Professionsbachelor i International handel og markedsføring Dora Peter

Dora har i mange år interesseret sig for kultur og har altid vidst at hun ville gøre international karriere. Dora kom derfor fra Ungarn til Danmark i 2013 for at læse til markedsføringsøkonom. Hun toppede markedsføringsøkonomen med en "top-up" - så hun i dag har en Professionsbachelor i International handel og salg. 

Hendes interesse for kultur og internationalisering har bragt hende vidt omkring. Dora har nemlig både været i praktik i udlandet og deltaget i international uge i South Hampton.

Blå Bog

 • Navn: Dora Peter
 • Uddannelse: Markedsføringsøkonom og Professionsbachelor i International handel og markedsføring
 • Dimttederede: 2017
 • Nuværende job: Retail Coordinator hos Moss Copenhagen
 • Tidligere job: Coordinator Confucius Institute hos IBA Erhvervsakademi
 • Født:1995
 • Fødeby: Hajdúböszörmény, Ungarn

Fem ord der beskriver IBA

 • International
 • Inspirerende
 • Jordnær
 • Innovativ
 • Støttende

 

Hvem er jeg

Jeg er født i Ungarn og voksede op i en lille by i den østlige del af landet. Det har altid været min drøm at bo i udlandet. Jeg har derfor fokuseret på at lære engelsk på et højt niveau, og jeg har kigget på forskellige muligheder for at starte min videregående uddannelse i udlandet. Jeg synes, at sprog er meget vigtigt, og det er derfor, at jeg startede med at lære dansk, da jeg flyttede til Danmark. I løbet af mine studier har jeg boet i Leuven i Belgien som udvekslingsstudent og Tenerife hvor jeg var i praktik.

Min tid på IBA

Da jeg skulle tage en beslutning om, hvad jeg ville gøre med mit liv, og hvilken videregående uddannelse, jeg ville tage, var alt jeg vidste, at jeg gerne ville bo i udlandet og have en international karriere. 

Det var min største drøm at tale fremmedsprog, lære mennesker og deres kultur at kende og at rejse til mange steder i verden. Det var præcis derfor, jeg ansøgte på IBA. IBA virkede som en institution, hvor man kan udvikle sig både professionelt og personligt. Ved at tale med daværende studerende kunne jeg mærke, at IBA har en meget ung og moderne vibe med et stort fokus på den individuelle studerende og dennes udvikling. Ud over det synes jeg, at det danske uddannelsessystem, som er meget baseret på praksis, har den bedste måde at uddanne folk og forberede dem til at bruge deres viden i virkeligheden – i stedet for kun at have det perfekte svar til eksamen.

IBA har vildt mange gode muligheder, og det var også derfor, at jeg valgte at studere der. De folk, der arbejder og studerer på IBA, er ikke kun undervisere og studerende for mig. De er også de mennesker, som var med til at lave IBA til et dejligt minde for mig og et fantastisk sted at være. Derfor synes jeg, at IBA er en utrolig værdifuld institution med højtkvalificerede undervisere og administrativt personale, som altid står klar til at hjælpe.

Dét jeg bedst husker fra min studietid
Selvom, jeg dimitterede for næsten tre år siden, tænker jeg tilbage på mine år på IBA med det største smil på læberne. Der er så mange dejlige følelser og minder. Jeg kan stadig huske mit første projekt. Projektet var i faget Global Communication, og jeg skulle lave projektet sammen med en studerende, som jeg ikke havde snakket med før. Det viste sig, at faget blev mit yndlingsfag med verdens bedste underviser, og min projektpartner blev min bedste ven. Jeg elskede at tage til IBA, ikke kun fordi miljøet var så positivt i klasserne, men også fordi underviserne simpelthen var så inspirerende. De satte pris på vores indsigt og meninger om tingene og opfordrede os til at tale og stå ved vores idéer.

