Årets IBA Underviser 2019 Helle for Helle

Underviser Helle Risdal vandt den 22. november 2019 titlen som Årets IBA Underviser - efter at have været indstillet sammen med 4 kolleger til prisen.

- Helle vil man bare gerne have som underviser. Hun har en stor del af æren for min glæde og mine resultater på studiet. Hendes evner til at engagere os studerende i undervisningen via relevante og ikke mindst humoristiske eksempler er fantastiske. Helle er aldrig kedelig.

Roserne kommer fra Stinne Nielsen. Hun læser finansbachelor på IBA og har haft underviser Helle Næss-Schmidt Risdal til 4 forskellige fag. Blandt andet erhvervsjura og skatteret.

Helle går nu videre i dysten med landets andre akademier om at blive præmieret hos Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Årets IBA Underviser

Underviser Helle Risdal vandt den 22. november 2019 titlen som Årets IBA Underviser. Forinden havde hun været indstillet sammen med 4 kolleger til prisen.

Finalisterne i 2019 var fundet ved at nærstudere de evalueringer af undervisningen, som kommer fra alle IBAs studerende.

Læs mere om Årets IBA Underviser

Årets 5 finalister er:


Den nationale underviserpris:

Vinderen af titlen som Årets IBA Underviser sender Helle videre til en landsdækkende jury. Juryen vurderer de 8 indstillinger fra alle landets erhvervsakademier og vælger én vinder. Navnet sender juryen videre i al fortrolighed til Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Vinderens navn bliver først afsløret ved en prisoverrækkelse hos ministeriet den 27. marts 2020.

Præmien på en halv million:

Præmien er en halv million kroner. 200.000 kroner som en personlig hæderspris til underviseren, og 300.000 kroner til at udvikle det gode og engagerende undervisermiljø på det vindende akademi.

Billede af Niels Egelund og Helle Risdal

Helle Næss-Schmidt Risdal blev den 22. november kåret til Årets IBA Underviser 2019. Det gjorde hun efter at have været i finalen med 4 dygtige med-undervisere. Læs mere om overraskelsesangrebet her >>

Helle var indstillet på baggrund af evalueringer fra de studerende på IBA. Og det er ikke tilfældigt. For i årevis har hun lyttet til tilbagemeldingerne for at finde en måde at få alle med på.

- Jeg er én af de undervisere, som nærlæser evalueringerne. Det er også via evalueringerne, at jeg har udviklet min feedback, som de studerende efterspørger mere og mere af, fortæller Helle, som er uddannet jurist og har arbejdet som skatterådgiver i flere år.

I de seneste 9 år har hun været underviser på IBA.

I begyndelsen af hvert undervisningsforløb går Helle ”efter målet”, som hun beskriver det. Det gør hun ved at gøre det tydeligt for de studerende, hvad hun forventer, de skal kunne, når semestret er slut. Og hun mener, at de studerende lærer mest, når de skal anvende deres teori på situationer fra virkeligheden.

- Jeg svarer f.eks. meget sjældent på de studerendes spørgsmål. Jeg stiller næsten altid et modspørgsmål, som tager fat i noget af det grundlæggende, de har lært. Og det får dem til at reflektere over, hvad de ved. Så man kan sige, at vi udvikler svaret sammen, forklarer Helle, som til trods for hold på op til 40 studerende er kendt for at tage sig god tid til at hjælpe alle.

Billede af Helle, der hjælper de studerende

Hos Helle får de studerende kun lov at aflevere opgaver i små grupper det første stykke tid. For på den måde skaber hun plads til de mere introverte studerende, som har det bedre med at sige noget i små forsamlinger. Samtidig giver gruppeopdelingen hende mulighed for at nå rundt med feedback til alle.

En af dem er Karsten Hansen, som blev færdig som Finansøkonom i sommeren ’19 og nu arbejder som logistikassistent hos logistikfirmaet Nagil Liller:

- Helle smider alt, hvad hun har i hænderne, hvis man som studerende beder om hendes hjælp. Hun har altid taget sig tid til at forklare noget i flere af fagene ekstra for mig. Hun har givet mig masser af støtte, og hun giver ikke op.

