Drengepigen Sabine har altid samlet alting selv

Den 35-årige Sabine Mortensen har altid været en videbegærlig drengepige, som hang sine lamper op selv og elskede at nørde med teknik.

Nu hvor hun læser til produktionsteknolog på IBA, er hun i sit es. For her roder hun med robotter, 3D-printere og strøm. Men hun træner også i at lede projekter og være bindeled mellem produktionen og ledelsen i en virksomhed.

Produktionsteknolog

Sabine bidrager gerne med sin arbejdskraft og sit engagement på sin uddannelse.

Da hun samtidig er dygtig, er hun én, som bliver bedt om at komme med sine input til mangt og meget på IBA.

Eksempelvis er hun netop blevet valgt ind i IBAs bestyrelse. Hun har været dommer i konkurrencen Årets IBA Praktik 2018.

Hun har været med i både Studierådet og Uddannelsesrådet samt har været involveret i udvikling af ny markedsføring på sin uddannelse.

Sidst men ikke mindst - så har hun deltaget aktivt i den akkrediteringsproces, som IBA som erhvervsakademi var igennem i 2017/2018.

Læs om Sabines uddannelse: Produktionsteknolog >>

 Sabine Mortensen

Efter at være begyndt at studere til produktionsteknolog, købte Sabine ret hurtigt en 3D-printer til privaten. Den kom hjem fra Kina, hvorefter hun selv samlede den, og fik den til at virke. Siden har hun printet en masse af sin søns legetøj på den. Så det med 3D-printere, som de ofte bruger i undervisningen, har hun helt styr på. 

Vil have "beskidte hænder"

Sabine vil gerne ende i en produktion, hvor hun kan få ”beskidte hænder”, som hun siger. For på den måde kan hun forstå, hvad hun som produktionsteknolog skal hjælpe med at produktudvikle.

- Hvis man tager uddannelsen som produktionsteknolog, så skal man være logisk tænkende. Man skal have mod på at kaste sig ud i projekterne, for til gengæld får man en bred viden. Og så åbner uddannelsen SÅ mange døre for én, at man næsten kan blive ansat overalt, siger Sabine Mortensen, som begyndte på uddannelsen i 2017.

Og det efter at have været ude at arbejde i mange år i en virksomhed.

 Sabine Mortensen

Sabine klarer sig godt på uddannelsen, men hun synes, i lighed med flere af de andre, at strømdelen er svær. Så her skal der knokles ekstra for at følge med. 

Lang og snoet vej til drømmestudiet

Efter gymnasiet havde Sabine ikke ro bag i til at gennemføre en videregående uddannelse. Så hun endte med at tage en HGS, som ledte hende ud i en læreplads i en skobutik.

Det udviklede sig til stillingen som butikschef, men Sabine følte stadig, at hun manglede udfordringer og søgte videre inden for salg og markedsføring hos først firmaet Olympic, og siden arbejdede hun med teknisk salg og reklamationsbehandling hos Intercamp. En grossistvirksomhed - som hun var hos i 8 år.

Undervejs læste hun 4 merkonomfag om aftenen. 

- For jeg har ofte fortrudt, at jeg ikke fik gennemført en videregående uddannelse. Jeg ville jo gerne noget mere og følte stadig ikke, at jeg var landet der, hvor jeg gerne ville være, siger Sabine, som i dag bor i Lunderskov med sin 3-årige søn, Mads.

Så da hendes ekskæreste for nogle år siden begyndte at læse til produktionsteknolog, blev hun nysgerrig. For her var meget projektledelse, teknisk viden og så kom man som studerende til at arbejde med robotter. Det tændte hun på.

 Sabine Mortensen

Sabine er vokset op i Bramdrupdam og bor nu i Lunderskov. Hun har gået på gymnasiet i Kolding og har også læst økonomi på universitetet. Men ak - hun sprang fra, da hun slet ikke havde ro bag i til at læse på det tidspunkt i sit liv. 

Masser af jobs at få

S�� da hendes bror oveni fortalte hende, at han fra sit arbejde i erhvervslivet kunne se, at der var stor brug for maskinteknikere (som nu hedder produktionsteknologer red.) ude i erhvervslivet, blev den 2-årige uddannelse til produktionsteknolog selvfølgelig kun mere attraktiv.  

