Deltager: - Det her er startskuddet på vores udviklingsrejse!

I dag, den 16. november 2023, har kantinen på IBA holdt Økologisk dag. Planterig madlavning og økologi stod på programmet, og hvordan man kan få det ind i sin egen madlavning,

Foto af Jeanette Lemmergaard

Velkomst fra Jeanette Lemmergaard.

- Det handler for os på IBA om, at vi har alternativer til kød i vores kantine og handler lokalt. Eftermiddagens formål er at inspirere os til at spise mere plantebaseret og bruge flere økologiske råvarer.

Det var gratis at deltage, og alle var velkomne. 

Om formiddagen havde kantinen i samarbejde med Meyers Madhus lavet planterig mad med fokus på økologi og nytænkning i køkkenet. Det blev til en masse lækre retter, som IBA’s studerende og medarbejdere nød godt af til frokost.

Foto af Rita Høgh

- Hvad er økologi for jer?  Starter Rita Ramona Høgh projektleder og markedskonsulent ved Økologisk Landsforening ud med at spørge deltagerne om. 

Hun fortæller herefter om Det Økologiske Spisemærke, og hvad økologi-mærket på madvarer betyder for forbrugeren. 

Generelt får flere og flere Det Økologiske Spisemærke. 38 økologiske spisemærker er der pt. delt ud i Kolding. 

Eventet bød på oplæg om økologi og nytænkning med hensyn til plantebaseret madlavning fra forskellige eksperter. Efterfulgt af en paneldebat, hvor de deltagende kunne stille spørgsmål om alt inden for økologi og madlavning.

Foto af Anders Nicolajsen

- Det skal være simpelt og nemt. Det er ekstra meget den retning, vi går i efter corona. Fødevaretrends er et tema igen, fortalte oplægsholder Anders Nicolajsen, der er chefkonsulent for Gastronomi & Foodservice ved erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

- Vi er her jo for at gøre det, vi arbejder med, meget bedre. Det er en del af vores udviklingsrejse, og det her kan være startskuddet. Det er vigtigt, at bæredygtighed og økologi hænger sammen, siger Mette Kjær, som er køkkenleder i Børnehuset Ved Åen i Kolding.

Foto af Bo Frederiksen

- Hvornår starter et måltid? Det starter allerede, før man er sulten: Tankerne om mad og om, hvad man skal have at spise.

Vi skal tage udgangspunkt i, at maden skal være lækker. Ellers er økologi og plantebaseret pludseligt lige meget. Udgangspunkt for en ret, som de fleste elsker, skal være: Cremet, fast og sprødt.

Sådan sagde faglig chef og kok Bo Frederiksen fra Meyers Madhus.

Foto af kantinen og Rita

Rita havde en lille statuette med til kantinen på IBA, så de stolt kan vise Det Økologiske Spisemærke frem.

Velsmagende retter lavet i IBA’s køkken torsdag formiddag sammen med faglig chef og kok Bo Frederiksen fra Meyers Madhus. Der var smagsprøver til alle på hjemmelavet bouillon til brug i hele køkkenet som smag. 

På tallerkenen: Brunede løg, svampe ketchup, ærte miso og sort hvidløg.

På tallerkenen: Brunede løg, svampe ketchup, ærte miso og sort hvidløg.

Her ses bygotto med syltede græskar i de firkantede glas. Der var også svampeketchup med gulerødder og ærtemazarin med citrus med vanilje-cremefraiche.

16/11/2023

Kontakt