Top up

Professionsbachelor i Webudvikling

På professionsbacheloruddannelsen Webudvikling får du en dybdegående forståelse af multimedieproduktion, og du lærer at håndtere og styre webprojekter på et avanceret niveau.

Du får øgede kompetencer inden for områder som programmering, webkommunikation, digital æstetik og interface design.

Inden du begynder på uddannelsen skal du vælge, om du vil specialisere dig inden for Backend udvikling eller Formidling og design.

Alt efter hvilken retning, du vælger at specialisere dig inden for, kan du som færdiguddannet webudvikler typisk finde arbejde i it-branchen, bl.a. i udviklingsafdelinger i virksomheder, webbureauer eller i softwarefirmaer. Du har også mulighed for at vælge en karriere som selvstændig konsulent.

Fakta

 • Studiestart: 24. august 2020 Ansøgningsfrist: 1. juli
 • Adgangskrav: Afsluttet Multimediedesigner eller Datamatiker
 • Varighed: 1,5 år
 • Økonomi: SU
Ansøg
Uddannelsens varighed og opbygning

Studiet er normeret til 1,5 år (90 ECTS point). De første 2 semestre skal du følge undervisningen på IBA. Du skal forvente, at der er 18-24 lektioners undervisning pr. uge. På 3. og sidste semester skal du 12 uger i praktik i en virksomhed, der er relevant for studiet, og efterfølgende skal du skrive dit afsluttende eksamensprojekt. 

Se uddannelsens opbygning (PDF)

Det lærer du på uddannelsen

På den obligatoriske del af denne uddannelse til webudvikler lærer du at arbejde med udvikling af hjemmesider, avancerede webapplikationer og lærer at modellere en database til brug for en webapplikation.

Du får kompetencer til at arbejde på tværs af platforme, medier og applikationer og til at fungere som webspecialist ved design og konstruktion af webapplikationer, webarkitektur og internetkommunikation.

På professionsbacheloruddannelsen i Webudvikling på IBA Erhvervsakademi Kolding arbejder vi med forskellige undervisningsmetoder som f.eks. klasseundervisning, gruppearbejde, forelæsninger, oplæg fra relevante personer, temadage, projektuger osv. Undervisningen er derfor meget varieret og du vil ikke opleve, at to uger er ens.

Retninger

Læs om de to retninger, som du skal vælge imellem, når du begynder på din uddannelse.

Formidling og design

Brænder du for at formidle og designe information til internettet? Eller ønsker du at arbejde bredt med internet teknologier uden at bevæge dig ned i motorrummet, så kan denne retning være noget for dig.

Uddannelsen centreres i spændingsfeltet mellem internetteknologier og kommunikation og design. Du kommer til at arbejde med designprocesser og projektledelse i samspil med CMS og E-commerce udviklingsplatforme. Du vil blive introduceret til Internet of things og de udfordringer, som en verden fyldt med nye internetforbundne enheder giver - set i et designmæssigt perspektiv.

Denne retning kan være noget for dig, hvis du ønsker en direkte erhvervskompetence efter din uddannelse. Den er også et godt udgangspunkt for at læse videre, fx på cand.it. i webkommunikation.

Backend udvikling

Har du en nørd gemt i maven? Elsker du at arbejde med de nyeste webteknologier og gå i dybden med teknisk komplekse løsninger? Og vil du samtidig gerne være med i front på det teknologiske felt, når Internet of things modnes? Så kan denne retning være noget for dig.

På denne retning kommer du helt ind til kernen af de mest grundlæggende principper for webudvikling - i de sidste nye teknologier. Vi går i dybden med de teknologier, der muliggør applikationsudvikling på et fagligt højt niveau. Du får også et indblik i de trends, der bevæger sig inden for webbaseret udvikling.

Du lærer, hvordan du bruger data fra andre kilder og sikrer dine egne installationer imod de trusler, der følger med, når forretningsgange digitaliseres og lægges online.

Denne retning er et godt startpunkt for dig, der ønsker direkte og tidssvarende erhvervskompetence efter din uddannelse. Du har også mulighed for at læse videre på fx cand.it i webarkitektur eller lignende.

Job og karriere

Som bachelor i Webudvikling, har du en større vifte af karrieremuligheder i forhold til multimediekandidater og datamatikere. Du får en mere dybdegående forståelse af multimedieproduktion, hvor du kan håndtere og styre webprojekter.

