E-designere til Danmarksmesterskab i Entreprenørskab

3 E-designere fra IBA skal til Danmarksmesterskab i Entreprenørskab. De studerende kvalificerede sig til konkurrencen, da de i april vandt prisen ”Socialt Entreprenørskab” til Regionsmesterskabet i Entreprenørskab i Odense.

Da de begyndte på IBA, havde hverken Morten Bandsholm, Sebastian Solomon eller Claus Diedrichsen forestillet sig, at de ét år efter skulle kvalificere sig til Danmarksmesterskabet i Entreprenørskab.

Men skæbnen ville, at en opgave i undervisningen førte dem til konkurrencen, der blev afholdt på Børsen i København den 31. maj 2018. Se hvordan det gik >>

Entrepreneur og designmanager

Uddannelsen Entrepreneur og designmanager, også kendt som "E-designer", er en kreativ 2-årig erhvervsakademiuddannelse, som har fokus på design og business.

Uddannelsen som E-designer udbydes kun på IBA i Kolding og KEA i København. 

Med uddannelsen bliver du i stand til at kunne identificere og udvikle en idés markedspotentiale og håndtere igangsættelse, evaluering og styring af konceptets udvikling og lancering. 

Få viden om:

  • Designprocesser og metoder
  • Markedsføring
  • Kommunikationsteori
  • Kultur, trends og designhistorie
  • Innovation
  • Idégenerering
  • Organisation, logistik og økonomi

Læs mere om uddannelsen >>

Alle medlemmerne i Mentee bor i Kolding, men de kommer fra hele Danmark. Sebastian er fra København, Claus er fra Sønderborg og Morten er fra Vodskov.

Det begyndte på IBA

- Vores undervisere, Ditte Hoffmann Kærslund og Jens Jørgen Nielsen, stillede os en opgave, og det var egentlig der, projektet begyndte at tage form. De kunne se, at vores projekt havde potentiale, og derfor opfordrede de os til at deltage i regionsmesterskabet, fortæller Claus Diedrichsen.

Morten Bandsholm fortsætter:

- Den egentlige idé opstod faktisk, fordi vi begyndte at fiske sammen. Vi mødte nogle udfordringer, for ingen af os vidste særlig meget om fiskeri. Derfor tog vi sammen ud i en butik, der sælger udstyr til lystfiskere for at få hjælp. Og der mødte vi så en ældre herre, som havde en kæmpe passion for lystfiskeri. Han kunne give os en masse gode råd, og på den måde opstod idéen og konceptet.

Så hvad er konceptet?

De tre gutter har udarbejdet et koncept, som på sigt skal blive til en hjemmeside eller en app. Konceptet går ud på, at en nybegynder, eller mentee, inden for et bestemt område kan få hjælp, råd og vejledning af en person med erfaring, altså en mentor. På den måde skaber produktet forbindelse mellem mentee og mentor, og konceptet går ud på, at mentee kan betale mentor for at bruge x-antal timer på at lære fra sig.

- Vi kalder det en vidensplatform eller mentorservice. Det er en ny måde at møde hinanden på, og det bringer folk sammen om passioner, de deler. Og hvem ved, måske skaber vi et grundlag, hvorpå der kan opstå nye relationer og venskaber på baggrund af fælles interesser, siger Sebastian Solomon.

De tre beskriver konceptet som en form for ensomhedsbekæmpelse, der giver en ny og unik mulighed for at give tilbage og dele og modtage viden.

Indtil videre rummer produktet emnerne fiskeri, cykling, løb og fitness, men tanken er, at produktet kan udvikles i forhold til efterspørgslen. For da både ”sælger” og ”køber” er helt private mennesker, er det kun brugerens fantasi, der sætter grænser. Og netop brugerinddragelse har været, og er stadig, en central del af konceptet.

De tre entreprenører forsøger at bygge bro mellem mentee og mentor.

De kreative og innovative typer

På IBA har drengene for alvor udviklet deres kreativitet og innovation. På uddannelsen sættes de ofte i situationer, der ligner dem, de vil møde i erhvervslivet. Det har for alvor sat noget tankevirksomhed i gang - selvom drengene da også mener, de allerede var kreative og innovative i forvejen.

- Jeg tror uddannelsen er målrettet typer, som i forvejen har det drive og gåpåmod og den kreative måde at tænke på, som vi har. Men jeg skal love for, underviserne for alvor har fået det frem i os. Vi har udviklet os helt vildt, både under uddannelsen og under konkurrencen i entreprenørskab, fortæller Morten med et bekræftende blik mod sine medstuderende.

Sebastian griber bolden og fortsætter:

- Ja helt sikkert. Vi har virkelig fået brudt nogle grænser og udviklet os, fordi vi bliver sat i situationer, hvor det handler om at være klar til at gribe chancen og være lynhurtige. Og så har vi udviklet os personligt. Vores relation til hinanden er blevet så stærk, og vi er lige så meget venner, som vi er partnere. Vi stoler på hinanden, støtter hinanden og vi er omstillingsparate, og det har gjort en kæmpe forskel for vores samarbejde.   

Og sidste gruppemedlem, Claus, fortsætter:

- Noget af det IBA har gjort for os at jo, at vi virkelig får brugt vores viden i praksis. Så det, vi hører i undervisningen og læser om i bøgerne, det får vi prøvet af i virkeligheden. Det, mener jeg, har gjort en kæmpe forskel for os, fordi det ikke er så teoretisk det hele. Det giver også én lyst og mod til at kaste sig ud i det, fordi man føler, der er et bagland, hvis man falder.

Hvad med fremtiden?

Ingen tvivl om at de tre unge entreprenører gerne vil arbejde sammen i fremtiden og måske starte en virksomhed sammen. Men i øjeblikket holder de fokus rettet mod Danmarksmesterskabet, hvor de skal præsentere deres koncept foran ca. 200 publikummer og H.K.H. Kronprins Frederik.

- Lige nu skærer vi konceptet ind til benet for at blive helt skarpe. Og pt. aner vi ikke, hvad der skal ske efter konkurrencen. Men vi har da talt om at tage praktikforløbet i vores egen virksomhed. Og ellers ser vi, hvad fremtiden bringer. Det er netop det der med at være omstillingsparate. Vi tager det meget som det kommer. Og byder der sig en mulighed, så tager vi den, siger en storsmilende Sebastian.

Kontakt