Top up Professionsbachelor i e-handel

Professionsbacheloruddannelsen i e-handel er for dig, der vil arbejde med optimering af den digitale forretning, have stor viden om datadrevet marketing og salg, og som vil lære at håndtere komplekse udviklingsopgaver og udvikle kreativt indhold til webshops.

Professionsbacheloruddannelsen i e-handel er en 1,5-årig overbygningsuddannelse, hvor du får teoretisk viden om digitale forretninger og konkret praktisk erfaring fra en dansk e-handelsvirksomhed, når du er i praktik i 12 uger under uddannelsen. Her kan du afprøve din viden og få praktisk erfaring med konkrete opgaver inden for e-handel.

Fakta

 • Studiestart: 29. august 2023 Ansøgningsfrist: 1. juli
 • Adgangskrav: Afsluttet Markedsføringsøkonom, Multimediedesigner, Finansøkonom, Entreprenørskab og design, Serviceøkonom, Logistikøkonom eller Handelsøkonom
 • Varighed: 1½ år
 • Økonomi: SU

Hvis du har en baggrund fra Entreprenørskab og design, skal du i starten af 1. semester forvente nogle ekstra undervisningstimer som følge af en opgradering indenfor særligt økonomisk forretningsforståelse.

Se kommende Åbent hus arrangementer >>

Sociale dage for nye studerende sommeren 2023: Snart er det tid til at byde velkommen til endnu et hold nye studerende. Inden studiestarten har vi glæden af at invitere dig til tre sjove dage, hvor du vil få mulighed for at lære dine nye medstuderende på tværs af uddannelserne at kende. Aktiviteterne vil finde sted den 23., 24. og 25. august fra kl. 14 til ca. 19. Programmet for dagene vil blive offentliggjort senere – men reserver allerede nu tidspunkterne i din kalender og vær med til at kickstarte dit studieliv.

Ansøg

Hvorfor skal du læse e-handel?

For at kunne afspille videoer direkte her på siden, skal du acceptere marketing-cookies.

Du kan ændre dit cookie-samtykke her

Afspil i stedet videoen på YouTube (Åbner videoen på YouTube)
Martin Kidmose Kvist
- Anne-Dorthe er virkelig vores reservemor, for hun vil os virkelig så gerne – og brænder sådan for sin undervisning. Der er en rigtig god kemi på vores e-handelshold, fortæller Martin.
Martin Kidmose Kvist
Læser e-handel
Læs mere om Martins historie her

Det lærer du på E-handel uddannelsen

På professionsbacheloruddannelsen i e-handel får du teoretisk og praktisk viden om det digitale forretningsområde på et højt niveau.

Uddannelsen giver dig kompetencer inden for digital forretningsforståelse, e-handelssystemer, dataanalyse, Customer Experience, Advanced Digital Marketing, Creative Content og Google Analytics.

Du bliver uddannet til at kunne indgå i de teams, der arbejder med optimering af virksomhedens e-handel. Du skal kunne håndtere og bidrage til at løse de komplekse udviklingsopgaver i forbindelse med optimering og udvikling af den digitale forretning i virksomhederne.
Uddannelsen har to overordnede fagområder: Datadrevet marketing og salg samt e-handel.

Igennem arbejde med cases, projekter og virksomheder kommer du til at anvende studiets teorier og metoder løbende. På den måde lærer du at bruge de forskellige data til optimering af forretningen, at arbejde med e-handels brugerfladerne og markedsføringen overfor både eksisterende og potentielle kunder.
Uddannelsen lægger vægt på gruppearbejde og teams, der i samspil med deres undervisere skal arbejde med konkrete problemstillinger, så du og dine medstuderende bliver en helt central del af læringsforløbet. Underviserne bidrager med teorier og redskaber - og guider derefter dig og dine medstuderende igennem det praktiske arbejde.

Camilla Enevold Marras
- Praktikken gav mig erfaring, som jeg kunne bruge på uddannelsen. Og omvendt lærte jeg en masse teori hos IBA, som jeg kunne gå direkte ud og bruge i webshoppen og hjælpe med at gøre den mere synlig for kunderne.
Camilla Enevold Marras
Har læst E-handel
Læs mere om Camillas tid på IBA
Uddannelsens varighed og opbygning

Uddannelsen er udarbejdet i tæt samarbejde med førende danske e-handelsvirksomheder, som du får mulighed for at lære at kende indefra, når du er i praktik på 2. og 3. semester.

