Erhvervsakademiuddannelse

Entrepreneur og designmanager (E-designer)

Som studerende på denne uddannelse arbejder du med entrepreneurskab og konceptudvikling. Omdrejningspunktet er Design Thinking, hvor du lærer om idé-generering, prototyper, markedsføring, økonomi og kommunikation. Du udvikler løsninger, som kan omsættes til lokale og globale forretningskoncepter, events og services. 

Fakta

 • Studiestart: 27. august 2019 Ansøgningsfrist: 7. juni
 • Adgangskrav: Gymnasial eksamen eller erhvervsuddannelse + specifikke adgangskrav
 • Varighed: 2 år
 • Økonomi: SU
Ansøg

Den rette vej for Maria Skau var uddannelsen som E-designer. Maria arbejder i dag som marketingchef i Bianco i Kolding.

På IBA foregår undervisningen ikke udelukkende i klasseværelset. Se her hvordan E-designerne bruger deres teori i praksis.

Entrepreneur og designmanager (E-designer) er en kreativ 2-årig erhvervsakademiuddannelse, som har fokus på design og business. Hvad enten du vil arbejde i en virksomhed eller være iværksætter er uddannelsen en solid platform for din fremtidige karriere. Du kommer til at arbejde kreativt og innovativt med idé-generering og designprocesser, som du omsætter til prototyper for i sidste ende at omsætte disse til forretningskoncepter.

Du bliver tæt forbundet med erhvervslivet, og vi har bl.a. arbejdet med cases i samarbejde med LEGO, Bilka, Stofa, BestNet, Stof 2000, Imerco og Peter Larsen Kaffe. 

Uddannelsen udbydes kun i Kolding og København.

Louise Lolk Buchholt Fischer
- Jeg har haft nogle sindssygt gode undervisere på E-designer-uddannelsen. Sikke et drive, de har.
Louise Lolk Buchholt Fischer
Har læst E-design 2016 - 2018
Læs hele historien >>

Hvad lærer du på studiet?

Du får viden om designprocesser og metoder, markedsføring, kommunikationsteori, kultur, trends og designhistorie, innovation, idégenerering, organisation, logistik og økonomi fra idé til færdigt koncept. Du bliver i stand til at kunne identificere og udvikle en idés markedspotentiale og håndtere igangsættelse, evaluering og styring af konceptets udvikling og lancering. 

Du har mulighed for at vælge valgfag fx inden for Brand Management, Produktudvikling eller Room & Retail.

På Entrepreneur og designmanager (E-designer) arbejder vi med forskellige undervisningsmetoder som f.eks. klasseundervisning, gruppearbejde, forelæsninger, oplæg fra relevante personer, temadage, projektuger osv. Undervisningen er derfor meget varieret, og du vil ikke opleve, at to uger er ens.

Sofie Schrøder Daugbjerg
- Det giver så meget, at vi løser cases for virkelige virksomheder. Vi er gået fra det ene projekt til det andet og er ret hurtigt blev vant til arbejdsgangene og designprocessen
Sofie Schrøder Daugbjerg
Har læst E-design 2016 - 2018
Læs hele historien >>

Job og karriere

Som e-designer går du på arbejde med din nysgerrighed og dit mod til at tænke ud af boksen. Du skal arbejde kreativt, innovativt og struktureret med designprocesser og metoder. Der er brug for dig på alle arbejdspladser, hvor skal skabes nye og banebrydende løsninger i udvikling af produkter, processer og services. Det kan være inden for Project Management, trend forecasting, grafiske bureauer, events, reklamebureauer, produktionsvirksomheder, offentlige virksomheder (f.eks. din kommune), konsulent, retail, marketingafdelinger mv.

Uddannelsen er også det rette valg, hvis du har en drøm om at blive iværksætter med egen virksomhed.

I 2013 havde 100% af nyuddannede e-designere haft deres første job inden for 12 måneder. Se en forklaring på tallene.