Du kan f.eks. blive ansat på webbureauer eller i udviklingsafdelinger både i det offentlige og det private erhvervsliv, hvor du kan bestride stillinger såsom webudvikler, forskellige typer af softwareudvikler, webmaster eller webkonsulent. Når du har opbygget noget erfaring, vil du også kunne blive it-arkitekt, eller måske få din egen konsulentvirksomhed.

Praktik

På webudviklerstudiet er der 12 ugers obligatorisk praktik på 3. semester. Men da du også har været i praktik på multimedieudddannelsen forinden, får du to praktikforløb i løbet af de tre et halvt år en professionsbachelor i Webudvikling tager. 

Du vil ud over din mentor og din egen vejleder i forbindelse med praktik og bachelorprojekt møde en karrierevejleder og en virksomhedskonsulent fra IBA Karriere.

Hun guider og giver sparring til, hvad den målrettede ansøgning og det effektive CV skal indeholde for at få den praktikstilling, der bedst passer til dine karriereplaner. Gerne en praktikstilling som bygger videre på dit første praktikforløb på multimedieuddannelsen.

Du har også mulighed for at få en individuel samtale, hvor en karrierevejleder fra IBA Karriere gennemgår din ansøgning og dit CV sammen med dig. Sammen lægger I en plan for næste step i processen.

IBA Karriere har et godt netværk af tidligere praktikvirksomheder i ind- og udland, og der er rift om de studerende fra IBA. En stor del af uddannelsens studerende finder selv praktik, mens andre arbejder sammen med IBA Karriere, som ofte modtager jobopslag med både praktikpladser og faste stillinger. De bliver alle slået op på jobportalen. Se jobportalen her

IBA Karriere har desuden forskellige aktiviteter for alumner (tidligere studerende red.).

Inden du skal i praktik, bliver du også til anden praktikperiode inviteret til en karrieredag på IBA med en række indbudte virksomheder, som alle leder efter praktikanter som netop dig. Karrierevejledning og praktik er med til at gøre dig erhvervsparat.

Internationale studiemuligheder

Som studerende på professionsbacheloruddannelsen i Webudvikling på IBA får du tilbudt en række forskellige internationale muligheder. Der er mulighed for at læse et semester i udlandet eller vælge at tage praktikken i udlandet. Har du ikke helt mod på et udlandsophold på 3 måneder, er der også studieture på ca. 1 uges varighed sammen med dine medstuderende.

Endelig er der mulighed for at komme til en af vores partnerskoler og deltage i deres International Business Week. Der vil du blive stillet en faglig relevant opgave, som skal løses i grupper, der er sammensat på tværs af forskellige nationaliteter og uddannelsesinstitutioner.

Læs mere om dine internationale muligheder.

Videreuddannelse

Når du er færdig med din professionsbacheloruddannelse i Webudvikling kan du læse videre på en række forskellige kandidatuddannelser både i Danmark og udlandet.

Undervisere
 • Ole Højgaard Scheffmann Pedersen
  Ole Højgaard Scheffmann Pedersen
  Lektor
 • Per Toft
  Per Toft
  Uddannelseschef
Stine Hummelgaard
- En ting som jeg synes har været rigtig positiv fra uddannelsen er den måde man kobler teori og praksis på. At man først lærer teorien, og så får man også lov til at udføre den i praksis.
Stine Hummelgaard
Digital koordinator hos Autohuset Vestergaard
Uddannet professionsbachelor i webudvikling i januar 2018
Historien om hvordan Stine fik job i sin praktikvirksomhed >>

It-branchen mangler webudviklere

Der er mangel på kvalificeret arbejdskraft i it-branchen, fortæller flere danske virksomheder. Derfor er der er rift om de dygtige medarbejdere med kvalifikationerne i orden.

Næsten hver femte danske e-handelsvirksomhed har opgivet at hyre nye medarbejdere, fordi kvalifikationerne mangler.

”Der er længe blevet råbt vagt i gevær, fordi vi kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft i fremtiden. Når hver femte virksomhed (19 %) allerede nu ikke kan finde de rette medarbejdere, som behersker både det kommercielle og it-faglige, er problemet såvel markant som aktuelt. Det er bekymrende”, siger adm. direktør i Foreningen for Dansk Internethandel, Niels Ralund.

