- Det fascinerer mig, hvad der sker inde i en computer

- Har du prøvet at genstarte?

Præcis det spørgsmål kender vist de fleste som it-supporterens velkendte kvik-fix. Men hvorfor virker ofte det at slukke og tænde sin computer? Og endnu mere vigtigt: Kan man forhindre, at problemet slet ikke opstår?

Dét vil 26-årige Alexandra Juul Svendsen-Thorvaldsen gerne vide meget mere om. Hun beskriver sig selv som lidt af en nørd, når det gælder computere, og hun er netop begyndt at læse It-arkitektur på IBA Erhvervsakademi Kolding. I forvejen har Alexandra en uddannelse som It-supporter.

It-arkitektur

Med en professionsbachelor i it-arkitektur får du evnerne til at udvikle strategiske, digitale løsninger, der er efterspurgte og gør en forskel for brugerne.

Du bliver skarp i it-faglige discipliner som programudvikling, databasedesign og systemudvikling.

Samtidig vil du gennem den 3,5 år lange uddannelse udvikle tekniske kompetencer indenfor forretningsforståelse, projektstyring og brugerinddragelse.

Som uddannet it-arkitekt vil du blive en værdifuld del af en arbejdsplads. Du vil få mulighed for at optimere it-infrastrukturen på din arbejdsplads – for eksempel ved at udvikle nye systemer og vedligeholde eksisterende it-løsninger. Det kan for eksempel være i en stilling som it-arkitekt, software/systemudvikler, it-projektleder eller meget andet.

Læs mere her >>

Alexandra

- Jeg vil gerne arbejde med projektledelse og business, og det er en indbygget del af It-arkitektur, siger Alexandra Juul Svendsen-Thorvaldsen.

- Det fascinerer mig, hvad der sker inde i en computer. Sådan har jeg haft det, lige siden jeg var lille. Det er jo helt fantastisk, at man kan give en kommando til et ikke-menneske, og så kan man få de mest utrolige ting til at ske, siger Alexandra.

Hun glæder sig til at dykke ned i computerens forunderlige verden. På It-arkitektur lærer de studerende blandt andet en lang række tekniske discipliner, så de kan bygge It-systemer – lige fra planlægning til implementering.

- Jeg vil gerne dybere i stoffet, end der var mulighed for på min uddannelse som It-supporter. Jeg har lyst til at komme om bag skærmen for at forstå, hvad foregår inde i selve computeren. Det er spændende at arbejde aktivt med systemudvikling, så man undgår fejl – eller i hvert fald forhindrer at de sker igen, siger Alexandra.

Alexandra er vokset op i Horsens. I dag bor hun i Vejle, men tager turen til Kolding for at studere It-arkitektur på IBA.

Der er fart på

Interessen for computere har hun fra sin far, der var supernysgerrig på ny teknologi. Alexandra husker, helt fra hun var lille, at han slæbte store kasse-computere hjem. Og så blev de nye modeller ellers bare mindre og mindre i takt med at teknologien forandrede sig i en rasende fart. Hun fik selv sin første bærbare computer, da hun gik i 4. klasse – og det var altså forholdsvis tidligt dengang.

- Det hele er gået ufattelig hurtigt. Senest har alle jo fået let adgang til kunstig intelligens. Jeg har overhovedet ikke noget imod, at udviklingen går stærkt. Men jeg vil gerne medvirke til, at udviklingen går stærkt i den rigtige retning, siger Alexandra.

- Jeg ved meget om computere. Men jeg er også helt opmærksom på, at der er langt mere, som jeg ikke ved, fortæller Alexandra.

It handler om mennesker

Hun drømmer blandt andet om at arbejde som software-udvikler, eller hun kunne tænke sig at styre it-projekter sikkert gennem alle faldgruberne.

- Der er rigtig meget forretningsforståelse og projektledelse på studiet, og det passer mig rigtig godt. It handler ikke kun om teknologi. Det handler i virkeligheden mere om mennesker, og hvordan vi kommunikerer med hinanden. Som jeg ser det, så er It-arkitektur en uddannelse, som kobler computer og mennesker sammen. Det er helt klart en af de vigtigste grunde til, at jeg har valgt uddannelsen, siger Alexandra.

- Min far var en rigtig it-nørd, da jeg var helt ung. Og det smittede også af på mig, siger Alexandra, som beskriver computeren både som sit arbejde og sin hobby.

Kontakt

  • John Ahle Petersen
    John Ahle Petersen
    Journalist
  • Per Toft
    Per Toft
    Uddannelseschef
Per Toft, uddannelseschef på IBA
- It-arkitektur er stadig en forholdsvis ny uddannelse, som ikke er kendt af alle. Desværre. For vi ved, at der er en kæmpe mangel efter dem ude i erhvervslivet. Der er analyser, som viser, at der vil mangle 22.000 it-professionelle i år 2030.
Per Toft, uddannelseschef på IBA
Læs analyse: ANALYSER VISER, AT DER VIL MANGLE 22.000 SOM ALEXANDRA