Anne Agerbo Dalum
- Det har været rigtig spændende at læse her. Selvom jeg har brugt mange timer på studiet, har det ikke føltes hårdt, for jeg har hele tiden har beskæftiget mig med noget, jeg syntes er interessant.
Anne Agerbo Dalum
Uddannet e-designer
Læs Annes historie >>
Sebastian Solomon, Claus Diedrichsen og Morten Bandsholm
Disse 3 e-designere var til Danmarksmesterskab i Entreprenørskab med konceptet "Mentee", som de udviklede som et projekt under uddannelsen.
Sebastian Solomon, Claus Diedrichsen og Morten Bandsholm
Studerer E-design
Udviklere af konceptet "Mentee"
Læs hele historien >>

Praktik

På e-designer uddannelsen er der 12 ugers obligatorisk praktik på 4. semester.

Du vil under dit studie møde en karrierevejleder og en virksomhedskonsulent fra IBA Erhverv, som guider og giver sparring til, hvad den målrettede ansøgning og det effektive CV skal indeholde.

Du har som studerende også mulighed for at få en individuel samtale, hvor en karrierevejleder fra IBA Erhverv gennemgår din ansøgning og dit CV sammen med dig. Sammen lægger I en plan for næste step i processen.

IBA Erhverv har et godt netværk af tidligere praktikvirksomheder i ind- og udland, og der er rift om de studerende fra IBA. IBA Erhverv modtager derfor ofte jobopslag med både praktikpladser og faste stillinger, som IBA Erhverv slår op på jobportalen. Se jobportalen her

IBA Erhverv har desuden forskellige aktiviteter for alumner (tidligere studerende red.).

Inden du skal i praktik, bliver du som studerende inviteret til en karrieredag på IBA med en række indbudte virksomheder, som alle leder efter praktikanter som netop dig. Karrierevejledning og praktik er med til at gøre dig erhvervsparat. 

Både den studerende, virksomheden og IBA har et fælles ansvar for, at der skabes gode relationer, og at alle parter får noget ud af den studerendes praktikophold i virksomheden. IBA Erhverv har gode erfaringer med at få alle studerende i praktik.

Maria Skau Madsen
- Jeg tænkte, at hvis jeg gav den en skalle, så ville de måske ansætte mig. Jeg har arbejdet løs og arbejdsopgaverne ramte lige ned i min passion.
Maria Skau Madsen
Uddannet e-designer
Concept Developer & Graphic Designer hos House Doctor
Læs hvordan Maria skabte sit eget job >>

Har du spørgsmål til uddannelsen - eller vil du bare gerne vide mere?

Udfyld formularen, så bliver du ringet op af os.

Projekt med Bilka

Stemningsvideo fra et projekt, hvor de studerende skal hjælpe Bilka med at få en større kundetilfredshed ved at designe en bedre købsoplevelse i Bilka Kolding. 

Internationale studiemuligheder

Som studerende på entrepreneur og designmanageruddannelsen på IBA får du tilbudt en række forskellige internationale muligheder. Der er mulighed for at læse et semester uden for Danmarks grænser eller at tage praktikken i udlandet. Har du ikke helt mod på et længere udenlandsophold, er der også kortere studieture sammen med dine medstuderende.

Læs mere om dine internationale muligheder.

Studerende arbejder på tværs af uddannelser til den årlige "International Week"

Hvert år er IBA vært for en international uge, hvor studerende fra forskellige lande og uddannelser mødes for at samarbejde om diverse projekter.

Her er det e-designere, multimediedesignere og webudviklere, der arbejder sammen om at ”Kickstarte” et produkt. De studerende bliver inddelt i grupper på tværs af uddannelserne og prøver kræfter med at arbejde sammen med andre studerende, der læser en anden uddannelse end dem selv. Det giver perspektiv i forhold til deres position i en virksomheds produktion.

Varighed

Studiet er normeret til 2 år (120 ECTS point). De første 2 semestre følger du undervisningen på IBA. På 3. semester kan du enten følge vores valgfag eller tage på udveksling. Du skal forvente, at der er 24-30 lektioners undervisning pr. uge og herudover er der projektarbejde, forberedelse, litteratur, virksomhedsbesøg, eksamener mv.  På 4. og sidste semester skal du 12 uger i praktik i en virksomhed, der er relevant for studiet, og efterfølgende skal du skrive dit afsluttende eksamensprojekt. 

