Årets IBA Underviser 2020

Lars er fan af finans og fodbold

- Han er aldrig kedelig at høre på, og hans smittende humør og energi holder de studerende motiverede – også sidst på dagen, hvor man ellers kan være træt. Han er altid velforberedt og struktureret, og der er et fantastisk flow i hans timer.

Oliver Aaboe var ikke i tvivl, da han skulle give sit bud på Årets IBA Underviser. Han havde Lars Bach i mikro- og makroøkonomi på uddannelsen Finansøkonom, og det fik Oliver til at pege på den erfarne underviser. Mange har ligesom Oliver indstillet Lars, der nu er én af fem nominerede til prisen som Årets IBA Underviser 2020.

Årets IBA Underviser

I 2019 stiftede Uddannelses- og Forskningsministeriet en underviserpris, der hvert år bliver uddelt til én underviser fra de i alt 8 danske erhvervsakademier.

For at finde vores egen kandidat til prisen har vi på IBA oprettet den lokale konkurrence Årets IBA Underviser.

Baseret på indstillinger fra studerende på både fuldtidsuddannelserne og efter-videreuddannelserne bliver der blandt underviserne udvalgt 5 finalister til vores lokale pris.

De fem finalister til Årets IBA Underviser 2020 var:

Ann Damgaard
René Boisen
Lars Bach
Kelli Terkelsen
Stefan Eberle

En lokal jury finder vinderen af Årets IBA Underviser. Den vinder sender vi videre til den landsdækkende jury, som skal vælge den endelige vinder af underviserprisen blandt de 8 lokale vindere fra landets erhvervsakademier.

Vinderens navn bliver afsløret ved en prisoverrækkelse hos Uddannelses- og Forskningsministeriet i 2021.

I 2021 vandt IBA's Lars Bach Undervisningsprisen. Læs mere her.

Præmien på en halv million:

Præmien til den landsdækkende vinder er en halv million kroner. 200.000 kroner som en personlig hæderspris til underviseren, og 300.000 kroner til at udvikle det gode og engagerende undervisermiljø på det vindende akademi.

- Jeg stopper ikke, før jeg er stensikker på, de studerende har forstået det.

Lars er uddannet nationaløkonom fra Aarhus Universitet og underviser på Finansbachelor, Finansøkonom og Financial Controller på IBA. Han kunne være gået i en anden retning og arbejdet i ministerier, banker og mange andre steder - men for ham er der intet, der overgår undervisningslokalet og det daglige samspil med de studerende.

- Jeg har snart været her i 30 år. Egentlig skulle det at undervise bare var et hop til noget andet. Men det her er verdens bedste job, siger Lars uden at tøve.

- I dag skulle jeg f.eks. møde lidt sent og kunne ikke finde parkering. Så var der lidt trykket mandags-stemning på lærerværelset, og derefter var mit humør måske heller ikke verdens bedste, siger han og fortsætter:

- Men jeg går altid til undervisningen med et smil, og da jeg kom ud derfra, tænkte jeg: ”Det er jo en fremragende dag”. Undervisning gør mig altid i godt humør. Og jeg synes virkelig, det er vigtigt altid at være imødekommende, svare ordentligt og have det sjovt med de studerende, siger Lars Bach.

Lars brænder for at drible rundt i mikro- og makroøkonomi og økonomiske tendenser. Det bærer undervisningen præg af, for stemmen og øjnene udstråler energi. Både når han underviser og fortæller om emnet.

Han er også begejstret for at forske og skrive bøger om emnet og generelt fordybe sig fuldstændig i det.

- Der er egentlig meget, jeg ikke er god til. Det vil være klogt at finde en anden til at reparere din bil eller lægge taget på dit hus. Men de interesser, jeg så har, dem kører jeg fuldt ud, siger han og fortsætter:

- Jeg er et meget fagligt menneske, og jeg bliver aldrig træt af at tale om økonomi. Jeg går også ekstremt meget op i sport. Jeg kan næsten planlægge en dag efter en fodboldkamp eller Tour de France-etape, siger han og hiver en foldet oddskupon op af baglommen, inden der kommer en analyse af fodboldlandstræner Kasper Hjulmands spillestil.

-  En god dag er en, hvor jeg griner meget, har gode samtaler, og undervisningen har kørt fornuftigt med opmærksomme unge mennesker, der stiller spørgsmål.

På lærerværelset er sidste års vinder af Årets IBA Underviser, Helle Næss-Schmidt Risdal, en af dem, der taler om sport, økonomi og meget andet med Lars. De to har været kolleger i 10 år, og Helle har kun godt at sige om sin kollega.

- Altså bortset fra Lars er lidt irriterende, for han er jo svær at leve op til. Man kan ikke gøre det lige så godt som ham, og han er ubetinget den bedste underviser, jeg kender, lyder det fra Helle.

- Han sætter altid de studerende først, og det smitter af i undervisningen. Han er virkelig engageret på deres vegne, og jeg har aldrig hørt en studerende sige noget negativt om ham, siger Helle Næss-Schmidt Risdal, der blandt andet blev testet i sin viden om tysk fodbold, da Lars Bach var med til at ansætte hende for 10 år siden.

For at kunne afspille videoer direkte her på siden, skal du acceptere marketing-cookies.

Du kan ændre dit cookie-samtykke her

Afspil i stedet videoen på YouTube (Åbner videoen på YouTube)

Blå bog

Født 1963.

Lars er vokset op i Viborg, har studeret i Aarhus og bor i dag i Middelfart.

Han er gift og har tre børn på henholdsvis 25, 20 og 14 år.

Uddannet Cand. Oecon. med nationaløkonomisk linjebetegnelse fra Aarhus Universitet.

Lars er lektor og underviser på uddannelserne Finansbachelor, Finansøkonom og Financial Controller på IBA. Han underviser sideløbende på universitetet.

Har blandt andet nørdet med et forskningsprojekt om spekulative bobler på boligmarkedet.

Har været med til at bygge finansuddannelserne op, været med i eksamenskomissioner og været uddannelseschef for de finansielle uddannelser.

Tager altid bøger om tre favoritemner med på ferie. En om økonomi. En om historie. En om sport.

Har tidligere løbet flere maratonløb og tryllet på fodboldbanen.

Har siden 1971 været fan af den engelske Premier League-klub Chelsea, som med hans egne ord ”var så ringe dengang”. Flotte blå trøjer fik ham dog med på vognen. Siden er Chelsea blevet en del bedre.

 

Læs mere om konkurrencen og de andre finalister her.

28-09-2020

Kontakt

Helle Næss-Schmidt Risdal
- Han sætter altid de studerende først. Uanset hvad vi drøfter på lærerværelse, kigger han hele tiden på, hvordan det påvirker de studerende.
Helle Næss-Schmidt Risdal
Lektor, IBA
Kollega og Årets IBA Underviser 2019
Lars Bach
- Min yndlingssætning fra de studerende er: "Var det bare dét?". Så ved man, de har fanget det.
Lars Bach
Lektor, IBA
Vinder af Årets IBA Underviser 2020