Årets IBA Underviser 2019 Erfarne Jon lærer fra sig

- Det er helt tydeligt, at Jon har stor erfaring og viden fra sine tidligere jobs. Erfaringer som giver hans undervisning et ekstra niveau, og som giver os studerende et mere nuanceret billede af markedsføring i et arbejdsliv.

Det fortæller Karina Jensen, som læser professionsbachelor i international handel og markedsføring (pba) på 3. semester og samtidig en såkaldt Dobbelt Degree i et samarbejde mellem IBA og et engelsk universitet. Hun har nydt godt af Jons viden og tankevækkende spørgsmål på flere måder, da hun både har ham som underviser og som vejleder, fordi hun også er en del af IBAs caseteam.

Årets IBA Underviser

Underviser Helle Risdal vandt den 22. november 2019 titlen som Årets IBA Underviser. Forinden havde hun været indstillet sammen med 4 kolleger til prisen.

Finalisterne i 2019 er fundet ved at nærstudere de evalueringer af undervisningen, som kommer fra alle IBAs studerende. 

Læs mere om Årets IBA Underviser

Årets 5 finalister var:

Den nationale underviserpris:

Vinderen af titlen som Årets IBA Underviser sender Helle videre til en landsdækkende jury. Juryen vurderer de 8 indstillinger fra alle landets erhvervsakademier og vælger én vinder. Navnet sender juryen videre i al fortrolighed til Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Vinderens navn bliver først afsløret ved en prisoverrækkelse hos ministeriet den 27. marts 2020.

Præmien på en halv million:

Præmien er en halv million kroner. 200.000 kroner som en personlig hæderspris til underviseren, og 300.000 kroner til at udvikle det gode og engagerende undervisermiljø på det vindende akademi.

Efter en årrække som chef for forskellige marketingsafdelinger i store virksomheder, havde Jon med sine egne ord ”brug for et job, hvor han kunne gøre en stor forskel uden at skulle bruge 50-60 arbejdstimer mange af ugerne”. Her fik IBA ham fastansat som underviser.

Underviser Jon Ording Haug har haft en karriere som marketingchef i forskellige firmaer, før han i 2011 blev fastansat som underviser i marketing på IBA. Blandt andet har han været hos Vero Moda, Bestseller, Printline, LEGO System og Bluemøller.

Jon er nu sammen med 4 kolleger indstillet til prisen som Året IBA Underviser. En ny pris hvor vinderen, efter dyst med landets andre akademier, bliver præmieret hos Uddannelses- og Forskningsministeriet.

- Jeg tror meget på at gøre det simpelt. Altså jeg skærer gerne teorierne helt ud i pap. Og så er jeg meget struktureret, og det oplever jeg, at de studerende godt kan lide, fortæller Jon.

Selv ser Jon sin opgave som underviser opdelt i tre trin:

- For det første skal jeg motivere mine studerende til at synes, at marketing er spændende. Det er nok det allervigtigste. For det andet skal jeg kvalificere dem til eksamen, så de kan gå op med ro i maven. Og sidst men bestemt ikke mindst, så skal de opnå færdigheder, så de kan komme ud og få et job.

Jon trækker gerne erhvervslivet ind i klasserummet, fordi han godt kan lide, når der sker en sammensmeltning af de teoretiske modeller og den praksis, som virksomhederne bruger.

Jon er en underviser som stiller store krav til sine studerende. Han kræver, at alle selv tager ansvar for egen læring.

Og det mærker de studerende tydeligt:

- Jon giver sit bedste for at få os alle med i undervisningen ved at drage paralleller til virkeligheden. Han giver os værktøjer, så vi klarer os godt til både eksamen og i vores kommende jobs. Det gør ham til en meget meningsfuld underviser, siger Camilla Frølich, som læser pba’en på 1. semester.  

Også Jons amerikanske kollega, Albert Garland Elam er imponeret over sin kollegas evner som underviser. Han karakteriserer Jon således (oversat til dansk):

- Min observation af Jon er, at han respekterer og hjælper studerende i alle henseender. Han ser deres potentiale og bruger sine evner til at hjælpe dem med at opdage og forme deres egne talenter. Han lytter til dem for at forstå deres synspunkter og guider dem til at indramme deres tanker. Det giver gode resultater.

Blå bog

Jon er født i 1967 og opvokset i Norge (50 kilometer syd for Oslo).

Flyttede med sin danske kæreste til Danmark i 2002. Hende er han siden blevet gift med, og sammen har de Andrea på 20 år og Kristoffer på 15 år.

Familien sejler rundt i Lillebælt i deres sejlbåd ”Time out” på 38 fod i mange af deres weekender og ferier. I 2009-2010 holdt familien decideret et sabbatår, hvor de realiserede en stor drøm og tog på jordomsejling gennem Middelhavet m.m.

Jon bor i Middelfart og cykler gerne til og fra arbejde på IBA i Kolding.

Jon har en Master of science (cand. merc.) fra Handelshøjskolen i Aarhus. Her blev hans hovedopgave kåret som den bedste opgave i det studieår (1996/1995).

Underviser på IBA siden 2011, hvor han som lektor underviser på uddannelsen Professionsbachelor i International handel og markedsføring – både i de danske og de internationale klasser.

Jon har igennem de seneste 6 år været én af de to undervisere, som coacher akademiets Case-teams. Altså de hold, som bliver sammensat efter en hård udvælgelsesproces internt på IBA. Herefter rejser holdet rundt i verden med sine to underviser-coaches for at deltage i konkurrencer. De konkurrerer i at løse business-cases på tid og præsentere dem for et dommerpanel.

Jon dyrker triatlon i sin fritid og motionerer 6 dage om ugen.

16-10-2019 
 

Kontakt

Oksana Jørgensen
- Jon er uden tvivl en af de studerendes yndlingsundervisere. Han er fagligt stærk og et meget rart menneske. Og så bruger han mange forskellige undervisningsformer og inddrager den nyeste viden – blandt andet fra sine egne forskningsprojekter.
Oksana Jørgensen
Uddannelseschef for Professionsbachelor i international handel og markedsføring
Jon Ording Haug
- Det gør mig utrolig glad, når jeg har rykket mine studerende. Når jeg har motiveret dem, og det får dem til at knække koden til noget svær teori. Det er en fed oplevelse.
Jon Ording Haug
Finalist til Årets IBA Underviser 2019