Mads ville lære at starte egen virksomhed, så han begyndte på e-designer uddannelsen. Læs mere

Videreuddannelse

Når du har bestået Entrepreneur og designmanageruddannelsen, kan du tage top-up professionsbacheloruddannelsen i Design & Business eller bacheloruddannelsen i Digital konceptudvikling. Dernæst kan du blive kandidat i Innovation & Entrepreneurskab.  

Hvis du foretrækker at kombinere job og uddannelse, kan du søge ind på en diplomuddannelse, fx på IBA Erhvervsakademi Kolding. Du skal evt. supplere med visse fag for at blive optaget. Du har også mulighed for at efteruddanne dig på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Selvom du tager en erhvervsakademiuddannelse, forhindrer det dig ikke i at tage en bacheloruddannelse på et senere tidspunkt.

Mette fra e-designer uddannelsen fik prisen for årgangens højeste karaktergennemsnit. Læs hvorfor

Undervisere

 • Ditte Hoffmann Kærslund
  Ditte Hoffmann Kærslund
  Adjunkt
 • Marie Louise Nørgård Mäkinen
  Marie Louise Nørgård Mäkinen
  Adjunkt
 • Henrik Baadsgaard Jensen
  Henrik Baadsgaard Jensen
  Lektor
 • Jens Jørgen Nielsen
  Jens Jørgen Nielsen
  Lektor
 • Kaj Gilling
  Kaj Gilling
  Lektor
 • Niels L. Andersen
  Niels L. Andersen
  Underviser i afsætningsstrategi og markeds- og kulturanalyser.

Ansøgningsfrist 7. juni

Optagelsesprocedure for E-design før 7. juni kl. 12.00:

 • Du skal ansøge gennem www.optagelse.dk og bruge optagelsesområdenummer 73650– se bort fra at den skriver at fristen er overskredet. HUSK motiveret ansøgning skal vedlægges på optagelse.dk som bilag.
 • Den 7. juni modtager du informationsbrev på din oplyste mailadresse.
 • Den 11. juni modtager du optagelsesprøven på din oplyste mailadresse (bemærk at mailen kan havne i SPAM mailen. Hold derfor øje begge steder).
 • Den 17. juni er der afleveringsfrist af opgaven via mail.
 • I uge 26-27 er der personlige samtaler. Du vil få nærmere besked om den præcise dato, efter du har afleveret opgaven.

Uddannelsen Entrepreneur og designmanager (E-designer) har kun sommeroptag.

Har du spørgsmål i forbindelse med optagelse, kan du kontakte Betina Sørensen på tlf. 72 11 82 38.

Uddannelsen er tilsluttet Den Koordinerede Tilmelding, så du kan søge online på www.optagelse.dk til sommeroptag. Du skal du bruge optagelsesområdenummer 73650, når du ansøger.

Vi gør opmærksom på, at det er obligatorisk for alle ansøgere, at skulle igennem vores optagelsesprocedure. Du vil derfor skulle gennemføre en optagelsesprøve. 

Godkendes din opgave, vil du blive inviteret til en samtale og der vil herefter tages stilling til, om du kan optages.

Optagelse

Du bliver optaget på baggrund af enten:

Din adgangsgivende gymnasiale eksamen, dvs. hhx, stx, htx, hf eller eux. Det er et krav, at du har engelsk og matematik på C-niveau. Du skal desuden sende en motiveret ansøgning for at blive optaget på denne uddannelse. 

eller:

Dine samlede kvalifikationer, herunder også en eventuel adgangsgivende erhvervsuddannelse inden for boligmontering, digitale medier, maskinsnedker, skiltetekniker, snedker med specialer, teknisk designer eller i form af mediegrafikeruddannelsen. Det er et krav, at du har engelsk og matematik på C-niveau.

Du skal i begge tilfælde også sende os en motiveret ansøgning. Læs mere herom nedenfor.

