Den grønne klima-dagsorden kommer til at fylde mere og mere

Du kan knap åbne for en tv-avis uden at høre om bæredygtighed og grøn omstilling. Om klimaaftryk og C02-udledning. Og alle ved, at der er flere EU-regler på vej, som også med stor sandsynlighed får betydning i den virksomhed, hvor du arbejder.

Det kan ingeniør Bo Sundahl godt nikke genkendende til. Han arbejder til dagligt med Lean og er HSEQ-koordinator hos Pro-Automatic, der ligger i Holsted og beskæftiger 170 ansatte med at fremstille eltavler til både det offentlige og virksomheder i alle vægtklasser – fra de mindre til de helt store.

Bæredygtighed og grøn omstilling på IBA

På IBA er det muligt at tage en fuld akademiuddannelse i Bæredygtighed og grøn omstilling. Uddannelsen består indtil videre af tre obligatoriske fag - Bæredygtig forretningsforståelse, Klimaregnskaber og Grøn omstilling i praksis – samt valgfagene ESG-rapportering og Ledelse af bæredygtig udvikling. Der vil komme flere fag til.

Samtlige AU-fag kan også tages enkeltvis. Du kan læse mere om dem her

IBA har også en lang række fag på diplomniveau, der har Bæredygtighed og grøn omstilling som fællesnævner. Du kan læse alt om dem her 

Samtidig bliver der kontinuerligt arbejdet på at tænke bæredygtig og grøn omstilling ind som en fast del af al efteruddannelse på IBA.

Bo Sundahl

Bo Sundahl har HSEQ-ansvar i sin virksomhed. E’et står for Environment, så hos Pro-Automatic er det ham, som følger op på de nyeste krav og tiltag indenfor grøn omstilling og bæredygtighed. Bo har tidligere undervist på IBA i ”Lean ledelse i praksis”.

- Vi har fået den første forespørgsel fra en ordregiver, hvor der netop blev spurgt ind til vores klimaaftryk. Og det bliver næppe den sidste af slagsen, for der er ingen tvivl om, at det er den vej, det kommer til at gå, forudser han.

Derfor kan Bo Sundahl godt følge, at IBA Erhvervsakademi Kolding ruller flere og flere fag ud, som har fokus på bæredygtighed og grøn omstilling. Det gælder både på akademi- og diplomniveau.

- Der er brug for uddannelse, så man kan dygtiggøre sig og få fodfæste inden for det her område. Selv om vi mangler at få beskrevet detaljerne i alle de krav, som kommer til at gælde i vores branche, så kender vi retningen. Og vi har også en forventning om, at lige pludseligt kan det komme til at gå stærkt, siger han.

Ikke kun et spørgsmål om klima

Den virksomhed, han arbejder hos, har allerede tilmeldt sig projektet Klimaklar, som Dansk Industri står bag. Projektet har et særligt fokus på at nedbringe CO2-udledningen blandt de tilmeldte virksomheder.

- Men vi ser også offentlige udbud, hvor der er fokus på samtlige 17 af FN’s Verdensmål. De omfatter langt mere end blot klimahensyn. Vægtningen er endnu ikke så tung som økonomien, men jeg er sikker på, at Verdensmålene vil komme til at fylde mere og mere, når man skal sikre sig en ordre, siger Bo.

Uddannelseschef: Det går stærkt

Der er mange åbne spørgsmålstegn, når det handler om kravene til bæredygtighed og grøn omstilling. Dér venter vi på EU. Omvendt er der også mange krav, der allerede er meldt ud – og som virksomhederne skal leve op til. Det gælder både herhjemme og på eksportmarkedet.

- Derfor er der også brug for uddannelse allerede nu, for det går så stærkt på disse områder. Hvis vi blot sætter os til at vente, så ender danske virksomheder med at komme langt bagud i forhold til konkurrenterne i andre lande. Og det betyder, at man kan risikere at blive fravalgt som leverandør i både ind- og udland, fortæller Allan Klein Mikkelsen, der er uddannelseschef på IBA.

Flere fordele

Uddannelseschefen bemærker, at det ikke kun er ny lovgivning, der driver udviklingen. Firmaer, som arbejder med bæredygtighed og grøn omstilling, opnår eksempelvis højere troværdighed blandt nuværende og kommende kunder, og det er også en fordel ved rekruttering af nye medarbejdere.

- Så det er bedre at være proaktiv allerede nu. Tænk holistisk og inddrag krydspres fra lovgivningen, kunderne, samfundet, medarbejderne i virksomhedens strategi og forretningsmodel, opfordrer Allan Klein Mikkelsen.

Uddannelseschefen tilføjer, at på IBA nøjes man ikke med at udvikle særlige fag inden for bæredygtighed og grøn omstilling. Med tiden vil udviklingen afspejle sig i al efteruddannelse på erhvervsakademiet.

09/06/2023

Kontakt

- Vi er helt overbeviste om, at der vil komme flere krav, når det gælder bæredygtighed og grøn omstilling. Og på et tidspunkt bliver det også adgangsgivende, hvis man vil være underleverandør på et projekt. Sådan er det ikke endnu, men det er den vej, udviklingen går. Det er der ingen tvivl om.
Bo Sunddahl
LEAN- og HSEQ-koordinator hos Pro-Automatic