Borgere får hurtig hjælp hjemme i deres egen stue

Diætister, fysioterapeuter og sygeplejersker har på en uddannelse hos IBA lært at bruge webinarer, så de kan give borgere information og svare på spørgsmål direkte i deres egen stue.

Det kan være hjælp til genoptræning efter et sygdomsforløb. Eller lære dem at leve bedre med en kronisk sygdom.

Gratis webinarer

Samtidig med at IBA underviser sundhedspersonale i at holde webinarer, tilbyder vi her på IBA også en række gratis webinar med masser af ny inspiration.

Du kan blandt andet få ny viden og inspiration inden for digital markedsføring, projektledelse, personlig effektivitet og karriereudvikling.

Det er sjovt og lærerigt, og du styrker dit netværk.

Læs mere om de gratis webinarer

På uddannelsen i at holde webinarer har sundhedspersonalet fra flere kommuner i Region Syddanmark suppleret uddannelsesdagene med at holde generalprøver for hinanden. Det har også givet dem et stærkt netværk, som de kan bruge efter uddannelsen. 

Region Syddanmark har bedt IBA undervise sundhedspersonale i at bruge webinarer. Det har regionen, fordi den sammen med en række samarbejdspartnere er ved at nytænke de kommunale sundhedstilbud.

Projektet hedder "Det Digitale Sundhedscenter - et partnerskabsprojekt" og skal nytænke tilbud til borgere med en kronisk sygdom og andre grupper. Læs mere om partnerskabsprojektet

Kan hjælpe flere borgere hurtigere

Ved at rådgive og kommunikere med en gruppe patienter via et webinar, kan sundhedspersonalet hjælpe flere patienter hurtigere. Og samtidig kan patienterne lære af at høre hinandens spørgsmål og de svar, som fagfolkene giver.

- Kun fantasien sætter grænser for, hvad vi kan bruge de her webinarer til. For det er jo en helt ny verden, der har åbnet sig, fortæller en imponeret Nikoline Frick, som er diætist i Kerteminde Kommune.

Nikoline Frick (til højre) kendte det at ringe via Skype – men har aldrig selv været på et webinar før. Alligevel har de tre dages undervisning og de mange øvelser ind i mellem nu givet hende mod på selv at holde webinarer. Her ses hun sammen med diætist Karin Lykke Iversen fra Varde Kommune og deres underviser fra IBA, Jesper Outzen.  

IBA har tidligere uddannet sundhedspersonale i at bruge webinarer. Se her hvordan det letter kommunikationen.

Borgerne modtager hjælp i trygge omgivelser

Nikoline Frick er diætist i Kerteminde Kommune og har ofte brug for at hjælpe borgere, som ikke er så glade for at mødes med andre og tale om deres sygdom. Det kan kræve meget tid, hvis Nikoline skal ud og vejlede hver enkelt borger.

Ved i stedet at invitere borgerne med på et webinar, som Nikoline og en sygeplejerske holder i fællesskab, kan borgere modtage undervisning, mens de trygt sidder hjemme foran deres egne computere.

De borgere, webinarerne kommer til at henvende sig til, er ikke så tunge. Ofte har de blot brug for noget inspiration til at komme i gang selv, fortæller Nikoline Frick (til højre), som er diætist i Kerteminde Kommune. Her ses hun sammen med Anna-Britt Krog til venstre og Karin Lykke Iversen i midten.

Webinarer som supplement til genoptræning

Borgerne kan stadig stille spørgsmål direkte til Nikoline undervejs – men fremstår hverken med billede eller lyd selv.

Det tror Nikoline vil være en lettelse for flere af dem:

- Jeg har borgere, som har social angst og ikke har lyst til at mødes med andre. Ved at bruge webinarer vil jeg fremover kunne informere grupper af dem i at håndtere deres sygdom. Og samtidig kan jeg svare på deres spørgsmål, siger Nikoline Bang, som forestiller sig at holde webinarer for 10-15 borgere ad gangen.

For andre grupper af borgere kan webinarerne bruges som et supplement i deres genoptræning. Så her vil webinarerne blive kombineret med fysiske møder, hvor borgerne træner sammen med for eksempel en fysioterapeut.

Karin Lykke Iversen var med på frontløber holdet i Varde Kommune, og har tidligere undervist borgere via webinarer.

​Borgere skal være selvhjulpne

IBA Erhvervsakademi Kolding underviste første gang sundhedspersonale i at bruge webinarer tilbage i 2012. Det var i Varde Kommune.

Årsagen til, at Region Syddanmark igen har bedt IBA uddanne sundhedspersonale i at bruge webinarer, er filosofien om, at ”den borger, der kan klare sig selv – skal klare sig selv”.

Det fortæller it-projektleder Anna-Britt Krog fra Region Syddanmark

- Varde Kommune har brugt webinarer i fem år og er meget glade for dem. Og sammen med dem, Faaborg-Midtfyn Kommune og Kolding Kommune er vi nu ved at nytænke tilbuddene til borgerne, siger Anna-Britt (foto).

Godt alternativ til borgere med lang transport

Anna-Britt forestiller sig, at flere webinarer kan bruges til borgere, som har lang transport til og fra deres sundhedscentre. Og til borgere som har svært ved at få fri fra deres arbejde for at nå ind på centret.

- Vi taler meget om, hvordan vi får borgere til at fastholde deres livsstilsændringer i forbindelse med kroniske sygdomme. Varde, Kolding og Faaborg-Midtfyn kommuner har alle haft succes med at bruge webinarer som en del af tilbuddet til borgere med sukkersyge, fortæller Anna-Britt.

Vi kan også hjælpe borgere, som ellers skulle vente et halvt år, før de kunne komme på et fysisk hold. Simpelthen fordi der ikke er plads, fortæller Anna-Britt Krog, som er it-projektleder i Region Syddanmark.

Borgerne får stort udbytte - hvis de tør

En af dem, der i snart fem år har været frontløber på det at undervise borgere via webinarer, er, Karin Lykke Iversen fra Varde Kommune.

Hun har især undervist borgere i kommunen i rygestop. Men nu skal hun til at undervise hjertepatienter, så de får en bedre hverdag.

Hun oplever dog stadig, at det kan være svært at få bestemte grupper af borgere til at deltage i webinarer:

- Borgerne er ikke klar over, hvor meget de selv bliver involveret undervejs på webinaret. Og derfor forstår de heller ikke, hvor meget de går glip af ved at takke nej, siger Karin Lykke Iversen.

Der skal bedre reklame til

Karin har været med til at skabe nogle rigtig gode webinarer og håber derfor, at hendes egen kommune vil være med til at gøre endnu bedre reklame for muligheden.

Måske skal der en god introduktionsvideo til, så flere borgere får lyst til at prøve det af, tænker hun.

- Alt for mange borgere er stadig bange for undervisningsformen, fordi det er nyt og ukendt. Andre vil bare ikke bruge tid på at deltage. Det skal vi have ændret på – for det er faktisk en rigtig god måde at nå ud til flere borgere på én gang, lyder erfaringen fra Karin Lykke Iversen.

Hør mere

Er du interesseret i blive undervist i at bruge webinarer som kommunikationsform, så sig endelig til.  

For vi opretter hold efter behov.

Kontakt chefkonsulent Erik Gamrath (mob. 25 28 44 59).