Karsten synes derfor, at det er SÅ velfortjent, at Helle vandt prisen som Årets IBA Underviser.

Og det er han ikke ene om.

Helles gode underviserkollega, Lars Bach, roser Helles evner til at forny sig – også i projekter med kollegerne:

- Helle er en dygtig, vellidt og ambitiøs underviser. Hun bidrager med spændende og til tider utraditionelle idéer i alle de projekter, hun deltager i.

Billede af Helle, der underviser

- Noget af det bedste er at prøve nye undervisningsformer af. For på den måde kan jeg være med til at ændre noget, fortæller Helle Risdal.

Helle fortæller selv, at en god dag for hende rummer, at der har været ”larm” på lærerværelset, hvor de har fået grinet sammen. Og at hun nyder at spille bold op ad sine kolleger.

- Jeg bruger mine kolleger meget til at udveksle erfaringer og ideer. Hvis jeg har udviklet nye opgaver eller har fået en idé til en ny måde at gøre noget på, så fortæller jeg de andre om det. Og omvendt, siger Helle.

Billede af Helle, der læser i en bog

Helle tager ofte udgangspunkt i brevkassespørgsmål i sin undervisning eller i nogle sager, som netop har været i medierne. På den måde tvinger hun sine studerende til at bruge det, de har lært.

For hende skal den gode arbejdsdag også rumme snakke med de studerende. Snakke hvor hun føler, at hun når ind til dem hver især. Og det gør hun primært ved at give meget af sig selv. Ved at drage sine egne erfaringer som skatterådgiver og personlige oplevelser ind. Hun fortæller om sin mand og sine døtre. Og ja – så taler hun om sin store passion; sport.

- Jeg ser alt sport i tv og har selv dyrket meget sport. Og min store viden bruger jeg til at nå de studerende. Ikke mindst drengene som har en anden kulturbaggrund. For her kan jeg hurtigt skabe respekt, fordi jeg ved præcis, hvem de taler om og også har en holdning til idolets præstationer.

Blå bog

Lektor Helle er født i 1964 og vokset op i Ranum i Nordjylland.

Er uddannet jurist, har arbejdet som skatterådgiver og har også haft sit eget rådgivningsfirma. 

Underviser på uddannelserne Finansøkonom, Financial Controller og Finansbachelor.

Underviser i fagene erhvervsjura, finansielle virksomheder, privatøkonomi, skatteret, udvidet skatteret, ejendomshandel og forretningsforståelse.

Har skrevet flere undervisningsbøger.

Hun har siden 1998 været med i et internationalt samarbejde, som kigger på beskatningsregler for landmænd. Det giver hende en stor viden om forskellige kulturer og bringer hende også rundt til forskellige lande.

Helle har været gift med Uffe Drejer i 30 år og sammen har de to døtre på henholdsvis 27 og 24 år.  

Helle bor i Aarhus, hvor hun på nær en afstikker til Strib ved Middelfart - har boet siden 1985.

Helle har spillet håndbold på højt plan som yngre og også været håndboldtræner. Det satte en knæskade en stopper for, så nu motionerer hun med spinning, svømning og fitness.

14-10-2019
 

Kontakt

Helle Melgaard
- Finansunderviser Helle Risdal er en engageret underviser, der løbende udvikler sin undervisning og finder nye læringsaktiviteter for at aktivere de studerende på nye måder.
Helle Melgaard
Uddannelseschef på finansuddannelserne
Helle Risdal
- For mig er IBA et lille sted, hvor vi er meget nærværende og entusiastiske omkring det, vi gør. Det får os til at stille store forventninger til vores studerende. Men styrken er, at vi er meget tætte med vores studerende, som vi går rundt blandt hver dag. Så vi kan hurtigt hjælpe, når der er behov for det.
Helle Risdal
Vinder af Årets IBA Underviser 2019