Industriel 3D-print

”3D-print bliver kæmpestort. Det er helt uundgåeligt”

3D-print er stort allerede. Og det bliver kun større.

Det vurderer André Nørgaard, head of sales hos Lead Robotics, og derfor glæder det ham også, at IBA Erhvervsakademi Kolding er på vej med landets første videregående uddannelse i Industriel 3D-print.

- Jeg forventer, at den vil tilføre en hel del til erhvervet, fordi vi får uddannet nogle mennesker, som kan se nye muligheder i, hvordan vi skal arbejde ude i virksomhederne.

Lead Robotics og 3D

Lead Robotics importerer robotarme, og virksomheden får fremstillet de værktøjer, som skal monteres, sådan at robotarmen kan løse den ønskede opgave. Det sker i høj grad ved brug af 3D-print.

Firmaet ejers af Sealing Systems Invest, der har adresse i Grindsted.

Lead Robotics har et tæt samarbejde med IBA Nexttech om fremstilling af 3D-print.

IBA Nexttech er en del af IBA Erhvervsakademi Kolding, som efter sommerferien åbner en uddannelse i Industriel 3D-print.

Læs mere her om uddannelsen Industriel 3D-print>>

Her ses André Nørgaard sammen med Jannich Larsen.

André Nørgaard (til venstre) vurderer en af de 3D-printede sugekopper, som sørger for, at denne robotarm kan løfte og flytte kasser. Han er head of sales hos Lead Robotics, der blandt andet leverer løsninger til Sealing System, hvor Jannich Larsen (til højre) er montør.

Lead Robotics importerer robotarme. For at de er brugbare og kan løse opgaver ude hos kunden, skal de forsynes med et stykke værktøj. Det kan eksempelvis være gribefingre eller en sugekop. Og de emner får Lead Robotics printet i ét stykke hos IBA Nexttech, som er en del af IBA i Kolding.

Det er blandt andet den slags print-opgaver, de kommende studerende på Industriel 3D-print vil få indsigt og erfaring i under uddannelsen.

- Gennem uddannelsen vil de få en erfaring og en knowhow, fordi de har løst konkrete opgaver undervejs i forløbet. Det betyder, at de kan gå ud på den enkelte virksomhed og se både muligheder og besparelser ved at arbejde med 3D-teknologi, siger André Nørgaard.

Du kan 3D-printe alt

Han fortæller, at det er tre-fire år siden, at Lead Robotics begyndte at benytte 3D-printede værktøjer. Han har kun gode erfaringer – og er også blevet en smule overrasket undervejs.

- Før jeg trak teknikken indenfor hos os, var det ikke min opfattelse, at man kunne lave 3D-print i denne holdbarhed og kvalitet. Men det er ganske enkelt fakta, at det kan man, fortæller han.

3D-print skal først designes på computren.

Det værktøj, som skal 3D-printes og monteres på robotarmene, bliver først designet på computer, så det passer til præcis den opgave, den skal løse ude hos kunden.

Robotarmene hos Lead Robotics er af amerikansk design og fremstilles i Kina. De værktøjer, der skal monteres på robotterne, bliver imidlertid 3D-printet hos IBA Nexttech i Kolding.

- Engang sagde man, at blot fordi du kan tegne det, så er det ikke ensbetydende med, at du også kan fremstille det. Men i dag er det slut med det mundheld. For med 3D-print er det sådan, at hvis du kan tegne det, så kan du også printe det, fortæller André Nørgaard.

Det giver fleksibilitet og mange muligheder. Og nok en fordel er, at med 3D-teknologien sparer virksomheden en stor mængde tid i selve processen. Før var Lead Robotics nødt til at fremstille og samle adskillige dele – eksempelvis udført i aluminium – før man stod med et brugbart emne.

- Nu kan vi printe et komplet modul i ét stykke. Det betyder, at arbejdet med bearbejdningen går meget hurtigere, og det sparer os for en del arbejdstimer hver eneste gang, siger han.

Kæmpestort for alle

Og André Nørgaard forudser, at den rejse, som Lead Robotics har været på, vil andre industrivirksomheder også foretage i de kommende år. Hvis ikke de allerede er gået over til at benytte 3D-print i produktionen.

- 3D-print vil blive en kæmpestor del af industrien. Det er helt uundgåeligt, for at sige det rent ud, siger André Nørgaard og uddyber:

- I dag er vi oppe mod nogle meget skarpe leveringstider i forhold til vores konkurrenter, og der er 3D-teknoglogien en kæmpe fordel, fordi den sparer os for en masse tid. Desuden er 3D-print med til at sikre en større sikkerhed, når det gælder forsyningen af komponenter, for du kan altid printe, hvad du skal bruge.

Her ses André Nørgaard fra Lead Robotics.

- I forhold til de færdige løsninger, vi kan levere, er 3D-print alfa og omega, siger André Nørgaard, head of sales hos Lead Robotics, som samarbejder med IBA Nexttech om alt, der skal fremstilles ved hjælp af 3D-print. Hos IBA Nexttech printes de værktøjer, som gør robotterne brugbare ude hos virksomhederne.

Også her fremhæver han samarbejdet med IBA Nexttech. Her står nemlig et arsenal af avancerede 3D-printere, der rækker langt ud over de trådprintere, som mange måske stadig forbinder med teknologien. Printerne hos IBA Nexttech arbejder i mange forskellige slags materialer og formater.

- For den enkelte virksomhed er det bestemt noget, man vinder på, når først man ser muligheder i, hvad man kan skabe i dag med 3D-print, siger André Nørgaard fra Lead Robotics.

24-05-2022

Kontakt

Casper Huhnke
- Der er behov for en hands-on uddannelse inden for 3D-print. De studerende skal arbejde praksisorienteret, så vi kan få udviklet nye produkter. IBA Nexttech har de teknologier og materialer, der skal til for at kunne løfte sådan en uddannelse og er allerede en samarbejdspartner for Alfa Laval. Vi ser frem til at udvide dette samarbejde.
Casper Huhnke
Technology Development Manager
Alfa Laval Kolding
Læs hele historien her ->>
Nu kan du læse Industriel 3D-print på IBA. Læs mere.
Emil Lyck
- 3D-print er virkelig brugbart inden for produktudvikling. For her kan man prøve ideerne af ved at printe sine prototyper i takt med, at man udvikler produktet. Det er super spændende at arbejde med.
Emil Lyck
Har læst Produktionsteknolog og skal læse videre på uddannelsen Industriel 3D-print
Læs mere om Emils historie her