Digital Karriereværktøjskasse
Din digitale guide til at udvikle dig selv og din karriere.
Inspiration til dig
- Lån bogen ”Vejen til det gode studiejob” på biblioteket på IBA
- Opret en LinkedIn profil og spørg efter en LinkedIn guide hos din karrierevejleder
Når vi snakker kompetencer, så deler vi dem ofte op i personlige og faglige/professionelle kompetencer.
Personlige kompetencer
Dine personlige kompetencer spiller en stor rolle, og er vigtige at sætte ord på. Ballisagers Rekrutteringsanalyse fra 2019 viser, at de to mest attraktive kompetencer på fremtidens arbejdsmarked er forandringsparathed og evnen til at arbejde selvstændigt. Andre eksempler på personlige kompetencer kunne være:
- At være en holdspiller
- At være innovativ
- At være produktiv
- At være løsningsorienteret
- At være kreativ
Faglige kompetencer
Dine faglige kompetencer tilegner du dig gennem de fag du tager, og den uddannelse du går på. Det kan både være generelle kompetencer, såsom at kunne arbejde struktureret og reflekterende, men det kan også være mere fagspecifikke kompetencer, såsom at kunne arbejde i InDesign eller Photoshop.
Du kan forsøge at skabe dig et overblik over dine kompetencer, ved at kigge på de casestudier du har lavet. Hvordan kom du frem til den egentlig problemstilling? Hvilke metoder måtte du benytte dig af for at besvare problemformuleringen? Hvilke programmer brugte du? Disse overvejelser kan give dig et indblik i hvor mange brugbare kompetencer du faktisk har.
Mine kompetencer
Der findes mange måder du kan blive klogere på dine kompetencer.
- Gør det til en vane at snakke med din studiegruppe/underviser om hvilke kompetencer du har sat i spil hver gang du har lavet et projekt eller en opgave på uddannelsen.
- Spørg dine klassekammerater, venner, familie, arbejdsgiver ind til hvordan de ser dig som menneske.
- Tag forskellige test:
- Søge inspiration på gode hjemmesider. Vi anbefaler:
Byg dit CV
Du kan hurtigt og nemt lave dit CV ved at bruge Candenos CV-builder. Du kan få GRATIS adgang til CV-builderen her
Vi har samlet nogle gode og spændende guides og inspiration til dig.
Guide til LinkedIn
- Udarbejdet af DJØF
DJØF har lavet den ultimative guide til LinkedIn. Du kan blandt andet finde inspiration til din strategi på LinkedIn, hvordan du søger job og hvordan du kan skabe relationer og synlighed på LinkedIn
Pas på mig! Jeg er ny i branchen
- Skrevet af 30 Something
"Vi tager dig på en guidet tur igennem brancher, jobsøgningsprocesser, og til hvordan du stiller skarpt på din egen personlige branding, og hvad der skal til for, at du kan starte din egen blog."
LinkedIn rapporten - Den gyldne smutvej til det gode indlæg findes ikke
- Skrevet af Kjærup Kommunikation
I denne rapport kan du lære mere om hvad det gode indlæg er og hvordan du skriver det. Find inspiration til emner og hvordan du bedst skaber værdi for dit netværk
Når du skal finde en praktik/studiejob/job, er det vigtigt, at du ikke låser dig fast på en bestemt stilling.
Gør dig i stedet tanker om de opgaver du godt kunne tænke dig at arbejde med, og søg så på dem.
Jobportaler
LinkedIn er en fantastisk platform når det kommer til at finde et job eller en praktikplads.
Her er vores råd til hvad du kan gøre:
- Sørg for at have en opdateret profil. Du kan finde en LinkedIn Guide i afsnittet "Guides".
- Vær aktiv, sørg for at kommentere og like andres opslag, men sørg også for selv at lave opslag.
- Sørg for at connecte med profiler der kan være interessante for dig (husk at tilføje en note om hvorfor du vælger at "connecte" med folk.
- Følg relevante #. Vi foreslår at du følger;
#ibapraktikanter
#ibastudiejob
#ibadimittender
#ibagraduates
#viansætter - Sørg for at "Følge" de virskomheder og organisationer som du synes er interessante.