Hvis du ikke har en adgangsgivende eksamen, kan du søge optagelse via en individuel kompetencevurdering. Udfyld skemaet og send det sammen med øvrige relevante dokumenter.
 
Du skal til ansøgningen i optagelse.dk vedlægge en motiveret ansøgning, der minder om en jobansøgning. Heri beskriver du dig selv, dine interesser, dine forventninger til uddannelsen og dine planer for fremtiden, samt et CV. Se mere omkring en motiveret ansøgning herunder.
 
Motiveret ansøgning

Når du søger via kvote 2, skal du sende en motiveret ansøgning sammen med dit ansøgningsskema.

Forslag til spørgsmål du kan stille dig selv, når du skal skrive en motiveret ansøgning:

Hvorfor har du valgt netop denne uddannelse?

Hvad er din drivkraft - din motivation, og hvordan vil du begrunde, hvorfor vi skal optage netop dig?

Hvilke dybere bevæggrunde har du for at vælge netop denne uddannelse? - Husk - der findes ingen forkerte svar. 

Hvilke relevante kvalifikationer og erfaringer har du med dig, og hvordan har disse kvalifikationer og erfaringer haft indflydelse på dit valg af uddannelse?

Hvilke tanker har du gjort dig omkring selve uddannelsen?

Hvilke overvejelser har du gjort dig med hensyn til uddannelsens opbygning, indhold m.v.?

Hvilke informationer har du søgt? og hvordan?

Hvilke personlige egenskaber mener du er vigtige for at gennemføre uddannelsen?

Optagelsesprøve

Uanset hvordan du søger ind, skal du bestå en optagelsesprøve for at blive optaget på studiet.

Når du har sendt din ansøgning og uploadet din motiverede ansøgning på optagelse.dk, modtager du den 19. marts et informationsbrev omkring optagelsesprøven.

Optagelsesprøven består af en skriftlig opgave, som du har 14 dage til at løse og indsende på mail. Efterfølgende vil du blive inviteret til en obligatorisk samtale.

Vigtige datoer vedr. optagelsesproceduren 2. runde:

 • Den 3. maj modtager du informationsbrev på din oplyste mailadresse
 • Den 10. maj modtager du optagelsesprøven på din oplyste mailadresse (bemærk at mailen kan havne i SPAM mailen. Hold derfor øje begge steder)
 • Den 24. maj er der afleveringsfrist af opgaven via mail
 • I uge 23-25 er der personlige samtaler. Du vil få nærmere besked om den præcise dato, efter du har afleveret opgaven.

Vigtige datoer vedr. optagelsesproceduren til E-design uddannelsen:

 • Den 19. marts modtager du informationsbrev på din oplyste mailadresse
 • Den 29. marts modtager du optagelsesprøven på din oplyste mailadresse
 • Den 12. april er der afleveringsfrist af opgaven via mail
 • I uge 20-22 er der personlige samtaler – du vil få nærmere besked om præcis dato efter aflevering af opgaven.

Udvælgelse

Udvælgelsen sker på baggrund af både de formelle krav til uddannelsen, optagelsesprøven og den individuelle samtale.

Len The Nguyen
- Jeg valgte at læse i Kolding, fordi byen er den by herhjemme med mest fokus på design og kreativitet.
Len The Nguyen
Uddannet e-designer
Læs Lens historie >>

Læs mere:

Kontakt

 • Niels-Jørgen B. Madsen
  Niels-Jørgen B. Madsen
  Studievejleder - nye studerende
Simone Svehag
- Det bedste ved min uddannelse er, at man får lov at være kreativ. Og at man samtidig får alle de her byggesten til, hvordan det er at være iværksætter.
Simone Svehag
Læser E-design på IBA 2016-2018
Finalist i Årets IBA Praktik 2018
Læs Simones historie >>
Line Straarup Fey
- Da jeg var ude i praktik, brugte jeg alt, hvad jeg havde lært på uddannelsen. Ja - jeg brugte mine skolebøger hver dag i jobbet.
Line Straarup Fey
Læste til E-designer 2015-2017
Var i praktik hos Flying October
Læs hele Lines historie >>