August 2021

Poul Jacob Weiland

Blå Bog

Navn: Poul Jacob Weiland
Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Finansbachelor
Dimitterede: Januar 2019
Nuværende Job: Erhvervsrådgiver hos Danske Bank
Født: 1986

Fem ord der beskriver IBA

 • Værdiskabende
 • Sjovt
 • Teamwork 
 • Praktisk
 • Virkelighedsnært   

Hvem er jeg

Jeg er født og opvokset i en lille landsby med navnet Ørby, som er beliggende ved nordsiden af Haderslev fjord. Herudover har jeg boet i Holstebro, Marstal, Svendborg, Skårup, Hejls og senest i Christiansfeld. Hovedårsagen til at jeg har boet på Fyn og Ærø er, at jeg har en uddannelse som Sætteskipper bag mig. Med baggrund i den uddannelse har jeg oplevet verden på en anderledes måde end de fleste kommer til, hvilket har været med til at danne den person jeg er i dag. På et tidspunkt nåede jeg dog et punkt, hvor tankerne begyndte at pege mod familielivet, hvorfor karrieren skulle lægges om. For mig har økonomi altid været en vigtig faktor, hvorfor valget på en finansiel uddannelse var et naturligt valg.

Min tid på IBA

Jeg valgte at studere på IBA, fordi det var det uddannelsessted, der var tættest på, samt var det vigtigt for mig, at uddannelsen var mere praktisk anlagt end f.eks. en Ha.  Det var dog, for at være helt ærlig, med blandede følelser grundet følgende:

 1. Det var første gang IBA-Kolding udbød netop denne uddannelse.
 2. Vi skulle placeres i midlertidige bygninger, hvilket skolen bar præg af.

Derfor var hovedmotivationen, at uddannelsen, trods alt, var der, samt afstanden til uddannelsesstedet.  

Dét jeg bedst husker fra min studietid
Det må være følelsen efter den første mundtlige eksamen, hvor vi som gruppe havde afleveret en opgave vi skulle op og forsvare individuelt. Her klarede hele gruppen sig rigtig godt, hvilket var meget vigtigt for mig. Det var samtidig med til at give følelsen af, at det ville blive et fedt forløb.

Et at de stærkeste minder er hovedsageligt et der blev gentaget. Det beskrives nemmest ved undervisernes passion for elevernes succes, hvilket gentagne gange overraskede mig positivt. Der er dog naturligvis altid undervisere der skiller sig ud, her kan nævnes Helle, Lucy, Lars, Finn og Henrik. Derudover skal de evige turer ned til kaffemaskinen i kantinen med min gode studiekammerat Mikkel, hvor emnet investering næsten altid var i højsæde, nævnes. 

Alt hvad vi møder i livet, præger os i et eller andet omfang, hvilket IBA også har været med til. Det vigtigste jeg har taget med, er ændringen i mit fokus. Før lå det på hvad andre gjorde/gør og ud fra dette satte jeg ofte mit ambitionsniveau. Dette fokus/ambitionsniveau er ændret til, at jeg blot skal være et lille hak bedre end den person jeg var dagen inden.

Min karrierevej

Året efter dimission var jeg igennem et traineeforløb som erhvervsrådgiver hos Danske Bank i Vejle.
Jeg gennemførte traineeforløbet og siden da har jeg haft stillingen som erhvervsrådgiver i samme afdeling.  
I dag arbejder jeg i en afdeling der hedder Erhverv Direkte, hvor vi rådgiver/betjener alle SMV’er i Danske Bank via et online setup.

En typisk arbejdsdag for mig 
Hovedsageligt arbejder jeg med rådgivning indenfor de forretningsmæssige og finansielle aspekter af kundens virksomhed. Ud fra dette kan vi kortlægge, hvilke produkter/løsninger der kan skabe mest værdi for kunden.

Dagene er meget forskellige, da vi dækker alle brancher. Hvorfor samtalerne strækker sig fra alt indenfor valget af det rigtige betalingskort, generationsskifte, oprettelse af virksomhed, exitstrategier, betalingsløsninger, fuldmagter, risikoafdækning, finansiering osv.

Dette gør arbejdet meget alsidigt og sikrer, at der altid sker et eller andet spændende i løbet af en dag.

Sådan har jeg gjort brug af min uddannelse og kompetencer fra IBA

I min stilling som erhvervsrådgiver benytter jeg dagligt tilnærmelsesvis alle fag i et eller andet omfang. Udover det, benytter jeg de færdigheder der er opbygget gennem teamwork hen over alle semestrene på IBA.

Sådan har min uddannelse fra IBA bidraget til min succes

Uddannelsen er fundamentet for, at jeg kan bestride den stilling jeg har på nuværende tidspunkt, uden at have anden brancherelateret erfaring.

Alumni visdom

Et råd jeg gerne selv ville have haft
Hold fokus på sig selv og dem der bidrager positivt til din udvikling.

Et råd jeg gerne vil give videre
Sorter unødvendig støj fra og lyt til essensen i det der bliver sagt. Hold fokus på det du skal gøre og ikke hvad andre gør.

Andet jeg synes de studerende skal vide
Det er ikke sikkert, at sidemanden har samme ambitioner som dig, uden at dette er negativt, da vi jo alle er forskellige. Derfor er det vigtigt at vælge din gruppe/team med omhu. Jeg startede med at sætte mig bagerst i lokalet. Dette gjorde, at jeg kunne se alle de andres skærme og ud fra dette vurdere, hvem der kunne være interessante at arbejde sammen med eller ej, i forhold til mit ambitionsniveau.

05-08-2021

IBA Alumni Poul Jacob Weiland

Kontakt

 • Didde Skødt Falk
  Didde Skødt Falk
  Karrierekoordinator (barsel)