- Følg gerne profiler som inspirerer og deler ud, såsom:
Du har været på Jobportalen og fundet et praktik/studiejob/job du brænder for, mega fedt! Men hvordan målretter du din ansøgning til netop denne stilling og denne virksomhed? Det vil vi prøve at give dig en guide til her!
Inden du skriver ansøgningen
1. Lav en analyse af jobopslaget
Inden du begynder at skrive din ansøgning, er det en god idé at lave lidt forarbejde. Læs jobopslaget grundigt og overvej hvilke informationer der er relevante for din ansøgning, og hvad du har brug for at vide mere om. Du kan forsøge at skrive tre punkter ned, som du vil inddrage i din ansøgning, og tre punkter du har brug for at vide mere om, inden du skriver din ansøgning.
2. Lav din research
Du har analyseret jobopslaget og fundet tre ting om virksomheden, stillingen eller teamet, som du gerne vil vide mere om, inden du skriver din ansøgning. Men hvor er det bedst at lave sin research? Virksomhedens hjemmeside og LinkedIn er et godt sted at starte. Her vil du kunne se og læse om, hvordan virksomheden kommunikerer om sig selv, hvilke samarbejder virksomheden har, samt hvilke primære opgaver virksomheden beskæftiger sig med.
3. Kontakt virksomheden
Du har fundet en masse spændende informationer om virksomheden, men efter din analyse af jobopslaget, og din research af virksomheden, kan det være du har nogle uopklarede spørgsmål, som kan være relevante at stille arbejdsgiveren. Spørgsmålene kan være relevante i forbindelse med netop denne stilling, og ved at få svar på dem, kan du målrette din ansøgning yderligere. En anden fordel ved at kontakte arbejdsgiveren er, at du gør opmærksom på dig selv. Efter jeres mailkorrespondance eller telefonopkald, vil der være god mulighed for, at arbejdsgiveren kan genkende dit navn og jeres samtale, når vedkommende læser dit CV og din ansøgning.
-
Hvad kan du spørge arbejdsgiveren om? På jobopslag kan du ofte se en liste med fem punkter om hvilke opgaver du skal kunne varetage, og dernæst fem punkter om hvilket type menneske du helst skal være. Det er vigtigt at pointere, at et jobopslag er en ønskeliste, og ikke en tjekliste, hvor du skal kunne sætte flueben ud fra hvert punkt. Fordi virksomheden har så mange ønsker, kan du spørge:
"Hvilke af de opgaver jeg skal varetage, vil du mene er vigtigst? "
Ved at få dette spørgsmål besvaret får du at vide, hvor du burde lægge fokus i din jobansøgning. Det kan være du på forhånd tænkte, at opgave A og B var de vigtigste, men hvis arbejdsgiver fortæller dig, at det faktisk er opgave C og D, der er de vigtigste for dem, kan du rette din ansøgning mod netop disse opgaver og lægge vægt på hvordan du med dine kompetencer kan løfte opgaven.
Når du skriver din ansøgning
1. Brug den viden du har indsamlet
Du har netop indsamlet en helt masse viden, som du kan bruge i den ansøgning. Når nu du har lavet et godt stykke forarbejde, skal den nye viden inkluderes i jobansøgningen, så arbejdsgiveren kan se hvor meget forarbejde du har lavet. Derfor kan det være en fordel at starte med at overveje, på hvilken måde du kan inkludere denne viden i din ansøgning, så den skinner igennem overfor arbejdsgiver.
Du kan eksempelvis gøre opmærksom på din henvendelse over mail eller telefon ved at skrive: ”Jeg søger stillingen efter en god samtale med person X, hvor jeg fik et godt indblik i, hvordan I arbejder som team, og hvilke ønsker I har til mig som kommende medarbejder”. Ved at skrive denne indledning, gør du igen opmærksom på dig selv, og minder arbejdsgiver om den samtale I har haft.
En anden måde at vise, at du har gjort dit forarbejde, er at komme med eksempler på, hvordan du vil tilgå en af de opgaver der er i teamet. Det kan være du har læst på en af medarbejdernes LinkedIn, at teamet har en aktuel opgave de er begyndt at kigge ind i. Denne viden kan du inkludere i din ansøgning, samt komme med et bud på, hvad du med dine kompetencer kan bidrage med, for at tilgå denne opgave.