Jeg følte, at der var mange muligheder på IBA, og jeg prøvede at tage alle de chancer, jeg kunne. Et af mine andre gode minder er fra en marketinguge i Southampton i England. IBA tilbød mange korte programmer til at opmuntre os studerende til at komme ud af vores comfort zone og teste vores viden og erfaring i en reel erhvervssammenhæng. Jeg var på et team med studerende fra forskellige lande, og sammen arbejdede vi på en business case for den berømte cruiseship virksomhed, Cunard Line. Det var en helt fantastisk oplevelse. Jeg præsenterede vores pitch til virksomhedens branddirektør, og vi vandt præmien ’Best Developed Concept’. Jeg har forbedret og udviklet så mange af mine færdigheder, f.eks kommunikations- og præstationsevner, problemløsning og analytisk tænkning.

Både store og små hverdagsprojekter har lært mig, hvordan man kommunikerer bedre, tænker ’outside the box’ og arbejde i et team, hvor vi alle har forskellige styrker og svagheder, og hvordan man bedst skal udnytte dem.

Nu hvor jeg tænker tilbage på alle disse minder, kan jeg helt bestemt sige, at den fedeste ting ved IBA var den attitude, som jeg lærte der. Som Clare Dorking (international praktikkoordinator) altid har sagt, ”man kan nå til de højeste punkter med den rigtige attitude, og være en inspiration for andre”  – og det er lige præcis den mentalitet, jeg stadig følger i min hverdag.

Sådan udviklede IBA mig

IBA har helt sikkert ændret mig og mit perspektiv på, hvordan jeg kigger på arbejdslivet og verden. Hvis jeg skal være helt ærlig, så føler jeg, at IBA har åbnet så mange døre i verden for mig. IBA har lært mig, at hårdt arbejde kombineret med den rigtige attitude er nøglen til et succesfuldt liv. Jeg føler, at det er meget vigtigt at være modig og prøve noget nyt – for man vil aldrig opleve, hvad der betyder noget, og hvad der giver en glæde, hvis man er bange for at skubbe sine grænser. Jeg har indset, at alt er muligt, og du kan nå dine vildeste drømme, hvis du arbejder hårdt for det, alt imens du faktisk har det sjovt og nyder rejsen. Jeg har været så heldig, at jeg kunne rejse rundt i løbet af mit studie. På mine rejser har jeg lært at have empati og tålmodighed, for vi er alle sammen forskellige og har forskellige forståelser af verdenen - og sådan burde det være. I løbet af min tid på IBA, kom jeg i kontakt med mange danske og internationale virksomheder, som har hjulpet mig med at udvide mine ambitioner og se mig selv arbejde hos et internationalt firma, hvor man er udsat for forskellige kulturer og udfordringer hver dag.

Min karrierevej

IBA hjalp mig med at finde mine interesser i marketing og forbrugerpsykologi, og jeg var derfor sikker på, at jeg gerne læse videre inden for dette område. Jeg søgte derfor ind på en kandidat i Marketing på Aarhus Universitet i september 2017. Jeg kunne uden tvivl trække på den viden, jeg havde fået fra IBA. Jeg havde en god base til mit speciale i Marketing, hvilket jeg tror kommer af de mange praktiske cases, komplekse projekter og virksomhedsbesøg, vi havde på IBA.

På samme tid arbejdede jeg hos IBA ved Confucius Institute, som startede som et Confucius Classroom. Jeg koordinerede alle kinesiske klasser, kultur- og erhvervs-begivenheder, og jeg var i tæt kontakt med studerende og nogle af vores kollegaer i Kina. Jeg lærte rigtig meget fra dette job, især om Kina og kinesisk kultur. De mange træningsessioner har vist og lært mig, hvordan man kan kommunikere når man er fra to vidt forskellige dele af verden - det er en god færdighed at have, uanset hvilken profession man er i. Som en del af mine opgaver, var jeg koordinator af summer camps i Shanghai, og deltog i konferencer i forskellige dele af Kina. Der så jeg det ”rigtige” Kina og det Kina, som jeg blev forelsket i.