Studiet er normeret til 1,5 år (90 ECTS point). De første 2 semestre skal du følge undervisningen på IBA. Du skal forvente, at der er 20-22 lektioners undervisning pr. uge. På 3. semester skal du samlet 12 uger i praktik i en virksomhed, der er relevant for studiet.

Uddannelsen strækker sig over tre semestre. Den starter med et brobygningsmodul, hvor alle studerende bliver bragt på samme niveau med hensyn til teorier og modeller. Uddannelsens fagområder er:

Datadrevet marketing og salg: Datadrevne analyser til udvikling af forretningens salg- og marketingsstrategier, herunder metoder og værktøjer til dataanalyser med det formål at udvikle konkurrenceparametre. Udgangspunktet er at skabe og vedligeholde relationer med kunden i centrum.

E-handel: Strategiske analyser af den digitale forretning herunder forståelse for og tilgang til e-handelsteknologier og udvikling af kreativt indhold til salg og markedsføring, samt de tendenser der påvirker forretningen.

1. semester handler om digital forretningsforståelse, e-handelssystemer, customer experience og advances digital marketing. Du skal finde en praktikvirksomhed, som du allerede i slutningen af 1. semester har korte forløb i og med.

På 2. semester får du specialiseret viden om Advanced Digital Marketing og dataanalyse. Der er en specialisering med aktuelle emner, som planlægges – og løbende opdateres – i samarbejde med branchen ud fra deres behov. 

På 3. semester er du i praktik. Som afslutning skriver du et bachelorprojekt.

Opbygning af uddannelsen
 
Undervisningen

Består af dialogbaseret undervisning, projektorienteret gruppearbejde, individuelle opgaver og med brug af digitale læringsmidler. Den teoretiske viden er tilrettelagt, så den understøtter opgaverne i praktikken.

Job og karriere

Danskerne handler for mere end 140 mia. kr. på nettet. Og det er både i danske og udenlandske webshops. E-handel er derfor en helt central del af mange virksomheders forretningsmodel, og der er et stadigt stigende behov for at optimere den digitale forretning. Bl.a. fordi e-handels-giganter som Amazon nærmer sig de danske forbrugere.

Behovet for optimering og udvikling af den digitale handel er udgangspunktet for de jobmuligheder, der venter. Med en professionsbacheloruddannelse i e-handel får du mulighed for at arbejde med den del af virksomhedernes forretningsmodel, som er i rivende udvikling.

Hvad enten du sidder i en ren e-handels virksomhed eller en virksomhed, hvor e-handel udgør en del af salget, så er der behov for en løbende optimering af både e-shoppen og den tilhørende markedsføring. Du vil således typisk få ansvaret for løbende at følge e-handlen, analysere data og optimere brugerflader, indhold, sortiment m.m. Et job der både indeholder krav til dine analytiske evner såvel som de mere innovative.

På uddannelsen professionsbachelor i e-handel får du kompetencer til at arbejde inden for digitale strategier, konverteringsstrategier, optimeringsstrategier i forhold til kundeoplevelser og kundeloyalitet. Du bliver også i stand til at arbejde med en virksomheds digitale forretning, hvor du fx kan udarbejde kreativt indhold til webshops samt arbejde med datadrevet marketing og salg.

Du kan fx få job som:

 • E-commerce specialist
 • E-commerce manager
 • Digital marketing koordinator
 • Digital specialist
 • Marketingkoordinator
 • Content specialist.
Mette Buhl
- Jeg har faktisk lige ansat én fra uddannelsen i Århus. Hun kan alt med nyhedsbreve, photoshop, bannerannonce og frem for alt SEO. Hidtil har jeg lagt opgaver i forhold til webshoppen ud tre steder i byen, men nu har jeg det inhouse.
Mette Buhl
Indehaver af butikken og webshoppen Frk. Himmelblå i Kolding
Praktik

På uddannelsen er der 12 ugers obligatorisk praktik på 3. semester. Du vil typisk være i en e-handelsvirksomhed, hvor du er med til at udvikle og implementere tiltag omkring virksomhedens e-handel.

Du vil ud over din egen vejleder i forbindelse med praktik og bachelorprojekt møde en karrierevejleder fra IBA Karriere. De guider og giver sparring til, hvad den målrettede ansøgning og det effektive CV skal indeholde for at få den praktikstilling, der bedst passer til dine karriereplaner.

Muligheder for iværksætteri

Når du er studerende på en af IBA’s fuldtidsuddannelser, så har du mulighed for at blive tilknyttet akademiets kreative iværksættermiljø. Her kan du få opfyldt dine drømme om at starte din egen virksomhed, og du kan få vejledning og sparring på dine forretningsidéer.