2. Inkluder det vigtigste, og hold din ansøgning til én side
At man som arbejdssøgende skal holde sig til at skrive en ansøgning på én side, kan virke helt uoverkommeligt. ”Hvordan skal jeg kunne overbevise dem om, at de skal ansætte mig, hvis jeg kun må skrive én side?”. Men der er faktisk en mening bag. Ballisagers Rekrutteringsanalyse fra 2017 viser, at arbejdsgivere i gennemsnit bruger 2 minutter og 18 sekunder på at læse en ansøgning. Det vil sige; jo kortere den er, jo større chance for at alt bliver læst, er der. Fordi en ansøgning bliver læst så hurtigt, er det vigtigt at den kun indeholder det vigtigste. Her kan du benytte dig af den analyse og research du har lavet.
Siden du allerede har lavet alt dit forarbejde, er du nu bevidst om, hvilke dele af jobopslaget som arbejdsgiver prioriterer højst. Derfor ved du hvor du kan lægge dit fokus i din ansøgning. Her handler det om at vise arbejdsgiver, at du med dine kompetencer kan tilgå og håndtere netop det, som arbejdsgiver fokuserer på.
Et eksempel kunne være, at du skal kunne arbejde struktureret med brugen af sociale medier som en del af virksomhedens markedsføring. Til denne opgave kan du fortælle om, hvordan du har arbejdet med sådanne cases på din uddannelse, i dit studiejob eller i din praktik. For at give et visuelt eksempel, kan du linke til din LinkedInprofil, som du holder godt opdateret med indslag, som illustrerer hvad du kan på netop det medie.
3. Skriv i et klart og korrekt sprog
Du er allerede opmærksom på, at din ansøgning ikke skal være længere end en side. Derfor er det vigtigt at skrive i et klart og korrekt sprog, så dine pointer kommer tydeligt til udtryk. For at undgå lange og kluntede sætninger, kan du forsøge at omskrive eller opdele dem, for på den måde at være klar i sproget.
Det er også vigtigt at skabe struktur i ansøgningen. Derfor kan det være en fordel for dig at dele strukturen op således:
-
Beskriv hvorfor netop du søger denne stilling
-
Forklar hvorfor du søger præcis dette job
-
Beskriv hvordan du kan skabe værdi for virksomheden
-
Tag initiativ til at fortælle mere om dig selv til en jobsamtale
Inden jobsamtalen
Til jobsamtalen er kommunikation altafgørende for det indtryk du kan give arbejdsgiveren. For at kunne kommunikere roligt og præcist, er det vigtigt at være godt forberedt. Ved at forberede dig godt hjemmefra, kan du få ro på nerverne, og blot fokusere på de spørgsmål du bliver stillet.
1. Research
Det er en god idé at sætte sig ind i, hvilken virksomhed du skal til samtale ved. Er det en lille, mellem eller stor virksomhed? Hvem er virksomhedens målgruppe, og hvilken udvikling er der i virksomhedens branche? Hvis du kan svare på de spørgsmål, er du allerede godt i gang! Inden du skrev jobansøgningen, lavede du research på virksomheden, og benyttede dig muligvis af deres hjemmeside og LinkedIn. De samme redskaber kan du bruge nu, til at forberede dig til samtalen.
2. Hvad kan de spørge dig om?
Det er et spørgsmål du højst sandsynligt stiller dig selv, så vi har samlet en række spørgsmål, som er gode at have forberedt nogle svar på:
- Fortæl lidt om dig selv.
- Hvorfor har du søgt netop dette job?
- Hvorfor skal vi ansætte dig?
- Hvad er din motivation for at sidde i denne stilling?
- Hvor ser du dig selv om ti år?
- Hvad tænker du om din løn?
- Har du nogle spørgsmål til os?
Det kan være en god idé at skrive nogle potentielle svar ned, så du har et svar i baghånden. På den måde bliver du mere opmærksom på, hvorfor du egentlig vil have netop dette job, og hvordan du kan skabe værdi for virksomheden og teamet.
Til samtalen
Du ved allerede at kommunikation er vigtig at være opmærksom på. Det samme er kropssproget. I sin bog ”Vejen til Det Gode Studiejob”, har Jacob F. H. Petersen skrevet om de vigtigste punkter om kropssprog, og et par af dem vil vi gennemgå her.
