Årets IBA Underviser 2021
Benny trækker på den virkelige verden
Når underviser Benny Gammelgaard siger farvel til sine studerende på efter- og videreuddannelsen på IBA, er det lige så ofte et ”på genhør”. For han bliver jævnligt ringet op af tidligere studerende, der lige skal have et godt råd, og ledere, som han har undervist for mange år siden, spørger, om han ikke lige kommer forbi til en kop kaffe og en snak. Det gælder lige fra ledere i mindre og mellemstore virksomheder til ledere, der i dag sidder i topstillinger i kæmpe koncerner rundt i hele landet.
Årets IBA Underviser
I 2019 stiftede Uddannelses- og Forskningsministeriet en underviserpris, der hvert år bliver uddelt til én underviser fra de i alt 8 danske erhvervsakademier.
For at finde vores egen kandidat til prisen har vi på IBA oprettet den lokale konkurrence Årets IBA Underviser.
Baseret på indstillinger fra studerende på både fuldtidsuddannelserne og efter-videreuddannelserne bliver der blandt underviserne udvalgt 5 finalister til vores lokale pris.
De fem finalister til Årets IBA Underviser 2021 er:
Benny Allerup Gammelgaard
Allan Fledelius
Ditte-Maria Sørensen
Frederik Seistrup
Morten Jul Petersen
En lokal jury finder vinderen af Årets IBA Underviser. Den vinder sender vi videre til den landsdækkende jury, som skal vælge den endelige vinder af underviserprisen blandt de 8 lokale vindere fra landets erhvervsakademier.
Vinderens navn bliver afsløret ved en prisoverrækkelse hos Uddannelses- og Forskningsministeriet i 2022.
I 2021 vandt IBA's Lars Bach Undervisningsprisen. Læs mere her.
Præmien på en halv million:
Præmien til den landsdækkende vinder er en halv million kroner. 200.000 kroner som en personlig hæderspris til underviseren, og 300.000 kroner til at udvikle det gode og engagerende undervisermiljø på det vindende akademi.

Benny er uddannet købmand og havde i seks år sin egen butik på Bornholm, inden han begyndte at læse økonomi. Købmands-genet dyrker han stadig som kræmmer på Sydfyn.
Benny giver gerne gode råd – hvad enten det er tidligere studerende, der ringer, eller de studerende, han i øjeblikket på IBA underviser i ledelse. Benny Gammelgaard har alle 13 år på IBA kun undervist i fag inden for ledelse, strategisk udvikling og økonomi. Og ud over at han gerne vil hjælpe mennesker og flytte dem ved at give dem viden og værktøjer, så de bliver bedre ledere, vil han også gerne på den måde være med til at hjælpe dansk erhvervsliv godt på vej.
- Der er masser af evidens for, at virksomheder tjener penge, hvis medarbejderne trives, lige som mange undersøgelser viser, at dårlig ledelse er årsag til stress og mistrivsel, og det medfører, at virksomhederne fungerer dårligt.

Benny ser det som sin fornemmeste opgave at flytte mennesker ved at give dem viden og værktøjer, så de kan blive bedre ledere.
Benny kan i sin undervisning trække på mange års erfaring med ledelse og organisationsudvikling, og det er bl.a. den egenskab, som fremhæves i de mange indstillinger af Benny som Årets IBA Underviser. Sådan lyder et par af dem:
”Han er fantastisk til at lære fra sig, og han kommer med rigtigt mange eksempler fra den virkelige verden. Han forstår også at fokusere på de ting, der giver mening, og møder os hver især, hvor vi er”.
”Benny er en fantastisk underviser. Han gør undervisningen interessant og relaterer til virkeligheden. Der er altid en fantastisk dialog, og han får alle kursister til at deltage i debatten”.
Bennys studerende er typisk mellem 25 og 55 år og har en eller anden lederfunktion i vidt forskellige erhverv både i det private og i det offentlige.
Jeg er meget opmærksom på, hvor de er i deres lederrolle, og hvor de kommer fra. Jeg tager altid udgangspunkt i deres egen kontekst, og så putter vi fagligheden på i form af teorier og værktøjer. For at give en god sparring kræver det, at jeg selv har erfaring fra erhvervslivet, siger Benny og fortsætter:
- Jeg har to mantraer ift. de projekter, som de studerende skal løse: For det første skal projektet have relevans for den studerende i forhold til egen jobsituation. For det andet skal emnet være aktuelt og kunne bruges fremadrettet. Det er megavigtigt, men det skal samtidig være uden at gå på kompromis med teori og faglighed, som blive prioriteret højt.
Benny er oprindelig udlært købmand hjemme på Bornholm, og i seks år drev han sin egen købmandsbutik på klippeøen. På et tidspunkt ville han gerne videreuddanne sig og flyttede til Odense for at studere økonomi på universitetet, og for at supplere indtægterne under studierne gav han privatundervisning til studerende. En dag spurgte en inspektør på Tietgenskolen, om ikke det var noget for Benny at undervise. Det blev til knap ti år som underviser og siden uddannelses- og kvalitetschef på Tietgenskolen.

Benny Gammelgaard havde tre-fire ansatte i sit eget konsulentfirma, da han lod sig friste af et underviserjob på IBA. Nu slap han for administration og kunne hellige sig det faglige inden for ledelse.
Herefter blev han selvstændig og kørte ud til virksomheder for at rådgive om udviklingen af organisationen, om værdiledelse og om kvalitetsstyring. Samtidig var han medejer af en værktøjsfabrik. Det gav alt sammen rigtig meget erfaring inden for erhvervslivet, og da han for 13 år siden blev opfordret til at søge en stilling som underviser inden for Efter- og videreuddannelse, slog han til. Til glæde for både studerende og ham selv, for han har alle årene følt sig utrolig privilegeret i et job, hvor han kan hjælpe ledere til at blive endnu bedre.
Han har imidlertid ikke helt sluppet købmands-genet. At være købmand er så stor en del af hans identitet, at han de seneste fem år har været kræmmer i sin fritid. Mere præcist hver anden søndag på Fyns største indendørs kræmmermarked i Kirkeby Gl. Mejeri syd for Ringe, hvor han bor.
Her hygger han sig med sin hustru Marianne, og lige såvel som han er velorienteret inden for dansk erhvervsliv, så har han også en meget stor viden om retromøbler, franske kaminure, kunst og vinylplader.
BLÅ BOG
Benny Gammelgaard, 62 år, bor i Ringe.
Uddannet købmand på Bornholm, siden selvstændig købmand, inden allergi satte en stop for købmandslivet. Han valgte at læse økonomi på SDU og fik job som underviser på Tietgenskolen.
I en årrække valgte han at være selvstændig konsulent inden for ledelse og organisation. Samtidig medejer af en værktøjsfabrik.
Siden 2008 underviser på efter- og videreuddannelsen på IBA.
Gift med Marianne, og sammen er de kræmmere hver anden søndag på Sydfyn.
Lars Bach blev kåret til Årets IBA Underviser 2020. Læs mere om sejren her >>
10-12-2021 |
Kontakt