- I begyndelsen overvejede jeg også at læse til diplomingeniør, men den uddannelse tager 3,5 år, mens jeg med produktionsteknolog-uddannelsen ville komme ud og arbejde efter 2 år. Det er halvandet år mindre på SU, fortæller Sabine.

Så Sabine lagde et budget, så hun kunne få råd til at studere på SU og fik sin bank med på det.

 Sabine Mortensen

Da Sabine begyndte på IBA, besluttede hun sig for, at hun ville sige "ja" til alle de muligheder, der bød sig. Så hun har været involveret i et hav af udviklingsopgaver på sin uddannelse og er oveni netop blevet valgt ind i IBAs bestyrelse. 

Sagde op og begyndte dagen efter

Og pludseligt gik det stærkt. For det var i august måned, og uddannelsen VAR begyndt. Men heldigvis var der en ekstra plads til hende. Så hun ringede til sin chef om fredagen for at høre, om hun måtte sige op og begynde på uddannelsen mandag morgen. For ellers skulle hun vente et helt år.

Heldigvis var hendes chef og tidligere arbejdsplads smadder søde ved hende og lod hende stoppe med det samme og hjalp hende også lidt økonomisk.

Så lige med ét var Sabine igen studerende på en videregående uddannelse. Hun kom i en klasse med 15 mænd og 3 kvinder - inklusiv hende selv.

 Sabine Mortensen

Sabine fik med sin HGS-uddannelse job hos Holst Sko i Fredericia og blev også hurtigt butikschef hos Skoringen i Vejen. Herfra gik det videre til firmaet Olympic, som solgte bådudstyr, og videre til Intercamp - som er en grossist virksomhed. Men nu studerer hun til produktionsteknolog.

Erhvervserfaring er særdeles brugbart

Aldersspredningen i klassen er fra 21 år til 52 år - så med sine 35 år er Sabine klassens 4. ældste. Men det er hun kun glad for, for hun synes, at erfaringen fra erhvervslivet er særdeles brugbart i undervisningen.  

- Jeg er kommet i en god klasse og er bare super glad for at gå i skole. Det har været fantastisk fedt at lære noget lige fra første dag. Én af mine undervisere her på IBA kaldte mig ret hurtigt ”en svamp, som bare suger til sig af viden”. Og det er nok en meget god betegnelse for mig, indrømmer Sabine med et stort smil. 

 Sabine Mortensen

- Det har været totalt luksus at være mor og gå i skole, for jeg har jo kunne hente min søn tidligt i børnehaven flere dage om ugen. Og når han så er lagt i seng kl 19, så har jeg kunnet sidde og læse lektier og løse opgaver, siger Sabine.

Sabine går altid stærkt

Sabines medstuderende griner lidt af hende, fordi hun altid har fart på. Også når hun går rundt på IBAs gange.

Og så har hun en naturlig evne for at lede:

- I alt gruppearbejde har jeg været projektlederen. Også selv om jeg har prøvet at opfordre de andre til at være det ind imellem. Men jeg har et meget stort behov for kontrol, så jeg kan godt lide at have det gyldne overblik.

Sabine fortsætter:

- Men her på studiet har jeg lært at være mere rummelig. Jeg har lært at acceptere, at både andre og jeg selv kan lave fejl. Så må man bare se at få rettet de fejl og så lære af det, så man ikke laver dem igen.

Drømme til praktik og job

Sabine skal finde sig en praktikplads i foråret 2019 som afslutning på sin uddannelse. Og herefter et fast job. Hun drømmer om at gå konstruktionsvejen. Hun vil gerne arbejde med produktudvikling, salg og projektledelse:

- Og så er det vigtigt for mig at have kontakt med andre mennesker i mit arbejde. Jeg synes, at det er vildt spændende at arbejde med robotter, men det skal være i samarbejde med andre. Og så drømmer jeg om et job med masser af muligheder for udvikling.

31-05-2018 

Kontakt

Sabine Mortensen
- Jeg overvejede også at læse til diplomingeniør, men den uddannelse tager 3,5 år, mens jeg med produktionsteknolog-uddannelsen ville komme ud og arbejde efter 2 år. Det er halvandet år mindre på SU.
Sabine Mortensen
Læser Produktionsteknolog 2017-2019