1. Tasken til venstre – håndtrykket nærværende
Når du skal til jobsamtale og venter på at blive kaldt ind, kan det være en god idé at stille din taske til venstre for dig. Det vil gøre at du kan bruge din højre hånd til at give din arbejdsgiver et håndtryk, når han eller hun kommer og byder dig velkommen til samtalen. på den måde undgår du en akavet situation, og er klar til at give arbejdsgiver hånden.
2. Aktive hænder og øjne
I samtalen er det også vigtigt at bruge sin krop som en del af kommunikationen. Når vi bliver nervøse, kan vi have tendens til at gemme vores hænder, for at gøre os mindre. I stedet skal dine hænder være synlige, og hvis du føler du kan bruge dem til at udtrykke dig i samtalen, er det en rigtig god idé at gøre.
Det er også vigtigt at have øjenkontakt med den eller de personer du taler med. Det signalerer selvtillid og skaber en kemi og forbindelse mellem jer.
Nu er du klar til jobsamtale! God fornøjelse.
Og hvad så når du har landet praktikken/studiejobbet/jobbet? Hvad gør du så?
Kommunikation inden opstart
Du har landet jobbet og glæder dig til at starte. Men der en måned til at du starter, og hvordan skal du forholde dig til det? Et af de spørgsmål du måske stiller dig selv er, hvorvidt du skal holde kontakten med din kommende arbejdsgiver og kollegaer op til din begyndelse. Her er det bedste du kan gøre at lytte til din mavefornemmelse. Det kan være det falder dig naturligt ind at følge dine kommende kollegaer på LinkedIn, og begynde en samtale med dem der. Det kan også være du ikke har lyst til det, og det er lige så fint. Måske kontakter din arbejdsgiver eller kollegaer dig, og så kører kommunikationen. Kommunikation inden opstart er ikke nødvendig og kræves ikke, hvis det ikke føles naturligt.
Forventningsafstemning med arbejdsgiver
Når du starter på din nye arbejdsplads, kan det være en god idé at forventningsafstemme med din arbejdsgiver. Det kan være du har brug for at få svar på nogle af de spørgsmål du har om din rolle i teamet. Det kan være rigtig godt at få forventningsafstemt, så både du og din arbejdsgiver er enige om din rolle, og omkring den måde I skal kommunikere på fremadrettet. Hvis du har brug for inspiration til at forventningsafstemme, kan du lade dig inspirere af følgende spørgsmål:
- Hvilke faste opgaver skal jeg varetage?
- Hvilke andre opgaver kunne du tænke dig jeg skal varetage?
- Hvor ofte skal vi holde evalueringer omkring hvordan det går?
- Hvilke forventninger til vores kommunikation har du?
- Hvilke forventninger til, at jeg tager initiativ til andre opgaver/projekter, har du?
Hvis du har lyst til at forventningsafstemme med din arbejdsgiver, kan du foreslå en samtale med ham eller hende.
Forventninger til dig selv
Det er måske første gang du har fået et studiejob, en praktikplads eller et fuldtidsjob, og måske er du i tvivl om hvilke forventninger din arbejdsplads har til dig, og hvilke forventninger du har til dig selv. Måske har du allerede forventningsafstemt med din arbejdsgiver, og er klar til at gøre det samme med dig selv.
Det kan være at du er en ambitiøs person, og har høje forventninger til dig selv. Det er ofte en rigtig god ting. Men når du netop er startet på dit nye job, kan det være en god idé at sætte forventningerne til dig selv lidt ned. Når man får nyt job, er det ofte i en helt ny virksomhed, hvor man ingen kender, og ikke har meget erfaring med alle de nye opgaver. Derfor skal man passe på med at forvente for meget for hurtigt. Ligesom du skrev spørgsmål til din arbejdsgiver, kan du gøre det samme til dig selv.
Med en uddannelse fra IBA kan du gå mange veje.
Flere af IBAs alumner har delt deres historier, så du kan finde inspiration i deres karrierevej.