Selvom, jeg var glad for min stilling ved IBA, ville jeg gerne udfordre mig selv og følge min anden passion, mode. Før jeg dimitterede fra Aarhus BSS, fik jeg faktisk et job hos Bestseller. Jeg er ansat under Vero Moda, og her arbejder jeg i Retail Buying and Merchandising-teamet som Regional Retail Buying Assistant. Jeg arbejder direkte sammen med salg og indkøbsteamet med at lægge ordrer og følge op på de Vero Moda varer, som er blevet købt til mine regioner. Jeg sidder med Vero Modas største markeder, som er Tyskland, Østrig og Schweiz. Jeg opretholder et tæt forhold til alle mine tre markeder og sikrer, at alle KPI og strategiske mål er opfyldt ved hvert trin. Fra at se kollektionen den første gang og indtil den ankommer i butikkerne. Det er virkelig interessant at se, hvordan alle trin påvirker salget, og hvor kompleks fast-fashion-industrien er. Jeg synes, at det er utroligt spændende at se kollektionerne og være en del af processen, såsom hvilke varer vil blive købt til forskellige markeder og se dem ude i butikkerne et stykke tid senere.

En typisk arbejdsdag for mig
I mine normale arbejdsdage er jeg i kontakt med mine kolleger, som sidder i Tyskland, Østrig og Schweiz, men jeg har også direkte kontakt med retail teamet, indkøberen og sourcing teamet, som sidder på samme kontor i Aarhus som jeg. Afhængigt af hvor i processen vi er for at lægge ordrer på den aktuelle kollektion, har jeg nogle opgaver som er de samme hver dag. De opgaver er blandt andet at monitorere lageret på mine markeder og fordele ordrer fra lageret. Men den største del af mine dage går med at kommunikere med landene om de nye varer, som er i gang med at blive en del af den næste kollektion. Samtalerne handler om leveringstiden, kvalitet, pris, samt ændringer på produkter, hvis mine markeder har brug for det. Den mest spændende del af mit job er, når den nye kollektion er fremvist med alle kommende trends, looks, farver og former.  Alle retailpartnere fra vores markeder rejser til hovedkontoret for at se de nye varer og for at bestemme et udvalg, som de vil købe til deres marked. Der er rigtig mange detaljer, som man skal have styr på i showroomet, men det er vildt spændende at være en del af sådan et dynamisk arbejde som modebranchen kræver.

Sådan har min uddannelse fra IBA har bidraget til min succes

IBA har bidraget til succesen i mit liv på mange måder. Underviserne på IBA har vist mig, at det reelle liv kræver meget mere end bare at kunne gengive siderne fra bøgerne udenad. De har lært mine klassekammerater og mig at være innovative, at være klar til at reagere på ændringer og være mere fleksible – både i arbejdssammenhæng og det personlige liv. Jeg har set fra deres eksempel, at alle skal behandles ens, og at det at håndtere en situation med den rigtige attitude løfter os alle som individer. Disse værdier bruger jeg stadig i min hverdag her tre år efter min dimission. 

IBA har sat rammen, ikke kun for min uddannelse, men også for min karriere. Det fik mig til at indse, at jeg trives bedst i et ungt og dynamisk arbejdsmiljø, hvor et højt niveau af kommunikation og koordination er meget eftertragtet.

Sidst, men ikke mindst, har jeg mødt de mest fantastiske mennesker i løbet af min uddannelse og min tid som koordinator på IBA, nogle af dem er stadig mine bedste venner.

Med alt dette i tankerne, kan jeg uden tvivl sige, at IBA havde en enorm indflydelse på den person, jeg er i dag.

Alumni visdom

Et råd jeg gerne selv ville have haft
Det er helt ok ikke at vide, hvad du vil i dit liv. Bare grib alle chancer og muligheder, der kommer forbi og nyd rejsen. Alt vil løse sig af sig selv.

Et råd jeg gerne vil give videre
Fremtiden kan nogle gange se lidt skræmmende ud, men grib alle chancer, du får. Jeg tror på, at hårdt arbejde altid vil betale sig, og du skal tro på dig selv og dine evner. Nyd din rejse, og gør alt det der gør dig glad.

Og et bonustip: invester i forhold. Den bedste følelse jeg kender til, er at have venner overalt i verden.

16-07-2020

IBA Alumni, Dora Peter