Miljø og Klima

Når vi arbejder med bæredygtighed, så skal det samtidig skabe værdi for virksomhederne

Har du hørt om bæredygtig udvikling? Svaret er formodentlig et klart ja. For bag begrebet gemmer sig en dagsorden – ja, en ny verdensorden – som alle virksomheder og deres ansatte må forholde sig til, hvis man vil være på omgangshøjde med de forreste i feltet.  

Og det er på den højst aktuelle baggrund, at IBA Erhvervsakademi Kolding har fået lov at udbyde en diplomuddannelse i bæredygtig virksomhed. En uddannelse, hvor deltagerne får konkrete værktøjer, så man kan skabe værdi ude i virksomhederne, samtidig med at der bliver arbejdet med den bæredygtige dagsorden.

Få diplom i bæredygtighed

Bæredygtighed bliver i højere og højere grad et konkurrenceparameter. Hvis man vil sælge sine ydelser, er der i stigende grad behov for, at man arbejder med grøn omstilling i hverdagen.

På diplomuddannelse i Bæredygtig virksomhed lærer deltagerne om bæredygtighed i virksomheden, dens produktion og værditilbud. Der er fokus på at afdække nye muligheder inden for bæredygtighed og cirkulær økonomi.

Diplomuddannelsen indeholder valgfag som Bæredygtig forretningsudvikling og bæredygtige forretningsmodeller.

Læs mere på iba.dk

- Flere af vores medlemmer efterspørger vejledning, når det gælder bæredygtighed, for de er godt klar over, at det kommer til at omfatte deres hverdag, siger Lise Daldorh, som er forretningsudvikler hos erhvervsnetværket Business Kolding, hvor hun har ansvar for aktiviteter inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Lise Daldorph har tilmeldt sig valgfaget Bæredygtig forretningsudvikling, for at blive bedre til at sparre og vejlede de mere end 700 lokale virksomheder, der er medlem af erhvervsnetværket Business Kolding. Hun er blandt andet optaget af, at virksomhederne aktivt bør arbejde for et bedre klima. Også for deres egen skyld.

- Den grønne omstilling må alle forholde sig til. Jeg tror, at dem der ikke hopper med på vognen bliver hægtet af konkurrencen. Der vil løbende komme flere krav og regler som virksomheder skal forholde sig til, så alle skal egentlig bare i gang. siger Lise Daldorph.

En vigtig tankegang

Hos Business Kolding har hun blandt andet ansvar for netværkets CO2-klub, der er et forum for virksomheder, der er meget optaget af den grønne dagsorden. Det er blandt andet for et få mere indsigt i konkrete måder, hvor på virksomheder kan arbejde med den denne dagsbæredygtig forretningsudvikling, at hun har tilmeldt sig valgfaget på IBA. Valgfaget har fokus på at udvikle virksomheden i takt med den grønne omstilling.

- Jeg er meget optaget af, at vi i den grønne omstilling arbejder både CO2 reducerende tiltag og med videreudvikling, så der opstår nye forretningsmodeller, nye produkter og nye teknologier, som kan være med til at drive den grønne omstilling fremad, siger Lise Daldorph og sætter en grøn streg under sin pointe:

- Når vi arbejder med bæredygtighed, så skal det samtidig skabe værdi for virksomhederne, for så er det lettere at gå til for især de mindre virksomheder. Så giver det mening, og så er det letter at holde fast i og arbejde med, til det bliver en vane. 

- Der er økonomi i grøn omstilling, og det skal der også være, for forbrugerne har ekstra tillid til dem, som kan redegøre for, at de arbejder aktivt med bæredygtighed. Samtidig giver den grønne omstilling anledning til at udvikle nye produkter.

At komme i gang med at arbejde med grøn omstilling kan ske på mange måder, og inspirationen kan komme flere steder fra, fastslår Lise Daldorph. Mange kan ganske lavpraktisk begynde med at sortere sit affald - fra kantinen til produktionen - siger hun:

- For når man sorterer affaldet, så begynder man at forholde sig til de restprodukter, man har i de forskellige afdelinger af en virksomhed. Og så begynder man også at overveje, om der er noget her, man kan videreudvikle på. Hele den tankegang er vigtig for at komme videre, for så bliver man bedre til at tænke ud af boksen, siger Lise Daldorph.

Ikke alt på én gang

”Uddannelser der virker”. Sådan lyder det slogan, IBA benytter i sin markedsføring. Og det er præcis i den sammenhæng, uddannelseschef Allan Klein Mikkelsen ser på uddannelse inden for bæredygtighed og grøn omstilling. For det er viden, der skal ud at leve på virksomhederne, når undervisningen er færdig.

- Vores opgave er at hjælpe virksomheden og dermed de ansatte til at blive en succes, når de arbejder med bæredygtighed, fastslår Allan Klein Mikkelsen.

- Det er nye tider. Og det kan være en stor hjælp at være på forkant med den grønne omstilling, siger Lise Daldorph, som blandt andet har kontakten til de 160 virksomheder, der er medlem af CO2-klubben hos Business Kolding, som holder til i Pakhuset på Kolding Havn.

Han fortæller, at bæredygtighed er blevet et konkurrenceparameter. Helt konkret risikerer man at blive fravalgt som leverandør, hvis man ikke tænker bæredygtighed ind i sin virksomhed og kan dokumentere det.

- Det betyder ikke, at du skal opfylde alle 17 FN-verdensmål på én gang. Men man skal aktivt undersøge, hvordan virksomheden påvirker sine omgivelser – både positivt og negativt – og så skal man blandt andet finde løsninger, der afbøder de negative effekter. Her kan verdensmålene være med til at sætte fokus på og retning for arbejdet, siger Allan Klein Mikkelsen.

Mere end miljø og klima

De fleste ved nok, at de 17 verdensmål omhandler miljø og klima. Men de omhandler mere end det, og det afspejler sig også i fagene på IBA’s diplomuddannelse indenfor bæredygtighed. Et enkelt fag har fokus på social ansvarlighed, fordi også ulighed, ligestilling og trivsel skal tænkes ind i værdikæden hos en moderne virksomhed.

- Verdensmålene er et katalog af muligheder, som man kan omforme til danske forhold. Man kan vælge et eller flere verdensmål og gå i gang. Det skal uddannelsen hjælpe med til, så man kan lægge en handlingsplan, hvor man synes, det giver mest mening i den enkelte virksomhed eller organisation, siger Allan Klein Mikkelsen.

Han tilføjer, at det er helt afgørende, at arbejdet skaber merværdi ude i virksomhederne. Og det vil det gøre nærmest per automatik, understreger han:

- Det er simpelthen ren kerneforretning, når vi bruger bæredygtighed og verdensmålene til at blive klogere på vores forretning, for så arbejder vi med at minimere risici og skabe konkurrencefordele, siger Allan Klein Mikkelsen.

21/03/2022

Kontakt

Lise Daldorph
- Jeg kan godt se fornuften i, at man som virksomhed passer på klimaet. Men jeg er meget optaget af, at vi samtidig arbejder med videreudvikling, sådan at der opstår nye forretningsmodeller, nye produkter og nye teknologier, for det vil drive den grønne omstilling fremad.
Lise Daldorph
forretningsudvikler hos Business Kolding