Under uddannelsen har du mulighed for at komme i iværksætterpraktik, hvor du selvstændigt arbejder med at opbygge din egen virksomhed.

Læs mere om iværksætteri på IBA her >>

Internationale studiemuligheder

Som studerende på professionsbacheloruddannelsen i e-handel på IBA har du forskellige internationale muligheder. Du har mulighed for at læse et semester i udlandet, og du kan også vælge at tage praktikken i udlandet. Har du ikke helt mod på et udlandsophold på 3 måneder, er der også studieture på ca. 1 uges varighed sammen med dine medstuderende, som arrangeres på tværs af uddannelser. Herudover kan kortere studieophold i udlandet være en del af dit valgfrie element.

Læs mere om dine internationale muligheder.

Nicole Altai
- Jeg elsker Danmark over alt. Men der er bare så meget andet, jeg også gerne vil ud at opleve. Og jeg tror, man kender sin egen kultur bedst, når man også har lært noget om andres.
Nicole Altai
Læser Finansbachelor på IBA Erhvervsakademi Kolding
Læs hele historien her ->>
Videreuddannelse

En professionsbacheloruddannelse er på samme niveau som en bacheloruddannelse. En del af vores studerende bliver optaget på relevante kandidat- eller masteruddannelse i Danmark eller i udlandet. Vær opmærksom på, at en professionsbachelor i e-handel ikke giver den samme adgang til videreuddannelse som en professionsbachelor i International handel og markedsføring. P.t. vil du ikke kunne søge direkte ind på cand.merc. studiet på SDU. Kontakt studievejleder Niels Jørgen Madsen for yderligere information (njm@iba.dk).

Undervisere
 • Anne Dorthe Larsen
  Anne Dorthe Larsen
  Adjunkt
 • Anne-Mette Møller Nielsen
  Anne-Mette Møller Nielsen
  Adjunkt
 • Luise Lind Steenholdt
  Luise Lind Steenholdt
  Adjunkt
 • Mikael A. Rasmussen
  Mikael A. Rasmussen
  Uddannelseschef
 • Ole Højgaard Scheffmann Pedersen
  Ole Højgaard Scheffmann Pedersen
  Lektor
 • René Jensen
  René Jensen
  Lektor
 • Sarah Hedelund
  Sarah Hedelund
  Adjunkt
Peter Warburg
- Det er klart, at når man har taget en uddannelse indenfor e-handel, så har man også mere at gøre godt med rent fagligt. Man ved meget mere om, hvad der skal til, for at kunden oplever sin rejse som god og ikke møder frustrationer undervejs.
Peter Warburg
Har læst E-handel
Vinder af IBA Iværksætterprisen
Læs hele Peters historie her ->>

Har du spørgsmål til uddannelsen?

Hvis du har spørgsmål om optagelse, opkvalificerende kurser, uddannelsens indhold, karrieremuligheder eller noget helt femte, er du meget velkommen til at udfylde kontaktformularen her. Så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt.

Tina Søgaard
- Det er kærkomment med sådan en uddannelse i e-handel. Det glæder mig, og jeg klapper i mine små hænder. Vi er i alle tilfælde aftagere fra den uddannelse.
Tina Søgaard
Indehaver af webshoppen Ecooking med 24 ansatte. Tina blev årets iværksætter i Kolding Kommune i 2017.

Ansøgning og optagelse

På E-handel er der kun sommeroptag.

Ansøgningsfristen er 1. juli kl. 12.00. Du kan dog stadig søge ind på ventelisten efterfølgende.

Har du spørgsmål i forbindelse med optagelse, kan du kontakte vores optagskontor på tlf. 72 11 82 97 eller via mail på optag@iba.dk.

Du kan finde svar på spørgsmål om overflytning, genindskrivning/genoptagelse på samme uddannelse, merit eller generelle regler om optagelse på IBA Erhvervsakademi Kolding her >>

Du bliver kontaktet direkte på din oplyste mail, hvis en uddannelse, du har ønsket i ansøgningen, mod forventning ikke kan oprettes. Så hører du fra os senest den dag, hvor ansøgningsfristen udløber.

Ansøgning til sommeroptag

Ansøgningsskema

Her finder du ansøgningsskemaet (Word).

