Er du parat til at lede din virksomhed gennem digitale forandringer?
Er vores virksomhed parat til kunstig intelligens? Og hvordan skal jeg lede den proces?
Har vi i fællesskab de rette kompetencer, når den digitale fremtid banker på?
Det er blot nogle få af de spørgsmål, som Kristian Jakobsgaard arbejder med, mens han tager diplomfaget ”Ledelse af digital transformation” på IBA Erhvervsakademi Kolding. Til dagligt er han sektionschef hos ATP i Haderslev, hvor hans gruppe har ansvaret for at behandle sager om folke- og førtidspension.
Ledelse af digital transformation
På dette fag får du indsigt i de centrale teorier, begreber og metoder i relation til digitalisering.
Du bliver i stand til at identificere udviklingspotentialet i digitale processer, vælge relevante forretningsmodeller, lede digital udvikling og implementere digitale processer.
Du får den grundlæggende viden, så du kan analysere, vurdere og formidle betydningen af forskellige teorier, begreber og metoder, der knytter sig til ledelse af digitale processer og udvælge relevante løsningsmodeller til implementering af digitale processer.
Du kan formidle løsningsmodeller om digitale processer til relevante aktører.

- Vi har arbejdet med mange typer forandringer tidligere. Nu gælder det så digitale forandringer. Men det er stadig en proces, som skal ledes, og det er den opgave, jeg har fokus på, siger Kristian Jakobsgaard. Han er sektionschef hos ATP i Haderslev, hvor han har ansvaret for en afdeling med 20 ansatte.
Lige som alle andre virksomheder og organisationer kigger ATP ind i en ny tid, hvor der konstant dukker avancerede teknologier op, som muligvis kan være til gavn i det daglige arbejde.
- Hos ATP er digital transformation en del af vores overordnede strategi. Vi er hele tiden på udkig efter, hvor der er et potentiale i at digitalisere. Og dér synes jeg, at ”Ledelse af digital transformation” har givet mig nogle virkelig gode værktøjer at arbejde med, siger Kristian.
Det handler blandt andet om at kunne stille de kritiske spørgsmål til teknologien, forklarer han. Man skal altid huske at ”hæve sig op i meta”, som Kristian formulerer det. Med andre ord: Det gælder om at se det store billede, så det er mere end fascination, der styrer forandringerne.

Lektor Fredrik Seistrup og Kristian Jakobsgaard er helt enige om, at det er nødvendigt at lede den digitale forandring, så den bliver til gavn for kunder, ansatte og virksomheden.
- Kunstig intelligens er spændende og kan løse mange opgaver. Men jeg falder ikke nødvendigvis på halen over den. For mig har teknologien først værdi, når vi kan give vores kunder en bedre oplevelse. Og når teknologien letter arbejdet for mine medarbejdere, siger han.
Han tilføjer, at ”Ledelse af digital transformation” ikke har gjort ham til it-nørd. Der er stadig brug for eksperter. For det er dem, som skal implementere og drive de løsningerne, som bliver indført på kontoret.
- Min kerneopgave er at lede den digitale forandring. Og det er også den rolle, der er i fokus i løbet af uddannelsen på IBA, siger sektionschefen.
Det digitale dna
”Ledelse af digital transformation” er nyt fag, som IBA udbyder på diplomniveau. Lektor og seniorkonsulent Fredrik Seistrup forklarer, at faget stiller skarpt på lederens rolle, når ny teknologi forandrer – og muligvis udfordrer – kerneforretningen.

- For mig drejer digital transformation sig i høj grad om ledelse. For vi skal have de ansatte med, hvis de digitale forandringer skal være en succes i det daglige, siger Kristian.
For som leder er det helt afgørende, at man både kan analysere de nye trusler og de nye muligheder. Hvilke forandringer fører digitaliseringen med sig? Og hvordan leder vi den forandring, så vores virksomhed udvikler sig og får gavn af den nye teknologi.
- Det er vigtigt, at man kender sit eget dna. Hvor moden er vores virksomhed egentlig digitalt? Og hvilke kompetencer og investeringer vil det kræve, hvis vi skal rykke os, fortæller Fredrik.
For at tage fat på de spørgsmål sørger han for, at virkeligheden bliver trukket med ind i undervisningen. Ofte tager diskussionen afsæt i den hverdag – og de fagligheder – som de studerende bringer med ind i lokalet.
- Og så søger vi også inspiration i virksomheder udefra. På det sidste forløb havde vi blandt andet besøg af DSV, som fortalte, hvordan de konkret arbejder med digitale løsninger i forhold til deres kunder, fortæller Fredrik Seistrup.

50-årige Kristian Jakobsgaard har arbejdet 20 år i forsikringsbranchen, før han i 2018 skiftede til ATP’s afdeling i Haderslev.
28/04/2023
Kontakt
