Fundraising Manager

Fundraisere får nu deres egen uddannelse

Flere og flere organisationer får øjnene op for, at eksterne midler fra fonde og puljer kan bruges til at finansiere nye udviklingsprojekter. Ja, at penge herfra decideret er afgørende for, om det nye projekt bliver til noget.

Det får flere organisationer ind i jagten på fondsmidler i ind- og udland. En jagt hvor kun de bedste skyder papegøjen. For nu er det ikke længere nok blot at skrive et pænt brev for at få del i midlerne. Nej, kravene stiger, og nu skal projektbeskrivelsen været foldet ud og passe præcis til den ansøgte fond eller pulje. Og oveni skal tiltaleformen ramme tonen spot on.

Fundraising Manager

Uddannelsen som Fundraising Manager er den første af sin art i Danmark.

Fundraising Manager er nemlig landets eneste dybdegående fundraising-uddannelse, der giver ECTS point.

Du bliver klædt på til at fungere i et tæt samarbejde med specialister og ledelse men også til at skabe en karriere som selvstændig fundraiser. 

  • Uddannelsen giver 10 ECTS point.
  • Du arbejder konkret med værktøjer, som du kan bruge, når du skal finde og søge de rette fonde og puljer. Og ikke mindst skrive selve ansøgningen. 

Dennis Hørmann (til venstre) og Rasmus Munch driver sammen den fremadstormende virksomhed "Fundraiseren.dk". Sammen med IBA har de udviklet den nye Fundraising Manager uddannelse. 

Mangel på dygtige fundraisere

Det får flere organisationer - fra kommuner til private virksomheder - til at skrige efter dygtige fundraisere, som både mestrer selve ansøgningen, men som også kan guide direktionen i forhold til de mange nationale og internationale støttemuligheder.

For at efteruddanne de mange medarbejdere, er IBA Erhvervsakademi Kolding nu gået sammen med Danmarks største fundraising virksomhed, Fundraiseren.dk om at udvikle en decideret fundraiser-uddannelse. 

Fundraiseren.dk er en fremadstormende virksomhed, som ikke blot har opbygget landets største fonds- og puljedatabase, men som også igennem de seneste syv år har hjulpet en lang liste af ansøgere med at åbne pengekasserne.

Sammen med de eksperter har IBA udviklet uddannelsen ”Fundraising Manager”, som er markedets første uddannelse. Den er godkendt til 10 af de så eftertragtede ECTS point. (Point som fortæller om den totale arbejdsbelastning, uddannelsen svarer til red.).

IBAs uddannelser er praktiske

- Som erhvervsakademi har vi en masse viden og erfaring med at undervise erhvervsfolk, så de både får teori og praksis med sig hjem. Samtidig går vi ikke på kompromis med kvaliteten, og derfor henter vi også nogle af landets dygtigste fagfolk ind som undervisere, siger chefkonsulent Mette Will.

Uddannelsen som Fundraising Manager bliver en "hands-on" uddannelse, hvor deltagerne arbejder med deres egne problemstillinger undervejs:

- For højtuddannede medarbejdere kan det godt komme som en overraskelse, hvor praktisk en uddannelse, der egentlig er tale om. Men for os er det helt naturligt, at fx et eksamensprojekt er en konkret arbejdsopgave – måske en ansøgning om projektmidler, fortæller Mette Will, der fremhæver, at det på de to pilothold lykkes for flere af deltagerne at hive fondsmidler hjem undervejs. 

Stemningsbillede af Rasmus Munch (til venstre) og Dennis Hørmann

Rasmus Munch (til venstre) og Dennis Hørmann opfordrer fundraisere til at tage den nye uddannelse som Fundraising Manager, da den også vil give den værktøjer til at lede andre fundraisere. 

Styr fundraisingen og informér direktionen

- Som Fundraising Manager vil du ikke bare få værktøjer til at skrive den rigtige ansøgning, du vil også lære at samarbejde med og lede andre fundraisere. Du vil kunne dokumentere dit arbejde og løbende informere organisationen og direktionen, fortæller Rasmus Munch, som er partner i Fundraiseren.dk 

Rasmus og Dennis Hørmann får som undervisere hjælp af flere gæster inden for det brede fundraising felt, når uddannelsen begynder i marts 2017 på IBA. 

De håber, at den nye uddannelse gør det mere anerkendt at være fundraiser. For de bliver ofte kontaktet af fundraisere, som har svært ved at forsvare deres arbejde over for ledelsen i organisationen.

Kannibalisme eller ej?

Men hvorfor går Fundraiseren.dk egentlig ind og underviser nuværende og kommende fundraisere i alt det, de selv lever af at rådgive om. Er det ikke undergravende virksomhed?

- For det første så kan vores firma ikke løbe stærkt nok til at dække det stigende behov. For det andet så oplever vi, at jo mere vi lærer fra os, jo mere sultne bliver de kommende fundraisere. Og sidst men ikke mindst, så synes vi bare, at det er berigende at undervise. Fedt at se – når det med vores hjælp også lykkes for andre at få eksterne midler til projekter, siger Dennis Hørmann.

Billede af Gitte Reinhard Laursen

Gitte Reinhard Laursen har gået på et af de første to ”prøve-hold” af Fundraising Manager hos IBA. To hold som er brugt til at skyde sig ind på behovet i branchen.

Gitte fik stærke redskaber på Fundraising Manager

At flere færdigheder er nødvendige for fremtidens fundraisere er Gitte Reinhard Laursen slet ikke i tvivl om. For som fundraiser og ledelseskonsulent på University College Lillebælt på Campus Odense, griber hun ofte i sin værktøjskasse efter færdigheder, som hun fik på Fundraiser Manager uddannelsen.

Hvis jeg skal nævne det bedste fra uddannelsen, så er det dels ”ansøgningsværktøjer” med fundraisinglogbog og skabeloner og dels tricket med at bruge ”Tænkehatten”, når jeg udvikler projektet i mit team. ”Tænkehatten” rummer både en bekymringshat til at forudse alle udfordringer og vanskeligheder i et projekt, samt en visionshat, hvor der er plads til at udvikle vilde ideer, fortæller hun.

I sit daglige arbejde researcher Gitte grundigt på en gruppe fonde/puljer, før hun snævrer sig ind på 2-3 fonde, som hun vil søge penge hos. Herefter sporer hun sig ind på de formelle krav, så som fondens fundats (vedtægt) og tiltaleform. På den måde ved hun præcis, hvem hun skriver til i hver enkelt fond.

Læs mere om uddannelsen til Fundraising Manager >>

05-12-2016

Kontakt

  • Charlotte Bøgel Hald
    Charlotte Bøgel Hald
    Uddannelseskoordinator. Akademiuddannelser daghold
  • Dennis Hørmann
    Dennis Hørmann
    Partner i projektudviklings- og fundraisingvirksomheden Fundraiseren.dk. Underviser i Fundraising.
  • Rasmus Munch
    Rasmus Munch
    Partner i projektudviklings- og fundraisingvirksomheden Fundraiseren.dk. Underviser i Fundraising.
Dennis Hørmann
- Jo mere vi lærer fra os, jo mere sultne bliver de kommende fundraisere.
Dennis Hørmann
Partner i Fundraiseren.dk
Har været med til at udvikle den nye Fundraising Manager
Læs om Fundraising Manager >>
Rasmus Munch
- Du får ikke bare værktøjer til at skrive den rigtige ansøgning, du lærer også at lede andre fundraisere.
Rasmus Munch
Partner i Fundraiseren.dk
Har været med til at udvikle den nye Fundraising Manager
Læs om Fundraising Manager >>