Årets IBA Praktik 2023

Martin har designet et nyt danmarkskort i sin praktik

Martin Mærkmose Eskildsen elsker at udfolde sig kreativt. Sådan har det været siden folkeskolen, hvor han nogle gange forsvandt ind i de små tegneserier, som blev kradset ned i kladdehæftet ved siden af regnestykker og danske stile. Andre gange var det tilfældige situationer fra klassen, han hurtigt tryllede om til en skitse.

Ideerne myldrer ud af hovedet på ham, og det gør de også nu, hvor han læser Entreprenørskab og design på IBA Erhvervsakademi Kolding.

Foto af Martin

Gennem sin praktik har Martin Mærkmose Eskildsen designet dette danmarkskort, som kommer til salg i Homedecs webshop.

Derfor har han haft det som en fisk i vandet, mens han har været i praktik hos design- og webforretningen Homedec i Vejle. Her har Rebecca Line Larsen sit eget univers af plakater, wallstickers og festartikler, som hun fremstiller helt fra bunden – enten selv eller med hjælp fra andre. Gennem sin praktik på 12 uger har Martin hjulpet med at videreudvikle dette kreative univers, som holder til på Industrivej i Vejle.

Og oplevelsen har været så god, at Martin har indstillet deres samarbejde til Årets IBA Praktik 2023. En jury har sendt indstillingen videre til finalen i et skarpt felt sammen med fire andre.

- Det har været en fantastisk praktik. Og selv om praktikken er ovre, er jeg stadig ved at færdiggøre en plakat for Homedec. Jeg er lige så motiveret nu, som dengang jeg stadig var her i praktik, smiler Martin.

Foto af Martin

- Rebecca har været meget åben overfor nye ideer. Omvendt har det også været lærerigt for mig, at man virkelig skal argumentere for sine gode ideer, for i et lille firma er der altid noget andet, man kan gå i gang med. Ens ideer skal være realistiske i forhold til den hverdag, man står overfor, siger Martin.

Byer på plakater

Homedec holder til i et kontorfællesskab, der ligger ved Bredballe i Vejle. Rebecca bor selv lige i nærheden. Kontoret er tæt pakket, og der hænger plakater over alt. Andre står blot i rammer på gulvet.

På den anden side af døren ligger et lagerrum, og her er pladsen endnu mere trang. Et af virksomhedens store salgshit er de såkaldte byplakater, der hver for sig er en grafisk hyldest af en dansk by, en ø eller en landsdel. Homedec har fremstillet byplakater for ikke færre end 350 danske byer. Og der kommer hele tiden flere til. Nogle byer har op til 30 forskellige slags plakater, kunderne kan vælge mellem.

- Jeg har før prøvet at designe byplakater, så da jeg fik mulighed for at komme i praktik hos Homedec, var jeg parat med det samme. For her skulle jeg både designe nye byplakater, samtidig med at jeg blandt skulle hjælpe firmaet videre med at definere målgrupper, ramme nye markeder og øge konverteringer til salg. Der er mange opgaver, man kan få lov at prøve kræfter med, når virksomheden ikke er større, fortæller Martin.

Foto af Martin

Når en ny plakat er designet hos Homedec, så skal den fotograferes og lægges op i webshoppen.  

Et frisk pust

Martin er den første praktikant fra Entreprenørskab og design hos Homedec. Men Rebecca har haft studerende i praktik fra andre uddannelser, og hun inviterer dem altid helt indenfor, så de kan opleve, hvad det vil sige at være iværksætter og drive sin egen virksomhed. Det er nyttig læring, tænker hun.

- Både Martin og andre praktikanter er en kæmpe hjælp for mig. De kan arbejde selvstændigt og tager del i de arbejdsopgaver, der passer naturligt til den uddannelse, de er i gang med, siger Rebecca og føjer til:

- De er samtidig et frisk pust, og de tør godt sætte spørgsmålstegn ved, hvordan tingene bliver gjort. Omvendt deler jeg meget gerne ud af mine erfaringer, så de får et indtryk af, hvad det vil sige at drive et lille firma med et stort potentiale. Det vil jeg gerne give dem med videre herfra.

Foto af Martin

Lige før han skulle begynde i praktik, blev Martin far til Dino, som i dag er fem måneder gammel. Han bor med sin kæreste og lille barn i Lunderskov.

Inspirerende miljø

Faktisk har Martin allerede erfaring med at drive egen virksomhed. Den åbnede han i 2018. Fra sin webshop sælger han plakater, hvor han har benyttet photoshop til at arbejde videre med nogle af sine egne tegninger.

- Da jeg begyndte på Entreprenørskab og design, brugte jeg min egen virksomhed som case. Det har været meget lærerigt, fordi der sidder så mange spændende mennesker, man kan sparre med i sådan en klasse. Vi kommer med vidt forskellige baggrunde, så alle har noget med i bagagen, som du kan bruge, siger Martin.

Foto af Martin

Rebecca Line Larsen sørger for, at praktikanterne får et godt indblik i alle de arbejdsopgaver, der er i en enkeltmandsvirksomhed.

Med sine 34 år er han klassens alderspræsident. Han har blandt andet flere jobs og en uddannelse som Web Integrator bag sig.

- Mine studiekammerater har virkelig mange kompetencer, jeg har glæde af. De inspirerer mig og har et kæmpe drive. Det er sådan et miljø, man har lyst til at være i. Og det er sådan et miljø, man udvikler sig i.

20/04/2023

Kontakt

Martin Mærkmose Eskildsen
- Mit møde med Homedec har gjort, at jeg glæder mig endnu mere til at komme ud på arbejdsmarkedet.
Martin Mærkmose Eskildsen
Studerende på Entreprenørskab og design