklædningshåndværker, boligmontering (autosadelmager og møbelpolstrer), bygningssnedker, detailhandel (med specialer), digital media, eventkoordinator, grafisk tekniker, guld- og sølvsmed (med specialer), handelsuddannelsen (med specialer), maskinsnedker, mediegrafiker (trin 2 hvis gl. ordning), møbelsnedker og orgelbygger, skiltetekniker, snedker (med specialer), teater-, event- og AV-tekniker, teknisk designer

Der er ingen specifikke adgangskrav til disse uddannelser.

Eller

hvis du har en fuldført en erhvervsuddannelse på en normeret varighed på 3 år eller mere. Det er et specifikt adgangskrav, at du har bestået engelsk C og matematik C inden studiestart.

Alle, der opfylder adgangsbetingelserne, skal deltage i en optagelsesprøve og optagelsessamtale. Det er resultatet af optagelsesprøven og samtalen, der er afgørende for, om du bliver tilbudt optagelse på uddannelsen.

Kvote 2 ansøgninger vurderes efter: (Skal dokumenteres)

 • Relevant erhvervserfaring i Danmark
 • Relevant supplerende uddannelse i Danmark eller udlandet
 • Andre aktiviteter som værnepligt, højskole, udlandsophold.

Ansøgningsfristen for kvote 2 er 15. marts kl. 12.00

Søg før 15. marts kl. 12.00 hvis du:

Du skal søge i kvote 2 hvis du:

 • Har en erhvervsuddannelse
 • Har en udenlandsk adgangsgivende eksamen
 • Har Steinerskolernes Ungdomsuddannelse, Steiner HF eller adgangskursus til ingeniøruddannelserne
 • Har behov for at blive Individuel konkret vurderet (IKV)
 • Er statsborger i et land uden for EU
 • Ønsker at søge om genoptagelse på samme uddannelse
 • Ønsker at søge om optagelse med særlig tilladelse
 • Ønsker at søge om dispensation fra kandidatreglen

Bemærk desuden kravet om sprogkompetencer under punktet Sprogkrav.

Individuel konkret vurdering (IKV)

Hvis du ikke har en adgangsgivende eksamen, kan du søge optagelse via en individuel konkret vurdering (IKV).

Du skal søge om IKV, hvis;

 • du ikke har en adgangsgivende eksamen, men på anden måde har opnået (og kan dokumentere) tilsvarende kvalifikationer.
 • du har en adgangsgivende eksamen, men mangler specifikke sprogkrav, men i stedet har andre kvalifikationer, der kan sidestilles med manglende. Det kan vurderes at du skal gennemgå en dansk- eller engelsk test som IBA udbyder. Du vil høre nærmere om dette efter indsendelse af IKV-ansøgning.

Det er et specifikt adgangskrav, at du har bestået engelsk C og matematik C inden studiestart.

Udfyld skemaet Individuel konkret vurdering (IKV) og send det sammen med øvrige relevante dokumenter.

Ansøgningsfrist for IKV er 15. marts.

Sprogkrav

Har du ikke aflagt din adgangsgivende eksamen på dansk, skal du have bestået én af følgende prøver:

 • Studieprøven i dansk
 • Dansk på B-niveau
 • Prøve i Dansk 3.

Alle karakterer skal være bestået med minimum 02.

Undtaget for adgangskravet er ansøgere, der har bestået en norsk, svensk eller islandsk eksamen samt ansøgere med bestået International Baccalaureate (IB) der inkluderer faget dansk.

Såfremt du på anden måde kan dokumentere dansk på et tilsvarende niveau som ovennævnte, kan du bede om en individuel vurdering ved at kontakte os på optag@iba.dk  - Det kan vurderes at du skal gennemgå en dansk test som IBA udbyder.

Supplering hvis du mangler et specifikt adgangskrav af fag eller niveau

Hvis ikke du opfylder du ikke de specifikke adgangskrav, kan du supplere via et GSK-fag eller HF-enkeltfag.

Hvis dit suppleringskursus afslutter efter ansøgningsfristen:

Du skal anføre i din ansøgning, at du supplerer efter ansøgningsfristen. Derudover skal du skrive, hvilket fag og hvilket niveau du supplerer til, samt hvornår du forventer at færdiggøre suppleringskurset. Inden ansøgningsfristen skal du uploade dokumentation på, at du er optaget på suppleringskurset (med angivelse af dine personoplysninger, fag og forventet slutdato). Du skal have afsluttet dit suppleringskursus inden studiestart eller umiddelbart derefter.

Hvis du bliver optaget og først færdiggør din supplering efter ansøgningsfristens udløb, bliver du betinget optaget og vil kunne udmeldes hvis ikke faget bestås.

Du skal eftersende dit eksamensbeviset så hurtigt som muligt inden studiestart.

Hvis dit suppleringskursus er færdigt inden ansøgningsfristen:

Du skal anføre i din ansøgning, at du supplerer inden ansøgningsfristen. Derudover skal du skrive, hvilket fag og hvilket niveau du supplerer til, samt hvornår du forventer at færdiggøre suppleringskurset.

Hvis du ansøger i sommeroptaget, skal du selv undersøge på www.optagelse.dk om eksamensbeviset er blevet uploadet til din ansøgning.

Hvis du ansøger i vinteroptaget, skal du eftersende dit eksamensbevis for dit suppleringsfag til inden ansøgningsfristen.

Krav til dokumentation

For at behandle din ansøgning, skal vi have alle relevante bilag som dokumentation for de oplysninger, som du har angivet i din ansøgning.