Mette Reinholt Mortensen
- Vi klapper i hænderne over, at de studerende får en kombineret viden om både back-end og front-end, når de uddanner sig som webudviklere på IBA. Vi har hårdt brug for de nyuddannede! Manglen på kvalificeret arbejdskraft er det eneste, der begrænser vores vækst her i Hesehus.
Mette Reinholt Mortensen
Direktør, leverance og udvikling
E-handelshuset, Hesehus
I 2016 blev rekordmange unge optaget på fuldtids-uddannelsen som webudvikler

Jobbet er så godt som sikret

Fx fortæller virksomheden Vaimo, der leverer Magento ecommerce løsninger, at de pt. har over 50 ledige stillinger på internationalt plan. Hos e-handelshuset Hesehus har de også ofte ledige stillinger.

Med andre ord er du så godt som sikret et job i it-branchen, hvis du har kvalifikationerne i orden. Med en PBA i Webudvikling får du de nødvendige kompetencer og du bliver godt rustet til en karriere i branchen.

(Kilder: Foreningen for Dansk Internethandel, Vaimo og Hesehus)

Mikkel Pindstofte
- Jeg gik i skole halvdelen af tiden – og arbejdede med det, jeg havde lært i den anden halvdel. På den måde fik jeg sat gang i min egen virksomhed.
Mikkel Pindstofte
Har studeret Webudvikling
Selvstændig, PB Web
Læs Mikkels Historie her >>

Studerende arbejder på tværs af uddannelser til den årlige "International Week".

Hvert år er IBA vært for en international uge, hvor studerende fra forskellige lande og uddannelser mødes for at samarbejde om diverse projekter.

Her er det webudviklere, e-designere og multimediedesignere, der arbejder sammen om at ”Kickstarte” et produkt. De studerende bliver inddelt i grupper på tværs af uddannelserne og prøver kræfter med at arbejde sammen med andre studerende, der læser en anden uddannelse end dem selv. Det giver perspektiv i forhold til deres position i en virksomheds produktion.

Ansøgning og optagelse

På Webudvikling er der kun sommeroptag.

Har du spørgsmål i forbindelse med optagelse, kan du kontakte vores optagskontor på tlf. 72 11 82 97 eller via mail på optag@iba.dk.

Du kan også finde svar på generelle spørgsmål om optag på videregående uddannelser her >>

Ansøgning til sommeroptag

Du søger via ansøgningsskemaet (Word).

Ansøgningsskemaet skal sendes til optag@iba.dk – Personfølsomme dokumenter, såsom eksamensbeviser og andre dokumenter med cpr. nr. skal sendes via e-Boks til Erhvervsakademi Kolding.

Multimediedesign- og datamatikerkandidater har direkte adgang til professionsbacheloruddannelsen i Webudvikling.

Hvis du ikke har en adgangsgivende eksamen, kan du søge optagelse via en individuel kompetencevurdering (indsæt det nye IKV skema her). Udfyld skemaet og send det sammen med øvrige relevante dokumenter.

Du skal til ansøgningen vedlægge en motiveret ansøgning, der minder om en jobansøgning. Heri beskriver du dig selv, dine interesser, dine forventninger til uddannelsen og dine planer for fremtiden, samt et CV.

Susanne Sønderskov
- Vi kan sælge alle dem, vi kan skaffe! Så de nyuddannede bliver revet væk. Vi kan simpelthen garantere jobs til webudviklere.
Susanne Sønderskov
Salgschef hos Miracle-Buddyshop
Læs artiklen >>

Læs mere:

Kontakt

 • Niels-Jørgen B. Madsen
  Niels-Jørgen B. Madsen
  Studievejleder - nye studerende
 • Per Toft
  Per Toft
  Uddannelseschef
 • Betina Damgaard Sørensen
  Betina Damgaard Sørensen
  Koordinator for optag (danske studerende), SU og SPS
 • Stefan Rebsdorf Bekke
  Stefan Rebsdorf Bekke
  Koordinator for optag (danske studerende), SU og SPS
Theis Corfixen
- Det er unikt, hvordan IBA har sammensat uddannelsen som webudvikler. Dem, der har designet uddannelsen, har forstået, hvordan medarbejderne kommer til at arbejde hos os i erhvervslivet efterfølgende.
Theis Corfixen
Technical Manager i Vaimo
Har undervist på Webudvikling
Daniel Mautone
- Jeg vil rigtig gerne være selvstændig og starte min egen virksomhed, så jeg kan prøve tingene af. På uddannelsen lærer jeg at lave webapplikationer og apps og leger med alt det, jeg lærer. Det ser jeg ikke som et arbejde – det er at lege.
Daniel Mautone
Studerende på Webudvikling