Du kan læse mere her >>
Du har måske hørt det før, men den er god nok: Netværk er et af dine vigtigste redskaber til din jobsøgning. Ballisagers Rekrutterings analyse 2021 viser at et af de mest brugte rekrutteringskanaler er LinkedIn. Det er derfor alfaomega at være aktiv på LinkedIn, og hvis du har brug for hjælp, kan du spørge dine karrierevejledere om en LinkedIn guide.
Men netværk er andet end LinkedIn. Har du mon tænkt over hvor dine familiemedlemmer, kollegaer eller venner arbejder nu eller har arbejdet? Har du taget et kig på dine Facebook venner, og set hvor de arbejder eller hvem de kender? Alle i din omgangskreds er faktisk dit netværk. Hvis du gerne vil øve dig i at bruge dit netværk, kan du overveje hvilken branche du vil gå efter, og derefter lave en oversigt over alle i dit netværk, du kan kontakte eller spørge til råds.
- Som ledig er der mange muligheder for at skabe netværk og udvikle dine kompetencer. Men hvem er det egentlig der kan hjælpe dig og hvad kan de hjælpe dig med?
- Din A-kasse tilbyder karriererådgivning, workshops og kurser. Se præcis hvad den kan tilbyde dig på sin egen hjemmeside
Karrierevejledningen på IBA hjælper dig op til et år efter du er dimitteret. Vi hjælper i form af dimittendkarrieresamtaler, workshops og arrangementer. Hvis du vil høre mere om hvordan du som dimittend kan få vejledning, kan du skrive til karriere@iba.dk, og hvis du vil booke en samtale, kan du gøre det lige her: https://outlook.office365.com/owa/calendar/KarriereCareer@365basyd.dk/bookings/
Er du jobsøgende, og vil du gerne være en del af Danmarks største jobsøgningsnetværk? Som jobsøgende kan du gratis være medlem af Power jobsøgende, som arbejder for at skabe jobsøgningsglade og klæde jobsøgere på til at komme i job.
Hvad er fordelene ved at være medlem?
- Du får inspiration fra professionelle foredragsholdere
- Du bliver en del af et netværk med andre jobsøgere
- Du får sparring med Power jobsøgernes ansatte.
Du kan læse mere om Power jobsøgerne, og se hvordan du bliver medlem her: https://www.powerjobsogerne.dk/for-jobsoger
Som studerende eller dimittend på IBA har du mulighed for at tage talenttesten, Play Your Talent, hvor du får din egen unikke talentprofil. Talentprofilen vil gøre dig opmærksom på dine talenter, og hvordan du kan bruge dem. Du får mulighed for at tage Play Your Talent testen til workshops med dine karrierevejledere.
Hvad sker der hvis jeg ikke kommer i praktik?
- Praktik fungerer som alle andre fag du læser. Du har tre eksamensforsøg, og de præcise datoer kan spørge din uddannelseschef om. Du har altså tre forsøg til at komme i praktik.
Hvad kan jeg læse videre som?
- Hvis du er interesseret i at læse videre, men er i tvivl om hvilken vej du skal gå, eller hvilke muligheder du, kan du få vejledning her på IBA. Studievejleder, Niels-Jørgen Madsen, kan vejlede dig om netop dine muligheder, og han kan kontaktes på: njm@iba.dk
Hvem er min faglige vejleder?
- Din faglige vejleder er en af underviserne på dit studie. Det er din uddannelseschef der bestemmer hvem din faglige vejleder er, og som oplyser studerende om tildelingen af de faglige vejledere. Du kan tjekke på Canvas og på mail, og se om din uddannelseschef har oplyst hvem de faglige vejledere er der, og hvis du er i tvivl, kan du kontakte din uddannelseschef.
Hvordan kan jeg bruge min faglige vejleder?
- Din faglige vejleder kan hjælpe dig med at udfylde aktivitetsplan og læringsmål i din praktikaftale. Din faglige vejleder kommer og besøger dig i din praktik, hvor du kan få sparring og svar på eventuelle spørgsmål. Det er også din faglige vejleder du skal kontakte, hvis du har udfordringer i din praktik.
Som studerende eller dimittend kan du blive en del af Karriereklubben på IBA, hvor du en eller flere gange i måneden, vil blive inviteret til et event eller en workshop, som vil styrke din viden, professionelle udvikling og dine kompetencer. Hold øje med kalenderen nedenfor: