Undervisning direkte i virksomheden

Meldgaard har gjort sine medarbejdere dygtigere med hjælp fra IBA

Medarbejderne i administrationen på Meldgaard i Aabenraa får hele tiden nye ideer til projekter. Men hvor de tidligere har kastet sig hurtigt fra idé til udførelse, har de med hjælp fra IBA Erhvervsakademi Kolding fået hjælp til at bremse op og udvikle deres helt egen Meldgaard projektmodel. 

- Tidligere gik det ofte for hurtigt, når vi gik fra idé til gennemførelse af projektet. Den kultur har vi nu fået ændret.     

Så kort kan personalechef Bodil Søllingvraa (stående i bildøren på foto) beskrive den udvikling, hendes idérige arbejdsplads, Meldgaard netop har været igennem.

Medarbejderne løber stadig stærkt, men nu bliver projekterne analyseret grundigt, inden de begynder at løbe. 

Fakta

Akademifaget projektledelse

32 medarbejdere fra Meldgaard har i efteråret 2015 og foråret 2016 læst akademifaget projektledelse på IBA Erhvervsakademi Kolding.  

Læs mere om akademifaget Projektledelse

Medarbejderne har modtaget undervisning ”hjemme” på Meldgaard i Aabenraa i otte hele arbejdsdage. Oveni har de delvis på arbejdet – delvis i deres fritid læst det, der svarer til otte arbejdsdage.  

Underviseren Christian Pfeiffer Jensen arbejder hos IBA Erhvervsakademi Kolding - men bor privat i Aabenraa.

Sammen har underviser og Meldgaards medarbejdere udviklet en helt ny projektmodel, som administrationen nu bruger på alle projekter af en vis størrelse.

Eksamen i akademifaget foregik med eksterns censor. For de fleste af medarbejderne var det rigtig længe siden, at de senest havde siddet i en eksamens-situation. Men alle medarbejdere bestod, og ifølge personalechefen lå karaktererne endda i den høje ende.

Alle 32 bestod eksamen

95 procent af medarbejderne på transportvirksomheden har en erhvervsfaglig uddannelse, mens kun fem procent er akademikere. Nu har 32 medarbejdere efteruddannet sig i akademifaget projektledelse og har sågar alle bestået eksamenen i faget.

Sammen med underviseren fra IBA Erhvervsakademi Kolding har Meldgaard nu udviklet deres helt egen ”Meldgaard-model”, som medarbejderne bruger på alle projekter over en vis størrelse.  

Hold lige lidt inde da

Den fælles viden og udvikling af den nye projektmodel har fået den 650 mands store familievirksomhed til at arbejde langt bedre sammen.

- Nu møder vi akademikeren i døren og forstår, hvad hun siger. Tidligere har vi nok tænkt ”prøv nu lige at holde lidt inde da”, når hun sagde ord som ”risikoanalyse” og ”SWOT”. Nu kender vi ikke bare ordene. Vi ved også, hvor effektivt det er at bruge dem, fortæller Bodil Søllingvraa (ses med briller på fotos).

Personalechefen er selv kravlet op af karrierestigen internt og har særligt fokus på, hvordan hun får hævet uddannelsesniveauet på alle i virksomheden. Med det nye akademifag taler medarbejderne nu samme sprog og det gør arbejdsgangene mere sikre. På den måde undgår de faldgrupper i nye projekter.

- Med den her uddannelse har vi fået alle medarbejdere med fremad. Et højere uddannelsesniveau er årsag til, at det er lykkes at rykke vores virksomhed så godt, som det er, siger Bodil Søllingvraa, der har arbejdet for Meldgaard i 14 år.

En af Bodils kolleger er Martin Borgersen. Han er nu uddannet Akademileder. Hør om hans oplevelse:

Teorien skal passe til virkeligheden

Det er chefkonsulent, Erik Gamrath, fra IBA Erhvervsakademi Kolding, som sammen med underviser Christian Pfeiffer Jensen, har haft kontakten til Meldgaard:

- Det, vi kan på IBA, er, at relatere undervisningen til medarbejdernes dagligdag. Vores underviser tager ud og bliver for en periode en del af virksomheden. Han udvikler øvelser og opgaver ud fra de arbejdsopgaver, som i forvejen ligger på medarbejdernes skriveborde. På den måde lærer medarbejderne teorien, mens de passer deres arbejde på en ny og bedre måde. 

Alle er blevet positivt overraskede

At medarbejderne på den måde har kunnet ekspedere opgaver, mens de har efteruddannet sig, har været altafgørende, fortæller Amalie Brandenhoff Hammeleff (med pagehår).

Hun begyndte som kontorelev på virksomheden for ti år siden. En virksomhed som er opdelt i 12 afdelinger, hvor Amalie selv sidder i den meget travle flytteafdeling. Men alligevel har Amalie nu sideløbende læst et akademifag og har sågar fået et eksamensbevis på det.

- Vi har jo lavet noget, som alligevel skulle laves. Så selv om vi skulle stramme skruen for at følge med, så er tilbuddet om uddannelsen blevet taget godt imod af alle. Og samtidig har det sociale her på Meldgaard fået et løft. Alle er blevet så positivt overrasket over hinanden, siger Amalie Brandenhoff Hammeleff.

Læs mere om akademifaget Projektledelse

Kontakt Erik Gamrath på mobil 25 28 44 59 , hvis du vil vide mere om, hvordan IBA skræddersyr forløb til en virksomhed som Meldgaard.

Meldgaard er særdeles kendt for sine skraldebiler, og afdelingen ”dagrenovation” er da også transportvirksomhedens største med 450 ansatte.

Meldgaard indsamler affald hos 25 procent af de danske husstande - og har således afdelinger over hele landet.

Her ses Bodil Søllingvraa og Amalie Brandenhoff Hammeleff med en af de kendte skraldebiler.

 

Meldgaard

Meldgaards hovedsæde ligger på Askelund 10 i Aabenraa. Her arbejder dagligt 150 medarbejdere - men i alt har Meldgaard 650 medarbejdere fordelt på hele 16 adresser rundt i landet.

Sælger alt fra hundekurve til grus og sorteringsanlæg.

Ejer 225 lastbiler og henter pt. skrald i 22 kommuner rundt om i landet.

Meldgaard blev grundlagt i 1970 og hed oprindelig ”Aabenraa Budcentral”.

Bodil Søllingvraa
- Jeg vil opfordre andre virksomheder til at kigge efter akademifaget projektledelse, for på kort tid har vi rykket mange medarbejdere med det fag.
Bodil Søllingvraa
personalechef hos Meldgaard i Aabenraa