Den krævede dokumentation kan være følgende:

 • Eksamensbeviset fra din adgangsgivende eksamen (det fulde bevis med stempel og underskrift eller bevis overført fra eksamensdatabasen via www.optagelse.dk).
 • Bevis for sprogkrav, hvis dette er relevant.
 • CV med uddannelseserfaring og relevante kurser som er dokumenteret.
 • Dokumentation for relevante faglige kompetencer.

Alle dokumenter skal være i PDF-format.

Motiveret ansøgning

Når du søger via kvote 2, anbefales at du sende en motiveret ansøgning sammen med dit ansøgningsskema.

Her følger en række forslag på spørgsmål, du kan stille dig selv, når du skal skrive en motiveret ansøgning:

 • Hvorfor har du valgt netop denne uddannelse?
 • Hvad er din drivkraft og din motivation, og hvordan vil du begrunde, hvorfor vi skal optage netop dig?
 • Hvilke dybere bevæggrunde har du for at vælge netop denne uddannelse?
 • Hvilke relevante kvalifikationer og erfaringer har du med dig, og hvordan har disse kvalifikationer og erfaringer haft indflydelse på dit valg af uddannelse?
 • Hvilke tanker har du gjort dig omkring selve uddannelsen?
 • Hvilke overvejelser har du gjort dig med hensyn til uddannelsens opbygning, indhold m.v.?
 • Hvilke informationer har du søgt? Og hvordan?
 • Hvilke personlige egenskaber mener du er vigtige for at gennemføre uddannelsen?

Husk, at der ikke er nogle rigtige eller forkerte svar – skriv frit fra hjertet.

Optagelsesprøve

Du vil skulle gennemgå en optagelsesprøve og optagelsessamtale for at komme i betragtning til uddannelsen.

Optagelsesprøven består af en skriftlig opgave, som du har 14 dage til at arbejde med og indsende via mail. Efterfølgende vil du blive inviteret til en obligatorisk samtale.

Optagelsesprøven:

 • Prøven skal løses derhjemme.
 • Der er ingen hjælp til at løse opgaven, og du kan ikke ringe til IBA for at stille spørgsmål.
 • Optagelsesprøven består af 2-3 opgaver, hvor du skal forholde dig til studiets indhold af Entreprenørskab og Design. Dette er primært en skriftlig opgave.
 • For at løse prøven skal du bruge en computer med et skriveprogram, som kan gemme din fil i pdf-format.
 • Du vil til optagelsessamtalen møde en af dine kommende undervisere. Samtalen er en slags forventningsafstemning (med udgangspunkt i dele af optagelsesprøven) og har det formål, at vi lærer dig lidt bedre at kende, men også at du finder ud af, hvad uddannelsen mere konkret handler om. Du vil under samtalen også have mulighed for at stille spørgsmål til studiet.

Vigtige datoer:

15. marts 2023 kl. 12.00: Deadline for ansøgning om optagelse på www.optagelse.dk.

20. april 2023 kl. 12.00 får du tilsendt optagelsesprøven via oplyste e-mail. HUSK at tjekke din SPAM filter såfremt du ikke modtager prøven.  

4. maj 2023 kl. 12.00 er der afleveringsfrist af opgaven.

I uge 20-21 er der personlige samtaler – du vil få nærmere besked om den præcis dato efter aflevering af opgaven.

28. juli 2023: Du får svar via Digital Post, om du er optaget.

Kort før den 20. april 2023 modtager du en infomail vedr. optagelsesprocessen i Digital Post eller oplyste mail.

Efter den 28. juli kan du få telefonisk feedback på din optagelsesprøve, hvis du ikke bliver optaget på IBA Erhvervsakademi Kolding. Ønsker du dette, så skal du kontakte os på optag@iba.dk senest den 12. august 2023.

Udvælgelse

Udvælgelsen sker på baggrund af både de formelle krav til uddannelsen, optagelsesprøven og den individuelle samtale.

Sara Anastasia Grund Sørensen og Nanna Hylke Østerdal
- Vi er kommet hurtigt i gang med at bruge teorier og metoder fra undervisningen i praksis. Vi arbejder med noget virkeligt – og det er motiverende
Sara Anastasia Grund Sørensen og Nanna Hylke Østerdal
Studererende på Entreprenørskab og design.
Læs om besøget hos Easyfood her
Billede af 3 tidligere studerende på entreprenørskab og design

Det er en kreativ uddannelse, der åbner masser af spændende karrieredøre. Du kan i øvrigt kun læse den to steder i Danmark - her på IBA og hos KEA i København.

Samarbejde med KOLD-festival
IBA-studerende var popcornmaskiner for KOLD-festivalen.
Samarbejde med KOLD-festival
Læs historien her >>

Kontakt

 • IBA optagskontor
  IBA optagskontor
  Ved spørgsmål til uddannelse, adgangskrav eller karrieremuligheder.
Mie Vesterskov
- Du kan have mange forskellige ting med i din rygsæk, hvis du vil begynde her. Men det er vigtigt, at du ikke er bange for at fejle. Du skal tværtimod forstå, at fejl har stor værdi, for så kan du gøre det bedre næste gang. Sådan arbejder vi, og det er med til at gøre os robuste, siger hun.
Mie Vesterskov
Læser Entreprenørskab og Design
Læs mere om Mie
"Her på IBA går man virkelig op i videndeling." Fortæller Kevin, der læser PBA i it-arkitektur. Læs hele historien her.
Erik Højgård
Erik Højgård modtog i sommeren 2020 IBA Iværksætterprisen. Siden har han kickstartet sin karriere som selvstændig.
Erik Højgård
Vinder af IBA Iværksætterprisen 2020
Læs: Et år efter iværksætterpris: Erik har gang i DJ-biksen