Maj 2021

Sofie Andersen

Blå Bog

 • Navn: Sofie Andersen
 • Nationalitet: Dansk
 • Uddannelse: Financial Controller
 • Dimitterede: Sommer 2020
 • Nuværende job: Controlling Assistant hos Lidl Danmark 
 • Født: 1996

Fem ord der beskriver IBA

 • Åben
 • Hjælpsom
 • Dedikeret
 • Lærerigt
 • Sjov

Hvem er jeg 

Jeg er født og opvokset i Vejle, hvor jeg stadig bor sammen med kæreste og vores Rottweiler Ninya. Jeg har hele mit liv boet i Danmark, og jeg taler dansk, engelsk og tysk.

Inden jeg begyndte på IBA, gik jeg på HHX. Efter HHX tog jeg på universitetet for at læse en HA. Men det var bestemt ikke en måde for mig at lære på, så jeg droppede ud. Men jeg tænkte over, hvad jeg så i stedet skulle læse, fik jeg fuldtidsjob som tjener. En branche jeg tidligere have arbejdet i. 

Min tid på IBA 

Jeg tror altid, at jeg har haft en klar ide om, at jeg skulle arbejde med økonomi. I hvilken form var jeg mere i tvivl om.

Jeg så et opslag på Facebook om, at IBA holdt åbent hus. Det fik mig til at undersøge, hvilke uddannelser IBA tilbyder inden for økonomi. Jeg fandt også ud af, at undervisningen ikke var så stram, som den jeg huskede og ikke kunne lide fra universitetet.

Jeg tog derfor min kæreste i hånden og tog ned og hørte om de forskellige uddannelser. Det var her jeg første gang hørte om uddannelsen til Financial Controller.
Jeg fandt hurtigt uddannelsen utrolig fascinerende. Den rummede alt det, jeg godt kunne lide fra HHX - men uden at jeg skulle have om salg og service, som jeg ærlig talt ikke interesserer mig for.

Jeg valgte at søge ind på IBA på grund af undervisningsformen. At man hele tiden prøver teorien af i praksis på studiet og samtidig skal ud i praktik. Så ville jeg kunne udfordre mig selv i den virkelige verden.

Dét jeg bedst husker fra min studietid
En af mine stærkeste minder fra min tid på IBA, er da jeg var "Co Host" for International Week. Det var virkelig en sjov uge, hvor jeg mødte en masse skønne mennesker fra andre lande, og vi lavede et projekt sammen. Dette var virkelig udfordrende. Især fordi vi dagen før vores fremlæggelse spillede Beer Pong turnering, så fremlæggelsen dagen efter blev lidt hård. 
Jeg kan helt sikkert anbefale, at man deltager i International Week på IBA. Det giver minder for livet.

På Financial Controller uddannelsen kommer man igennem så mange forskellige og spændende fag, men hvis jeg skal fremhæve to - så må det blive erhvervsøkonomi og makro økonomi. I de fag fik jeg virkelig lov at dykke ned i nogle tal.

På IBA har jeg haft de bedste undervisere, jeg nogensinde har haft. De har alle sammen været virkelig hjælpsomme, og man kan mærke, at de gerne vil os studerende det bedste. De går virkelig langt for, at du nok skal komme igennem, hvis du har det svært eller andet.

For at nævne et par stykker: Søren Hornbak har altid kunnet bringe et smile frem, da han simpelthen bare altid er så glad. Henrik Semmelin Sønnichsen har en fed humør, som han benytter i hans undervisning, og ham kan man bestemt godt joke med. Finn Sander har en skæv og sjov personlighed, men han går virkelig op i sine studerende. Det kunne jeg især mærke, da han var mentor for mig til min hovedopgave. Han er sådan en "bamsefar" at være til eksamen ved, især hvis man skal op som en af de første, så har Finn rigtig travlt med at spise morgenmad. - hvilket hjælper lidt på ens nervøsitet.