Ansøgningsskemaet og relevante eksamenspapirer skal sendes via Digital Post via www.borger.dk i PDF-format. Søg på: IBA – Erhvervsakademi Kolding. Bemærk: Dokumenter som ikke er i PDF-format, vil ikke kunne godkendes og vil ikke blive behandlet. Eksamensbeviser skal være verificeret (stemplet og underskrevet fra uddannelsesinstitutionen).

I beskeden i Digital Post bedes du indsætte din mailadresse og telefonnummer.

Adgangskrav

For at komme i betragtning til uddannelsen, skal du have én af følgende uddannelser:

MarkedsføringsøkonomMultimediedesignerFinansøkonomEntreprenørskab og design, Serviceøkonom, Logistikøkonom eller Handelsøkonom.

Bemærk desuden kravet om sprogkompetencer under punktet Sprogkrav.

Sprogkrav

Har du ikke aflagt din adgangsgivende eksamen på dansk, skal du have bestået én af følgende prøver:

 • Studieprøven i dansk
 • Dansk på B-niveau
 • Prøve i Dansk 3.

Alle karakterer skal være bestået med minimum 02.

Undtaget for adgangskravet er ansøgere, der har bestået en norsk, svensk eller islandsk eksamen samt ansøgere med bestået International Baccalaureate (IB) der inkluderer faget dansk.

Såfremt du på anden måde kan dokumentere dansk på et tilsvarende niveau som ovennævnte, kan du bede om en individuel vurdering ved at kontakte os på optag@iba.dk - Det kan vurderes at du skal gennemgå en dansk test som IBA udbyder.

Individuel konkret vurdering (IKV)

Hvis du ikke har en adgangsgivende eksamen, kan du søge optagelse via en individuel konkret vurdering (IKV).

Du skal søge om IKV, hvis;

 • du ikke har en adgangsgivende eksamen, men på anden måde har opnået (og kan dokumentere) tilsvarende kvalifikationer.
 • du har en adgangsgivende eksamen, men mangler specifikke adgangskrav, men i stedet har andre kvalifikationer, der kan sidestilles med manglende. Det kan vurderes at du skal gennemgå en dansk- eller engelsk test som IBA udbyder. Du vil høre nærmere om dette efter indsendelse af IKV-ansøgning.

Udfyld skemaet Individuel konkret vurdering (IKV) og send det sammen med øvrige relevante dokumenter.

Ansøgningsfrist for IKV er 1. juni.

Krav til dokumentation

For at behandle din ansøgning, skal vi have alle relevante bilag som dokumentation for de oplysninger, som du har angivet i din ansøgning.

Den krævede dokumentation kan være følgende:

 • Eksamensbeviset fra din adgangsgivende eksamen (det fulde bevis med stempel og underskrift).
 • Bevis for sprogkrav, hvis dette er relevant.
 • CV med uddannelseserfaring og relevante kurser som er dokumenteret.
 • Dokumentation for relevante faglige kompetencer.

Alle dokumenter skal være i PDF-format.

Faglige kriterier for udvælgelse af ansøgere til uddannelsen

Hvis der af kapacitetsmæssige årsager ikke optages alle ansøgere til uddannelsen, lægges der vægt på en eller flere af nedenstående faglige kriterier (ikke angivet i prioriteret rækkefølge):

 • Den motiverede ansøgning
 • Relevant erhvervserfaring, inkl. værnepligt (maks. 12 måneder)
 • Relevant supplerende uddannelse og/eller kurser
 • Anden erfaring, fx højskoleophold, udlandsophold, frivilligt arbejde (min. 3 måneder).

Ansøgere kan ligeledes blive indkaldt til samtale før optagelse.

Kontakt

 • IBA optagskontor
  IBA optagskontor
  Ved spørgsmål til uddannelse, adgangskrav eller karrieremuligheder.
Josephine Thrane
- Det her er hands-on. Det er jo det, der er ved IBA. Så vi har også allerede haft to store projekter, hvor vi har udviklet koncepter og oprettet webshops. Og her opfordrer underviserne os til at arbejde i grupper – på tværs af de uddannelser, vi har læst tidligere. For på den måde bruger vi jo hinandens kompetencer.
Josephine Thrane
Har læst professionsbachelor i e-handel
Læs mere om Josephine her
Karina Wolter
- Der er ikke rigtig nogen grænser, når det gælder e-handel, for der er ingen fysiske begrænsninger. Det er super, super spændende, og man kan dykke ned i så mange forskellige områder.
Karina Wolter
Dimittend i e-handel 2022
Læs om at Karina er kommet tilbage til IBA i Kolding