Realkompetencevurdering

Har du viden og erfaringer, men aldrig fået et papir på det? Og er du interesseret i at komme i gang med en videregående uddannelse som fx en merkonom, en akademi- eller en diplomuddannelse, så bør du overveje at få lavet en realkompetencevurdering.

Realkompetencer er den viden, de færdigheder og de kompetencer, du på forskellig vis har erhvervet uden for det officielle uddannelsessystem, og hvis du får anerkendt disse kompetencer, får du et bevis.

Fakta

En realkompetencevurdering giver flere fordele:

 • Bliv optaget på en uddannelse, uden at opfylde de formelle adgangskrav
 • Afkort din uddannelse
 • Gem beviset til senere uddannelse
 • Brug dit bevis til dokumentation ved jobsøgning

På IBA Erhvervsakademi Kolding kan du få lavet en realkompetencevurdering, hvis du overvejer at tage en merkonomuddannelse, en akademiuddannelse eller en diplomuddannelse, dvs. de uddannelser vi er godkendt til at udbyde.

Den er god at have som dokumentation for, at du enten opfylder adgangskravene på en uddannelse eller kan få merit eller fritagelse for en uddannelse eller et/flere fag.

Du kan få et bevis, der dokumenterer det du kan (realkompetencer) på merkonom-, akademi- eller diplomuddannelserne.

Hvis du har individuelle kompetencer, som du ikke har papirer på, har du flere muligheder hos os på IBA:

 • Adgangsbevis. Adgangskravene på en uddannelse:
  Hvis du ønsker at søge ind på en uddannelse, hvor du ikke opfylder de formelle adgangskrav – kan du få vurderet dine individuelle kompetencer. Hvis vi vurderer, at din profil kombineret med din erfaring, imødekommer adgangskravene, kan du få et adgangsbevis til at kunne begynde på uddannelsen.
 • Kompetencebevis. Dele af en uddannelse:
  Hvis du mener, at du allerede har kompetencer, som svarer til et eller flere af fagene på en uddannelse, kan du søge om et kompetencebevis. På den måde vil du kunne springe dele af uddannelsen over.
 • Uddannelsesbevis. En hel uddannelse:
  Hvis du mener, at du allerede har kompetencer, som svarer til en hel uddannelse, kan du søge om et helt uddannelsesbevis. Hvis vi vurderer og anerkender dine individuelle kompetencer, får du et uddannelsesbevis fra os.

En realkompetencevurdering kan give dig flere fordele:

 • Du kan blive optaget på en uddannelse, selvom du ikke opfylder de formelle adgangskrav.
 • Du kan afkorte den uddannelse, du begynder på.
 • Du kan gemme beviset og bruge det, hvis du på et senere tidspunkt skal optages på eller færdiggøre en uddannelse.
 • Du kan bruge dit bevis til at dokumentere, hvad du kan, når du søger nyt job.

Ansøgningsskema

Inden du udfylder nedenstående ansøgningsskema, er du naturligvis meget velkommen til at kontakte en uddannelseskoordinator, så vi kan drøfte din baggrund og dine muligheder.

Få en realkompetencevurdering

Indtast dine kontaktoplysninger, så bliver du kontaktet af en uddannelseskoordinator, der kan hjælpe og vejlede dig i forhold til dine ønsker og behov.

Kontakt

 • Gitte Valentin Sørensen
  Gitte Valentin Sørensen
  Uddannelseskoordinator og administrativ leder. Akademi- og diplomuddannelser