Sådan ændrede min tid på IBA mig
IBA har helt sikkert ændret mig igennem de to år, jeg har gået der. Jeg begyndte på uddannelsen med en ide om, hvad jeg ville, og endte med at gå en helt anden retning. Det har været to gode år, hvor jeg har mødt venner for livet, fået en masse ny viden, og blevet endnu mere glad for det, jeg laver i dag. Den uddannelse jeg har taget på IBA giver mig mulighed for at videreuddanne mig. Det sætter jeg stor pris på. At slutte uddannelsen med et praktikforløb hjælp mig virkelig meget, da jeg begyndte på mit nuværende arbejde. For jeg havde allerede erfaring med at arbejde på kontor.

Min karrierevej 

Jeg blev færdig i juni 2020 og begyndte på mit nuværende job ved Lidl Danmark i september 2020. Så der gik ikke længe, fra jeg dimitterede, til jeg var i job. Jeg brugte sommeren derimellem på at holde ferie - og søge jobs. 

Det første år på arbejdsmarkedet brugte jeg på at lære nye kollegaer og mit nyt arbejde at kende. Jeg er blevet ansat ved Lidl Danmark som Controlling Assistant. I Controlling afdelingen er jeg en del af et mindre team, som primært sidder med ”reporting and analytic”.

En typisk arbejdsdag for mig
Mine dage er langt fra ens. Nogle af de opgaver som er relaterede til reporting og analytic gentager jeg dog fra uge til uge - og måned til måned. Jeg sætter rapporter op og annalysere vores Non Food salg og kampagner. Jeg står for Cost-Analysis, analyser af vores Top/Flop varer, analyser af hvordan de forskellige butikker og salgs- og distriktschefer klarer sig på de forskellige KPI. Hvordan omsætningen er i vores nye og ombyggede butikker i forhold til de butikker, der ikke er bygget om. Så der sker meget forskelligt i løbet af en uge/måned. Derudover er der run på ved månedsluk, årsafslutning og selvfølgelig med planlægning for det næste år  

Sådan har jeg gjort brug af min uddannelse og kompetencer fra IBA

De praktiske opgaver jeg skrev på IBA, er helt sikkert noget jeg har taget med. Ikke det at skrive en lang opgave, men den måde der regnes på, måden at tænke på og de små tricks, jeg lærte i Excel. Det er alt sammen noget, jeg benytter mig af i min hverdag.

At jeg har prøvet opgaverne før og kender programmerne og ved, hvad de kan - vinder mig så meget tid. For med den viden kan jeg altid sætte mig ned og og prøve at løse den problemstilling, jeg har foran mig. I det virkelig liv er der ikke altid et facit.

Da jeg begyndte som nyuddannet, kunne jeg genkende opgaverne fra IBA. Ord her og der, teorier, metoder eller systemer som jeg allerede havde stiftet bekendtskab med på uddannelsen. Så selvom det måske ikke altid føles som om, at man har lært noget eller kan huske det, så tror jeg virkelig, at jeg har brugt min viden fra uddannelsen rigtig meget. Jeg har måske bare ikke lagt så meget mærke til det. 

Sådan har min uddannelse fra IBA bidraget til min succes

Min uddannelse har givet mig mulighed for at videreudannede mig. Der ligger allerede en plan klar for mig. I fremtiden skal jeg læse HD-Del 2 imens jeg arbejder ved Lidl ved siden af – dette kommer til at ske så snart jeg har fået noget mere erfaring-
Jeg arbejder sammen med en der tidligere har gået på IBA, og folk er meget interesseret i dig når du kommer fra IBA, fordi mange ved, at man har haft et praktikforløb, at man har noget viden omkring det arbejde man skal ind i. Det er måske nok også derfor, at så mange bliver ansat ved deres praktiksted efter. 

Alumni visdom 

Et råd jeg gerne selv ville have haft
Du skal nok finde din vej.

Rigtig mange af mine medstuderende var 100% sikre på, hvad de ville. Men det var jeg overhovedet ikke. På nuværende tidspunkt er jeg glad for, at jeg ikke blev usikker og gav op. For jeg er så glad for det, jeg laver i dag.

Et råd jeg gerne vil give videre
Lad være med at gå op i det tal, du får på papiret. Vi er alle forskellige, vi lærer forskelligt, vi tænker forskelligt, og der skal helt sikkert nok være nogen, der kan bruge dig. Bare gør dit bedste. 

10-06-2021
 
IBA Alumni, Sofie Andersen

IBA alumni Sofie Andersen